Článek

Více soli než na obale!

 
Obaly potravin opět klamaly zákazníky. Výrobci nás »přesolují«. Sýr Bluedino jemný tavený s Ementálem 140 g od firmy SERTOP (Polsko), který prodával Lidl, měl obsahovat 2 g soli na 100 g, hodnota naměřená Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí byla ale 3,39 g.
18.06.2016 12:05 |

podobné články

Podobné články

MZ ČR: „Solme s rozumem,“ vyzývá hlavní hygienik ČR

 
Lékaři dlouhodobě upozorňují, že nadbytek soli v jídle ohrožuje naše zdraví a zatěžuje především ledviny a oběhový systém. Sůl je životně důležitá, ovšem v České republice se dnes její konzumace pohybuje okolo 15-16 gramů za den, což několikanásobně převyšuje doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), které činí pro dospělého 5 g soli denně. Češi překonávají i evropský průměr, kde se spotřeba soli průměrně pohybuje mezi 8 a 12 gramy na den a například v Německu, Rakousku a Švýcarsku se podařilo konzumaci soli snížit na 6 gramů. K pokrytí nutné potřeby soli v organismu by ale stačily i 2 gramy denně.
25.02.2016 07:40 |

podobné články

SVS: Obsah masa v mražených rybích výrobcích musí odpovídat údajům na obale

 
Mražené ryby jsou z dlouhodobého hlediska problémovou komoditou. Důvodem zpravidla naštěstí není přítomnost zdraví nebezpečných látek či mikroorganismů. Skutečné složení výrobků však často neodpovídá údajům uvedeným na obale.
24.01.2016 16:26 |

podobné články

Pozor při pečení cukroví: Inspekce našla látku způsobující hyperaktivitu, v čem?

 
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili ve třech ze 14 vzorků kandovaného ovoce tři přídatné látky, které výrobci neuvedli na obale. Jednou z nich je allura červeň, uvedl ve čtvrtek v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Látka podle některých vědeckých studií může u dětí způsobovat hyperaktivitu. Dalšími neuvedenými látkami byly brilantní modř a kyselina sorbová. Všechny jsou povolené, podle zákona ale musí být uvedené na obale.
08.12.2016 18:15 |

podobné články

Češi denně sní 3 lžičky soli! Skrytě v přesoleném pečivu

 
Každý druhý chléb nebo pečivo, které si Češi koupí v obchodě, obsahuje více soli, než je doporučeno. Nejvíc jí je v obyčejném rohlíku soleném a kmínovém chlebu. Češi průměrně za den přijmou 3krát více soli, než je doporučená dávka.
10.03.2015 16:25 |

podobné články

Češi si moc rádi přisolí. Jaká jsou rizika?

 
Trojnásobek soli proti doporučení Světové zdravotnické organizace, tedy 15 gramů denně místo pěti, spotřebuje každý dospělý v Česku. Více soli přijímají i děti, včetně kojenců. V Evropě mají vyšší spotřebu jen Turecko, Maďarsko, Chorvatsko a Makedonie, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví při startu osvětové kampaně nazvané Nadbytek soli škodí dětem i dospělým. 
26.11.2013 16:17 |

