Článek
Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Recept Ládi Hrušky: Výborná svíčková, kterou zvládne každý! A je hotová za chvíli

 
Je vaším oblíbeným jídlem svíčková a nechcete čekat na víkend až vám ji připraví maminka nebo babička? Vyzkoušejte rychlou svíčkovou pro začátečníky od Ládi Hrušky!
28.03.2014 19:35 |

podobné články

Recept na lehkou brokolicovou polévku

 
Brokolicovou polévku mnoho lidí nemusí a to je škoda. Co si budeme nalhávat – brokolice rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ať už pro svou barvu nebo typickou chuť. Možná ani vy polévku z brokolice do svého jídelníčku nezařazujete tak často, jak by si tento výtečný pokrm zasloužil. A to je chyba. Brokolice je přitom pro naše zdraví více než prospěšná. Například je známá pro svůj vysoký obsah hořčíku, který nutně potřebujeme pro činnost svalů i srdce. Opomenout nesmíme ani vitamín C, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Zvlášť vhodná je pro ty, kteří se nevěnují kdovíjaké fyzické aktivitě, neboť díky obsahu draslíku ulehčuje srdci tak i krevnímu oběhu. O další důvod navíc, proč si připravit brokolicovou polévku dle našeho receptu. Recept na brokolicovou polévku Brokolicová polévka se dá připravit na vícero chutných způsobů. I my jsme pro vás připravili recept na její lehkou variantu, na které si můžete pochutnat i teď v létě. Potřebujete: 750 g brokolice 10 g másla 1,5 l vývaru 1 stroužek česneku 100 ml smetany muškátový oříšek sůl, pepř Postup přípravy: Brokolici omyjte, pečlivě očistěte a rozdělte na růžičky a košťály. Růžičky můžete nechat vcelku, košťály oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky a nechte jej chvilku podusit na rozpáleném oleji společně s nakrájenými plátky košťálu. Následně přilijte vývar a nechte na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté přidejte růžičky brokolice a vařte dalších 10 minut. Až bude brokolice měkká, můžete ji rozmixovat společně s vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu a dochuťte podle vlastní chuti strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brokolicovou polévku můžete podávat s troškou zakysané smetany nebo opečenými chlebovými krutonky. Příspěvek Recept na lehkou brokolicovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Vrchol gastronomie? Svíčková Wellington! Máme recept

 
ORIGINÁLNÍ ČESKÉ FOTORECEPTY: Beef Wellington je možná nejslavnější svíčková, která zaujímá přední pozice mezi nejvybranějšími specialitami nabízenými v nejvyhlášenějších restauracích na celém světě. Opravdu je na místě tolik superlativů? Zkuste ji připravit podle našeho receptu a uvidíte sami!
19.11.2013 14:01 |

podobné články

Recept na nealkoholické mojito

 
Nealkoholické mojito – jen málokdo by neznal tuto alternativu oblíbeného kubánského koktejlu, který je součástí drtivé většiny nápojových lístků. Lidově řečeno „mochito“ se zpravidla podává ve vyšších sklenicích společně s brčkem a míchátkem, s jehož pomocí si můžete dle vlastní chuti pomačkat kousky limetky a dosáhnout tak výraznější chuti. Kdo by se pídil po historii tohoto nápoje, našel by jeho kořeny již v 16. století, kdy byly velice oblíbené nápoje mojitu podobné. Jedna legenda dokonce tvrdí, že vynálezcem tohoto koktejlu je muž anglického původu známý jako Richard Drake, který díky kombinaci rumu, cukru, máty a limetky dal vzniknout nápoji, jenž poté výstižně nazval „El Draque“.  Nárůstu popularity se mojito dočkalo v 19. století, kdy si jej oblíbili chudší Kubánci. Nealkoholické mojito Velice oblíbenou alternativou tohoto koktejlu je nealkoholické mojito, které skrývá jeden jediný rozdíl: neobsahuje alkohol. Připravuje se s hojnou četností jako klasická alkoholová varianta a dobrou zprávou je, že si na něm mohou pochutnat jak abstinenti, tak i těhotné ženy nebo třeba děti. Nealkoholické mojito je skvělou volbou zvláště v létě, kdy vás příjemně osvěží a zažene žízeň. A samozřejmě skvěle chutná! Na nealkoholické mojito potřebujete: 25 lístků máty 3 lžíce třtinového cukru 1 limetku 1500 ml minerální vody led Jak si nealko mojito připravit: Postup přípravy nealkoholického mojita je velice jednoduchý a zabere jen několik málo minut. Limetku nakrájejte na osminky i se slupkou (limetku tak stačí pouze důkladně opláchnout pod proudem čisté vody) a lístky máty trochu nasekejte, díky čemuž pustí více svého typického aroma. Kousky limetky trochu pomačkejte a dejte do džbánku či velké sklenice. Přidejte lístky máty a cukr a vše poté zalijte čistou minerální vodou. Dle potřeby lze přidat drcený led, který nápoji dodá to pravé osvěžení. Příspěvek Recept na nealkoholické mojito pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 14:25 |

