Článek

Bábovka bez oleje, bez vajec a bez cukru, může pořád chutnat?

 
Představte si, že bábovka bez oleje, bez vajec, a dokonce také bez cukru může pořád chutnat jako bábovka. Připravíte ji jen z několika ingrediencí a návštěva ani nepozná, že v ní to zásadní chybí.
22.12.2021 16:25 |

podobné články

Podobné články

6 tipů, jak omezit cukr ve stravě

 
Sladká chuť je nám od malička příjemná a je opravdu hodně těžké chuti na sladké odolat. Jednoduché cukry jsou ale spojené se zdravotními riziky, o které nestojíme, proto je lepší jejich příjem omezit. Snížením množství přijatého cukru ve stravě se snižuje i pravděpodobnost výskytu diabetu druhého typu, obezity, srdečních chorob, vysokého krevního tlaku a cholesterolu, jaterních onemocnění či metabolických poruch. Zároveň se vyhnete výkyvům nálad, zlepší se vám kvalita pleti a ještě  zhubnete. Nejvíc cukrů je v limonádách První krok, jak omezit příjem cukrů, je kontorla toho, co pijete. nejvíc ho totiž vypijete v různých limonádách. Řada lidí si přestane sladit kávu, ale neuv+domí si, že v litru coly je množství cukru odpovídající 40 běžným kostkám. Čtěte složení potravin Dnes už je povinností každého výrobce uvádět pravdivé nutriční hodnoty na etiketách. Vy tak máte přehled o tom, kolik cukru konzumujete. Vyvarujte se výrobkům, které mají vysoký obsah jednoduchých cukrů. Zvyšte příjem energie z bílkovin Když vás v průběhu dne přepadne chuť na sladké, je  příčinou nedostatek energie. Jestliže začnete konzumovat víc bílkovin, které se spalují pomaleji, nedostatkem energie trpět nebudete. Zkuste koření Když přestanete nadměrně sladit, můžou vám některá jídla připadat fádní a bez chuti. Přidejte vanilku, skořici či kardamom a chuť pokrmu či nápoje se zvýrazní. Doporučujeme především ochucení kávy, tak vám cukr přestane chybět rychleji. Chilli Když si začnete do jídla přidávat chilli, brzy zjistíte sníženou chuť na sladké. Capsaicin obsažený v těchto pikantních papričkách nejen blokuje chuť na sladké, zároveň pomáhá spalovat tuky, takže je účinek dvojnásobný. Doplňujte chrom Chrom má tu schopnost, že snižuje potřebu mlsat, jeho dlouhodobé užívání efektivně kontroluje hladinu krevního cukru. Tím, že nedochází k náhlým výkyvům glykémie, snižuje se potřeba konzumace cukrů kvůli rychlé energii.   Příspěvek 6 tipů, jak omezit cukr ve stravě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.05.2018 02:00 |

podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

Objevte kouzlo esenciálních olejů

 
Využití esenciálních olejů je natolik různorodé a pestré, že určitě stojí za pozornost. Spousta lidí si esenciální oleje spojuje především s aromaterapií, což je jedna z možností, ke kterým je lze použít. Těch způsobů je ale mnohem více a my se na ně společně v dnešním článku podíváme. Kolem esenciálních olejů má většina lidí několik otazníků. Někteří dokonce ani nevědí, o co se jedná, natož pak aby měli ponětí, k čemu se používají. Jestliže i vy máte kolem esenciálních, nebo rovněž éterických olejů nějakou neznámou, pak si určitě přečtěte následující řádky. Co je esenciální olej? Ještě než se společně pustíme do tajů esenciálních olejů, nebylo by možná od věci si vysvětlit, co to ty esenciální oleje vlastně jsou. Esenciální olej, kterému se rovněž říká éterický olej nebo silice, je směs látek, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Zajímavostí je, že se vyskytují ve všech částech rostlin, což je takový malý informační bonbonek. Látky získávané z rostlin se následně destilují a vzniká z nich vysoké koncentrovaný olej se silnými účinky. Teď je nutno dodat, že účinky esenciálních olejů jsou daleko silnější, nežli účinky sušených bylinek. Esenciální oleje mohou být složeny z látek pouze jedné jediné rostliny, ale stejně tak se může jednat o kombinaci hned několika rostlin. Jaké je využití esenciálních olejů? Jak jsme se již zmínili na začátku dnešního článku, využití esenciálního oleje je opravdu pestré. Proto si teď stručně shrneme nejznámější možnosti, ke kterým můžete éterický olej použít. Esenciální koupele Určitě se shodneme na tom, že jednou z nejpříjemnějších metod relaxace je naložení se do horké vany. Tam se odpočívá opravdu parádně, o to lépe v případě, kdy si do vody přidáte několik kapiček esenciálního oleje. Upozorňujeme ale, že ne všechny oleje jsou vhodné k použití do koupele, proto je potřeba zjišťovat informace o každém z nich. Éterické masáže... Čtěte více Příspěvek Objevte kouzlo esenciálních olejů pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.11.2017 20:25 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Lahodná a sladká exotická bábovka s ananasem. Už se vám sbíhají sliny?

