Článek

Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor?

 
Zabijácké potraviny – dnešní titulek hovoří za vše. Ačkoli vás jídlo udržuje při životě, postupně se jím zabíjíte – a to zvláště tehdy, kdy se stravujete nezdravě. Kromě nezdravého jídla je ale celá řada potravin, kterým by se dalo hravě přezdívat „jed v přímé podobě“. Nenechte se zmást – nejedná se jen o chuťovky v podobě smrtelně nebezpečné ryby známé jako fubu či korejské chobotnice. Mezi zabijácké potraviny se řadí i brambory, na kterých si s chutí smlsnete i několikrát do týdne! A to ještě není zdaleka vše, pokud ale chcete vědět více, pusťte se s chutí do objevování potravin, které se sice tváří nevinně, ale rozhodně tak nevinné nejsou. Kdo by to byl hádal například do rajčat, mandlí nebo kešu oříšků? Korejská chuťovka – sannakji Hned na začátku si představme skutečnou lahůdku: korejskou chobotnici sannakji. Tahle chobotnice není jedovatá, nebezpečí spočívá v jejích přísavkách, kterými se vám během konzumace může zachytit v krku a prakticky vás tak udusit. Podává se totiž zaživa – chobotnici se pouze useknou chapadla, pokape se sezamovým olejem – a dobrou chuť! Červeňoučká rajčátka – tichý zabiják Rajčata jsou výborná na jakýkoli způsob. Ať už plněná, v salátu nebo jen tak. Jenže pozor – pokud jsou nedozrálá, obsahují tzv. glykoalkoloidy – nebezpečné látky – jež se postarají o bolest hlavy, žaludku, stejně jako o dýchací potíže či ztrátu citu. Takže zelené nebrat! Muškátový oříšek – je libo halucinace? Koření se má dávkovat po špetkách. Věřte nebo ne, ale ono to má svůj dobrý důvod a muškátový oříšek se právem řadí mezi zabijácké potraviny, se kterými by se to nemělo přehánět. Obsahuje aromatické látky, které ve větším množství způsobují halucinace či dokonce psychózu. A ta může skončit tragicky. Ryba fubu – právem patří mezi zabijácké potraviny Slyšeli jste již o legendární japonské lahůdce známé jako raby fubu? Pokud... Čtěte více Příspěvek Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Podobné články

Potraviny do ložnice, aneb co okoření váš sexuální život?

 
Potraviny do ložnice – zní to možná divně, ale příroda rozhodně věděla, co dělá, a proto vaše životy okořenila pochoutkami, které přirozeně působí jako afrodiziaka. Jestliže máte pocit, že vás sexuální život tak trochu upadá do stereotypu, sex se stává pouze povinností a vášeň z vás vyprchává, pak je náš dnešní článek určený právě vám. Následující řádky vám prozradí, jaké potraviny by s vámi měli sdílet jedno lože. Věřte tomu nebo ne, ale i zdánlivé maličkosti mohou okořenit váš sexuální život a po přečtení posledního článku vezmete nákup s potravinami útokem! Pojďte se společně s námi mrknou na potraviny do ložnice, jež na první pohled působí nevinně, ale dokážou vaše těla i mysl pořádně rozproudit. Pochutnejte si! Čokoláda Čokoláda je považována za jedno s nejvíce sexy jídel a my tohle tvrzení rozhodně nebudeme vyvracet. Potvrzuje to i věda, která říká, že konzumace čokolády v těle uvolní endorfiny a dopamin, díky kterým se dostanete do té správné nálady. Jahody Mezi potraviny do ložnice patří i jahody, které jsou momentálně v sezoně, tak proč jejich schopností trochu nevyužít? Nejenže samy o sobě vypadají velice sexy – přeci jen červená barva je odjakživa spojována se vzrušením – ale navíc obsahují antioxidanty, které podporují krevní oběh. A to znamená jediné – krev se dostane do těch správných míst! Česnek Co se česneku týče, je to trochu sporné – jeho aroma je velice silné a dokáže veškeré milostné rozpoložení a touhu doslova pohřbít, ovšem na druhou stranu se pyšní pozitivními účinky v podobě podpory krevního oběhu a rozšiřování cév. Ne nadarmo se proto řadí mezi potraviny do ložnice. Pomeranče Jakékoli potraviny do ložnice s obsahem vitamínu C byste rozhodně neměli opomíjet. Vitamin C působí preventivně proti nachlazení a navíc v těle zvyšuje hladinu oxytocinu – a to je mrška zodpovědná za skutečnost, že se tak rádi... Čtěte více Příspěvek Potraviny do ložnice, aneb co okoření váš sexuální život? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.11.2015 18:45 |

podobné články

Které potraviny prospějí vašim vlasům?

