Článek

Brambory, celer, řepa? Vitamínové bomby, které stojí pár korun a máte je pořád u ruky

 
Nejrůznější superpotraviny, exotické ovoce, chia semínka a další moderní pochutiny útočí na náš jídelníček. Jenže spoustu extrémně zdravé zeleniny roste i u nás. Její zdravotní účinky ale už často zapadly v zapomnění. Poznejte je zase!
14.06.2018 15:35 |

podobné články

Podobné články

Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka

 
Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články

Radim Uzel: Čtěte stranické programy a rozeznávejte zeleninu

 
Při nakupování v jednom potravinovém řetězci bere mladá slečna pokladní do ruky celer a ptá se: „Co to je?“ „To je celer,“ pravím a v duchu přemýšlím, zda si nedělá legraci. Ona však pečlivě hledá v jakýchsi tabulkách a pokračuje v dotazování: „To je celer řapíkatý?“ Teď už vím, že to myslí vážně. „Ne, to je celer – bulva“. „Aha, to mám tady hned pod tím,“ radostně konstatuje ten blonďatý andílek a pečlivě markuje číselný kód do pokladny.
24.09.2017 20:20 |

podobné články

Osobnosti: Radim Uzel (97 článků)

Přírodní vitamínové bomby: Zelí proti rakovině, rajčata proti vráskám

 
Tělo volá po látkách, které by udržely imunitní systém v pohotovosti a ochránily organismus před podzimním náporem nemocí. Pokud nechcete zobat potravinové doplňky, vyzkoušejte přírodní vitaminové bomby.
27.11.2011 09:15 |

podobné články

Lepší paměť a silnější nervy díky zázraku jménem červená řepa: Připravte si ji na různé způsoby!

 
Červená řepa patří poslední dobou mezi nejpopulárnější druhy zeleniny. Oblíbili si ji už i ti největší gurmáni. Proč ji tedy nezkusíte i vy? Připravili jsme si nejen několik argumentů, proč je řepa tak skvělá, ale zároveň i pár lahodných receptů, které můžete vyzkoušet.
16.09.2016 12:10 |

podobné články

Překonejte strašáka z dětství! Červená řepa může být skvělou pochoutkou

 
Červená řepa patří spolu s rybím tukem mezi velmi neoblíbené potraviny. Ježí se vám vlasy hrůzou ještě teď, když si vzpomenete, jak v dětství nechyběla miska s červenou řepou na vaší rodinné tabuli? Přitom červená řepa může být v té správné úpravě a kombinaci velice chutným zážitkem pro váš jazyk. Proto překonejte odpor a dejte jí ještě jednu šanci!
27.08.2013 01:35 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

 
Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?
22.12.2015 06:05 |

podobné články

Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili

 
Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.
18.10.2017 07:00 |

podobné články

Prostřeno! Syrová červená řepa hostům nevoní

 
Sražená šlehačka, studené, ale mnohonásobným ohříváním převařené brambory, syrová řepa. To všechno hostům pátečního prostřeno moc "nevoní". Jak své selhání Petra (26) zvládne? Bude se hroutit jako ve středu Honza?
02.11.2012 08:00 |

podobné články

Jak jíst v zimě zdravě a zároveň ušetřit

 
Získat v zimě vitamíny z čerstvého ovoce a zeleniny je snazší, než se může zdát. A není kvůli tomu ani potřeba kupovat předražené jahody bez chuti vypěstované ve skleníku. "Vitamínové bomby" se sklízejí i v zimě a třeba citrusy nebo řepa jsou v těchto dnech nejchutnější.
04.02.2017 17:40 |

podobné články

Zázrak jménem celer: Skvělý na kocovinu a rostou po něm krásně vlasy

 
Zázrak jménem celer dokáže hotové divy. Pokud ho máte jen jako součást vývaru, pletete se. Naši předci ho využívali mnohem víc. Věděli, jak na to.
08.04.2014 06:20 |

podobné články

Bramborový salát s uzeninou

 
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a necháme prostydnout. Studené brambory nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Mrkev a celer uvaříme doměkka, nakrájíme na kostičky a přidáme k bramborům. Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na kostičky. Do mísy přidáme najemno nakrájenou cibuli, nakrájené uzené maso, okurky, jablka, majonézu a promícháme. Podle chuti okořeníme solí, cukrem, octem a pepřem.
17.12.2011 08:45 |

podobné články

Státní zemědělský intervenční fond začíná vydávat rozhodnutí na produkci bílkovinných plodin, chmel a konzumní brambory

