Článek

Chřestová polévka s kuřetem

 
Zdravou polévku, kterou uvaříte za 35 minut, zvládne jednoduše připravit každá kuchařka. Potřeby pro 2 osoby 250 gramů kuřecích prsíček Jedna cibule šalotka Jeden kousek zázvoru asi 2 centimetry Jedna polévková lžíce sójového nebo řepkového oleje Na špičku nože kari koření Jódová ...
28.02.2011 14:05 |

podobné články

Podobné články

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je tradiční součástí japonské kuchyně. Jedná se polévku, jejíž hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso. Počátky používání miso pasty se v Japonsku se podle některých pramenů datují již do 6. století, v současnosti se miso používá jak v tradiční, tak i v moderní japonské kuchyni. Dobře připravená miso polévka je vydatným zdrojem vitamínů a minerálů a podobně jako například jogurt obsahuje i přátelské a potřebné bakterie. Častá konzumace miso polévky je někdy dávána do souvislosti s dlouhověkostí, která je častá zejména u obyvatel odlehlejších japonských ostrovů. Příprava miso polévky je navíc jednoduchá a není proto divu, že si tento „životabudič“ nachází cestu i do evropských domácností. Co je to miso? Miso je pasta složená z fermentovaných sojových bobů a mořské soli. Má specifickou „navinulou“ vůni a chuť. Miso patří k těm potravinám se specifickou chutí, které si jedni zamilují a druzí budou navěky nenávidět. Dobře připravená miso polévka je ale velmi chutná – chutí se přibližuje zeleninovému vývaru s příjemně nakyslou a mořskou příchutí. Na přípravu misa se používají sojové boby, často se ale k nim přidává rýže nebo ječmen. Zejména rýžové miso má světlejší barvu, méně výraznou vůni a jemnější chuť. Podle mých zkušeností se také světlejší miso pasta lépe rozpouští ve vodě. Jako fermentační činidlo je použita houba Aspergillus oryzae neboli kropidlák rýžový, japonsky označovaný jako Koji. Jedná se o ušlechtilou plíseň, která produkuje potřebné enzymy pro fermentaci. Naočkované vařené sojové boby, rýže či ječmen pak zrají v dubových sudech po dobu jednoho, v případě čistě sojového hatcho misa až tří, let. Jednoduchá miso polévka Příprava nejjednodušší miso polévky se podobá přípravě běžné instantní... Čtěte více Příspěvek Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2015 09:11 |

podobné články

Krémová chřestová polévka s tymiánem

 
Tato výtečná polévka je velkým hitem u našich německých i rakouských sousedů a u nás si svou popularitu zatím pomalu buduje. Byla by velká škoda ji neochutnat! Chřest obsahuje vysoké procento kyseliny listové, což by měly ocenit zvlášť nastávající maminky, protože právě ta pozitivně ovlivňuje vývoj plodu.
23.04.2012 11:00 |

podobné články

Chřestová sezóna: Naordinujte si zeleninu plnou zdraví!

 
Pokud jste ho zatím opomíjeli, neděláte dobře. Chřest je vynikající a hlavně velmi zdravá zelenina. Navíc je právě chřestová sezóna. Prozradíme, v čem všem vám může tato zelenina být prospěšná.
16.05.2017 10:20 |

podobné články

PROSTŘENO: Levná a hustá polévka podle Petra Marka

 
Polévka se jmenuje po malém synovci, kterému tato hustá zapražená polévka od mladého strýčka chutná.
03.05.2014 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Marek (161 článků)

Miso polévka – japonský zázrak pro zdraví a vitalitu

 
Depresivní konec zimy je tady. jak jej ve zdraví přežít? Zkuste se víc zaměřit na stravu. Vhodným receptem pro toto období je japonský zázrak – miso polévka. Miso polévka je...
09.02.2015 18:21 |

podobné články

Speciální dieta vám pomůže shodit nechtěná kila: Tukožroutská polévka zvládne zázraky!

