Článek

Z babiččina notýsku: 5 triků, jak vypracovat dokonalé těsto

 
Děláte občas bramborové těsto, zkoušíte péct z kynutého nebo listového? Tak to se vám budou hodit léty prověřené rady našich babiček, které vám ulehčí práci a zaručí dokonalý výsledek.
21.04.2015 06:10 |

podobné články

Podobné články

Listové šátečky s pudinkem

 
Předem si uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Můžeme použít jakýkoliv pudink. Příprava viz návod na obale. Osladit doporučuji vanilkovým cukrem a dle chuti možno přidat ještě lžičku normálního cukru. Listové těsto položíme na vál a vykrájíme skleničkou, nebo vykrajovátkem kolečka. Na těsto natřeme uvařený a vychladlý pudink, přeložíme listové těsto a okraje zmáčkneme vidličkou aby puding nevytékal. Pudinkové šátečky potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme při teplotě 150 - 160 °C, dokud listové těsto nebude mít zlatavou barvu. Pudink v listovém těstě necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
12.03.2012 06:10 |

podobné články

Palačinky 3x jinak

 
Kdo by neznal palačinky! Dětmi i dospělými milovaný pokrm v podobě sladkého nekynutého dezertu, který hrdě zastane roli chutné svačinky i plnohodnotného oběda. Základem palačinek je těsto složené z obyčejných ingrediencí, jež máme zpravidla všichni doma: mouky, vajec a mléka. Do těsta lze případně přidat špetku soli nebo cukru. Příprava palačinek je velice jednoduchá a vhodná i pro kulinářské začátečníky. Dobrou zprávou je, že si je můžete dochutit podle toho, co máte nejvíce rádi. Nejčastěji se palačinky potírají marmeládou, někdo si na ně maže nutelu, dalšímu nejvíce chutnají s povidly, jiný do nich zase přidává ovoce a navrch posype cukrem nebo přelije horkou čokoládou. Možností je opravdu strašná spousta, ovšem i přesto se může stát, že vám jednoduše dojde inspirace. Od toho je tu náš dnešní článek, ve kterém jsme pro vás připravili celkem 3 chutné recepty na palačinky – necháte se inspirovat? 1. Americké palačinky Americké palačinky se podávají s javorovým sirupem. Zvláštností u tohoto receptu je tajná ingredience v podobě kypřícího prášku, která palačinkám dodá onu proslulou americkou nadýchanost. Potřebujete: 200 g hladké mouky 2 vejce 15 g másla 1/2 sáčku prášku do pečiva špetku soli javorový sirup Postup: Do misky dejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Uprostřed vytvořte malý důlek a do něho vyklepněte vajíčka. Přidejte mléko a vytvořte vláčné tekuté těsto. Poté přidejte rozehřáté máslo a důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté smažte jednotlivé placičky na pánvi s rozpáleným olejem. Na závěr přelijte javorovým sirupem a podávejte. 2. Zapečené palačinky s tvarohem Tradiční recept, který je tak trochu jiný a to díky zapečení, které mu dodá úplně nový rozměr a chuťovou podobu. Potřebujete: 500 g hladké mouky 1 l mléka 4 vejce 70  cukru 375 g tvarohu 4 lžíce mléka rozinky 1 vanilkový cukr Postup: Těsto připravte jako... Čtěte více Příspěvek Palačinky 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.04.2016 02:45 |