 
Bábovka je oblíbený sladký dezert mnoha chutí. Použít do ní můžete nejrůznější suroviny a sáhnout můžete i po exotice v podobě ananasu. Když se ananas dává i na pizzu, proč by nemohl být v bábovce? Exotická ananasová bábovka vám jistě bude chutnat!
15.01.2022 12:00 |

podobné články

Kuřecí bábovka pro ty, co nemají sladké v oblibě

 
Milovníci sladkého kroutí hlavou nad tím, jak si někdo může odepřít lahodně vypadající kousek bábovky. Odpůrci sladkého se zase podivují nad tím, jak někdo může spořádat tolik cukru, aniž by ho nebolely zuby. Kuřecí bábovka ale bude chutnat všem.
03.11.2021 09:15 |

podobné články

Třená bábovka – jednoduchá na přípravu, přesto okouzlí chuťové buňky

 
Třená bábovka z másla není na přípravu o nic složitější než klasická olejová bábovka. Jediné, co vás může při její přípravě zdržet, je zapomenuté máslo v lednici. Tato třená bábovka vás potěší svou jednoduchou přípravou a výjimečnou chutí.
30.12.2021 17:10 |

podobné články

Skvělá hrnková bábovka bez vajec

 
Bábovkové těsto je tím nejvděčnějším těstem vůbec. Do bábovky můžete přimíchat spoustu věcí a máte jistotu, že bude chutnat dobře. Dokonce vám určitě zachutná také skvělá hrnková bábovky bez vajec, kterou upečete raz dva.
13.12.2021 13:05 |

podobné články

Požár v jaderné elektrárně: Do řeky unikly tisíce litrů oleje!

 
Požár, panika a únik oleje! Tak to vypadá po nehodě v jaderné elektrárně Indian Point u New Yorku. Do řeky Hudson se z poškozeného transformátoru vylily tisíce litrů oleje. Část jaderné elektrárny je stále mimo provoz a záchranné týmy se pokoušejí zastavit únik oleje a vyčistit řeku.
11.05.2015 07:30 |

podobné články

Státní veterinární správa vrátila do Polska přes 160 tisíc vajec kvůli závadám ve značení

 
Na základě kontroly na cestě, provedené společně s celníky, a následné kontroly, provedené v místě určení zásilky v třídírně vajec v Praze 9, vrátila Státní veterinární správa (SVS) zpět do Polska více než 160 000 kusů vajec. Část vrácených vajec nebyla označena vůbec, část byla označena částečně, nečitelně či neúplně. Vejce proto nemohla být puštěna na trh.
24.06.2016 14:40 |

podobné články

Kontroly SVS se soustřeďují na nezávadnost a správné značení vajec

 
Tradičně se v předvelikonočním období Státní veterinární správa (SVS) zaměřuje na kontrolu vajec a ani letošek není výjimkou. Od poloviny března až do Velikonoc proto běží mimořádná kontrolní akce, která se zaměřuje na balírny a třídírny vajec, podniky pro zpracování vajec a na sklady, které jsou adresáty zásilek ze zahraničí. Samotné výsledky této kontroly budou známy až po Velikonocích.
31.03.2018 16:15 |

podobné články

5 rad, jak zavařovat zdravěji. Skvělé marmelády a kompoty bez chemie a hromady cukru

 
Ovoce, hromada cukru, želírovací cukr a dlouho vařit. To je v kostce základní recept na zavařování marmelád, kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek. Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru, bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? A přitom si ani konzervativní manžel nebude stěžovat, že ta marmeláda od babičky bývala lepší.
26.06.2015 06:15 |

podobné články

Vánoční cukroví řádně podraží. Ceny másla, cukru i vajec vystřelily vzhůru

 
Potraviny v obchodech podražily. Za poslední rok je nárůst ceny patrný zejména u sýru, který zdražil o třetinu. Více peněz ale musí lidé platit i za nákup másla, cukru a vajec, čímž se jim pečení vánočního cukroví letos prodraží. Vyplývá to z aktuálních výsledků Českého statistického úřadu, který každý měsíc sleduje ceny 26 druhů potravin na pultech českých obchodníků.
18.11.2016 11:40 |