 
Tukožroutská polévka se drží na předních příčkách diet. I když vám bude polévka třetí den lézt krkem, dá se na ní shodit až 5 kilo za týden.
16.01.2018 08:15 |

podobné články

Jak na libečkovou polévku

 
I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.08.2018 05:25 |

podobné články

Polévka je grunt

 
Polévka při rekonvalescenci i po kocovině...
09.10.2009 11:35 |

podobné články

Polévka je základ každé kuchyně

 
Polévka tvoří součást každé kuchyně, můžeme ji připravit na mnoho způsobů – čirou, hustou, krémovou, teplou či studenou, slanou nebo sladkou.
11.01.2010 02:05 |

podobné články

Japonsko: Stodolarová nudlová polévka

 
Jeden japonský restauratér povýšil japonské národní jídlo rámen, což je vydatná nudlová polévka s masem, na drahou záležitost pro gurmány.
20.04.2010 07:45 |

podobné články

Krémová kuřecí polévka s mrkví a zázvorem

 
SERIÁL: Tato zeleninová polévka patří mezi ty jednodušší. Její příprava nezabere příliš času. Přesto dokáže dokonale vyváženou kombinací chutí příjemně překvapit.
29.04.2010 12:20 |

podobné články

Polníčková polévka s křepelčím vejcem

 
Máte chuť na něco lehkého a dobrého? Polníčkovou polévku můžete připravit také klasicky s olejovo-octovou zálivkou. Můžete také přidat trochu opečené slaniny nebo bylinky podle chuti. Ovšem polníčková polévka vás mile překvapí. Pokud ji vyzkoušíte, ...
10.05.2010 09:05 |

podobné články

Květáková polévka se slaninou

 
Květák patří mezi dietní, a přesto chutné a výživné druhy zeleniny. Navíc právě teď vrcholí jeho sezóna, takže ho koupíte za pár korun! Lahodná a osvěžující polévka s trochou slaniny zasytí a dodá tělu potřebnou energii na několik hodin.
18.06.2012 06:00 |

podobné články

Houbová polévka 3x jinak!

 
Houbové žně pokračují, a tak se vaří a vaří. Ne každému se v horkém počasí chce jíst houbové omáčky. S polévkami je to ale jiné. Ty jsou bez těžkých příloh lépe stravitelné a v létě je navíc polévka ideální pokrm – zasytí, ale nepřecpe.
31.07.2012 12:10 |

podobné články

Houbová polévka 3x jinak!

 
Houbové žně pokračují, a tak se vaří a vaří. Ne každému se v horkém počasí chce jíst houbové omáčky. S polévkami je to ale jiné. Ty jsou bez těžkých příloh lépe stravitelné a v létě je navíc polévka ideální pokrm – zasytí, ale nepřecpe.
02.08.2012 00:50 |

podobné články

PROSTŘENO: Polévka Bho Bo podle Marka Jelínka

 
První hostitel se ničeho nebál. Hostům postupně servíroval speciality z celého světa a na přípravě si dal opravdu záležet. Pokud vám v orientálním bistru chutná populární vietnamská polévka, tady je recept na její přípravu. Základem je silný hovězí vývar.
22.05.2013 05:10 |

podobné články

Večeře v retro stylu:Brokolicová polévka v chlebu

 
Máte rádi vydatné polévky, které vystačí jako celé velké jídlo? Tak to je právě pro vás jako stvořená hustá brokolicová polévka se smetanou nalitá do voňavého bochníčku chleba
09.02.2014 10:25 |

podobné články

Polévka, která zasytí každého jedlíka: Gulášovka v bochníčku

 
Za málo peněz hodně muziky. Tak nějak by se dala charakterizovat tradiční gulášová polévka, kterou máte uvařenou za hodinu. Když ji dáte do chlebového bochníčku, zasytí i toho největšího hladovce, a navíc bude vypadat jako delikatesa z drahé restaurace.
31.03.2014 06:15 |

podobné články

Rychlovky Ládi Hrušky: Sýrové bulky, chlebová polévka a termix

 
Kuchařský experimentátor ve svém pořadu Rychlovky Ládi Hrušky připomíná vaše nejoblíbenější recepty. Tentokrát to budou sýrové bulky, chlebová polévka a tvarohový dezert.
22.11.2014 11:50 |

podobné články