Článek

Češi si letos připlatí za zeleninu, maso i alkohol. Víme, kde nakoupíte nejlevněji

 
Zelenina na pultech obchodů proti loňsku podražila. Cena mrkve stoupla o polovinu, rajčata a brambory jsou dražší o 15 procent. Více peněz lidé platí také za pivo a víno. Naopak levněji zákazníci letos pořídí ovoce, ale také máslo a cukr, který je o třetinu levnější. Vyplývá to z aktuálních průměrných cen, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad. Statistici každý měsíc sledují ceny 26 druhů potravin.
12.10.2018 15:35 |

podobné články

Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Velké srovnání: Přeplácíte ovoce a zeleninu? Podívejte se, kde je v Česku nejlevněji

 
Žít zdravě a jíst spoustu ovoce a zeleniny je v některých koutech Česka dražší než jinde. Rozdíly v ceně v jednotlivých krajích jsou totiž u některého zboží až pětinové. Podívejte se, kde je nejlevněji a kde si lidé připlatí.
22.05.2013 05:40 |

podobné články

Jak na bakterie v kuchyni

 
Proč nemáme krájet maso na stejném prkénku jako zeleninu? Proč je lepší nechat nádobí oschnout, než ho vysušit utěrkou? Záměr těchto rad je jasný, udržet hygienicky čistou a zdravou domácnost. Jak se můžete bránit nežádoucím breberkám v kuchyni? Kuchyň je místnost s nejvyšším rizikem bujení bakterií v důsledku nedodržování hygienických návyků. Správnou hygienu bychom neměli podceňovat. Mohli bychom ohrozit mnoha nepříjemnými onemocněními jak sebe, tak i své děti, u nichž bývá průběh těchto nemocí závažnější. Důležitá je čistá pracovní plocha Jedním z častých bakteriálních onemocnění, se kterým se můžeme v kuchyni setkat, je salmonelóza. Pochází nejčastěji z vajec, syrového masa či mléčných výrobků. Mezi hlavní příznaky patří akutní průjem, bolesti břicha a časté zvracení. Dalším podobným bakteriálním onemocněním je kampylobakter. Bakterie tohoto typu se vyskytují v syrovém mase, drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Následkem je opět akutní průjem, křeče v břiše, ale i bolesti hlavy a horečka. Šíření bakterií v kuchyni vzniká především fyzickým kontaktem, kdy dochází ke křížení potravin. Děje se tak jak v důsledku kontaminace z našich rukou, kdy si je neumyjeme při kontaktu s různými druhy potravin, tak i v důsledku kontaminace z pracovní plochy, na které připravujeme různé druhy potravin bez toho, abychom plochu průběžně omývali. Pokud tedy krájíme maso a pak se chystáme krájet zeleninu, měli bychom si vždy mezitím umýt ruce i pracovní plochu. Čistá pracovní plocha je velice důležitá, ale bohužel často opomíjená. Měli bychom správně využívat více pracovních prkének. Na jednom krájet pouze maso a na druhém zeleninu a vše ostatní. Pokud se ovšem rozhodneme využívat pouze jedno prkénko na veškeré potraviny, pak je důležité zvolit správný materiál, ze kterého bude prkénko vyrobeno. Mnoho domácností dnes stále využívá klasická dřevěná prkénka. Tento materiál však není moc vhodný. Na prkénku se mohou vlivem užívání objevit rýhy či třísky, ve kterých se... Čtěte více Příspěvek Jak na bakterie v kuchyni pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
18.02.2015 17:45 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Kde momentálně natankujete nejlevněji? Ceny benzinu jsou nejnižší v Praze

 
Společnost CCS, která sleduje vývoj cen pohonných hmot, přišla s novými čísly. Nejprodávanější benzin Natural 95 snížil svou cenu za litr, za uplynulý týden klesl o tři haléře. Nejlevněji ho lze pořídit v Praze a Libereckém kraji, a to za 35,51 korun. Ceny nafty jsou stále v porovnání s benzinem nejvyšší v celé ČR, i přes fakt, že v průběhu minulého týdne klesly o čtyři haléře za litr. Naftu natankujete opět v Praze nejlevněji - litr za 36,89 korun.
13.03.2014 14:10 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

