Článek

Zázračný vitamín

 
Nejčastěji jsou jako přírodní zdroje uváděny citrusové plody. Pokud jsou čerstvé a zralé, pak jsou dobrou volbou. Takže dál mačkejte do čaje citróny, pijte vodu s citrónem či limetkou, loupejte pomeranče, mandarinky.
20.11.2015 18:05 |

podobné články

Podobné články

Zázračný vitamín D! Známe lék na rakovinu, srdce i roztroušenou sklerózu

 
Nejen díky sportu je člověk zdráv (a někdy dokonce trvalým invalidou). Divy dělá i slunce a strava bohatá na vitamín D. Možná vás až překvapí, na co všechno má tenhle zázračný vitamín vliv.
25.09.2012 11:30 |

podobné články

Jak levně ochránit kosti a zuby během zimy? Doplňte vitamin D

 
Sluneční vitamin bývá nazýván vitamin D. Je to proto, že si ho organismus dokáže vytvořit právě vlivem slunečního záření. Tento vitamin můžete získat zadarmo ze sluníčka anebo si ho můžete koupit jako doplněk stravy v lékárně. Nicméně v podzimním a zimním období je mnohem efektivnější doplňovat ho stravou. Poradíme vám, jak na to.
15.10.2016 16:35 |

podobné články

Vitamin B17: Bič na rakovinu

 
Vědci zabývající se mechanismem nádorového bujení učinili převratný objev. Zjistili, že nejúčinnější zbraní proti rakovině je vitamin B17! Příslušníci asijského kmene Hunzů se dožívají více než 100 let. Jedí totiž meruňková jadérka, která právě tento vitamín obsahují!
17.06.2010 23:04 |

podobné články

Bláhodárný vitamin A

 
Vitamin A, vitamin rozpustný v tucích je nezbytný pro správné fungování lidského organismu. S vitaminem A se denodenně můžeme setkat ve stravě, kterou konzumujeme. Do svého jídelníčku bychom proto měli zařadit potraviny jako jsou vaječné žloutky, ...
08.03.2011 04:10 |

podobné články

Opalování zdravě aneb jak to nepřehánět

 
Pravděpodobně každý dospělý člověk ví, jaký je fototyp, jak snáší sluníčko a jak se dobře či špatně opaluje. Kůže člověka je největší orgán těla a má nejen ochrannou funkci, ale mimo jiné zbavuje tělo odpadních látek. Názorů na opalování existuje nespočet. Zatímco někdo tvrdí, že opalovat se v dnešní době zásadně ne, druhý bez snědé pokožky ani rána. Dnešní článek nemá za úkol vyvracet názory, ale je dobré vědět, že se v pokožce tvoří vitamín D, který je pro naše tělo velmi důležitý. Aby se vytvořil tento vitamín, je zapotřebí slunečních paprsků.  Samozřejmě nutno dodat – všeho s mírou. Výhody a nevýhody opalování Jak bylo výše uvedeno je to především vitamín D. Mimo to, sluníčko dodává lidem náladu a pozitivní energii. Určitě je mnohem příjemnější probudit se do slunného dne, než do deštivého a zamračeného počasí. Mezi riziko spojené s nadměrným opalováním patří ztráta pružnosti pokožky, tvorba vrásek a zapomenout nesmíme na největšího strašáka rakovina kůže. Škodlivost záření dělíme na UVA – kdy nastává okamžitá pigmentace pokožky, uvolňují se škodlivé radikály, pokožka rychleji stárne a snižuje se imunita pokožky. Dále pak UVB, které způsobuje pozdější pigmentaci pokožky, hrozí spálení pokožky (zrudnutí, puchýřky, nevolnost, zvracení) a narušuje se DNA kožních buněk. Což vede ke zmiňované rakovině. Hledání zlaté střední cesty Jak vidíte, opalování je sice zdravé a sluneční paprsky, pro naše zdraví nezbytně důležité, ale stejně tak mohou i zabíjet. Ideálním řešením je hledat zlatou střední cestu. To znamená opalování s patřičnou kosmetickou ochranou, podle našeho fototypu. Důležitá je i následná poopalovací péče, kde jsou kosmetické přípravky zaměřené na regeneraci pokožky, obnovu vlhkosti, pružnosti a celkové zklidnění. Nezapomínáme ani na pitný režim, který má rovněž vliv na stav naší kůže. S pobytem na sluníčku rovněž nepřeháníme. Zatímco jinému stačí 15 minut, druhý vydrží i hodinu. Opět záleží individuálně na každém jedinci. Ještě než začne léto a vylezeme... Čtěte více Příspěvek Opalování zdravě aneb jak to nepřehánět pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.07.2015 08:46 |

podobné články

Téměř zázračný vitamín C. Nejlepší je ten přírodní!

