Článek

Břeclav provoněla rajčata, návštěvníci je mohli jíst i pít

 
Rajčata čerstvá, sušená, grilovaná, plněná, loupaná, nebo třeba v buchtě. Čtvrtý ročník Slavností rajčat nabídl typické i neznámé pokrmy. Pochutiny mohli návštěvníci zapít Krvavou Mary.
13.08.2017 11:25 |

podobné články

Osobnosti: Mary Mara (400 článků) , Mary Mary (104 článků)
Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Rajčatová passata se zeleninou

 
Sběr rajčat vrcholí a vy už možná ani nevíte, co si s nimi počít. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé jen tak do ruky, případně v zeleninových salátech, ale když jich je hodně, tak se mohou přejíst. Pak je dobré některé uchovat pro pozdější potřebu. Rajčatová passata je jedním ze způsobů, jak využít úrodu rajčat a dopřát si je klidně uprostřed tuhé zimy. Passata je vlastně omáčka vhodná na pizzu či těstoviny. Když do ní přidáte ještě další zeleninu, získáte opravdovou pochoutku, která s těmi kupovanými má společný jen název. Suroviny na passatu Z následujících ingrediencí získáte zhruba pět litrů lahodné omáčky: 6 kg rajčat 4 velké cibule 15 stroužků česneku 2 mrkve 2 petržele 1 menší celer 2 velké červené papriky 4 snítky tymiánu 4 snítky oregana 2 snítky rozmarýnu hrstka bazalkových lístků lžička sušeného chilli (pokud nemáte rádi ostré, vynechte) lžička mletého pepře 2 lžičky soli 2 lžíce cukru 3 lžíce olivového oleje Příprava passaty Pokud budete omáčku mixovat, nemusíte rajčata loupat, v opačném případě bude nutné je oloupat nebo podušená propasírovat přes síto. Rajčata omyjte a nakrájejte. Připravte si velký a vysoký hrnec,rozehřejte v něm olej a dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte. Potom přisypejte nakrájená rajčata, přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Rajčata si pustí vodu, což vůbec není na škodu, aspoň se směs nebude připalovat. Přesto raději často míchejte. Z uvařené směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku buď dohladka rozmixujte nebo propasírujte. Následně ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°. Příspěvek Rajčatová passata se zeleninou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.09.2018 12:30 |

podobné články

Zelený čaj: 3 důvody, proč ho pít

 
Zelený čaj je známý pro své pozitivní účinky na naše zdraví. Již odnepaměti se věřilo, že lidskému tělu dopřává duševní vzpruhu, a proto byl velice oblíbený již u starověkých panovníků. I v současnosti se o zeleném čaji ve spojitosti se zdravím často mluví, což vás možná přimělo položit si otázku: proč pít zelený čaj?! Důvodů, proč se nebát pití zeleného čaje, je hned několik a jejich vyjmenováním bychom mohli strávit dlouhé minuty. Proto si dnes společně představíme 4 důvody, které jsou podle nás nejdůležitější a které vás jistě nenásilnou formou přimějí k pravidelnému pití zeleného čaje. Připraveni? Jdeme na to! 3 důvody, proč pít zelený čaj K pití zeleného čaje se přiklání i odborníci, kteří jsou toho názoru, že je to tzv. zázrak v hrníčku. Složení zeleného čaje je totiž pro naše zdraví prospěšné hned z několika důvodů, zmíníme se například o posílení organismu nebo zvýšení odolnosti imunitního systému. Nutno však dodat, že ani s pitím zeleného čaje se to nesmí přehánět. Určitě je dobré pít jej v rozumném množství, protože při nadměrné konzumaci vám může spíše uškodit. Teď už si pojďme představit ony důvody, proč pít zelený čaj. Snižuje riziko vzniku rakoviny Rakoviny se většina z nás bojí doslova jako čert kříže. Zelený čaj má takové schopnosti, že při pravidelné konzumaci dokáže snížit riziko vzniku tohoto tolik obávaného onemocnění. Mohou za to látky, které eliminují buňky, u nichž je možné pozorovat nepřiměřeně intenzivní růst. Podporuje imunitní systém Účinky zeleného čaje dopadají ve velké míře na náš imunitní systém. Ten udržují v dobré kondici, díky čemuž se zvyšuje obranyschopnost našeho těla čelit nejrůznějším infekcím a bakteriím, které číhají všude okolo nás. Napomáhá při nadváze Další dobrý důvod, proč si oblíbit zelený čaj, je pomoc při hubnutí. To ocení především ženy, které se snaží nějaké to kilčo shodit. Ptáte se, jak... Čtěte více Příspěvek Zelený čaj: 3 důvody, proč ho pít pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.09.2017 20:40 |

podobné články

Jak jíst a nepřibrat?

