Článek

Velice přísné hodnocení Miloše Zemana, ale i Čechů. Pronesl ho lékař Stránský

 
Profesor neurologie Martin Jan Stránský promluvil v rozhovoru s Danielou Drtinovou pro DVTV o prezidentu Miloši Zemanovi. Vzhledem k jeho životnímu stylu se prý dá očekávat, že se jeho způsob chování, spojený s jeho projevy, bude zhoršovat.
01.05.2015 10:05 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (15960 článků) , Jan Stránský (27 článků) , Daniela Drtinová (291 článků) , Martin Stránský (88 článků)
Podobné články

Zvolení Zemana a Trumpa, Brexit a tři mrazivé scénáře vývoje naší společnosti. Promlouvá neurolog a vydavatel Přítomnosti Martin Jan Stránský

 
ROZHOVOR Jaké jsou příčiny toho, proč v Americe zvolili Donalda Trumpa, u nás Miloše Zemana, proč Angličané zvolili Brexit, vysvětluje neurolog a internista, vysokoškolský pedagog a vydavatel Přítomnosti Martin Jan Stránský. „Trump vyhrál volby na heslu „udělejme Ameriku znovu velkou“, Zeman zase hájí „naše“ zájmy. Jak a v čem má být Amerika „velká“? A co to jsou proboha ty „naše“ zájmy a v čem se specificky liší od zájmů dejme tomu Rakouska? Takže skutečný demokrat je dnešní společností vytlačen. Kdyby Pán Bůh dnes kandidoval na prezidenta kterékoli země, nebyl by nikde zvolen,“ říká Martin Jan Stránský v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.
01.01.2017 20:40 |

podobné články

Osobnosti: Donald Trump (1927 článků) , Miloš Zeman (15960 článků) , Jan Stránský (27 článků) , Martin Stránský (88 článků)

Zeman ukazuje trapnost národa. Cpe nám do krku to nejhorší, zlobí se Martin Jan Stránský kvůli kauze Peroutka

 
Profesor neurologie a vydavatel časopisu Přítomnost Martin Jan Stránský zareagoval na výroky o novináři Ferdinandu Peroutkovi, které pronesl prezident Zeman při návštěvě Mariánských lázní. V komentáři pro lidovky.cz Stránský tvrdí, že celá kauza údajné novinářovy příchylnosti k nacismu překročila trapnost prezidenta samotného a poukazuje na trapnost národa. Peroutka se prý musí obracet v hrobě.
15.04.2015 08:51 |

podobné články

Osobnosti: Ferdinand Peroutka (178 článků) , Jan Stránský (27 článků) , Martin Zeman (213 článků) , Martin Stránský (88 článků)

Jacksonův lékař dostal za neúmyslné zabití zpěváka čtyři roky

 
Lékař Conrad Murray byl odsouzen ke čtyřem letům vězení nepodmíněně za to, že nepřímo způsobil smrt zpěváka Michaela Jacksona. Podle soudu hrubě a opakovaně porušil své povinnosti lékaře vůči pacientovi, když umělci opakovaně podával anestetikum propofol. Lékař přišel i o svoji licenci. O výši odškodnění pro zpěvákovy děti rozhodne soud později. Další články k tématu: Za smrt zpěváka Jacksona může jeho lékař, rozhodla porota Do dražby míří postel, na které zemřel „král popu“ Michael Jackson Jacksonův lékař porušil léčbu, tvrdí experti. Obhajobě uštědřili ránu Jackson byl před smrtí téměř slepý, vypověděl jeho lékař Syn afrického diktátora prošustroval miliony za auta i Jacksonovy ponožky Lékař odsouzený za zabití zpěváka Jacksona se odvolá
29.11.2011 21:10 |

podobné články

Osobnosti: Michael Jackson (1580 článků) , Michael Jackson (592 článků) , Michael Jackson (592 článků)

Změnily se polonahé Véčkařky ve schopné političky? Stránský bilancuje

 
Martin Jan Stránský, který s podporou VV chtěl zasednout do senátorských lavic, tvrdí, že VV zapomínají na své kořeny. Jedinou záchranu pro ně představuje návrat k voličům, boj proti nesmyslným škrtům a nová vicepremiérka Karolína Peake, kterou Stránský považuje za poslední trumf.
05.07.2011 10:00 |

podobné články

Osobnosti: Jan Stránský (27 článků) , Karolína Peake (1598 článků) , Martin Stránský (88 článků)

