Článek

5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu

 
Také máte rádi štiplavou výraznou chuť české cibule? Ta z dovozu, kterou v zimě a na jaře v obchodech seženete, se s ní vůbec nedá srovnat. V kuchyni se navíc bez dobré cibule neobejdeme. Většině pokrmů dodá ten správný říz. Kdy je ale ten pravý čas cibuli sklidit a jak ji skladovat, aby neshnila a pěkně tvrdá a šťavnatá vydržela až do příští sezóny? Poradíme vám!
19.08.2016 06:15 |

podobné články

Podobné články

Je čas sklízet jablka! Jak je uskladnit, aby vydržela co nejdéle

 
Léto se chýlí ke konci a na stromech dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Máme pro vás rady, jak na to, abyste si ještě pár měsíců mohli pochutnávat na vlastní úrodě.
15.09.2015 06:15 |

podobné články

Jak na libečkovou polévku

 
I když libeček lékařský známe hlavně jako koření do polévek a omáček, má i příznivé účinky na lidské zdraví. Například působí močopudně, používá se v případě potížích s ledvinovými a žlučovými kameny i při infekcích močových cest. Dokáže si poradit s nadýmáním, příznivě ovlivňuje vylučování trávicích šťáv, pomáhá při nechutenství a zlepšuje trávení. Není proto nic divného že se tradičně přidává do masitých jídel. Díky své vůni je pak oblíbeným kořením do polévek, především do masových vývarů. Jde to ale i jinak – z libečku si můžete připravit chutnou polévku i bez masa. Trochu jako bramboračka Na tuto polévku budete potřebovat: Cibuli, kořen petržele, 1 – 2 mrkve, kousek celeru, 2 větší brambory, kousek másla, 5 lžic sekaného libečku a litr vody. Samozřejmě sůl a pepř na dochucení. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli (může být i červená, je jemnější) a na kostky nakrájenou nebo nahrubo nastrouhanou zeleninu. Osmahnutím mrkve získá polévka jemou nazlálou barvu. Potom přilijeme vodu, přidáme na kostky nakrájené brambory, jemně sekaný libeček, sůl a pepř a vaříme, dokud brambory nezměknou. Může být i zcela netradiční Na plzeňsku se vaří polévka z libečku s mlékem tak, že na mírném ohni rozpustíme máslo a na něm smažíme cibuli cca 5 minut. Přidáme 4 lžíce libečku, lžíci hladké mouky a za stálého míchání 1 minutu smažíme. Postupně vlijeme ½ l kuřecího vývaru a vaříme na mírném ohni 15 minut. Přidáme hrnek mléka, osolíme a opepříme. Polévka nesmí vzkypět, aby se nesrazila. Zcela netradiční chuť libečkové polévky ale docílíte podle tohoto receptu: Do velkého hrnce si dáme máslo a osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata (asi 500 g), 4 větší jablka a libečkové listy. Pak vlijeme kuřecí vývar, přikryjeme a zvolna vaříme asi 30 minut. Polévku necháme ochladit a pak dohladka rozmixujeme. Potom ji přecedíme, osolíme a opepříme. Jednotlivé porce... Čtěte více Příspěvek Jak na libečkovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.08.2018 05:25 |

podobné články

Sklízíme jablka: Jak je správně uskladnit pro vánoční stůl?

 
Právě teď dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Blesk.cz má pro vás rady, jak na to, aby jste si u vánočního stolu mohli pochutnávat na vlastní voňavé a sladké úrodě.
15.09.2010 00:55 |