podobné články

Rumová bábovka nejen pro sváteční chvilky

 
Víte, že bábovka může být upečená přímo vám na míru? Samozřejmě. Pokud tedy milujete příchuť rumu, přidejte do vaší běžné bábovky rum. S chutí bábovky si určitě může vyhrát i ten, pro kterého není pečení nejsilnější stránkou. Rumová bábovka je velmi rychle hotová!
15.11.2021 15:05 |

podobné články

Výtečný recept na makronky

 
Dnes vám přinášíme recept na výtečnou francouzskou specialitu macarons – makronky. Jsou oblíbené po celé Evropě, ovšem zkuste navštívit Francii a nebudete vědět, kam se dřív podívat. Hrají všemi barvami. Vypadají i chutnají výtečně. Hlavní ingrediencí jsou mandle. A protože máme jaro, nešetřete barvami, jako jsou oranžová, tyrkysová, růžová, žlutá. Rozzáří váš stůl i oči vaší rodinky. Připravit si je můžete klidně o Velikonocích, kde přidáte ještě i zelenou nebo červenou barvu. Příprava není složitá a výsledek je grandiózní. Potřebné ingredience na makronky 300g mletých mandlí 300g cukru moučka 300g krystalového cukru 220g bílků z vajec (pokojová teplota) 70g vody Potravinářská barviva dle vlastního výběru Ingredience na krémovou náplň 250g mascarpone 500g moučkového cukru Jena polévková lžíce másla Potravinářské barvivo na krém opět dle svého výběru Postup práce Mleté mandle prosypeme přes síto, aby se zachytily větší a hrubší kousky. Stejně tak přes sítko prosypeme cukr moučka. Cílem je mít v míse jen jemný pudr. K těmto dvěma surovinám (mandle a cukr) přidáme 110g bílků pokojové teploty a promícháme. Vznikne husté těsto, které si dáme zatím bokem a připravíme si sirup. Příprava sirupu: Do kastrůlku si dáme vodu, vsypeme cukr – promícháme a počkáme, až se začne směs vařit a po 3 minutách vypneme. Zbylých 110g bílků si nyní vyšleháme tuhý sníh a přidáme i špetinku soli. Postupně k němu přiléváme sirup a stále šleháme cca 6 minut. Cílem je vyšlehat hmotu, která nebude stékat, ale bude tužší konzistence. Nyní si bílou hmotu opatrně a po trošinkách zamícháme do ořechové hmoty. Mícháme opravdu lehce a spíš pomalu. Nachystáme si další misky podle toho, kolik budeme dělat barev. Vzniklé těsto si pak rozdělíme do těchto misek, kde pak obarvíme podle vlastního výběru barviček. Připravíme si plech na pečení, pečící papír a můžeme použít pomůcku – šablonu z papíru, kde si nakreslíme kolečka. Na plech položíme tedy... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na makronky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.05.2016 03:25 |

podobné články

Kolik kávových lžiček cukru denně je ještě v pořádku...?

 
Potravinářský průmysl a především výrobci polotovarů, hotových jídel a rychlého občerstvení vědí, že lahodnost jejich výrobků a závislost na nich nezajistí nic lépe, než když se do nich přidá cukr. Ten je tak dnes skrytý téměř ve všem, co bylo zpracováno či vyrobeno průmyslově. Světová zdravotnická organizace pak skrytý cukr viní z epidemie obezity a zkažených zubů. Lidé totiž krom tohoto cukru ještě do sebe ládují cukrovinky a slazené nápoje. Denně tak do sebe dostanou i padesát lžiček cukru. Ideální míra pro zdraví je přitom šest kávových lžiček cukru.
06.03.2015 16:05 |

podobné články

Hrnková bábovka s jablky a skořicí

 
Kombinace jablek a skořice nepatří pouze jablečnému závinu, skvěle vynikne také v bábovce. Hrnková bábovka s jablky a skořicí bude vonět po podzimu a chutnat domácí pohodou. Připravit ji můžete vždy, když se sejde celá vaše rodina.
04.12.2021 10:30 |

podobné články

Žirafí bábovka. Víte, co má se žirafou společné?

 
Pokud si myslíte, že je bábovka tím nejnudnějším dezertem pod sluncem, tak to vám při jejím pečení chybí představivost. Zejména děti může upoutat tak zvaná žirafí bábovka, která je raz dva hotová, ale vypadá, jako byste nad ní strávili věčnost.
25.12.2021 15:50 |

podobné články

Výjimečná kynutá bábovka pro všední dny

 
Pro těsto na bábovku je typický prášek do pečiva. Někdy ale při jejím pečení můžete udělat výjimku a do bábovky použít droždí. Kynutá bábovka vás překvapí svou výjimečnou chutí. Pamatovat byste měli na to, že vám bábovka bude kynout tři čtvrtě hodiny předtím, než ji dáte péct.
09.11.2021 10:30 |

podobné články