Václav Klaus, mafiáni, Babiš a tajné služby USA. Známý lékař Stránský má co říct k tomu, v čem žijeme v Česku

 
25 LET OD LISTOPADU ´89. Jeho předkové patřili k významným předválečným osobnostem Československa a i z nucené emigrace se snažili podpořit demokratické síly v totalitním režimu. Lékař, vysokoškolský pedagog, vydavatel a politik Martin Jan Stránský v rodinné tradici pokračuje. Už dvacet pět let žije v Praze, ale ne se vším je spokojen. Kriticky hodnotí vliv některých politiků, kteří byli podle něj pro přechod k demokracii a právnímu státu pohromou.
07.10.2014 06:55 |

podobné články

Osobnosti: Václav Klaus (8388 článků) , Jan Stránský (27 článků) , Martin Stránský (88 článků)

Medik radí - 7. díl - Prohlídka mrtvoly na místě činu

 
A je to tu. Očekávaný další díl "Medik radí". Dnešní díl se bude zabývat tématem, pro laiky docela morbidním, nýbrž pro mě převelice zajímavým - a to ohledaní mrtvoly a potvrzení smrti. Ja to tedy je? Jak lékař pozná, že člověk je mrtvý? Co vše musí dále provést? Dozvíte se níže:) Když je lékař přivolán na místo činu, musí nejprve zjistit, zda je člověk živý, nebo zda je již skutečně mrtev. Pokud dotyčný žije, musí lékař hned udělat vše pro jeho záchranu. Ale i v tomto případě je nutné, aby si lékař dobře všiml polohy zraněného a též polohy předmětů, které by mohly se smrtí souviset. Pokud má lékař podezření, že již smrt nastala, musí toto skutečně prověřit. Důkaz smrti je v některých případech obtížný. Jednoznačný důkaz může pochopitelně podat encefalograf (EEG), který však nebývá vždy k dispozici. Co se týče elektrokardiografu (EKG), měření je nutné opakovat několikrát po sobě a výsledky nemusí být vždy jednoznačné.V každém případě je nutné zjistit, zda ustal tep a vyzkoušet reakci zornic (ta ovšem také nemusí být jednoznačnou známkou smrti). Proto se také používá tzv. Tonelliho příznak . Ten spočívá v tom, že pokud se stiskne oko dvěma prsty, je zornice oválná, pokud třemi je trojhranná. Tento příznak se objevuje již několik okamžiků po smrti a trvá asi 2 hodiny. Nevýhodou ovšem je, že tato deformace se neprojevuje u utopenců nebo v případě očního zákalu. Zrovna tak u oběšených ještě dlouho po smrti nedochází k deformaci zornic. Poměrně jednoduchou zkoušku k potvrzení smrti navrhl Balthazar. Jeho metoda spočívá v tom, že éter vstříknutý pod kůži se vstřebá, pokud je v těle ještě jiskra života. Pokud je člověk mrtev, po vytažení jehly vytryskne éter zpět. Pro provedení této zkoušky plně stačí 1–2 ml éteru, který lze pro lepší názornost obarvit eosinem. Pokud již lékař dospěl k závěru, že dotyčný je skutečně mrtvý, zjistí: a) Jaká je teplota těla – povětšinou se měří v rektu teploměrem. b) Zda jsou vyvinuty posmrtné skvrny (jak jsou umístěny a jakou mají barvu). c) Zda je již vyvinuta posmrtná ztuhlost. d) Zda jsou viditelné známky nějakého poranění. e) Zda se již neprojevují známky hniloby. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
04.08.2009 09:40 |

podobné články

Lékař Martin J. Stránský: Dnes by Masaryka a Churchilla nikdo nevolil. Úspěch Zemana a Trumpa je v...

 
Kdyby se dnes na politické scéně objevil Masaryk nebo Churchill, nikdo by je nevolil, říká v rozhovoru pro přílohu Relax dnešních Lidových novin významný expert v oboru neurologie Martin Jan Stránský.
05.11.2016 13:40 |

podobné články

Osobnosti: Jan Stránský (27 článků) , Martin Zeman (213 článků) , Martin Stránský (88 článků)