podobné články

Tipy jak přes zimu nepřijít o ladné křivky

 
Kalendářně i teplotně nám stále ještě panuje barevný podzim, ovšem nebude to tak dlouho trvat, studená zima se přihlásí o slovo a svými ledovými prsty se ujme kralujícího žezla. Mnozí z nás se pak ani nebudou stačit divit, že jsou rána chladná, dny strašně krátké a naše pracně vydřené linie den ode dne kulatější. Možná i vám dalo práci shodit přebytečná kila a dosáhnout takové postavy, o které jste snili. S vidinou studené zimy a dlouhých zimních večerů s plnou lednicí ale máte strach, že veškerá píle přijde vniveč. Říkáte si, jak přes zimu nepřijít o ladné křivky? Pak si odpověď najděte v následujících řádcích! Bojíte se zimního přejídání? Poradíme vám, jak přes zimu nepřijít o ladné křivky! Zimní období není jen o Vánocích, které jsou typické pro stoly plné jídla a sladké cukroví, ale i o dlouhých večerech, které většina z nás tráví na sedačce v obýváku u televizních seriálů. Jestliže i vy tímto způsobem trávíte zimu, nemůžete se divit, že jde vaše snaha udržet si postavičku jako lusk do kytek. Neztrácejte hlavu, my vám poradíme, jak přes zimu nepřijít o ladné křivky. Díky nám budete před zimními měsíci o krok napřed! Tip první: Hodně spěte Ne nadarmo se v zimě všechna zvířátka ukládají k zimnímu spánku. Ačkoli si před tím pořádně plní bříška, u vás bohatě postačí, pokud se na spánku nebudete šidit. I nedostatek spánku se může negativně projevit na vašich proporcích. Je dokázáno, že nevyspalí lidé mají větší tendence zajídat únavu jídlem, navíc si dopřávají hodně cukru právě pro nabuzení energie a to má fatální důsledky na jejich postavu. Tip druhý: Hýbejte se, i když se vám nechce Zima je protivná v tom, že jsou dny velmi krátké, zato večery dlouhé. Brzy se stmívá a my tak máme tendence schovávat se za zdmi našich domovů, zatímco... Čtěte více Příspěvek Tipy jak přes zimu nepřijít o ladné křivky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.09.2016 18:05 |

podobné články

Jak uvařit rajčatovou omáčku

 
Sezóna rajčat právě vrcholí a kdo je pěstuje na zahrádce, jistě nepohrdne receptem na omáčku z rajčat, ať už její jednoduchou verzi, kterou může během chvilky připravit například na těstoviny či jako základ na pizzu, nebo na poctivou rajskou omáčku, jak ji vařily naše babičky a jak ještě dnes chutná nejlépe. Na sluníčku vyzrálá rajčata jí totiž dodají mnohem lepší chuť než průmyslově zpracovaný rajský protlak. Rajčatová omáčka na těstoviny I když máte opravdu bohatou úrodu rajských jablíček, na vaření zpracujte jen ta přezrálá, měkká naklovnutá či jinak poškozená, ta vzhledná si ponechte k přímé konzumaci. Na omáčku si připravte asi deset takových rajčat a dvě cibule. Začnete tím, že si na oleji dozlatova osmažíte nasekanou cibuli a k ní pak přidáte nadrobno nakrájená rajčata. Stáhnete plamen a rajčata s cibulí zvolna dusíte, dokud se téměř nerozvaří. Takto připravený základ můžete dochutit solí, pepřem, bazalkou, oregánem, červenou paprikou, prostě, tak, jak ji máte rádi a podávat s těstovinami nebo použít na pizzu. Klasika z rajských jablíček Rozdušená rajčat s cibulí mohou být základem pro klasickou rajskou omáčku, kterou milují malí i velcí. Na tu budete potřebovat ještě vývar z hovězího masa, případně z masových kuliček, které budete s omáčkou podávat, přinejhorším z kostky masoxu. Spolu s masem povařte i očištěnou mrkev a koření: 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kosek skořice a 1 větší nebo 2 menší bobkové listy. Jestli máte raději omáčku voňavější, množství koření dle libosti zvyšte. Postup: Dušená rajčata a vývar s mrkví, ale bez koření nalijte do mixéru a rozmixujte. Do hrnce lijte přes cedník, abyste se zbavili zrníček a slupek z rajčat a omáčka byla hladce krémová. Pokud je ve správné hustotě, stačí jen dochutit. Jestli je řidší, vařte, dokud se přebytečná tekutina neodpaří, nebo ji zahustěte moukou rozmíchanou v trošce vody.... Čtěte více Příspěvek Jak uvařit rajčatovou omáčku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.09.2018 07:11 |