 
Po krásných vlasech touží snad každá z nás, bohužel ne všem ale bylo shůry dáno, aby jejich vlasy vypadaly od přírody nádherně a oni tak pro jejich přirozenou krásu nemuseli hnout jediným prstíčkem. Možná i vy investujete spoustu peněz do kvalitních vlasových produktů, utrácíte za kosmetiku slibující kýžené výsledky, ale po vlasech plných života stále ani památky. Co je špatně? Možná váš jídelníček neobsahuje ty správné potraviny, které by vaší hřívě dodaly lesk i zdraví a to prakticky za hubičku! Ať už tomu věříte nebo ne, existují potraviny, které nám mohou pomoci s kvalitou našich vlasů, potažmo i s jejich zdravím. Nemusíte utrácet nekřesťanské peníze za přípravky, které sice slibují hory doly, ale skutek ve finále žádný. Proto jsme se rozhodli připravit pro vás dnešní článek, ve kterém se na tyto kouzelné potraviny společně podíváme! Jaké potraviny prospějí vašim vlasům? Budete se divit! Následující řádky vám prozradí, jaké potraviny by rozhodně neměly chybět ve vašem jídelníčku. Budete se možná divit, možná budete mile překvapeni, jak málo stačí k tomu, aby z vašich vlasů na dálku vyzařovala krása, zdravý lesk a vaše hříva tak byla plná života! Na čem si smlsnout? Vejce Hned a začátek začneme tak obyčejnou surovinou, která se nepochybně nachází v domácnosti úplně každého z nás: vajíčka! Ty obsahují důležitý vitamín B12 a ještě důležitější biotin, který má příznivý vliv na krásné vlasy. Pokud nejste natolik odvážní, abyste si 2x do týdne smlsli na syrovém vajíčku, připravte si z této ingredience alespoň masku. Olivový olej Olivovému oleji se spousta lidí vyhýbá, což je bohužel škoda. Někomu tato surovina příliš nevoní, jiný naopak neví, jak by ji v kuchyni použil – možností je přitom spousta, stačí jen hledat! I olivový olej patří mezi potraviny, které vám mohou pomoci dosáhnout vytouženého vzhledu vašich vlasů. Proč? Olivový olej dokáže napravit škody... Čtěte více Příspěvek Které potraviny prospějí vašim vlasům? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.11.2016 06:00 |

podobné články

Ve službách krásy – potraviny a jejich netradiční využití

 
Zatímco o mnohdy až magických účincích kosmetických přípravků na naši krásu ví snad každý, jen málokdo tuší, že kromě nich nám ke kráse mohou pomoci i potraviny. Mnoho žen utrácí nekřesťanské peníze za drahou kosmetiku, která sice slibuje skvělé výsledky, ale ve spoustě případů jde jen o plané sliby. Proto jsme se místo toho rozhodli zaměřit na potraviny, které vám mohou dopomoci vypadat lépe a dosáhnout tak krásnějšího vzhledu. Nevěříte, že je to možné? Dnešní článek vás zaručeně přesvědčí! Jaké potraviny nám dodají krásu? Chcete-li být krásná, nemusíte svou horkou kartu vsázet pouze na kosmetiku. Často máme pomoc k lepšímu vzhledu doma ve spíži, i když o tom ani nevíme. Bílý jogurt Ne každému příroda do vínku nadělila krásné vlasy plné zdraví a lesku. Jestliže ani vy k oněm šťastlivcům nepatříte, zařaďte do svého jídelníčku bílý jogurt. Ten obsahuje velké množství vitamínu B a ten je proslulý tím, že produkuje tvorbu kožního mazu. Díky tomu budou vaše vlasy krásně lesklé a zářící zdravím. Avokádo Máte problémy se suchou pokožkou? Vyzkoušeli jste několik tělových mlék, krémů a olejů, ale žádný z nich vám nedokázal pomoci? Pak vsaďte na avokádo, které je plné vitamínu E a nenasycených tuků. Ty vaši pokožku udrží ve formě a zbaví jí suchého podtónu. Luštěniny S akné má neblahé zkušenosti hodně z nás a rozhodně se nejedná pouze o estetický nešvarem puberťáků. Pokud i vaši pleť hyzdí nehezké pupínky, doporučujeme vám jíst luštěniny. Proč? Luštěniny obsahují zinek, jehož úkolem je udržet pleť krásnou, zdravou a čistou. Dáte tak sbohem ucpaným pórům a pupínkům, které nevypadají hezky a často i bolí. Banány Kdo se chce zbavit nevzhledných kruhů pod očima, která se nám tam tvoří nejen z únavy, ten by si měl dát banán. I banány totiž patří mezi potraviny prospěšných pro naši krásu. Obsahují látku zvanou tryptofan,... Čtěte více Příspěvek Ve službách krásy – potraviny a jejich netradiční využití pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.03.2017 03:10 |

