Článek

Zemědělství ve 2. čtvrtletí: Vyšší výroba hovězího a drůbežího masa, pokles cen jatečných prasat a mléka

 
Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2015 dosáhla 113 701 tun, z toho bylo vyrobeno 16 738 tun (meziročně +3,5 %) hovězího a telecího, 57 959 tun (-4,4 %) vepřového a 38 960 tun (+3,6 %) drůbežího masa. Nákup mléka se zvýšil na 627 947 tis. litrů (+4,7 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+3,0 %), klesly u jatečných kuřat (-0,2 %), k jejich propadu došlo u jatečných prasat (-12,6 %) a mléka (-16,6 %).
01.08.2015 20:01 |

podobné články

Podobné články

Výroba a ceny jatečných prasat klesly, výroba mléka se zvýšila, jeho ceny se propadly

 
Ve 3. čtvrtletí 2015 dosáhla výroba masa 111 474 tun (meziročně -2,0 %), z toho bylo vyrobeno 16 330 tun (+2,6 %) hovězího a telecího, 55 263 tun (-5,0 %) vepřového a 39 831 tun (+0,6 %) drůbežího. Mlékárny nakoupily od tuzemských producentů 612 411 tis. litrů mléka (+2,8 %). Ceny zemědělských výrobců se zvýšily u jatečného skotu (+2,6 %), u jatečné drůbeže poklesly (-2,1 %). U jatečných prasat se meziročně snížily (-15,2 %), ale vzhledem k minulému čtvrtletí měly příznivější vývoj (+3,5 %), kdežto ceny mléka se meziročně propady (-22,6 %) a v klesající tendenci pokračovaly i vzhledem k minulému čtvrtletí (-10,1 %).
30.10.2015 15:16 |

podobné články

Výroba masa vepřového, drůbežího i hovězího poklesla

 
V prvním čtvrtletí 2017 bylo vyrobeno 105 770 tun masa (meziročně -3,5 %), z toho hovězího masa 17 110 tun (-4,6 %), vepřového 51 665 tun (-4,6 %) a drůbežího 36 964 tun (-1,2 %). Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se meziročně nezměnily (0,0 %), vzrostly ceny jatečných prasat (+18,8 %) a mírně se zvýšily také ceny jatečných kuřat (+1,9 %). Nákup mléka od producentů dosáhl 711 787 tis. litrů (+0,3 %), cena mléka vzrostla meziročně o 7,6 %; zemědělci ho prodávali průměrně za 7,85 Kč/litr.
03.05.2017 09:40 |

podobné články

ČSÚ: Výroba masa stagnuje, nákup mléka mírně roste

 
Výroba masa ve 2. čtvrtletí 2016 dosáhla 114 669 tun (meziročně +0,9 %), z toho bylo 17 973 tun (+7,4 %) hovězího a telecího, 57 527 tun (-0,7 %) vepřového a 39 137 tun (+0,5 %) drůbežího.
01.08.2016 10:30 |

podobné články

Výroba masa v ČR loni klesla. Nákup mléka naopak vzrostl

 
Výroba masa v Česku se loni meziročně snížila o 5,3 procenta na 458.329 tun v jatečné hmotnosti, zvýšila se pouze produkce drůbežího masa. Nákup mléka se meziročně zvýšil o 3,4 procenta na 2,382 miliardy litrů, informoval dnes Český statistický úřad. 
30.01.2013 10:05 |

podobné články

Český statistický úřad: Výroba hovězího a drůbežího se zvýšila, výroba vepřového stále klesá

 
V prvním čtvrtletí bylo vyrobeno 109 577 tun masa. To je meziročně o 0,6 % více. I když se nejvíce vyrobilo vepřového (54 146 tun), jeho výroba nadále klesá. Ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku se snížila o 6,2 %.
02.05.2016 10:55 |

podobné články

Český statistický úřad: Celková výroba masa byla ve třetím čtvrtletí nižší

 
Ve 3. čtvrtletí mírně klesla výroba masa. Výroba mléka zůstala ve srovnání s tímtéž loňským obdobím na stejné úrovni.
31.10.2016 09:40 |

podobné články

ANKETA: Lady Gaga v šatech z masa. Které se vám líbí nejvíce?

 
Mezi nejkontroverznější módní kreace zpěvačky Lady Gaga patří její šaty z masa, které si oblékla na udílení cen MTV v roce 2010. Byly ze syrového hovězího a skončily v muzeu. Zpěvačka se v nich objevila také v kresleném seriálu a teď předvedla podobné, ovšem umělé šaty. Další články k tématu: OBRAZEM: Nejšílenější outfity Lady Gaga. Maso, igelit, ulítlé klobouky Lady Gaga oblékla děti do svých slavných modelů, maso nahradil potisk Lady Gaga inspiruje návrháře: hitem jsou řetízky ze „syrového masa“ Šaty z hovězího masa zpěvačky Lady Gaga půjdou do archivu Aféra Lady Gaga má pointu. Její šaty byly skutečně z masa Pod reflektory se Lady Gaga bude hemžit červy, varují ochránci zvířat OBRAZEM: Lady Gaga na Cenách MTV provokovala. Hovězím steakem na hlavě
15.05.2012 14:45 |

podobné články

Osobnosti: Lady Gaga (1268 článků)