podobné články

Sladké a chutné lívance 3x jinak

 
Lívance má rád snad každý. Určitě i vy máte svůj recept, na kterém si vždycky pochutná celá rodina. Sladké lívance se dají připravit na vícero způsobů, pokud vám tedy došly nápady, určitě si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém vám přinášíme hned 3 lahodné recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. Lívance nejsou na přípravu až tak složité a ačkoli se jedná o pokrm z kynutého těsta, zvládne jej i naprostý laik či člověk, který v kuchyni stojí úplně poprvé. Chutné lívance 3x jinak – jdete s námi do toho? 1. Lívance z ovesných vloček Potřebujete: 1 l mléka 1 vejce 250 g hladké mouky 1 kostku droždí 250 g ovesných vloček 1 lžičku cukru 200 g marmelády olej na smažení Postup: Část mléka ohřejte, přidejte do něho lžíci mouky, lžičku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek. V jiné misce si rozmixujte zbytek mléka s moukou a vejcem. Přidejte ovesné vločky a kvásek. Těsto důkladně promíchejte, nechte 30 minut odpočinout a smažte na rozumném množství oleje. Nakonec potřete marmeládou dle chuti. 2. Lívance z celozrnné mouky Potřebujete: 370 ml celozrnné mouky 370 g hladké mouky 1 balení prášku do pečiva 1-2 lžičky skořice špetku soli 620 ml mléka 50 g másla 30 ml javorového sirupu 2 ks jablek 3 ks vajec Postup: V misce si rozmíchejte předem prosetou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a skořici. V jiné misce si rozšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem a sirupem. Přijdete suché přísady a nastrouhaná jablka. Pečte na rozumném množství másla do zlatova. 3. Lívance z kokosového mléka Potřebujete: 170 ml kokosového mléka 130 ml mléka 30 g másla 200 g polohrubé mouky 2 lžíce cukru 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva špetku soli 2 ks vajec olej na smažení Postup: V misce promíchejte mouku, kypřící prášek, cukr... Čtěte více Příspěvek Sladké a chutné lívance 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2015 09:01 |

podobné články

Palačinky 3x jinak

 
Kdo by neznal palačinky! Dětmi i dospělými milovaný pokrm v podobě sladkého nekynutého dezertu, který hrdě zastane roli chutné svačinky i plnohodnotného oběda. Základem palačinek je těsto složené z obyčejných ingrediencí, jež máme zpravidla všichni doma: mouky, vajec a mléka. Do těsta lze případně přidat špetku soli nebo cukru. Příprava palačinek je velice jednoduchá a vhodná i pro kulinářské začátečníky. Dobrou zprávou je, že si je můžete dochutit podle toho, co máte nejvíce rádi. Nejčastěji se palačinky potírají marmeládou, někdo si na ně maže nutelu, dalšímu nejvíce chutnají s povidly, jiný do nich zase přidává ovoce a navrch posype cukrem nebo přelije horkou čokoládou. Možností je opravdu strašná spousta, ovšem i přesto se může stát, že vám jednoduše dojde inspirace. Od toho je tu náš dnešní článek, ve kterém jsme pro vás připravili celkem 3 chutné recepty na palačinky – necháte se inspirovat? 1. Americké palačinky Americké palačinky se podávají s javorovým sirupem. Zvláštností u tohoto receptu je tajná ingredience v podobě kypřícího prášku, která palačinkám dodá onu proslulou americkou nadýchanost. Potřebujete: 200 g hladké mouky 2 vejce 15 g másla 1/2 sáčku prášku do pečiva špetku soli javorový sirup Postup: Do misky dejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Uprostřed vytvořte malý důlek a do něho vyklepněte vajíčka. Přidejte mléko a vytvořte vláčné tekuté těsto. Poté přidejte rozehřáté máslo a důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Těsto nechte chvíli odpočinout a poté smažte jednotlivé placičky na pánvi s rozpáleným olejem. Na závěr přelijte javorovým sirupem a podávejte. 2. Zapečené palačinky s tvarohem Tradiční recept, který je tak trochu jiný a to díky zapečení, které mu dodá úplně nový rozměr a chuťovou podobu. Potřebujete: 500 g hladké mouky 1 l mléka 4 vejce 70  cukru 375 g tvarohu 4 lžíce mléka rozinky 1 vanilkový cukr Postup: Těsto připravte jako... Čtěte více Příspěvek Palačinky 3x jinak pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.04.2016 02:45 |

podobné články

Strach z polské průmyslové soli! Úřady jí našly v potravinách už 500 tun

 
Aféra s technickou solí, kterou pětice podnikavců v Polsku prodávala jako sůl jedlou, už překročila hranice i k našim sousedům. Šéf slovenské Státní veterinářské a potravinářské zprávy (SVPZ) Jozef Bíreš před touto solí varuje.
02.03.2012 11:45 |

podobné články

Polské potraviny se závadnou solí mohou stále kolovat v českých obchodech, tvrdí inspekce