podobné články

Jak pečovat o vánoční hvězdu, aby zčervenala a neopadávaly jí listy

 
Vánoční hvězda může vydržet mnohem déle než jen do Vánoc. Jak vybrat tu správnou a jak ji pěstovat, aby vykvetla i další rok, když mnohým z nás doma nevydrží ani do Štědrého dne? Listy jí opadají. Poradíme vám, jak se o ni postarat, aby vydržela krásná po celé vánoční svátky. Aby vám vánoční hvězda vydržela opravdu dlouho, je potřeba ji pečlivě vybrat. Sebelepší péče totiž nezachrání rostlinu, která nebyla v pořádku už při nákupu.Více na http://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/186726/jak-se-starat-o-vanocni-hvezdu-aby-vydrzela.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy
07.12.2015 06:20 |

podobné články

Slupku z cibule nevyhazujte: Není moc jedlá, ale dokáže snížit krevní tlak!

 
Naprostá většina kuchařů a kuchařek neváhá ani chvíli, když má připravit cibuli k vaření, a rychle ji zbaví tuhé slupky na povrchu. Jenže ačkoli se tím zbaví hůře stravitelné části této zeleniny, připraví sebe i strávníky o to možná nejcennější, co na cibuli je. Slupka na cibuli této liliovité rostliny je totiž plná biologicky aktivních látek, které snižují tlak krve.
27.05.2014 07:50 |

podobné články

Léčivé brambory: Poradíme vám s uskladněním na zimu

 
Vařené, pečené, restované nebo jako hranolky a chipsy. Brambory má rád snad každý. Zkusili jste ale někdy koštnout šťávu ze syrových brambor? Chuť nic moc, zato léčivé účinky ohromné. Aha! poradí nejen, na co zabírá, ale i jak při nákupu brambor ušetřit a jak je dobře uskladnit, aby vydržely přes celou zimu.
26.09.2013 05:10 |

podobné články

Trable v panelácích! Jak uskladnit ovoce a zeleninu!

 
Kolem silnic se prodávají pytle krásných, levných brambor, lidé si také z nich dělají zásoby na zimu. Jak to ale mají udělat ti, kteří bydlí v panelácích nebo malých domácnostech? Deník Aha! radí, jak správně skladovat ovoce a zeleninu, aby co nejdéle vydržela.
07.10.2012 05:15 |

podobné články

Vejce zdražují: 5 tipů, jak zakonzervovat levná, aby vydržela až rok

 
Cena másla stoupá už od jara, teď ale začala růst i cena vajec. Ani bez těch se ale neobejdeme. Patří do cukroví, vaječňáku, pomazánek, i salátu. Potřebujeme je na obalení řízků. Existuje ale několik způsobů, jak teď nakoupená levnější vajíčka uskladnit, aby se nezkazila. Trvanlivost lze prodloužit až o rok.
27.10.2017 06:15 |

podobné články

Přezouváte pneumatiky? 3 rady, jak uskladnit ty zimní!

 
Čas přezouvání pneumatik na letní se opět blíží. Jenže kde a hlavně jak uskladnit ty zimní? Poradíme!
08.03.2017 09:50 |

podobné články

Dýně dozrávají: Kdy je sklízet a jak je uskladnit, aby vydržely co nejdéle

 
Velká úroda dýní může nezkušeného zahrádkáře, který je vysadil poprvé, překvapit. Je to jako s cuketami. Stačí jedna, dvě rostlinky, dostatek vody a slunce a sklidíme tolik plodů, že nevíme co s nimi. Výhodou dýní ale je, že když je správně uskladníte, můžete je pak v kuchyni využívat až do jara. Poradíme vám co dělat, aby neshnily a neskončily na kompostu.
19.09.2016 06:20 |

podobné články

Jak sklízet a uskladnit cukety, aby vydržely co nejdéle?