 
Snad každá z nás by toužila znát ty správné fígle, které by nám prozradily, jak jíst a nepřibrat. Z reklamních článků, časopisů nebo médií se na nás neustále usmívají krásné štíhlé ženy, které se netají tím, že jedí úplně všechno a nijak se neomezují. A vy se ptáte: jak to sakra dělají?! Možná i vy máte ve svém okolí ženu, známou či kamarádku, která se nikterak neomezuje a s chutí si dopřává sladkou čokoládu, smažené hranolky nebo sladkosti. I přes jejich jídelníček si ale stále drží svou váhu. Věřte nebo ne, ale není to taková věda. I vy můžete jíst všechno beze strachu, že budete vypadat jako chodící váleček. Chce to jen znát správná pravidla! Jak jíst a nepřibrat? Máte to s váhou jako na houpačce? Nejste spokojené se svou postavou a snažíte se shodit přebytečná kila? Zkoušeli jste již tolik diet, že byste je nedokázali spočítat, ale ani jednu z nich jste nedodrželi? A stále vám hlavou běhá a jedna a ta samá otázka: jak jíst a nepřibrat a k tomu všemu se nijak neomezovat? Pak jste tady správně, protože dnešní článek je určený přímo vám! Nesmíte se přejídat Jednou z nejčastějších chyb, co se stravování týče, je nekontrolovatelné přejídání se. Určitě jste někdy zažila situaci, kdy jste si po výtečném nedělním obědě musela pod stolem tajně rozepnout knoflík u kalhot a ještě půl hodiny potom jsme funěla jako parní lokomotiva. Přejídat se ale vůbec není zdravé. Snažte se jíst v klidu, nikam nespěchejte a uvědomujte si každé sousto. Nejezte u televize, notebooku nebo s mobilem v ruce, protože tak váš mozek nezaznamená všechno jídlo, které sníte a bude mít pocit, že se šidíte. Dejte si všechno, ale s mírou Máte- li chuť na čokoládu, dejte si jí. Nesmíte ale sníst na posezení celou tabulku, ale dát si třeba dvě... Čtěte více Příspěvek Jak jíst a nepřibrat? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
30.01.2017 21:10 |

podobné články

Velké Losiny provoněla čokoláda, koná se zde čokoládový festival

 
Velké Losiny na Šumpersku provoněla ode dneška čokoláda. Lázeňské město poskytlo kulisy pro první ročník čokoládového festivalu s názvem Čokoládové lázně aneb čokoláda v pohybu. Akce, která potrvá až do neděle, nabídne návštěvníkům nejen gastronomické zážitky, ale i řadu pohybových aktivit. Na festival přijeli se svými dobrotami cukráři, přední šéfkuchaři, ale například i modelky v čokoládových doplňcích. Pořadatelé kvůli festivalu připravili zhruba 700 až 800 kilogramů čokolády.
26.09.2015 10:45 |

podobné články

Jak uvařit rajčatovou omáčku

 
Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Březí, nebo Břeclav? Chyba soudu málem zpochybnila volby v okresním městě

 
Stěží uvěřitelný omyl se podařil pracovníkům Krajského soudu v Brně. V souvislosti s žalobami na neplatnost voleb zaměnili Březí a Břeclav. Ustavující zasedání nového zastupitelstva v okresním městě tak bylo odloženo zbytečně. Návrh na přezkoumání voleb se totiž vztahuje k obci Březí v okrese Břeclav.
07.11.2014 12:40 |

podobné články

Vojta (ANO): Břeclav pocítila důsledky migrační krize, situaci zvládla

 
Město Břeclav bylo během léta konfrontováno s dopady migrační krize. Břeclav, ležící na hranicí Česka, Slovenska a Rakouska, je v drtivé většině případů prvním místem, kde běženci vkročí na území naší republiky.
28.02.2016 12:25 |

podobné články

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

 
Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.
28.06.2012 20:55 |

podobné články

Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem

 
Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.
10.09.2012 15:20 |

podobné články

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

 
Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.
15.01.2014 09:10 |

podobné články

Pěstujete rajčata? Před plísní je ochrání obyčejný aspirin!