 
Polsko stáhlo ze svého vnitřního trhu 793 tun závadné technické soli používané v potravinářství. Mluvčí Státní zemědělské inspekce (SZPI) připustil, že potraviny se závadnou solí můžou být i na pultech českých obchodů!
05.04.2012 16:20 |

podobné články

SLANÉ SNY: Hotel je celý postaven ze soli! (FOTO)

 
Zatímco ve Švédsku každý podzim vyrobí hotel celý z ledu, který každé jaro roztaje, v Bolívii mají celý hotel včetně nábytku ze soli. Výhodou je, že jim neroztaje. Tedy pokud nepřijdou extrémní povodně a turisté nebudou testovat pravost soli jazykem. Pobyt v takovém hotelu je stejně zdravý jako pobyt v solné jeskyni.
05.06.2014 07:50 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Královéhradecký kraj: V lednu ubylo ze skladů téměř deset tisíc tun soli

 
Zimní údržba stála kraj do konce ledna zhruba 140 milionů korun. Letošní leden byl v tomto směru nejnákladnější za poslední roky. Během jednoho měsíce bylo spotřebováno téměř deset tisíc tun soli a zajištění sjízdnosti silnic vyšlo na více než 86 milionů. To je více než polovina peněz původně vyčleněných na celou zimní sezonu.
15.02.2017 07:35 |

podobné články

Dětská strava obsahuje až čtyřikrát více soli, než by měla

 
Průzkum stravovacích zvyklostí a jídelníčku dětí ve věku do tří let, který v polovině roku uskutečnilo Poradenské centrum Výživa dětí v Praze, odhalil šokující zjištění: v dětské stravě je nadbytek soli až čtyřnásobný.
09.12.2010 03:20 |

podobné články

Jaká je naše strava? Hodně tuku, soli a alkoholu!

 
Podle odborníků jíme opravdu špatně. Studie Společnosti pro výživu ukazuje, že si dopřáváme živočišné tuky a hodně kuchyňské soli. A moc nedáme ovoci a zelenině. Zato maso – to je pro hodně Čechů lahůdka, která nesmí na stole chybět. Sníme ho o 20 % více než je vhodné.
26.10.2013 10:25 |

podobné články

Pozor, sůl se skrývá i ve sladkostech: Češi jí sní denně 3x více, než by měli

 
Maximální denní dávka soli je 5 gramů. To odpovídá jedné kávové lžičce. Jenže my Češi si dopřáváme až 16 gramů soli denně. A často za to mohou potraviny, kde je sůl tak trochu v utajení.
07.04.2017 05:50 |

podobné články

Češi denně snědí třikrát víc soli, než potřebují

 
Sůl je sice pro lidské tělo nepostradatelná, ve stravě jí však přijímáme až třikrát víc, než se má. Ve spotřebě soli patří Česko mezi evropské rekordmany.
14.03.2015 05:20 |

podobné články

Nadmíra soli může vést až k roztroušené skleróze, odhalil výzkum

 
Rčení, že méně je někdy více, potvrdily výsledky nové studie, která dala do souvislosti vysoký příjem soli s autoimunitními chorobami. Sůl se tak stává rizikovým faktorem například u roztroušené sklerózy, uvedl server BBC.
10.03.2013 20:30 |

podobné články

Sůl řídí spánek v našem mozku

 
Mechanismus usínání a probouzení mozku je zřejmě mnohem jednodušší, než se soudilo. Naznačují to nové výzkumy neurologů z Kodaně. Ti zjistili, že tělo používá k vypínání neuronů či naopak jejich probouzení jednoduše změny v koncentraci rozpuštěných iontů solí v krvi. Právě ionty solí jsou oním spánkovým spínačem, který vědci hledali.
03.05.2016 15:05 |

podobné články

Párky bez masa a lži: Němci a Poláci posílají do Česka falšované potraviny

 
V Čechách se objevuje problém s falšovanými masnými potravinami. A je čím dál tím horší. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v posledních měsících nachází velké množství masných potravin, v nichž je méně masa, než uvádí na obale. Nebo obsahuje jiný druh masa, než výrobce avizuje. Problém je podle mluvčího Pavla Kopřivy mimořádně závažný.
14.06.2016 11:15 |

podobné články