PŘEHLED: Kde nakoupíte maso nejlevněji. Ceny se liší o desítky korun

 
Většina lidí utratí významnou část svého platu za bydlení a potraviny. Zatímco různé ceny nájmů asi nikoho nepřekvapí, výrazné rozdíly jsou v jednotlivých krajích také v ceně potravin. Například u masa může jí i o desítky korun na kilogram.
20.05.2013 16:25 |

podobné články

Češi si o prázdninách připlatí za benzín i naftu

 
V tuzemských zemích během prázdnin porostou ceny pohonných hmot. Za benzín i naftu si tak připlatí i Češi. Důvodem je obava z možného zásahu USA v Iráku. Lidé letos v létě více zaplatí také při tankování v zahraničí. Může za to loňské oslabení koruny Českou národní bankou. 
15.06.2014 10:10 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Recept na vepřovou kýtu na horčici

 
Hledáte tip na rychlý a výborný oběd nebo večeři pro přátele? Pokud chcete zkusit něco netradičního a přitom natolik jednoduchého, že to zvládne uvařit i úplný začátečník, zkuste vepřovou kýtu dušenou na hořčici. Vepřová kýta je libové maso, které při pečení rychle vysychá, proto je lepší ji dusit nebo z ní připravovat minutková jídla. Na přípravu jemných smetanových omáček je ideální, jak se můžete přesvědčit z následujícího receptu. Co budete potřebovat na kýtu na hořčici Na dvě porce tohoto jídla budete potřebovat: 2 plátky vepřové kýty 1 cibule 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice 2 lžíce rostlinného oleje ½ kelímku smetany na vaření steakové pepřové koření (můžete použít i jiné, například peŕovensálské, oregano, majoránku, tymián a podobně) drcený barevný pepř sůl Jako příloha se hodí v podstatě vše: brambory vařené či opékané, rýže, noky, těstoviny, dokonce i jemný knedlík, například karlovarský. Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici Maso omyjte a pečlivě osušte. Potom ho po okrajích nařízněte, aby se plátky nekroutily a naklepejte je. Maso osolte, posypejte steakovým kořením, zakapejte olejem a dejte do ledničky odležet nejméně na hodinku, ideálně do druhého dne. Nakrájejte si najemno cibuli. Rozpalte si pánev a na ní zprudka opečte plátky kýty, aby se povrch zatáhla a šťáva zůstala uvnitř masa. Potom stlumte žár a opékejte kýtu ještě asi 10 minut, potom na ni nasypejte cibuli a znovu osmahněte. Smetanu smíchejte s hořčici a maso jí přelijte a pod pokličkou nechte dusit dalších deset minut. Maso by mělo být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá. Jestli je potřeba, můžete přidat víc smetany. Do hotové omáčky přidejte na ozdobu i pro chuť drcený barevný pepř. Příspěvek Recept na vepřovou kýtu na horčici pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 17:50 |

podobné články

Jak jsou na tom Češi s potravinami? Nejedí zeleninu, zato pijí více alkoholu

 
Spotřeba potravin v ČR loni klesla. Češi méně jedli především chleba, hovězí maso, ovoce, zeleninu či brambory. Naopak se zvýšila spotřeba těstovin, ryb, sýrů a čokolády. Více loni lidé pili pivo a víno. Na tiskové konferenci to dnes uvedl Český statistický úřad. 
05.12.2013 12:05 |

podobné články

Jak ušetřit na silvestrovské oslavě? Víme, kde nakoupit nejlevněji!

 
Čím jiným oslavit příchod nového roku než dobrým jídlem a pitím? Snad v žádné české rodině nebudou dnes večer chybět chlebíčky a lahev bublinek. Že jste ještě nestihli nakoupit? Nevadí! V Aha! jsme oběhali řetězce za vás a zjistili jsme, kde nejlépe nakoupíte silvestrovské pohoštění.
31.12.2013 09:40 |

podobné články

Konec nočních nákupů: Tesco zkracuje otevírací dobu. A kdy si nakoupíte o podzimních svátcích?