 
Tento týden začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na VCS – bílkovinné plodiny. V těsném sledu budou následovat rozhodnutí na chmel a konzumní brambory. Na uvedené dotace, o které se žádalo v rámci Jednotné žádosti 2016, jsou vyčleněny tyto částky: Na bílkovinné plodiny téměř 460 milionů korun, na chmel přes 85 milionů korun a na konzumní brambory přes 50 milionů korun.
12.02.2017 07:35 |

podobné články

4 tipy pro rychlejší hubnutí

 
Krabičková dieta, se kterou zaručeně zhubnete až 8 Kg za týden. Proteinová dieta, mléčná dieta, ovocná dieta, tukožroutská dieta, kdy jíte jen zeleninové polévky, diety celebrit a mnoho dalších. Pravděpodobně už jste o nich četli a možná i nějakou zkusili. Avšak žádná vám nezaručila dlouhodobý výsledek? Není divu! Jestliže chcete skutečně zhubnout, budete se muset podívat na skladbu vašeho jídelníčku, režim a nastolit změny. Proč to však hned nazývat dietou? Pokud chceme udělat něco se svou váhou, musíme se zaměřit na svůj dosavadní život a příčiny, které vedly k nabírání tělesné hmotnosti a mnohdy i po mnoho let. Změna startuje především ve vaší hlavě! Uvidíte, že změna životního stylu nemusí být na obtíž! Začněte změnou uvažování Ačkoliv tomu nebudete věřit, jedná se o nejlepší způsob, jak zaručeně začít hubnout. Věřit sám v sebe a správnosti tohoto rozhodnutí. Když si nebude věřit a budete podrývat svou snahu myšlením: já to stejně nedokážu, tak to opravdu nedokážete! Zaměřte se na zdravější způsob stravování, pravidelný pitný režim (hlad je mnohdy převlečená žízeň), přidejte pohyb a hlavně se přestaňte hlídat a vážit. Pryč s pocitem viny Nedokázali jste odolat čokoládové zmrzlině? Vůbec se neobviňujte! Je to nejhorší, co můžete udělat. Přivoláte si tím stres a s ním úzce souvisí i přejídání. Potrava je pro mnoho lidí více než pouhou výživou těla. Nějakou dobrotou jsme byli v dětství odměňováni za úspěch, jídlem byla také odváděná pozornost. Pokračujeme v tom nevědomě i jako dospělí. Saháme po jídle v okamžiku, když nás něco trápí. Vitamínové doplňky Různé chutě mnohdy způsobuje absence určitého vitamínu, minerálu. Vědci zjistili, že lidé užívající vitamínové doplňky mají mnohem méně ataků různých chutí (čokoláda, chipsy apod). Když už vás skutečně přepadne chuť něco zobat – sáhněte po něčem zdravém! Chipsy si můžete udělat i domácí a vysušit je na plechu v troubě. Ať už z mrkve, brambor či červené řepy. A sladké?... Čtěte více Příspěvek 4 tipy pro rychlejší hubnutí pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Řapíkatý celer obohatí jídelníček i prospěje vašemu zdraví

 
Celer, považovaný dříve za typickou dietní zeleninu, si postupně vydobývá místo mezi obecně doporučovanými zdravými potravinami. Vědci v něm objevili mnoho látek prospívajících zdraví včetně sloučenin snižujících krevní tlak a omezujících rizika vzniku některých druhů rakoviny....
15.07.2010 06:10 |

podobné články

VIP Prostřeno! Pawlowská baštila odporné termity, celer ale nepozřela

 
Knězův útok na Halinu! Populární boubelka Halina Pawlowská (57) sní všechno. Dokonce i smažené termity. Obyčejný celer je však pro ni noční můrou. A Zbigniew Czendlik jí ho zamíchá do jídla.
24.10.2012 14:15 |

podobné články

Osobnosti: Halina Pawlowská (491 článků)

Recept dne: Smažený celer se sezamem

 
Dnešní zeleninový recept určitě překvapí každého svou jednoduchostí a výjimečnou chutí. Smažený celer může být jak hlavním jídlem, tak chuťovkou pro návštěvu.
10.05.2013 21:35 |

podobné články

Jak »omladit« brambory?

 
Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.
25.04.2016 05:15 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články