Článek

VELKÝ RÁDCE: Jak poznat při nákupu jedovaté brambory!

 
Brambory patří k evergreenům českého jídelníčku. Bramboráky, bramborové knedlíky, brambory jako příloha, zkrátka neobejdeme se bez nich. Víte, jak je vybrat a jak je skladovat?
28.02.2015 12:20 |

podobné články

Podobné články

Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka

 
Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

 
Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?
22.12.2015 06:05 |

podobné články

Brambory z Česka, nebo z dovozu? Pěstitelé řekli, jaké by si určitě nekoupili

 
Brambory jsou nedílnou součástí jídelníčku většiny Čechů. Jíme je vařené, pečené a nejen o Vánocích je přidáváme do tradičního salátu. Letošní úroda domácích brambor bude v porovnání s loňskem nižší o deset až 15 procent, protože část polí trpěla suchem. Jejich cena v obchodech by přesto výrazně růst neměla, výpadek nahradí dovoz. Jsou ale brambory z dovozu vůbec kvalitní? Je lepší kupovat balené, nebo volné brambory? Přečtěte si naše „bramborové desatero“.
18.10.2017 07:00 |

podobné články

Dieta podle Fergie: Představuju si, že je jídlo jedovaté

 
Zpěvačka Fergie se musí přesvědčovat, že je jídlo jedovaté, aby se nepustila do nezřízeného ládování hranolek a hamburgerů a nepřibrala. Hvězdu skupiny Black Eyed Peas stojí velké úsilí, aby si udržela normální váhu. Jídla z rychlého občerstvení jsou totiž pro ni drogou. Sama sebe ale přesvědčuje, že se jedná o jedovaté pokrmy.
11.04.2010 15:00 |

podobné články

Bramborový rádce: Jak vybírat, skladovat a šetřit peníze!

 
Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.
04.10.2015 08:30 |

podobné články

Ušetřete za brambory! Poradíme, jak je vybrat a skladovat, aby dlouho vydržely!

 
Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? Kvůli extrémně teplému létu jich prý navíc bude málo. U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.
05.10.2015 09:55 |

podobné články

Jak »omladit« brambory?

 
Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.
25.04.2016 05:15 |

podobné články

Recepty - brambory ze zahrádky na několik způsobů

 
Brambory jsou vděčnou potravinou, která na našem stole už dávno zdomácněla. Brambory mohou být skvělou přílohou i základem pro různé lahůdky. Ovšem máme několik druhů, které je třeba rozlišovat.
21.10.2011 00:10 |

podobné články

Óda na brambory: Torta di patate

 
Brambory nemusí být jen vařené s kmínem.  Tak třeba gratinované brambory s honosným jménem  Torta di patate se stanou kulinářským svátkem.
05.09.2014 00:10 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Státní zemědělský intervenční fond začíná vydávat rozhodnutí na produkci bílkovinných plodin, chmel a konzumní brambory

 
Tento týden začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na VCS – bílkovinné plodiny. V těsném sledu budou následovat rozhodnutí na chmel a konzumní brambory. Na uvedené dotace, o které se žádalo v rámci Jednotné žádosti 2016, jsou vyčleněny tyto částky: Na bílkovinné plodiny téměř 460 milionů korun, na chmel přes 85 milionů korun a na konzumní brambory přes 50 milionů korun.
12.02.2017 07:35 |

podobné články

Úroda je letos menší: Brambory zdraží!

 
Čím hloupější sedlák, tím větší brambory. Tak praví lidová moudrost. Jenže letos zřejmě i ten nejzabedněnější farmář sklidí podstatně menší hlízy. Úroda bude zkrátka podle odhadu statistiků nižší. A bude se to týkat i obilí. Zdraží tedy brambory a pečivo?
11.07.2017 05:15 |

podobné články

Z jedlých hub může mráz udělat jedovaté. Jak je poznat?