podobné články

Které potraviny prospějí vašemu zažívání?

 
Trápí vás zažívání? Máte problémy s trávením? Trpíte na zácpu, plynatost a nadýmání? S těmito zdravotními neduhy se potýká mnoho lidí a často vyhledávají lékařskou pomoc, i když to není vždy úplně nutné. Problémy se zažíváním možná máte i vy. Už jste dokonce přemýšleli i nad tím, že se necháte vyšetřit. Ještě než se seberete a půjdete k lékaři, vyzkoušejte to s potravinami, které vám pomohou. Jaké potraviny prospívají zažívání? Jaké potraviny byste měli dlouhodobě zařadit do svého jídelníčku a jíst je pravidelně? Bílý jogurt Jako první mezi potraviny, které mají pozitivní účinky na naše zažívání, zařadíme čistý bílý jogurt. Máme ale na mysli kvalitní bílé jogurty, které obsahují živé kultury, jež z vašeho těla odstraní vše špatné. Zlikvidují špatné kultury, kvůli kterým vás trápí plynatost nebo nadýmání a které rovněž mohou způsobit i průjem. Fenykl Málokdo to ví, ale pokud fenykl pořádně rozžvýkáte, pak z něho uvolníte terpenoid Atheol, což je sloučenina, která zvyšuje pohyblivost střev a dokáže předejít nepříjemným žaludečním křečím. Ananas Ananas je velice oblíbený druh exotického ovoce, který by ve vašem jídelníčku určitě neměl chybět a to nejen proto, že je šťavnatý a jednoduše dobrý, ale rovněž i z toho důvodu, že obsahuje cysteinové proteinázy, což jsou proteiny trávící enzymy. Kromě toho, že prospívají trávení dokážou bojovat i se záněty či nadměrnou srážlivostí krve. Papája Papája je známá pro svůj vysoký obsah proteolytických enzymů, které jsou úžasné v tom, že napomáhají trávení. Obsahuje přírodní cukry a doporučuje se konzumovat půl hodiny před jídlem. Příspěvek Které potraviny prospějí vašemu zažívání? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.03.2017 03:00 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Potraviny a jejich uskladnění

