Článek

Čerstvé pečivo nemusíte kupovat! Upečte si máslové bulky a rohlíčky podle královny marmelád

 
Marmelády musí počkat. Kvůli nemoci Covid-19 je královna marmelád Jozefína Růžičková v jednom kole. Místo vaření sladkých pochutin organizuje šití roušek, míchá dezinfekci a peče domácí pečivo.
01.04.2020 15:45 |

podobné články

Podobné články

Recept na vanilkové rohlíčky

 
Vanilkové rohlíčky jsou pravou českou vánoční klasikou. Pečou se jistě v každé rodině a stejně jistě má každá rodina svůj starý osvědčený recept na nějž nedá dopustit. Do těsta na vanilkové rohlíčky někdo dává mandle, někdo vlašské ořechy, výsledek ale je vždy křehký a vonící vanilkou. Jestli chcete letos o vánocích skutečně delikatesní rohlíčky, použijte tentokrát na obalení cukr s opravdovou vanilkou. Rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem okamžitě poznáte. Rodinný recept na vanilkové rohlíčky Jak jsem už napsala, nikdo nedá dopustit na svůj osvědčený recept, proto i já vám dnes předám ten, který mám vyzkoušený a o léta je peču své rodině. Především si musíte na semlít vlašské ořechy, právě ty dodají rohlíčkům úžasnou chuť. Budete jich potřebovat 100 gramů. K nim přidáte 240 gramů hladké mouky, 70 gramů moučkového cukru a 200 gramů másla. Vše spojte do kompaktního těsta a to dejte do ledničky odpočinout. Já obvykle večer připravím těsto a druhý den z něj tvořím. Pečeme rohlíčky V dnešní době je pečení rohlíčků snadná záležitost. Těsto můžete vtlačit do formiček, dokonce jsou už běžně k dostání plechy s vyznačenými rohlíčky, stačí jen vyplnit je těstem. Klasika je ovšem pěkně si sednout s koulí těsta ke stolu, pustit si některou z českých pohádek a pustit se do rohlíčků pěkně ručně. Mezitím si vyhřejte troubu na 170°C. Plech s rohlíčky dejte do trouby a pečte podle velikosti cca 8 – 10 minut. Že jsou hotové, poznáte podle nádherné vůně a taky podle toho, že jim začnou tmavnout špičky. V tu chvíli plech vyndejte, rohlíčky nechte trochu zchladnout, ale na obalení ve vanilkovém cukru musí být ještě teplé. Hotové vanilkové rohlíčky naskládejte do dobře uzavíratelné dózy nebo do krabice a dejte je mimo dosah mlsných členů rodiny, jinak vám do vánoc žádné nezbydou. Nebo pro jistotu rovnou zadělejte dvojitou dávku... Čtěte více Příspěvek Recept na vanilkové rohlíčky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.12.2018 23:15 |

podobné články

Konec fíglů s pečivem! Předzmrazené pečivo budou muset označit!

 
Malí prodejci potravin ani velké supermarkety už vám rozpékané, původně zmražené pečivo neprodají jako čerstvé. Voňavé rohlíčky, bagety, bulky a další pekařské výrobky, na které se vám při vstupu do obchodu okamžitě začnou sbíhat sliny a jsou ve většině případů dopékány z polotovarů, musejí být totiž ode dneška jasně označeny.
01.08.2012 12:05 |

podobné články

CUKROVÍ: Pečeme s hvězdami: Vanilkové rohlíčky Jovanky Vojtkové!

 
Vanilkové rohlíčky k Vánocům neodmyslitelně patří. Každá rodina si uchovává vlastní recept, ale tanečnice Jovanka Vojtková (37) Blesk.cz prozradila ten svůj. A dokonce nám chutné rohlíčky i upekla.
06.12.2015 19:15 |

podobné články

Láďa Hruška radí, jak na vynikající máslové sušenky!

 
Nemáte nic sladkého po ruce a honí vás mlsná? Náš gurmánský experimentátor Láďa Hruška má pro vás radu. Udělejte si doma legendární máslové sušenky, prý to není nic složitého.
26.12.2014 19:05 |

podobné články

Mýty o pečivu v hledáčku odborníků: Zabíjí nás lepek? Je tmavé pečivo zdravější?

 
Bílé pečivo nám slepuje střeva, tloustne se po něm, rozpékané pečivo je horší než čerstvé. Nejlepším řešením je bezlepková dieta. Omyl. Přinášíme vám řadu mýtů o chlebu a pečivu, které raději ve svém jídelníčku nechceme.
01.07.2015 05:18 |

podobné články

»Zabijácké pečivo«? Nevěřte mýtům!

 
Lepek slepuje střeva, po pečivu se tloustne a rozpékané pečivo je vždycky horší než čerstvé! To je jen malý výčet mýtů, které o pečivu kolují. Přitom ale chléb a pečivo by měly mít ve vyváženém jídelníčku své místo. Musíte ale umět vybírat a jíst ho přiměřeně!
06.07.2015 05:15 |

podobné články

Rychlovky Ládi Hrušky: Sýrové bulky, chlebová polévka a termix

 
Kuchařský experimentátor ve svém pořadu Rychlovky Ládi Hrušky připomíná vaše nejoblíbenější recepty. Tentokrát to budou sýrové bulky, chlebová polévka a tvarohový dezert.
22.11.2014 11:50 |

podobné články

Královna marmelád Milfaitová porodila uprostřed apokalypsy: Syn skončil na přístrojích