 
Není sice jediným vitamínem, bez něhož nemůže lidský organismus dost dobře fungovat, je ale tím nejčastěji zmiňovaným – i malé děti vědí, proč je dobré jíst pomeranče nebo kiwi. Málokdo už ale tuší, že často propagované citrusy nejsou zdaleka nejbohatším zdrojem tohoto vitamínu. Některé plody jsou proti nim doslova vitaminovou bombou. A odborníci stále tvrdí: nejlepší je pro tělo právě vitamin konzumovaný v přirozené podobě. Kde ho tedy najdete nejvíce?
06.03.2017 16:15 |

podobné články

Příroda versus chemie: Zeleninu, nebo pikslu vitaminů?

 
O tom, jaký efekt má užívání vitaminů a jiných doplňků stravy, se stále vedou vyostřené diskuse. Nicméně v jednom se odborníci shodují: „Není vitamin jako vitamín a neexistuje žádná přesná hranice mezi syntetikou a přírodou. Ale čtěte důkladně etikety!
02.01.2010 09:45 |

podobné články

Soutěžte s Bleskem zdraví o balíčky Revital!

 
Uvádí se, že pro zdraví srdce bychom měli každý den ujít deset tisíc kroků. Kolik jich denně uděláte vy? Ke snadné kontrole slouží krokoměr, který nyní najdete v dárkovém balení Srdeční záležitost. Balíček obsahuje produkty Revital koenzym Q10 + vitamin E + selen a Revital Omega 3 + vitamin E. Tato akční kombinace je prospěšná pro zdraví srdce, jeho energii, udržování normální hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi.
27.09.2011 00:15 |

podobné články

Doplňte si do těla vitamín C - kiwi je vhodnou volbou

 
Je to malé, hnědé, chlupaté.. Řeč je o ovoci nesoucím název kiwi. Toto velikostí ač malé ovoce, může být velkým zdrojem bohatým především na vitamín C, což se v momentálním chladném období může více než hodit.
31.12.2013 16:40 |

podobné články

Ovesné vločky – Recept na sušenky z ovesných vloček

 
Ovesné vločky jsou obilný výrobek, jenž vzniká rozdrcením ovesných zrn. Připravit se z nich dá řada chutných a nutričně hodnotných pokrmů, které korespondují s dietním režimem, sportovním jídelníčkem a zdravým stravováním. Jedná se o velice významnou surovinu z pohledu živin a pozitivního dopadu na zdravotní stav člověka. Jsou složené z komplexních sacharidů, rostlinných bílkovin a zdravých tuků. Obsahují vitamín B1, B6 a vitamín E, vápník a železo. Pro většinu lidí jsou ovesné vločky lehce stravitelné, díky přítomnosti rozpustné vlákniny a podílejí se na udržení vyrovnané hladiny krevního cukru a regulaci cholesterolu v krvi. Pro lidské zdraví jsou vločky malým zázrakem. Samo o sobě nejsou ovesné vločky chuťově nijak atraktivní, ale najdete-li si k nim cestu, zamilujete si nespočet receptů, které se z nich dají připravit. Jeden vám dnes přinášíme a věříme, že potěší i vaše chuťové pohárky. Potřebné ingredience Špetka soli 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička mleté skořice 350dkg tuku na pečení (používám kokosový olej) 100g rozinek Datle (podle toho jak máte rádi sladké) Med nebo javorový sirup 1ks vejce (dá se nahradit banánem) 100g ořechů nebo semínek (může být i mix) 3 hrníčky ovesných vloček Postup přípravy Ovesné vločky krátce rozmixujeme, stejně tak datle, ořechy, rozinky a banán, pokud jej použijete jako náhradu za vejce. Místo rozinek lze přidat jiné sušené ovoce (goji, brusinky apod). Přidáme kokosový olej nebo jiný tuk na pečení a vymícháme hustou tuhou hmotu s dalšími uváděnými ingrediencemi. Zkusíme uždibnout a případně dosladíme medem. Těsto si klidně můžete rozdělit na dvě poloviny. Do jedné přimíchat kakao nebo kvalitní strouhanou čokoládu, do druhé kokos. Budete mít dvě příchutě sušenek. Z tuhého těsta (pokud je řídké přidejte vločky) uždibujeme kousky a vyválíme kuličku, kterou v dlani rozmáčkneme na placku cca 3cm velkou. Klademe na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180 °C dozlatova. Pod plech se sušenkami je dobré vložit ještě jeden s vodou – sušenky... Čtěte více Příspěvek Ovesné vločky – Recept na sušenky z ovesných vloček pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.03.2016 01:15 |