 
Chcete rajčata pěstovat ekologicky bez chemie a přitom je chránit před plísní a dalšími chorobami? Snadná pomoc. Američtí vědci zjistili, že stačí zalévat tyto lilkovité rostliny aspirinem. Tedy účinnou látkou v tomto léku obsaženou. Není třeba rozpouštět drahé léčivo (Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin), stačí si nasbírat či zakoupit vrbovou kůru. Ta obsahuje kyselinu acetylsalicylovou také. Zálivka vývarem z kůry a větviček ochrání rajčata před plísněmi a posílí růst.
14.05.2014 07:50 |

podobné články

Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce

 
Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.
19.05.2014 11:50 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články

Jak usušit nebo zamrazit rajčata i papriky, abyste si na nich pochutnali i v zimě

 
Saláty, plněné papriky, zapečená plněná rajčata, pikantní pomazánky, polévky, omáčky – všechno už jste zkusili? Pak nezbývá než zpracovat rajčata a papriky pro pozdější použití. Věděli jste například, že i papriky se dají sušit? A poradíme vám také, jak zeleninu správně zamrazit.
05.09.2017 06:20 |

podobné články

Jak vyrobit domácí kečup

 
Taky máte rádi kečup, ale z nabídky v obchodech jako by se vytratily ty dobré, opravdu rajčatové? Jestli máte dost rajčat a trochu času, zkuste si vyrobit svůj vlastní. Uvidíte, že nikdy už nebudete chtít jiný. Na výrobu domácího kečupu můžete použít přezrálá, popraskaná i svraštělá rajčata, jen nesmí být nahnilá. Z nich připravíte ten nejlepší kečup, vonící a chutnající po rajčatech, do něhož na závěr můžete přidat koření či bylinky na dochucení. Co si připravit na kečup Na dobrý sladký kečup potřebujete: 2 kg čerstvých, zralých rajčat 150 g rajského protlaku 200 g třtinového cukru 350 g  oloupaných a nastrouhaných červených jablek 50 ml červeného vinného octa (může být i obyčejný, ale vinný je lepší) 2,2 litru vody 15 g soli špetka mletého nového koření pepř 1 bobkový list špetka skořice 40 g najemno nakrájené cibule 10 gramů na jemno nakrájeného česneku Postup Třtinový cukr lehce zkaramelizujte, na něj přidejte nastrouhaná jablka a chvíli společně poduste. Potom přidejte rajčata, protlak a zalijte vodou. Společně při ne příliš vysoké teplotě duste tak, aby se základ spojil do hladké hmoty. Postupně přidejte ostatní přísady a zalijte červeným vinným octem. Všechno dál pomalu a pozvolna duste na mírném ohni a průběžně promíchávejte. Celková doba vaření je kolem 4 hodin až 5 hodin, za tu dobu se rajčata úplně rozvaří a všechny chutě se krásně spojí. V té době už by měl být také kečup úplně bez zbytečné vody. Tento základ můžete dál ochutit, například chilli papričkou, kari kořením, zázvorem, česnekem, středomořským kořením a podobně. Jestli chcete víc příchutí, rozdělte základní kečup do několika menších kastrůlků a ochuťte každou zvlášť. Nebo základ rovnou propasírujte přes síto a naplňte do vypařených skleniček. Následně je ještě běžným zavařte obvyklým způsobem (v hrnci, v troubě, v mikrovlnce). Příspěvek Jak vyrobit domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.10.2018 15:31 |

podobné články

Jíst trávu, štěkat a pít vodu z kýblu. To podle Štrasburku museli vězni v Česku. Ministr to rázně popřel

 
Jíst trávu, štěkat, pít vodu z kýblu nebo tancovat. To vše pro pobavení dozorců prý museli provádět vězni z detenčního ústavu v Brně. Alespoň to tvrdí zpráva Evropského výboru proti mučení ve Štrasburku (CPT), která o tom informovala ve zprávě českou vládu. Píše o tom dnešní Právo.
14.05.2015 07:29 |

podobné články

Etzler (51) zažil v Tváři peklo: Měl zakázáno jíst a pít!

 
Peklo, které trvalo týden. To zažil Miroslav Etzler (51) při proměně v Ellu Fitzgerald (†79) v soutěži Tvoje tvář má známý hlas. Trpěl psychicky i fyzicky. Navíc měl zakázáno jíst a pít.
31.10.2016 05:10 |

podobné články

Osobnosti: Ella Fitzgerald (2 články) , Miroslav Etzler (419 článků)

18 tipů, jak přežít vedro: Co jíst a pít? Čeho se vyvarovat?

 
Tropické teploty opanovaly prakticky celý evropský kontinent. V Česku v úterý naměřili dokonce 37,6 °C (Řež u Prahy) a dnes i zítra má být počasí obdobné. Zažíváme nejparnější dny roku, které musíme zkrátka přežít. Co jíst? Co pít? Čeho se vyvarovat? Blesk radí, jak na to hodinu po hodině.
01.08.2018 11:30 |

podobné články