podobné články

Recept na tvarohové muffiny

 
Lahodné muffiny zná snad úplně každý. Velice oblíbený sladký druh pečiva, který si mnoho lidí mylně plete s populárními cupcakes. Je pravdou, že na první pohled mají společný vzhled i pověstný košíček – ovšem to je vše. Zatímco cupcakes jsou barevné, hravé a veselé, muffiny působí obyčejně. Možná i vy máte osvědčený recept na sladké muffiny, po kterých se u vás doma vždycky jen zapráší. Existuje nespočet druhů, variací a možností, jak si muffiny připravit, díky čemuž máte pořád z čeho vybírat. My vám v dnešním článku představíme lahodné recepty na tvarohové muffiny, po kterých se zaručeně budete olizovat až za ušima. Hurá do pečení! 1. Klasické tvarohové muffiny Pokud máte rádi jednoduchost, určitě vám radost udělá náš první recept. Díky němu si velice snadno a rychle připravíte chutné dortíčky, které se na stole příliš dlouho neohřejí. Co si připravit: 2 vejce 1 vanilkový cukr 100 g cukru krupice 250 g měkkého tvarohu 100 ml oleje 200 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 1/2 lžičky vanilkového aroma Podle chuti: rozinky nebo čokoládové kousky Jak postupovat: Prosejte si mouku s kypřícím práškem. Přidejte rozinky/čokoládové kousky. V jiné misce si smíchejte vejce, cukr, olej a vyšlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a vanilkové aroma – vyšlehejte dohladka. Následně pomalu vmíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Připravte si vymazaný plech na muffiny nebo košíčky. Pomocí lžíce naplňte. Pečte cca 20 minut na 190°C. 2. Tvarohové muffiny s borůvkami Pokud si chcete muffiny něčím ozvláštnit, jednou z vhodných surovin jsou borůvky. Samozřejmě do mufinnů můžete zapéct cokoli, ale borůvkové muffiny by vám určitě neměly chybět v repertoáru. Co si připravit: 400 ml mléka 300 g polohrubé mouky 120 g měkkého tvarohu 300 g borůvek 80 g cukru 1 vejce 1 lžíce kypřícího prášku 1/2 lžičky citronové kůry 1/4 lžičky soli Po upečení: 250 g měkkého... Čtěte více Příspěvek Recept na tvarohové muffiny pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
03.07.2015 08:56 |

podobné články

Festival chutí: Takové dobroty musíte ochutnat!

 
Kančí svíčková se sušenými višněmi, carpaccio ze zauzeného dančího hřbetu nebo dýňový cheesecake s muškátovým oříškem. Pestré podzimní menu můžete ochutnat na Festivalu chutí až do 4. listopadu.
20.10.2012 10:20 |

podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Soutěž o nejlepší svíčkovou na světě! Známe VÍTĚZNÝ RECEPT

 
Svíčková dnes voněla na zámku Červený hrádek v Jirkově na Chomutovsku dnes ze všech stran. Na neoficiálním mistrovství světa ve vaření svíčkové se tam sešli amatérští i profesionální kuchaři. O vítězi rozhodla porota a vítězný recept vám teď přinášíme i s dalšími tradičními i netradičními návody, jak svíčkovou připravit.
06.09.2014 19:50 |

podobné články

Eva Vítečková: Medaile a pak svíčková! Basketbalový postrach soupeřkám na OH pěkně zavaří!