podobné články

Chilli papričky a zdraví

 
Chilli papričky a zdraví – jedno z ožehavých témat, které mnohým z vás nedá spát. Chilli papričky jsou proslulé řadou pozitivních účinků pro lidské tělo a skutečnost se má tak, že jejich vlastností využívali i staří Řekové a to před více jak 6000. lety. Historie těchto pálivých papriček tedy sahá hodně daleko a rozhodně se nelze divit faktu, že i v dnešní době na jejich pozitiva spousta lidí sází. Konzumovat chilli papričky rozhodně není jen tak. Jejich typická pálivost, pro kterou jsou tyto ostře červení potvůrky proslulé, je daná látkou známou jako kapsaicin. Tato látka se rovněž pyšní řadou zdravotních benefitů, i když je pravda, že onu pálivost dokáže překonat jen málokdo – dráždivé účinky vyvolávající slzení z očí a nekontrolovatelné pálení jazyka i celých úst ale lze neutralizovat sklenicí mléka. Chilli papričky a zdraví Možná si říkáte, proč se trápit pálivostí chilli papriček a zda to vůbec stojí za to. A odpověď? Rozhodně stojí! Pravda je totiž taková, že chilli papričky mají na naše zdraví pozitivní vliv a to hned v několika ohledech, které vám prostřednictvím dnešního článku představíme. Obrana proti nádorovým onemocněním Již zmíněná látka způsobující pálivost kapsaicin funguje jako prevence proti rakovině. Molekuly této látky se naváží na rakovinové buňky a zahájí sebedestruktivní proces. Odborníci se opírají o studie prokazující účinnost chilli papriček v boji proti rakovině prostaty. Osvědčily se rovněž i jako prevence rakoviny plic, žaludku a slinivky. Podpora imunitního systému Věděli jste, že jsou chilli papričky bohaté na vitamin C? Tento vitamín je pro naše zdraví hodně důležitý, neboť bojuje proti nejrůznějším infekcím a snižuje projevy různorodých vlivů a navíc je dokázáno, že jedna chilli paprička denně vám dodá jeho potřebné denní množství. Navození pocitu sytosti a nechuť na sladké Další výbornou vlastností chilli papriček je schopnost navodit pocity sytosti, podpořit trávení, rovněž jsou přírodním... Čtěte více Příspěvek Chilli papričky a zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Chcete mít zdravé a pevné kosti? Těchto 6 potravin vám k tomu pomůže

 
Každý chce mít pevné a zdravé kosti. K tomu nám samozřejmě nejlépe pomůže vápník a vitamin D. Navíc vápník podporuje kosti a zuby, zatímco vitamin D zlepšuje vstřebávání vápníku a růst kostí. Jenže tyto vitaminy spoustě lidem chybí. Nakonec se nemůžou hýbat, bolí je klouby a končetiny. Pokud budete jíst těchto 7 potravin, budou vaše kosti v úplném pořádku.
13.04.2016 07:05 |