 
V minulosti se potraviny uchovávaly ve chladné spíži nebo sklepě. Starší ročníky si nejspíš pamatují ještě ty klasické spižírny, kde vedly dveře, jako do místnosti. Žádná potravinová skříň, jako je tomu dnes. Tam mívaly naše babičky uskladněné zásoby vajec, mléka, tu visela klobáska, tam uzené, bedýnka se zeleninou a škopky s moukou. Popravdě řečeno dnes máme mnohem důmyslnější možnosti, jak potraviny skladovat. Ale uznejte, že to mělo své kouzlo. V některých rodinných domech ještě podobné spíže stále mají. V panelácích jí nahradily dvou dveřové široké skříně, jež měly zabudované odvětrávání. S moderní dobou však i tyto zcela zmizely. Potravinové skříně Když moje maminka z vesnice prvně přijela na návštěvu do našeho nově zrekonstruovaného bytu, divila se, kde ukládáme potraviny? Nová rohová kuchyňská linka, zabudované spotřebiče a vybouraná spižírna. Chvíli jí trvalo, než pochopila, že se bez ní obejdeme. Dnešní organizéry nejenže vypadají hezky, ale jsou i praktické. Dávno je pryč doba, kdy jste si museli dělat zásoby na půl roku. Dojde-li vám mouka, skočíte do obchodu a problém je vyřešen. Stejně tak vejce, mléko a vše ostatní. Nehledě na to, že výškově nastavitelné police a drátěné výsuvné programy umožňují dokonalý přehled, co kde máme uloženo. Méně používané ingredience máme vzadu, ty používané častěji hned po ruce. Praktické a líbivé dózy Velmi zajímavě vypadají skleněné dózy a police, které přehled ještě více zjednoduší. Elegantního vzhledu dosáhneme pomocí dóziček, které potraviny chrání před vlhkostí a škůdci. Nemáme-li fotografickou paměť je ideální dózy označit i popisky. Pokud si ovšem potrpíte na dřívější styl skladování potravin, dá se alespoň částečně navodit použitím vintage hrníčků, mističek a tácků. Rovněž pořadače na vajíčka či kostičku másla lze dnes zakoupit v tomto stále oblíbeném venkovském stylu. Potraviny a suroviny musí však mít vhodné obaly a být uloženy na místech, jež jsou pro ně vyhovující. Ukládáme je s ohledem na složení, zda jsou tekuté či sypké.... Čtěte více Příspěvek Potraviny a jejich uskladnění pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.11.2015 06:55 |

podobné články

Jak na zácpu přírodní cestou

 
Z medicínského hlediska může mít zácpa nespočet příčin. Počínaje žaludečními vředy, vředů na dvanácterníku, karcinomu slinivky a další. Časté střídání průjmu a zácpy se objevuje také u lidí, jež trpí na dráždivý tračník. Ale proč strašit sněhulákem v létě. Nejčastěji trpí na zácpu lidé, kteří chybují ve svém jídelníčku a přijímají pramálo vlákniny a mají tudíž v nepořádku zažívací ústrojí. Pomáhat si od zácpy chemickými projímadly příliš situaci neřeší a jde skutečně pouze o krajní řešení. Lékaři stále častěji upozorňují na návykovost některých volně dostupných prostředků i na další nepříjemné vedlejší účinky. V některých případech mohou chemická projímadla zácpu ještě zhoršit, jelikož střeva přestanou vyvíjet vlastní napětí hladkého svalstva střevní stěny. Stejně tak doktoři varují před používáním nápojů z listu senny či ricínového oleje – oba jmenované prostředky škodí střevním stěnám. Nejčastější příčiny zácpy Málo vlákniny v jídelníčku Nedostatečný pitný režim Stres Nemoci a medikamenty Genetické dispozice Jak na zácpu přírodní cestou Ihned po probuzení vypijte sklenici vlažné vody případně Mlýnský pramen či Šaratici. Jak už jsme uvedli výše, zařaďte do svého jídelníčku dostatek vlákniny: ovoce a zelenina. Proti zácpě pomáhá i konzumace dvou jablíček večer – než jdete spát. Podobně fungují i meruňky, hrušky, křížaly či sušené ovoce. Kartáčem na střeva jsou i sušené datle. Výtečnou babskou radou neprohloupíte – dejte si vařené sušené švestky a rovněž vypijte vodu, ve které jste švestky uvařili. Pokud vás zácpa trápí opravdu často, vypijte 3x denně před jídlem neslazený domácí jablečný mošt. Doprovází-li zácpu nepříjemná bolest břicha, pořiďte si směs kmínového oleje a masírujte si jim břicho – používá je nejen u malých dětí, ale i dospělých. Pomoci může i teplá sedací lázeň s kostivalem, čekankou a jitrocelem. Doplnit můžete tuto proceduru ještě o popíjení čaje rooibos proti zácpě. Zařaďte do svého jídelníčku luštěniny a ovesné vločky. Se zácpou pomohou i namočená lněná semínka ve vodě – po pár... Čtěte více Příspěvek Jak na zácpu přírodní cestou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
25.04.2016 02:55 |

podobné články

Znáte superpotraviny?

