Článek

Zeman: Říkali mi Mistr becherovka! Chválil si pivo a párky, ve kterých je dokonce i maso

 
Gurmán Miloš Zeman pokračuje v návštěvě Olomouckého kraje. Najde si i chvíle, aby ochutnal pochutiny, které kraj nabízí. Ve středu si v Hanušovicích pochvaloval tamní pivo, dnes pak při besedě se studenty chválil párečky. Protože obsahují maso.
14.05.2015 13:30 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (16401 článků)
Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Chcete lepší párky? Někteří do nich používají hovínka miminek! Párky jsou pak zdravější!

 
Jeden "španělský":http://www.extra.cz/tema/spanelsko tým se rozhodl, že vytvoří zdravější "párky":http://www.extra.cz/tema/parky. Jak? Jednoduše, pomocí probiotické "bakterie":http://www.extra.cz/tema/bakterie, která se ovšem nachází v něčem, co by lidé raději do úst nebrali.
21.02.2014 23:00 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Kdysi mi říkali Mistr Becherovka, spustil Zeman na budoucí číšníky. Pak vysvětloval, čím se živí politolog

 
Prezident Miloš Zeman blahopřál studentům v Jeseníku. Studují totiž obor, který z nich neudělá nezaměstnané. „Kuchař nikdy nezemře hlady a to platí i pro pracovníky ve farmářských službách a podobně,“ uvedl Zeman. V debatě s žáky Střední školy gastronomie a farmářství se věnoval v reakci na otázku také problematice nepřizpůsobivých nebo zavedení eura.
15.05.2015 06:36 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (16401 článků)

Medik radí - 8. díl - Pivo a zdraví - co je na tom pravdy?

 
Pivo, každý muž ho má rád, každý se na něj rád dívá a rád si ho objednává. Tedy aspoň u nás v Českých zemích a na Moravě:) Škodíme si konzumací piva? Roste po pivu tzv. "pivní pupek"? Nebo naopak má pozitivní vliv na lidské zdraví? Asi před šesti lety proběhlo ve Vídni lékařské sympozium na téma pivo a jeho vliv na lidské zdraví. Výsledek byl jednoznačný. Pivo bylo odborníky označeno za zdravé a zdraví prospěšné.Avšak přednost bychom měli dávat pivu nealkoholickému. Již 6 tisíc let před Kristem Sumerové používali pivo jako lék. Nejnovější výzkumy dokázaly, že pití piva snižuje výskyt centrálních mozkových příhod a srdečních infarktů, působí proti osteoporóze a zabraňuje tvorbě ledvinných kamenů. Někteří kardiologové dokonce tvrdí, že pivo může v prevenci infarktu myokardu nahradit nutnou pravidelnou konzumaci acylpyrinu. Vykvašená ječmenná šťáva může vyšovat inteligenci a jedna z jejích součástí zkrášluje pleť. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
17.08.2009 07:50 |

podobné články

Takhle šidí párky: Ať koupíte co koupíte, pořád jíte sóju!

 
Máte rádi párky? Milujete maso? Pokud si párky jednou za čas koupíte a přečtete si složení, mnohdy zjistíte, že by si vepřový či telecí mohl dát i zapřisáhlý odpůrce masa. Místo něj jsou totiž plné sóji a mletého zrní (mouky). Proč? Výrobci tak údajně šetří drahým masem. Paradoxem je, že když si chce vegetarián koupit čistě sójové, zaplatí za »rostlinný« luxus třikrát tolik.
12.12.2011 12:10 |

podobné články

Sandra Bullock: O Vánocích pašuje párky!

 
Pro mnoho rodin jsou Vánoce spojeny hlavně s velkým stresem, což se ale nedá vůbec srovnat s tím, co o těchto svátcích prožívá Sandra Bullock (47). Herečka, která je původem Němka, totiž každoročně přes hranice pašuje párky, které se ve Spojených státech nedají sehnat. „Od té doby, co moje maminka zemřela, porušujeme zákon, protože dovážíme německé párky. Je totiž nezákonné převážet maso přes mezinárodní vody,“ prozradila herečka v talk show Jaye Lena.
05.01.2012 09:15 |

podobné články

Osobnosti: Sandra Bullock (263 článků)

Tak pravil Zeman: Říkali mi Mistr becherovka!

 
V druhý den návštěvy Olomouckého kraje hlava státu učňům povídala o alkoholu. Tedy o tom, který má nejradši, který už nepije a jak se jí kdysi říkalo!
15.05.2015 05:05 |

podobné články

Šunka a párky jsou na černé listině. Je nutné přestat jíst uzeniny?! 10 otázek a odpovědí!

 
Čechy tolik milované uzeniny a červené maso jsou od včerejška na seznamu látek prokazatelně způsobujících rakovinu! Zařadila je tam Světová zdravotnická organizace (WHO), která tak např. párky či šunku postavila na úroveň azbestu nebo arzenu! Máme se tedy bát a přestat jíst maso?
27.10.2015 05:05 |

podobné články

Soutěžte s Bleskem pro ženy o barmanskou sadu Becherovka!

 
Ať již zbývající letní soboty budete užívat doma, v přírodě či na chalupě, můžete přidat dobrý koktejl z Becherovky, který určitě zvládnete. Jednoduché recepty na Beton, B-Celebration nebo Fresh Smashin najdete na www.becherovka.cz. Krásný zbytek léta!
22.08.2011 00:20 |

podobné články

Becherovka zastavila výrobu, nechce plnit sklady

 
Karlovarská Becherovka zastavila na dva dny výrobu. Kvůli vládou vyhlášené prohibici přichází denně o miliony korun.
19.09.2012 15:05 |

podobné články

Becherovka zastavila linky, zvažuje výrobu "prohibičního likéru"

 
Společnost Jan Becher - Karlovarská Becherovka a.s., se rozhodla pozastavit výrobu kvůli prohibici. Zatím se v karlovarském závodě nebude vyrábět dva dny, všech 15 výrobních zaměstnanců zůstane doma na placené dovolené.
19.09.2012 15:10 |

podobné články

Becherovka upravila likér. Má méně alkoholu a může se prodávat

 
Karlovarská Becherovka vysílá do obchodů svoji novinku, která vyhovuje prohibičnímu nařízení vlády. Likér Lemond má v dočasné edici jen 19 procent alkoholu, a tak se už od úterý objeví v regálech.
23.09.2012 20:50 |

podobné články

Nejstabilnější česká společnost? Loni to byla Becherovka

 
Nejstabilnější českou firmou je podle žebříčku poradenské společnosti Bisnode Karlovarská Becherovka. Jan Becher tak získal hlavní cenu Czech Stability Award za rok 2014.
19.06.2015 10:57 |

podobné články

Jak šel čas s Becherovkou: Karlovarský pramen slaví 210 let od svého zrození

 
Oblíbený český likér Becherovka slaví narozeniny! Josef  Becher dostal před 210 lety do rukou recept na hořký likér a v tu chvíli se zrodil třináctý pramen Karlových Varů – slavná Becherovka. Jak se v průběhu časů měnila její tvář?
23.10.2015 00:05 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články