 
To děvče vyrostlo jako z vody a dnes je postrachem zbytku basketbalového světa na olympiádě. Když si čahounka Eva Vítečková (30, 190 cm) vezme do hlavy, že vystřelí za tři body, tak mičuda prostě prosviští obroučkou a soupeřky jsou na palubovce zbytečné. »Evža« je dnes hotová žena a jak umí vařit!
22.07.2012 12:10 |

podobné články

Osobnosti: Eva Vítečková (13 článků)

Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept!

 
Letošní Velikonoce jsou pomalu za dveřmi a to nás přimělo k vytvoření dnešního článku, ve kterém vám představíme recept, jak připravit tofu na velikonoční způsob. Tofu je sójový sýr či tvaroh, na kterém si nejčastěji pochutnávají vegetariáni, rozhodně to ale neznamená, že by látky obsažené v tomto produktu nebyly prospěšné pro každého z nás. Ať už se zajímáte o zdravou výživu nebo jen chcete vyzkoušet něco nového, nenechte si ujít následující řádky. Prozradíme vám, jak připravit tofu na sváteční velikonoční tabuli. Jak připravit tofu, aneb nádivka na velikonoční způsob Do Velikonoc zbývá ještě 14 dní, kdy tento čas můžete využít pro vyzkoušení našeho receptu, abyste se o svátečním dni mohli ukázat v plné parádě. Nádivka patří k oblíbeným pokrmům, na kterém si dokážou pochutnat jak malí, tak i velcí. Přidáním čerstvých bylinek vykouzlíte z nádivky pravé jarní pokušení. Co budete potřebovat: 200 g bílého tofu 7 vajec 7 rohlíků 200 ml mléka jarní cibulku rajče papriku sůl, pepř, muškátový oříšek čerství bylinky podle chuti Postup přípravy: Bílé tofu nakrájejte na malé kousíčky, které poté minimálně 1 hodinku marinujte – marinádu můžete zvolit vlastní, nebo se inspirujte naším tipem: Marináda: 1 lžička soli, 1 lžička majoránky, 3 špetky provensálského koření, 2 lžíce olivového oleje. Po marinování nechte na pánvi rozehřát olej, na kterém osmahněte marinované tofu do zlatova a poté nechte vychladnout. V této době si rohlíky nakrájejte na malé kousky a uložte je do větší misky. Vejce ušlehejte s mlékem, přidejte pepř a rozumné množství muškátového oříšku – cca půlku čajové lžičky. Rozmixovanou směs smíchejte s kousky rohlíků a přidejte vychladlé marinované tofu, čerstvé bylinky a na jemno nasekanou jarní cibulku. Vše důkladně promíchejte a dejte do předem vymazané mísy na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 200°C do zlatova – asi 35 minut. Dozdobit můžete nakrájenou paprikou a rajčetem.... Čtěte více Příspěvek Jak připravit tofu, aneb chutný velikonoční recept! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.03.2016 01:05 |

podobné články

Sýrová roláda z plátkového sýra

 
Sýrová roláda je velice oblíbeným a vděčným pokrmem, který se dá připravit na několik chutných způsobů a jeho největší výhodou je rychlost, se kterou tuto lahůdku vykouzlíte. Hodí se jako pohoštění pro hosty, kteří se vám nečekaně objeví za dveřmi a kterým nebudete mít díky nepřipravenosti co nabídnout. Sýrová roláda je na přípravu opravdu jednoduchá a dobrou zprávou je, že si s tímto receptem hravě poradí i naprostí začátečníci, kteří ještě v kuchyni neposbírali tolik zkušeností. Určitě i vy sýrovou roládu znáte a určitě jste jí alespoň jedenkrát ochutnali. Rozhodně na tento pokrm nelze hledět jako na něco obyčejného, neboť sýrová roláda může být opravdová delikatesa. Vzhledem k tomu, že se dá připravit na několik způsobů, můžete tento recept neustále obměňovat a zkoušet tak nové a nové chuťové variace. I my jsme pro vás do dnešního článku ukryli recept na lahodnou sýrovou roládu, po které se zaručeně budete olizovat až za ušima! Recept na sýrovou roládu z plátkového sýra Na přípravu budete potřebovat: 2 balíčky plátkového sýra 150 g šunky 120 g másla 2 ks taveného sýra 2 ks nakládaných okurek 3 ks vajec 1 lžíci hořčice půlku cibule sůl, pepř a petrželku Postup přípravy: Máslo společně s tavenými sýry utřete do hladkého krému, přidejte nadrobno nasekanou cibulku, na jemno nakrájené okurky, petrželku a natvrdo uvařená na drobno pokrájená vejce. Následně podle chuti osolte a opepřete tak, jak to máte rádi. Pro výraznější chuť přidejte hořčici a důkladně spojte do pěny. Balíčky plátkového sýra vložte do horké vody a nechte je změknout, aby se s nimi dalo pracovat. Jakmile změknou, vyjměte je z obalu, rozložte na vál do tvaru obdélníku a jemně přejeďte válečkem, aby se jednotlivé spoje spojily v jednu placku. Takto připravený poklad potřete vzniklou pomazánkou, na kterou následně rozložte plátky šunky a opět naneste další vrstvu pomazánky.... Čtěte více Příspěvek Sýrová roláda z plátkového sýra pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 14:35 |