 
Stále častěji se můžete setkat s pojmem superpotraviny, v angličtině je pak termín známý jako superfoods. Mnoho lidí ale neví, oč se jedná a čím jsou dané potraviny natolik výjimečné, že si zasloužily přízvisko super. A právě tomu se dnes společně podíváme na zoubek! Superpotraviny jsou často označovány jako potraviny budoucnosti a jsou známé pro vysoký obsah vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jsou vhodnou volbou nejen pro ty, kteří vyznávají zdravotní styl. Bohatý obsah zdraví prospěšných složek Ačkoli neexistuje přesná definice pro termín superpotraviny, jsou stále známější a vyhledávanější širokou veřejností. A je to dobře. Mají totiž natolik bohatý obsah, že jsou pro naše obrovským přínosem. Potraviny s přízviskem super obsahují: vitamíny minerály stopové prvky enzymy vlákninu aminokyseliny antidxidanty Co mají společného? Kromě toho, že jsou bohaté na výše zmíněné složky, mají společnou ještě jednu věc: většina z nich totiž pochází ze zemí mimo Evropu. Hodně bychom jich našli v exotických zemích a krajinách, které jsou pro nás vzdálené. Představme si superpotraviny Mezi nejznámější superpotraviny patří: aloe vera acai berry konopná semínka chia semínka spirulina kustovice čínská guarana kakaové boby nopal mladý ječmen ořechy fazole čočka sója avokádo granátové jablko mango kiwi brusinky borůvky Tepelná úprava jim škodí Nutno podotknout, že by se tyto potraviny neměly upravovat tepelně, protože tím ztrácí většinu obsahových látek. Doporučená teplota pro úpravu je do 42°C. Je vhodné zařadit je do svého jídelníčku, vaše zdraví vám určitě poděkuje.   Příspěvek Znáte superpotraviny? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.02.2017 02:50 |

podobné články

Na co si dát pozor při online seznamování

 
Jste nějakou dobu sami a cítíte, že nadešla ta pravá chvíle se seznámit? Máte málo času a nevíte, kam vyrazit a poznat někoho zajímavého? Dnes není nic neobvyklého na seznamování se po internetu. Určitě to má své výhody, ale je dobré vědět na co si dát pozor. Oči i uši na pozoru Váš vztah je již minulostí a cítíte, že jste připraveni navázat vztah s někým novým. Jenže to neznamená, že je připravená i druhá strana. To bývá často kámen úrazu. Jestliže už máte začít nový vztah, neměl by si druhý partner tahat do nového vztahu staré problémy. Pokud vám začne druhá strana psát, jaký je chudák, jak byl podveden, rozhodně není připraven začít další vztah. Délka rekonvalescence po rozchodu se různí. Někdo strádá týden a jiný rok. Rozhodně tohle je známka, že druhá strana není úplně zahojená a do nového vztahu by vnesl své problémy. Pozor na lháře Je pravdou, že i v běžném životě můžete narazit na podvodníka, ale na internetu dvojnásob. Jestliže už se chcete seznámit tímto prostřednictvím, vyhledejte kvalitní seznamky. Také se nenechte ovlivnit fotografií. Fotografie sice umí divy, ale upravit fotku není tak těžké. Mnoho lidí používá i fotografii staršího data. Potkat člověka, který má pak o 20kilo více, by byl asi docela šok. Ptejte se, žádejte aktuální fotku a stůjte nohama pevně na zemi. Sledujte rovněž, nakolik má vyplněn profil. Varovat by vás mělo balamutění, tajnůstkářství, mlžení, slovíčkaření. Ze začátku si dejte pozor na to, pokud z vás někdo ihned tahá soukromé informace: kde bydlíte, studujete, kde trávíte večer. Schůzka Přeskočila jiskra po síti a domlouváte si schůzku. Rozhodně by měla proběhnout někde na veřejnosti a přátelům dejte vědět, kam jdete a v kolik hodin se přibližně vrátíte. Nejlépe, když vám ještě kamarádka zavolá i během schůzky – jen tak pro kontrolu, že jste v pořádku. Více než na... Čtěte více Příspěvek Na co si dát pozor při online seznamování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
21.08.2015 08:21 |

podobné články

Co s vámi udělá pivo a sladkosti? Na „hladové potraviny“ si dejte pozor

 
Stává se vám, že si dáte oběd nebo svačinu, ale záhy máte zase hlad? V tom případě jste si dali „hladovou potravinu“. Tedy jídlo, které vás zasytí, ale jen na krátkou dobu. A nejde jen o specifické pochutiny. Hladové potraviny jsou ovlivňovány i způsoby přípravy jídla nebo jejich nesprávnou kombinací. Za vše může tzv. glykemický index. Jak si dát na hladové potraviny pozor?
22.02.2017 06:20 |

podobné články

Co se stane, když vyloučíte maso z jídelníčku?