 
Neuvěřitelné drama si v uplynulých dnech prožila česká královna marmelád Blanka Milfaitová. Své třetí dítko porodila předčasně, jen pár hodin předtím, než se v italských Dolomitech strhla doslova apokalypsa. Obří bouře zničila vše, co jí stálo v cestě. Blančin syn navíc skončil na několik dní na přístrojích a jeho stav byl kritický.
06.11.2018 12:10 |

podobné články

Bouře, během které porodila královna marmelád Milfaitová: Kemp srovnala se zemí, řekl otec dítěte

 
Královna českých marmelád prožila neuvěřitelné drama, když přivedla své třetí dítě předčasně na svět. Blanka Milfaitová totiž porodila přímo v italských Dolomitech, kde se strhla hotová apokalypsa. Počasí bylo extrémně nehostinné. O tom, co se dělo, promluvil poprvé otec novorozence.
11.11.2018 05:05 |

podobné články

Užívejte si malé radosti, vzkazuje královna marmelád! A přidala recept na hruškovou se zázvorem!

 
Epidemiologická opatření kvůli covidu zavřela lidi doma. Nouzový stav ale nemusí znamenat jen vztek a smutek. Královna marmelád Jozefína Růžičková (46) si ho pochvaluje. Má totiž více času na marmelády i na děti.
26.10.2020 08:30 |

podobné články

Upečte si domácí pečivo nejen k snídani

 
Poslední dobou jsme vám přinesli několik receptů na chléb a pochoutky z chlebového těsta. A chybět by nemělo ani drobné pečivo. Připravené doma bude vonět tak, že nikdo neodolá.
30.04.2009 13:10 |

podobné články

Rozpékané nebo čerstvé pečivo? Teď už to v obchodech poznáte!

 
Ode dneška zákazníci v obchodech poznají, jaké pečivo si kupují, zda je vyrobené z zmrazeného polotovaru, nebo je čerstvé. Podle ministerstva zemědělství nová vyhláška reaguje na stížnosti lidí.
01.08.2012 07:10 |

podobné články

Dopékané pečivo vyšlo z testu lépe než čerstvé

 
Dopékané pečivo nedopadlo při testech vůbec špatně a podle chemiků vydrží dokonce déle než to konvenční, čerstvé. Zkoušky se týkaly pěti druhů běžného pšeničného pečiva, které otestovala Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. V časovém rozpětí od 2 do 55 hodin se zkoumaly jeho kvalitativní, senzorické a chuťové vlastnosti.
01.08.2014 12:05 |

podobné články

Tmavé pečivo neznamená vždy zdravé pečivo

 
Je tmavé pečivo skutečně celozrnné? A jak ho poznáme?
04.01.2010 09:05 |

podobné články

Konec obelhávání zákazníků. Dopékané pečivo bude mít v obchodech označení

 
Pečivo, které je v obchodech dopékáno ze zmražených polotovarů, bude muset být v regálech povinně označováno údajem "rozpečeno". Ministr zemědělství Petr Bendl minulý týden podepsal vyhlášku upravující značení pekárenských výrobků. Bendl to dnes řekl na Žofínském fóru. Dopékané pečivo se tak má odlišit od čerstvého. Předpis by měl začít platit během několika týdnů.
28.05.2012 17:30 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (512 článků)

Přenos koronaviru přes pečivo: Můžete se nakazit? Rohlíky a chleba ochráníte „fíglem“

 
Tvrdil, že má koronavirus a do obchodů chodí lízat pečivo, aby nakazil co nejvíce lidí. Takovou zprávu napsal na sociální síť muž z Ústí nad Labem. Nakonec se ukázalo, že nemocný není, a skončil v rukách policie, i tak ale stihl vyděsit dostatek lidí. Hlavně proto, že supermarket je místo, kam všichni z nás musí i při současných omezeních. Je ale opravdu možné se přes pečivo nakazit? Této otázce se věnovalo Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) Státního zdravotního ústavu (SZÚ).
19.03.2020 05:20 |

podobné články

Pečení podle hvězd: Recepty Bohdalky, Medřické i Růžičkové! A tip na martinské rohlíčky s mákem

 
Milujete pečení a sladký dezert nesmí na vašem stole chybět? Vyzkoušejte osvědčené recepty filmových hvězd. Co chutnalo Daně Medřické či Heleně Růžičkové? Co ráda peče Jiřina Bohdalová? A jako bonus tradiční martinské rohlíčky.
11.11.2018 06:05 |

podobné články

Osobnosti: Jiřina Bohdalová (1137 článků) , Helena Růžičková (142 článků) , Dana Medřická (41 článků)

Rohlíčky s cherry rajčátky, šunkou a sýrem

 
V mléce rozmíchejte cukr a zahřejte ho. Přidejte rozdrobené droždí a nechte v hrníčku vzejít kvásek. Do mísy nasypte mouku, přilijte rozpuštěné máslo, kvásek a dodejte špetku soli. Vařečkou vypracujte hladké kynuté těsto, které nechte minimálně půl hodiny odpočívat na teplém místě, třeba i pod utěrkou. Poté ho rozdělte na několik dílů, každý rozválejte na plát o výšce asi tři milimetry a rozdělte jej na protáhlé trojúhelníky. K základně (o délce asi 7 centimetrů) každého naskládejte kousek šunky, strouhaný sýr, čtvrt cherry rajčátka a zasypte špetkou koření. Rohlíčky zabalte, poskládejte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Kdo chce, může je ještě posypat zbytkem strouhaného sýru. Pečte při 180 stupních Celsia asi 20 minut. Z tohoto množství je asi 20 rohlíčků
21.09.2012 20:55 |

podobné články

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

 
Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?
22.12.2015 06:05 |

podobné články