podobné články

Rakytník a jeho použití

 
Bylinky mají své nezastupitelné místo nejen v kuchyni, kdy dodají jídlům lahodnou chuť, ale pomáhají i jako prevence nebo doplněk léčby. Dnes bude řeč o rakytníku, kterého celkem existuje sedm druhů. Nejběžněji se u nás setkáte s Rakytníkem řešetlákovým (Hippophare rhamnojdes). Vyskytuje se v stromové či keřové podobě a roste napříč celé Evropy a Asie. Jeho původ bychom však hledali v Rusku. Hojně se pěstuje samozřejmě na českých zahrádkách, mimo jiné se vysazuje také kolem bytových jednotek. U mnohých druhů této bylinky se sbírají pouze listy, které se následně používají na přípravu čaje. Další druhy však umožňují i sběr plodů ke konzumaci, prevenci a léčbě. Plod rakytníku je přímo koktejl zdraví prospěšných ingrediencí. Najdete v něm: Vitamín C Vitamín A Další vitamíny: B, D, E, F, K Rutin Pektin Flavonoidy Stopové prvky Mastné nenasycené kyseliny Třísloviny Alkaloid hyppopheinu Na co vše lze rakytník využít? Jak jsme již uvedli, existuje vícero druhů rakytníku, proto je i jeho využití všestranné. Připravit se z něj dá – obklady, sirup, čaj, olej, džem, víno či likér. Tato úžasná bylinka pomáhá léčit kožní nemoci, jako je třeba atopický ekzém, lupénka, akné, opruzeniny a další. Pomáhá k rychlejšímu hojení jizev a ran. Výborným pomocníkem je rovněž u proleženin, popálenin i omrzlin. Disponuje protizánětlivými účinky a léčí sliznice. Jestliže vás trápí afty, praskající ošpičky, opary, krvácivé dásně, zkuste rakytník. Vhodný je také k prevenci i léčení gynekologických potíží, onemocnění štítné žlázy a léčí hemeroidy. Nápomocen je také u pacientů po ozařování a chemoterapii. V kosmetice slouží k výrobě olejíčků, krému a zlepšuje kvalitu vlasů. Příspěvek Rakytník a jeho použití pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.05.2016 03:25 |

podobné články

8 potravin bohatých na vitamin C

 
Myslíte si, že přijímáte dostatečné množství vitaminu C? Pokud ne, nenahrazujte klasické přírodní zdroje vitaminu tabletami. My pro vás máme 8 potravin, které jsou extrémně bohaté na vitamin C. Vaše imunita vám bude vděčná.
24.06.2016 07:05 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Vitamin D na předpis zřejmě zabil ve Francii novorozence. Lék musí pryč

 
Francouzské úřady zahájily kroky vedoucí k preventivnímu zákazu prodeje léku Uvestérol D obsahujícímu vitamin D, který lékaři předepisují kojencům. Stalo se tak poté, co v prosinci zemřelo patrně po podání tohoto léku desetidenní dítě. Případ vzbudil v zemi velkou pozornost, neboť jde o často předepisovaný medikament. V Česku ale registrován není, opatření se proto podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Přinesdomové českého trhu nedotkne.
04.01.2017 17:55 |

podobné články

Plošná prevence proti nachlazení. Vědci chtějí lidem do jídla dávat vitamin D

 
Významnou roli v prevenci proti nachlazení hraje vitamin D. A jeho plošné přidávání do potravin nebo pravidelná konzumace jako doplňku stravy by před rýmou a kašlem každoročně uchránila miliony lidí. Napsal to server The Telegraph s odkazem na studii britských vědců.
16.02.2017 13:00 |

podobné články

Ochotská se toho nebojí: Sdílela polonahou fotku!

 
Jako spoustě z nás chybí i Míše Ochotské vitamín “Sea“, tedy vitamín “moře“. Po plážích a slunění se jí ale stýská natolik, že na svůj Facebook sdílela starší fotku, na které jí chybí vršek plavek!
08.07.2017 12:05 |

podobné články

Ochotská se toho nebojí: Sdílela polonahou fotku!

 
Jako spoustě z nás chybí i Míše Ochotské vitamín “Sea“, tedy vitamín “moře“. Po plážích a slunění se jí ale stýská natolik, že na svůj Facebook sdílela starší fotku, na které jí chybí vršek plavek!
11.07.2017 12:25 |

podobné články

Nápoj pro děti s vitamínem žádný vitamín neobsahoval. Šidil i výrobce džusu

 
V ovocném dětském nápoji Figo, který měl obsahovat 12 miligramů vitamínu C na 100 mililitrů nápoje, žádný vitamín nebyl, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). A v ovocném nápoji značky Relax bylo o čtvrtinu méně ovocného koncentrátu, než uváděl údaj na obale. Místo 25 procent obsahu ho bylo jen necelých 18 procent, uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Oba nápoje byly vyrobené v Polsku, do Česka je distribuovala společnost MASPEX.
19.07.2017 16:20 |

podobné články