 
Americká vláda zveřejnila doporučení k vyváženému a zdravému jídelníčku. Lobby producentů masa ho značně ovlivnilo a tak se v něm nedoporučuje jeho vyloučení ze stravy. K velkému rozhořčení uznávaného odborníka profesora Randalla Stafforda. Podle něj existují totiž tisíce důkazních studií, podle nichž vyloučení masa z jídelníčku znamená zlepšení zdraví na mnoha úrovních. Sníží se tím riziko mnoha typů rakoviny, chorob srdce i diabetu.
15.07.2016 10:05 |

podobné články

Jak odlehčit svému trávení?

 
Jestliže vás často trápí pocity plnosti, je vám těžko od žaludku a do toho všeho se ještě přidá únava, pak může být viníkem všech vašich obtíží špatné trávení, které se může projevovat právě pocity přesycení, nedostatkem energie i bolestmi žaludku. Možná by nebylo od věci vašemu trávení trochu odlehčit a my vám v dnešním článku poradíme, jak na to! S výše zmíněnými nepříjemnosti se denně potýká nespočet lidí a zatímco někdo tyto stavy tiše přetrpí, jiný se jim snaží zabránit – a to je dobře! Slyšeli jste již o termínu známém jako fruit day? Pokud ne, tak si nenechte ujít následující řádky! Fruit day, aneb jak odlehčit svému trávení? Problémy s trávením a s ním spojené obtíže dokážou nepříjemně potrápit. Neberte varovné signály na lehkou váhu. Trpět vůbec nemusíte, bohatě stačí, když do svého jídelníčku zařadíte fruit day! Den plný ovoce Ovoce představuje nedílnou součást našeho jídelníčku a měli bychom jej konzumovat každý den. Ne všichni toto pravidlo dodržují a své tělo potřebnými vitamíny nezásobují, což má za následek právě zvýšenou únavu a pocity těžkého žaludku. Cílem ovocného dne je odlehčit nejen vašemu trávení, ale zároveň i žaludku a střevům, což má za následek skutečnost, že jednoduché ovocné enzymy jdou trávit velmi lehce. Jak na to? Rozhodnete-li se ovocný den vyzkoušet, pak si předem ujasněte, jaké druhy ovoce si během dne dopřejete. Důležité rovněž je rozhodnutí, kterou alternativu podstoupíte – zda přísnou nebo volnější. Při přísné variantě budete během celého dne jíst pouze syrové ovoce, v případě odlehčené varianty si můžete například ovocný salát doplnit oříšky nebo medem. Pamatujte, že byste ovoce měli konzumovat vždy po 2,5 hodinách, přičemž vám doporučujeme zažít pomerančem nebo grapefruitem, poté si dát jablko nebo hrušku, pokračovat ananasem, mangem nebo kiwi. Vystřídat můžete i druhy exotického ovoce a jednotlivé druhy mezi sebou libovolně střídat. Opomenout... Čtěte více Příspěvek Jak odlehčit svému trávení? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2016 05:40 |

podobné články

Vánoce pro mazlíčky: Pozor, tohle jídlo může vašeho psa i zabít!

 
Chcete o Vánocích přilepšit svému psovi a kromě jeho stravy mu dát i něco z lidského jídelníčku? Tak pozor, abyste mu víc neuškodili! Jsou potraviny, které jeho zdraví vysloveně ohrožují!
17.12.2013 10:10 |

podobné články

Pozor! I zdánlivě zdravé potraviny mohou škodit!

 
Jídlo, které nám nejvíce chutná, je většinou velmi nezdravé. Slanina, burger ani salám do zdravého jídelníčku vůbec nepatří. Škoda. Ovšem existují také potraviny, o kterých si chybně myslíme, že jsou pro naše tělo vhodné. Víte, které to jsou?
28.11.2013 07:07 |

podobné články

»Zabijácké pečivo«? Nevěřte mýtům!