 
V posledních deseti letech získala tato zelenina velké množství příznivců. Je chutná, zdravá a má málo kalorií. V kuchyni se navíc dá upravovat na všechny způsoby. Dokonce i nasladko. Vychutnat si ji tak můžete nejen ve slané úpravě, ale i v koláčích, bábovkách a dalších moučnících. Dalším bonusem je, že se snadno pěstuje. Z jedné rostliny můžete sklidit až několik kilogramů plodů. Víte ale, že si vlastní úrodu klidně můžete vychutnat ještě po Vánocích?
12.08.2016 06:05 |

podobné články

Recept na vepřovou kýtu na horčici

 
Hledáte tip na rychlý a výborný oběd nebo večeři pro přátele? Pokud chcete zkusit něco netradičního a přitom natolik jednoduchého, že to zvládne uvařit i úplný začátečník, zkuste vepřovou kýtu dušenou na hořčici. Vepřová kýta je libové maso, které při pečení rychle vysychá, proto je lepší ji dusit nebo z ní připravovat minutková jídla. Na přípravu jemných smetanových omáček je ideální, jak se můžete přesvědčit z následujícího receptu. Co budete potřebovat na kýtu na hořčici Na dvě porce tohoto jídla budete potřebovat: 2 plátky vepřové kýty 1 cibule 1 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice 2 lžíce rostlinného oleje ½ kelímku smetany na vaření steakové pepřové koření (můžete použít i jiné, například peŕovensálské, oregano, majoránku, tymián a podobně) drcený barevný pepř sůl Jako příloha se hodí v podstatě vše: brambory vařené či opékané, rýže, noky, těstoviny, dokonce i jemný knedlík, například karlovarský. Jak připravit vepřovou kýtu na hořčici Maso omyjte a pečlivě osušte. Potom ho po okrajích nařízněte, aby se plátky nekroutily a naklepejte je. Maso osolte, posypejte steakovým kořením, zakapejte olejem a dejte do ledničky odležet nejméně na hodinku, ideálně do druhého dne. Nakrájejte si najemno cibuli. Rozpalte si pánev a na ní zprudka opečte plátky kýty, aby se povrch zatáhla a šťáva zůstala uvnitř masa. Potom stlumte žár a opékejte kýtu ještě asi 10 minut, potom na ni nasypejte cibuli a znovu osmahněte. Smetanu smíchejte s hořčici a maso jí přelijte a pod pokličkou nechte dusit dalších deset minut. Maso by mělo být úplně měkké a omáčka přiměřeně hustá. Jestli je potřeba, můžete přidat víc smetany. Do hotové omáčky přidejte na ozdobu i pro chuť drcený barevný pepř. Příspěvek Recept na vepřovou kýtu na horčici pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
02.08.2018 17:50 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Vyznáte se v jablkách? Poradíme, která sníst hned a která uskladnit

 
Bez šťavnatých chutných jablek si většina z nás podzim nedokáže představit. Často si však nakoupíme hned několik druhů, které nás zaujmou, a pak se divíme, že nám některá už po týdnu začnou hnít. Důvod je zcela prozaický. V minulosti každé jablko mívalo svůj čas. Prodávala se a jedla tak, jak se česala, jak podle odrůdy vydržela, jaký byl sklep. Dnes jsou obchody a tržiště po celý rok přeplněny rozličnými odrůdami, v nichž se nevyznáme.
08.10.2015 06:10 |

podobné články

Mrazuvzdorná zelenina: Které druhy můžeme sklízet i v zimě?

 
Možná tomu nebudete věřit, ale i v zimě můžete chodit na zahradu a ze záhonů sklízet čerstvou zeleninu. Někdy je dokonce chutnější, než kdybyste si ji domů přinesli a uskladnili právě teď na podzim. Pro které zdroje zdraví a prevence proti jarní únavě platí toto tvrzení?
15.10.2010 17:20 |

podobné články

Je čas sebrat česnek. Pozdě sklizený se vám rozpadne!

 
Zasadili jste na zahradě česnek a cibuli? Tak se připravte je čas sklízet. Když si to správně nenačasujete, část úrody ztratíte.
24.07.2014 00:05 |

podobné články

Chcete sklízet vlastní česnek a cibuli? Je nejvyšší čas je vysadit!

 
V kuchyni se bez nich neobejdeme. A i když je seženeme v každém obchodě, není nad vlastnoručně vypěstovanou sklizeň. Platí to především o česneku. Ten český se s tím všudypřítomným čínským nedá vůbec srovnávat. Když ho teď zasadíte, vydrží vám úroda až do další sklizně.
11.04.2017 06:15 |

podobné články