podobné články

Růžička (STAN): Kvalitní stravování a zdravé návyky... Program Skutečně zdravá škola v sobě ukrývá velký potenciál

 
Zdravá výživa je pro předsedu Výboru pro zdravotnictví a bydlení ZHMP a zároveň místopředsedu pražské organizace STAN, Miloše Růžičku, druhou přirozeností. Proto se také rozhodl v rámci projektu prevence veřejného zdraví Pražanů podpořit občanskou iniciativu Skutečně zdravá škola, která ve snaze podchytit zdravé stravovací návyky již v dětském věku vytvořila moderní program a metodiku zdravého školního stravování, která vychází z britského programu Food for Life Jamieho Oliviera.
04.11.2015 18:46 |

podobné články

Tady to někdo přehnal s retuší! Porovnáváme titulní fotografie celebrit s jejich skutečnými podobami a je to pořádná soda!

 
"Slavné ženy":http://www.extra.cz/tema/slavne-zeny chtějí být na fotkách vždy krásné a štíhlé, což se ovšem někdy neslučuje se skutečností. Proto si na pomoc povolávají grafiky, kteří upraví jejich proporce přesně podle jejich představ. Co na tom, že ve výsledku ani nepoznáte, o koho jde, hlavně že budou hezké. Když ale upravené fotografie porovnáte s reálnými, výsledný efekt je přinejmenším komický. Stejně jako u "Mariah Carey":http://www.extra.cz/tema/mariah-carey, která vypadá na svém CD spíš jako "animovaná postavička":http://www.extra.cz/podvodnice-mariah-carey-si-na-obalu-noveho-cd-ubrala-15-kilo-ani-ji-nepoznate.
14.05.2014 14:06 |

podobné články

Z vašeho miláčka Codyho ze seriálu Krok za krokem se stala steroidová mlátička, kterou nepoznáte, nebo jo?

 
Americký herec Sasha Mitchell byl modelem, mistrem kickboxu a taekwonda a zahrál si v Dallasu a coby nástupce Jean Claude van Damma. Pro vás ale bude vždy Cody ze seriálu Krok za krokem. Táhne mu na padesát a potkat ho dnes na chodníku, asi ho nepoznáte.
08.04.2015 09:16 |

podobné články

Osobnosti: Sasha Mitchell (2 články) , Sasha Mitchell (2 články)

Nejstřeženější obchodní tajemství: Recept na Coca-colu byl odhalen

 
Recept na nejslavnější nápoj na světě je nejstřeženější obchodní tajemství. Originální recept znají jen dva lidé na světě. Nyní se však pravděpodobně recept odhalil. Informaci publikoval server tn.cz televize Nova.
15.02.2011 16:40 |

podobné články

VIDEO Recept na bohatství: Kdo uvaří nejlepší mezinárodní specialitu?

 
Dnes budou dva nejlepší Češi a Slováci vyrábět svůj recept ve velkém a vítězové z každé země půjdou do prestižní reklamní agentury, kde jejich recept získá jméno, design a slogan. Nakonec ten nejlepší recept dorazí do prodejen Kaufland, kde si jej budete moci jako hotový produkt koupit.
03.09.2012 05:10 |

podobné články