11 rad do kuchyně jako od babičky
Zkušenosti našich předků se nám hodí dodnes a nikde to není znát víc než v kuchyni. Babičky byly nejen spořivé, ale také důmyslné hospodyňky, většina jejich rad se předává v rodinách z generace na generaci. V době, kdy se stále víc zamýšlíme nad životním prostředím, jsou rady, jak uklidit a vyčistit domácnost bez chemie, nedocenitelné. Stejně tak se nám hodí tipy, jak se zbavit rozličného hmyzu nebo jak zachránit pokažené jídlo. Odtajníme vám některé vychytávky při vaření a jak léčit různé neduhy. Přesolená polévka není problém, když do ní můžete rozkrájet brambor. Jestliže se brambor do polévky nehodí, zkuste v ní chvíli povařit mrkev a tu pak vyndat. Přesolené uzené maso dejte na půl hodinky do mléka, to přebytečnou sůl vytáhne. Když to přeženete s pepřem,zmírní chuť jídla jablko, rozkrojené na čtvrtky. To v jídle chvíli povařte a pak vyndejte. Rozkrojený citron vydrží déle čerstvý, když ho ponoříte do misky s vodou a uchováte v lednici. I po týdnu z něj můžete v klidu vymačkat šťávu. Pečivo zůstane měkké až tři dny, když do chlebníku uložíte také oloupané jablko. Nejspíš tuto fintu znáte z vánoc, kdy jablko přidáváme k perníčkům, aby změkly. Křupavý okolek koláče získáte, když ho před pečením a ještě jednou během pečení potřete sladkým mlékem. Jak prosté. Šťavnatý koláč získáte, když přes náplň uděláte z těsta mřížku nebo starou osvědčenou drobenku. Tyto “poklopy” nedovolí páře unikat, takže pečivo zůstane vláčné. Přesně to je tajemství fantastických koláčů od babičky. Bolí vás v krku? Pomůže tvarohový obklad. Naneste tvaroh na kousek hadříku a ten si uvažte kolem krku. Obklad sráží i horečku. Křenová placka, tak jak ji znal Švejk, pomáhá při výronu i na revma. V létě můžete použít na obklad naklepané listy této rostliny. Při potížích s ledvinami jezte med. Ten pomáhá rozšiřovat kanálky a odvádět tekutinu. Mizí...
Čtěte více
Příspěvek 11 rad do kuchyně jako od babičky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.03.2018 23:35
|