podobné články

Recept: Vánoční štola na drážďanský způsob

 
Droždí, 1 lžíci cukru, 4 lžíce vlažného mléka a trochu mouky zpracujeme na kvásek. Dáme do tepla a necháme vykynout na dvojnásobek. Nahřejeme mísu. Do ní prosijeme mouku se solí a do středu vyhloubíme důlek. Kvásek, zbylý cukr, zbylé mléko, rozkvedlané vejce, citrónovou kůru, koření a hořkomandlovou silici přidáme do důlku. Máslo rozpustíme a rovněž přidáme. Všechny přísady smícháme a zpracováváme tak dlouho, aby se těsto dobře oddělovalo od mísy. Z těsta uválíme kouli, posypeme moukou a necháme přikryté odpočívat cca 30 minut. Rozinky a sultánky omyjeme, okapeme a smícháme s rumem. Pak zapracujeme do těsta i kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, mandle a pistácie. Těsto ještě jednou prohněteme, poprášíme moukou a necháme dalších 30 minut kynout. Troubu zahřejeme na 190C. Těsto na pomoučeném válu lehce válečkem zploštíme na jedné straně. Silnější polovinu štoly přehneme přes slabší polovinu. Plech vyložíme papírem na pečení a štolu na něj položíme. Štolu na plechu postavíme asi na 10 minut do chladu, pak pečeme asi 50-60 minut. Po pečení potíráme horkou štolu rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se nespotřebuje. Štolu okamžitě silně pocukrujeme moučkovým cukrem. Doba a teplota pečení se mění podle velikosti štoly. Štola smí být jen světle žlutá, jinak se vysuší. Raději ji vyzkoušíme špejlí.
28.09.2010 05:15 |

podobné články

Posvícenské koláčky

 
V troše vlažného mléka rozmícháme droždí s cukrem a lžící hladké mouky, necháme vykynout na teplém místě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme na vál, přidáme vykynutý kvásek, olej, zbylé mléko, vejce a špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na malé dílky, vytvarujeme koláčky. Těsto prsty roztlačujeme směrem k okraji, vytvoříme tak vyšší okraje. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení. Koláčky naplníme libovolnou náplní, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlí a rozinkami a dáme péct do vyhřáté trouby. Ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 30 minut.
06.01.2012 19:50 |

podobné články

Dokonalé řasy zajistí svůdný pohled

 
Dokonalé řasy by si přála snad každá žena. Jen si přiznejte, milé dámy, která z vás by dobrovolně odmítla oči lemované dokonalým závojem řas, které by vyčarovaly svůdný pohled? Přesně tak, jsme přesvědčeny, že ani jedna z vás nezvedla ruku. Dokonalých řas by se vzdal jen blázen! Bohužel ne ke všem byla příroda vstřícná. Zatímco některé ženy mají skutečně dokonalé řasy, jenž si nevyžadují praktický žádnou péči a i přesto vypadají jednoduše božsky, jiné se musí sakra snažit, aby si kolem očí vykouzlily obstojné lemování v podobě řas. Pokud jsou dokonalé řasy i vaším snem, pak jste tu správně a je moc dobře, že čtete dnešní článek! Chcete mít dokonalé řasy? Víme, jak na to! Věřte nebo ne, ale dokonalé řasy bez jediné chybičky nebo vady na kráse si může vyčarovat úplně každá z nás. Je samozřejmě logické, že ženy, ke kterým byla příroda štědrá a které mají slušný základ, budou mít s tímto úkolem mnohem méně práce. Zoufat si ale rozhodně nemusí ani ty ženy, které mají místo řas jen pár chloupků. V následujících řádcích vám poradíme, jak si vyčarovat řasy, díky nim bude váš pohled svůdný a podmaní si každého muže! Krok první: Péče o řasy Kdo chce mít krásné řasy, musí se o ně starat. Řeč je konkrétně o odličování, protože mnohé ženy se odličují stylem „ala drhnutí hadrem“, což vypadá nějak tak, že si odličovacím tamponkem oči doslova dřou. A to není dobře. Oči si proto vždy odličujte šetrně a jemně. S láskou! Krok druhý: Volba řasenky Pokud se o líčení alespoň okrajově zajímáte, pak určitě víte, že řasenek je několik druhů. Liší se barvou, intenzitou a samozřejmě i štětečkem. V tomto případě si musí každá žena vybrat to, co jí nejvíce vyhovuje. Vybírat můžete mezi řasenkami prodlužujícími, zhušťujícími  a mnoha dalšími. Krok třetí: Natočení Pokud... Čtěte více Příspěvek Dokonalé řasy zajistí svůdný pohled pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2017 20:15 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Kynuté ovocné knedlíky