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Ubývá českých prasat. Dotovat se bude raději drůbeží a hovězí maso

 
Vepřové maso by nemuselo být od roku 2014 dotované ve stejné míře, jako tomu bylo v minulých letech. Ministerstvo zemědělství přemýšlí o větším zvýhodnění drůbežího a hovězího masa, řekl v pondělí ministr Petr Bendl (ODS), protože prasat i přes dotace stále ubývá.
26.03.2012 12:35 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (491 článků)

České zemědělství bylo obětováno. Nejsme potravinově soběstační. Havárie a europodělanost. Exprezident Agrární komory přináší děsivá fakta i o tom, co jíte

 
ROZHOVOR Předseda SPO a senátor Jan Veleba byl v letech 2005 až 2014 prezidentem Agrární komory ČR. Předkládá nelichotivá fakta o situaci českého zemědělství. V roce 1990 bylo v ČR pět milionů prasat a nyní jich je asi 1,6 milionu. U skotu je pokles ze 3,5 milionu na 1,4 milionu. Potravinová soběstačnost je minulostí, vzato v celkovém finančním vyjádření jsme soběstační asi z 65 %. Z vepřového masa dovážíme už přes 50 % naší spotřeby! Drůbežího masa dovážíme 20 %, stejně tak vajec. Dovážíme brambor a ovoce ročně kolem 25 %, zeleniny 65%…
24.01.2017 20:40 |

podobné články

Ceny mléka klesají. Největší světový vývozce 'bílého zlata' už musí propouštět

 
Největší světový vývozce mléka, novozélandská firma Fonterra, začala propouštět kvůli poklesu cen mléka. K propadu cen této potraviny přispěl jednak snížení čínské poptávky a za druhé ruský zákaz západních potravin. Pokles cen mléka ale pociťují i producenti v celé EU. 
16.07.2015 19:30 |

podobné články

Máme víc vepřů, krav i drůbeže, hlásí radostně čeští farmáři

 
Po dlouhých jedenácti letech vzrostla v Česku produkce masa. Farmáři ho "vyrobili" skoro půl milionu tun. Přibylo hovězího, drůbežího i hovězího. Našli jsme konečně dno, myslí si čeští producenti masa.
30.01.2015 15:50 |

podobné články

Kontrola zjistila závady u dováženého drůbežího masa

 
Během třítýdenní mimořádné kontroly dovozu drůbežího masa do Česka bylo zjištěna závada u 25 z 313 zásilek. Naprostá většina pochybení byla u masa z Polska. Pět zásilek, u nichž byly prohřešky nejzávažnější, bylo vráceno zpět polským výrobcům, informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.
24.10.2013 21:10 |

podobné články

Jatka zažívají lepší časy. Produkce masa v Česku mírně stoupla

 
Produkce masa na jatkách v Česku se loni vrátila k růstu, meziročně stoupla o 0,3 procenta na 448 967 tun. Zvýšila se u hovězího a telecího a také drůbežího, u vepřového klesla. Mléka vykoupeného od českých zemědělců v loňském roce přibylo o procento na téměř 2,46 miliardy litrů, jeho výkupní ceny ale byly o 14,7 procenta pod úrovní roku 2015. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.
30.01.2017 11:20 |

podobné články

Ministr Bendl: Mimořádné kontroly drůbežího masa

 
Jak avizoval ministr zemědělství Petr Bendl, Státní veterinární správa zahajuje od 1.7. na celém území ČR mimořádnou kontrolní akci v tzv. místech určení s cílem prověřit zdravotní nezávadnost drůbežího masa uváděného do oběhu při obchodu v rámci zemí EU.
28.06.2013 22:30 |

podobné články

Osobnosti: Petr Bendl (491 článků)

V Česku se vyrobilo méně masa než loni, produkce klesla o 3,6 %

 
Největší pokles výroby masa byl zaznamenán u hovězího masa. Klesl také výkup mléka.
29.04.2010 10:30 |

podobné články

Ministr Jurečka: Od dubna mají zákazníci konkrétnější informace o původu masa

 
Od 1. dubna 2015 výrobci v celé Evropské unii povinně uvádějí zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa. Předtím to platilo jen u hovězího masa, ovoce, zeleniny a olivového oleje. Nařízení tak přispěje k lepší informovanosti zákazníků.
05.04.2015 07:36 |

podobné články

SVS vrátila zpět do Polska zásilku masa kvůli nedostatkům ve značení a dokladech

 
Státní veterinární správa (SVS) na základě kontroly dovozu provedené spolu s Celní správou České republiky v noci z 25. na 26. dubna na hraničním přechodě v Harrachově vrátila zpět do země původu zásilku bezmála sedmi tun drůbežího a hovězího masa z Polska určeného celkem čtyřem českým odběratelům. Důvodem byly nedostatky ve značení masa a v průvodních dokladech.
30.04.2016 14:20 |

podobné články