 
Pokud jste vyráželi na nákupy po desáté hodině večerní, tak od září máte smůlu. Řetězec Tesco, který jako jeden z mála měl své obchody otevřené až do půlnoci, nebo i nepřetržitě, zkracuje otevírací dobu. Důvodem je prý nezájem zákazníků nakupovat tak pozdě. Navíc se blíží podzimní státní svátky. Víme, kde si nakoupíte.
15.08.2018 14:20 |

podobné články

Víme, kde nakoupíte vánoční dárky nejlevněji. Ušetříte až desetitisíce!

 
Pokud se chystáte na nákupy dárků pod stromeček, určitě byste měli zvážit i možnost zakoupit je přes internet ze zahraničí. Připravili jsme pro vás přehled sedmi věcí a srovnání jejich v Česku, Německu, Velké Británii a Spojených státech.
06.11.2012 14:00 |

podobné články

Proč osamělí muži nejedí zeleninu a rozvedené ženy zase méně pijí alkohol

 
Muži obecně příliš zelenině neholdují a pro Čechy to platí dvojnásobně. Jakmile ale zůstanou bez manželky či partnerky, na zeleninu a ovoce se pomalu ani nepodívají. Ženy zase po rozvodu pijí méně alkohol.
06.07.2016 17:55 |

podobné články

Hrajte s Bleskem Křížovkami o Kráječ na ovoce a zeleninu !

 
Jedinečný kráječ, který seká a krájí rychle, lehce a bezpečně, vše během jedné minuty! Je vhodný na sýry, houby, hranolky, okurky, rajčata, jablka a jiné oblíbené ovoce. Díky malým rozměrům můžete mít kráječ na ovoce a zeleninu na pracovní ploše a tedy vždy po ruce! S kráječem na ovoce a zeleninu dosáhnete bez námahy profesionálního výsledku. Čištění nezabere mnoho času, stačí opláchnout pod tekoucí vodou.
01.08.2012 00:15 |

podobné články

Co na oběd, když je málo času?

 
Pravdou je, že doba je velmi uspěchaná, ale žaludek se tak či tak přihlásí o slovo. Hlavní jídla jako je snídaně, oběd a večeře bychom šidit neměli. Svačinka se dá sníst i za pochodu, přestože se to nedoporučuje. Ovšem máme-li si udělat čas na jídlo, musíme mnohdy řádně zredukovat dobu přípravy jídla. Co tedy zdravého, chutného, aby to bylo rychle? Přinášíme vám tipy na zdravé a rychlé obědy. U některých jídel nevadí, když je předem zapomenete vytáhnout z mrazničky. Jejich příprava vám ani tak nezabere mnoho času. Jedná se například o lososa, který je chutný a zdravý zároveň. Losos v alobalu s rajčátky Plátky lososa opláchneme, okořeníme a položíme na alobal. Poklademe plátky rajčat, zakápneme olivovým olejem a pečlivě zabalíme. Vložíme do trouby a mezi tím si připravíme zeleninu na talíř. Věřte, že se obejdete i bez příloh. Bohatě vystačí listová a jiná zelenina, feta sýr a hrst oříšků, kterými posypete celý talíř. Losos bude za 15 minut upečený a lze ihned servírovat. Kuskus s uzeným lososem Kuskus patří mezi rychlá, zdravá a vděčná jídla. Potřebovat budeme kuskus, zeleninu a uzeného lososa. Kuskus připravíme dle návodu – zalijeme vřelou vodou a necháme pár minut nabobtnat pod pokličkou. Mezi tím si nakrájíme zeleninu, kterou máme doma k dispozici a přimícháme kuskus. Dáme na talířek a přidáme uzeného lososa. To je celé – přejeme dobrou chuť. Sladký oběd – Rýžový nákyp s ovocem Pokud patříte k těm, kteří mají rádi sladké obědy, pak vyzkoušejte rychlý rýžový nákyp. Hrnek rýže propláchneme vodou, zalijeme mlékem s vodou 1:1 a jemně osolíme – vaříme do měkka, ale hlídáme, aby se rýže nepřipálila. Odstavíme a zatím si smícháme máslo, 2 žloutky, med a sníh z bílků – lze přidat vanilkovou tresť. Vymastíme si pekáček a vrstvíme kaši a ovoce na střídačku. Poslední vrstvu tvoří rýžová kaše. Vložíme do trouby a upečeme. Hotové posypeme skořicí a... Čtěte více Příspěvek Co na oběd, když je málo času? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články