 
S podzimním počasím pomalu končí houbařská sezóna především hřibovitých hub. I přesto se sem tam objeví plné košíky, se kterými se lidé vracejí z lesa. Hřiby střídají žně václavek, hlív a čirůvek. Houbařský úlovek ale mohou ovlivnit ranní mrazíky a chladnější počasí. Mykologové varují před přemrzlými jedlými houbami, které se mohou stát pro člověka jedovaté.
12.10.2013 13:05 |

podobné články

Pozor na jedovaté hřiby! Takhle je s jistotou poznáte

 
Říkáte si, že když sbíráte jen hřiby, otrava vám nehrozí? Věděli jste ale, že i mezi nimi se ukrývají nejen nejedlé, ale i jedovaté druhy, které vám po konzumaci mohou způsobit spoustu zdravotních problémů? Podívejte se, které to jsou. Prozradíme vám, jak je poznat.
28.09.2017 06:10 |

podobné články

Léčivé brambory: Poradíme vám s uskladněním na zimu

 
Vařené, pečené, restované nebo jako hranolky a chipsy. Brambory má rád snad každý. Zkusili jste ale někdy koštnout šťávu ze syrových brambor? Chuť nic moc, zato léčivé účinky ohromné. Aha! poradí nejen, na co zabírá, ale i jak při nákupu brambor ušetřit a jak je dobře uskladnit, aby vydržely přes celou zimu.
26.09.2013 05:10 |

podobné články

Proč zařadit do svého jídelníčku batáty?

 
Řešíte své stravovací návyky? Ideální j dát sbohem všemu nezdravému a naopak do jídelníčku zařadit věci zdravé. Samozřejmě hlavním cílem by měla být také rozmanitost. Jednou z možností, kterou doporučíme, jsou batáty. Proč? Batáty Příprava je velmi jednoduchá Jelikož na ně můžete pohlížet stejně, jako na klasické brambory, budete poměrně jasně a dobře vědět, jak je upravit. Přinášíme recept na batáty, který bude spojený s těmi nejčastějšími postupy tepelné úpravy. Je jedno, jaký zvolíte, jelikož vždy budou chutnat skvěle. Co tedy můžete? Připravit kaši. Batáty uvařit. Upéci je v troubě. Budou vám velmi chutnat I když je přirovnáváme ke klasickým bramborám, neznamená to, že chutnají stejně, jako ony. Chutnají totiž mnohem lépe. Některé z vás je označují jako sladké brambory, což už leccos naznačuje. Pokud se podíváme na jejich vzhled, tak jsou lehce načervenalé, čímž se odlišují primárně. Jejich chuť je skutečně lehce nasládlá a některé konzumentky je přirovnávají k tomu, jako by došlo ke křížení klasických brambor a mrkve. Rozhodně ale chutnají dobře. Jsou bohaté na mnoho živin Ani toto nelze opomíjet. Pokud chcete začít žít zdravě, potom jsou osvědčenou volbou. Co všechno obsahují? Je to třeba tolik nezbytný a doporučovaný vitamín C. Potom nesmíme zapomenout ani na betakarotén, nebo mnoho vlákniny. K tomu všemu přidejme širokou škálu vitamínů a minerálů a je jasné, že jsou jasnou volbou. Batáty jsou běžně dostupné A kde je pořídit? Není to nic složitého, jelikož dnes už jsou běžně dostupné ve většině supermarketů. Navíc jejich ceny rozhodně nejsou nijak vysoké, což nahrává tomu, že možnost zařadit j d svého jídelníčku je poměrně snadná pro každou z vás. Přesvědčte se o tom třeba i vy sama. A to hned při vašem prvním nákupu, až budete v regálech vybírat něco, co je skutečně velmi zdravé a také dobré. Příspěvek Proč zařadit do svého jídelníčku batáty? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.11.2017 08:55 |

podobné články

Hranolky i chipsy vedou k rakovině, varují experti Čechy. Jak upravit brambory?

 
Britská média nedávno zveřejnila vědeckou studii, která varuje před hranolky a bramborami pečenými v troubě. Obsahují totiž akrylamid, látku, která je karcinogenní. Podle českých výživových specialistů to není žádný velký objev, stejně jako karcinogenní látky, které vznikají v mase při grilování. Pokud milujete „křupavé z trouby“ a nechcete si to odpustit, máme pro vás radu, jak brambory připravit.
27.01.2017 06:10 |

podobné články

Slevíci.cz: Hit předvánočních nákupů - brambory přes internet

 
Už i brambory se prodávají přes internet! A dokonce za cenu, kterou vesměs nejsou schopny nabídnout v akcích ani největší supermarkety.
18.12.2013 15:37 |

podobné články