 
Lepek slepuje střeva, po pečivu se tloustne a rozpékané pečivo je vždycky horší než čerstvé! To je jen malý výčet mýtů, které o pečivu kolují. Přitom ale chléb a pečivo by měly mít ve vyváženém jídelníčku své místo. Musíte ale umět vybírat a jíst ho přiměřeně!
06.07.2015 05:15 |

podobné články

Potraviny zdraží: Velký přehled nových cen

 
Kvůli sjednocení sazby DPH na 20 % podraží potraviny, léky nebo lístky do kina. Ne všechny. Výjimkou jsou vybrané základní potraviny, například mléko, brambory, chléb, ryby, zelenina, dětská mléčná výživa a potraviny pro diabetiky či pro bezlepkovou dietu. Těm zůstane zachována snížená sazba 10 %. Proč zrovna tyto, to zatím nikdo nedokáže vysvětlit. Blesk.cz spočítal, o kolik dráž jídlo a léky vyjdou.
18.02.2011 14:25 |

podobné články

Bárta: Jak nakupovat domácí potraviny. Inspirací je Německo

 
Ve své kampani za levnější potraviny se snažím nejenom poukázat na to, že v České republice máme zbytečně drahé potraviny, ale zároveň se snažím i podporovat české potraviny, aby je lidé více nakupovali.
28.02.2013 22:35 |

podobné články

Vostrá (KSČM): České potraviny by měly mít zelenou

 
Každý z nás prosazuje bezpečné a kvalitní potraviny. Zlepšila se i kontrola ze strany státní zemědělské a potravinářské inspekce. Je dobře, že se v naší republice prosazují české potraviny. Již mnohokrát jsme zjistili, jak špatné mohou být potraviny z dovozu a co vše mohou k našemu údivu obsahovat.
10.03.2014 08:55 |

podobné články

Dieta při mononukleóze – zaostřeno na jídelníček

 
Dieta při mononukleóze nedá spát každému, kdo se s touto infekční nemocí dostane do křížku. Jedná se o poměrně závažné onemocnění, které má nejen složitý průběh, ale je spojeno i s řadou komplikací, které se mohou v průběhu nemoci objevit. Mononukleóza je způsobena virem Epstein-Barrové, který je velmi zákeřný a stejně jako řada dalších virů herpetického charakteru zůstává v těle pacienta i potom, co se vyléčí z akutního stavu. Dieta při mononukleóze je velice důležitá a měla by se poctivě dodržovat, aby ke zlepšení stavu došlo co nejdříve. Vzhledem k tomu, že mononukleóza napadá játra, je tato dieta velmi podobná dietě jaterní. Dieta při mononukleóze má svůj důvod Omezovat se v jídle a nemoci si dopřát to, na co máte zrovna chuť, rozhodně není nic příjemného. Mnoho lidí tato skutečnost vede k tomu, že dietu porušují, čímž ale škodí jen sami sobě. Základem diety při mononukleóze je omezení tuků a alkoholu, který by pacient neměl pozřít minimálně ještě měsíc poté, co se z tohoto onemocnění vyléčí. Pojďme se společně podívat na vhodné a nevhodné potraviny. Doporučované potraviny: zelenina a ovoce brambory rýže těstoviny netučné sýry telecí, drůbeží a libové vepřové maso nízkotučné mléčné výrobky nenasycené minerálky Nedoporučované potraviny: čokoláda smažená a tučná jídla tučné sýry houby knedlíky hořčice, kečup černá káva čerstvé pečivo příliš kořeněná jídla uzeniny Co si žádá lidské tělo při mononukleóze Ačkoli je dieta při mononukleóze neodmyslitelná a úzce souvisí s rychlejším průběhem a následným vyléčením, neměli byste se omezovat pouze na potraviny se skutečně nízkým energetickým obsahem. Mohlo by dojít k oslabení těla, a proto je důležité zajistit mu dostatečný přísun potřebné energie. Záležet si dejte s přípravou pokrmů, kdy byste měli veškerá jídla připravovat na vodě nebo na páře. Důležitý je rovněž pitný režim, na který by se nemělo zapomínat. Příspěvek Dieta při mononukleóze – zaostřeno na jídelníček pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články