 
Na zahradě dozrává první ovoce a tak je ta nejlepší příležitost udělat si sladké plněné knedlíky. Zkuste náš recept na kynuté, které můžete plnit jak ovocem, tak zavařeninou nebo povidly.
17.06.2014 00:15 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Jahodový koláč s tvarohem

 
Jahody jsou teď za pár korun, tak neváhejte a zkuste náš recept na koláč z listového těsta. Naplněný tvarohem bude k nakousnutí.
24.04.2014 06:05 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Kuličky v rajčatové omáčce

 
Máte chuť na skvělou rajskou, ale nechce se vám trávit hodiny při vaření hovězího. Tak si ji dejte s masovými kuličkami, tak jako to dělávaly naše babičky.
26.04.2014 06:05 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Meruňkový koláč s drobenkou a mandlemi

 
Rychlé koláče jsou sice dobré, ale na ty kynuté nemají. Nevěříte? Tak si upečte meruňkový bohatě posypaný drobenkou a plátky mandlí. Ke kávě není nic lepšího.
29.04.2014 06:10 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Slepice na paprice

 
Drůbeží maso není jen kuřecí a krůtí. Výborná je i slepice. Zavzpomínejte si na kuchyň vaší babičky a zkuste uvařit skvělou slepici na paprice.
12.05.2014 05:15 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Kulajda

 
Polévka je grunt a ta jako od babičky dvojnásob. Připravte si podle našeho receptu jednu z nejoblíbenějších českých polévek. Využít na ní můžete sušené nebo zmražené houby, které vám zůstaly ještě z loňského sběru.
20.05.2014 05:10 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Tvarohové knedlíky s jahodami

 
Máte chuť na sladké knedlíky? Zapomeňte na mražené hrůzy plněné jablkovými náhražkami a raději si podle léty prověřeného receptu uvařte poctivé knedlíčky s čerstvými jahodami. K dokonalosti pak už potřebujete jen rozehřáté máslíčko, tvaroh a cukr.
22.05.2014 05:15 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Jahodový dort

 
Víkend je ideální doba, kdy se můžete pustit do pečení nějakého dobrého moučníku. Zkuste třeba náš jahodový dort, který je výborný nejen pro návtěvu. Až ochutnáte, nebudete se chtít dělit.
02.06.2014 05:20 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Jahodový dort

 
Sezona jahod se pomalu chýlí ke konci. Užijte si ještě na poslední chvíli slakdé červené plody a upečte skvělý dort.
08.07.2014 00:05 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Kefírový hrnkový koláč

 
Výborný letní koláč podle osvědčeného receptu zvládne každý. A aby byl dokonalý, přidjete na něj tradiční drobenku.
22.07.2014 00:10 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Kynuté šátečky s meruňkami

 
Upečte si s námi sladké a voňavé šátečky z kynutého těsta s meruňkami. Když je nemáte, nahraďte je jiným ovocem
31.07.2014 00:05 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Povidlové taštičky

 
Měli jste velkou úrodu švestek a navařili povidla. Tak si uvařte vynikající taštičky.
17.09.2014 00:15 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Bramborovo celerové placky

 
Maso jenom ve svátek? A proč ne. Zkuste náš recept a zjistíte, že i bez něj se skvěle vaří.
22.09.2014 00:20 |

podobné články

Z babiččina notýsku: Škubánky s mákem

 
S bramborami se v kuchyni dají dělat hotová kouzla. Třeba takové škubánky jsou výborné a dají se servírovat na sladko i na slano.
29.09.2014 00:05 |

podobné články