Zeman trpí demencí, tvrdí vydavatel Přítomnosti

 
Vydavatel časopisu Přítomnost Martin Jan Stránský přivítal dnešní nepravomocný rozsudek, který konstatoval nepravdivost tvrzení prezidenta Miloše Zemana ohledně fascinace novináře Ferdinanda Peroutky nacistickou ideologií. Zeman loni uvedl, že právě v Přítomnosti zveřejnil Peroutka článek "Hitler je gentleman". Neurolog Stránský napsal v prohlášení zaslaném ČTK, že Zemanovo "urputné odmítání omluvit se" je jasným důkazem poruchy paměti, a tedy i demence.
02.03.2016 15:55 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (15960 článků) , Jan Stránský (27 článků) , Ferdinand Peroutka (178 článků) , Martin Stránský (88 článků)

Nejvstřícnější bankou za IV. čtvrtletí roku 2014 je dle hodnocení odborníků Air Bank

 
V projektu klientského ratingu Vstřícná banka se v hodnocení odborné poroty, která je nejdůležitějším článkem hodnocení, stala Nejvstřícnější bankou za 4. čtvrtletí roku 2014 Air Bank. Tato banka získala od poroty průměrné hodnocení 76,19 procent. Druhou nejvstřícnější bankou byla porotou určena Fio banka s hodnocením 75,88 procent a třetí se umístila Komerční banka, která od poroty získala hodnocení 74,50 procent.
10.03.2015 14:21 |

podobné články

Doktor Stránský sepsal Rathovy hříchy z dob šéfování lékařům

 
Zadržený poslanec David Rath rozhodně nemá na kontě jen korupci ze Středočeského kraje, ale mnozí si vzpomínají na další negativa. Lékař Martin Jan Stránský si například vzpomněl, jaké to bylo, když Rath vedl Českou lékařskou komoru.
29.05.2012 15:40 |

podobné články

Osobnosti: David Rath (4232 článků) , Jan Stránský (27 článků) , David Stránský (2 články) , Martin Stránský (88 článků) , Martin Doktor (156 článků) , David Martin (80 článků)

Doktor Stránský sepsal Rathovy hříchy z dob šéfování lékařům

 
Zadržený poslanec David Rath rozhodně nemá na kontě jen korupci ze Středočeského kraje, ale mnozí si vzpomínají na další negativa. Lékař Martin Jan Stránský si například vzpomněl, jaké to bylo, když Rath vedl Českou lékařskou komoru.
29.05.2012 15:50 |

podobné články

Osobnosti: David Rath (4232 článků) , Jan Stránský (27 článků) , David Stránský (2 články) , Martin Stránský (88 článků) , Martin Doktor (156 článků) , David Martin (80 článků)

Třetím kandidátem do Senátu za VV v Praze bude Stránský

 
Lékař a publicista Martin Jan Stránský bude třetím z kandidátů do Senátu za Věci veřejné (VV) v Praze. Právo o tom ve čtvrtek informoval zdroj blízký straně. V hlavním městě se tak za VV o hlasy voličů bude ucházet s někdejším ministrem zahraničí Josefem Zieleniencem a bývalým generálním ředitelem Státní opery Jaroslavem Vocelkou.
29.07.2010 16:55 |

podobné články

Osobnosti: Jan Stránský (27 článků) , Martin Stránský (88 článků) , Jaroslav Stránský (5 článků)

Jakl: Martin Jan Stránský je hulvát a lhář

 
Lékař Martin Jan Stránský je člověk, který se pořád někam cpe a pořád se mu to nedaří. A čím více nezdarů zažívá, tím více agresivity vkládá do každého svého pokusu prosadit se. Posuďte sami.
09.04.2011 19:50 |

podobné články

Osobnosti: Jan Stránský (27 článků) , Martin Stránský (88 článků)

Jsme děti listopadu 1989, úpadek médií, studenti musí samostatně myslet... Šídlo, Dvořáková, Kroupa a Martin J. Stránský burcovali v menze na Albertově

 
REPORTÁŽ Žijeme v celkem schizofrenním státě. Komunistická strana má sídlo v ulici Politických vězňů a já se ptám, jak je to možné? Komunistická strana prostě měla být demokratickou cestou zakázána, prohlásil při debatě v menze na Albertově lékař Martin Jan Stránský. Zúčastnili se jí v nesouladu s programem ještě tři další řečníci.
18.11.2016 08:35 |

podobné články

Osobnosti: Jan Stránský (27 článků) , Martin Stránský (88 článků)

Starší a mladší generace má rozdílné představy o ideálním prezidentovi, v hodnocení Zemana se rozcházejí

 
Mezigeneračně se liší nejen hodnocení současného prezidenta, ale i našich předchozích prezidentů či požadavky na výkon prezidentské funkce jako takové. Výzkum studentů Katedry mediálních a kulturálních studí a žurnalistiky FF UP ukázal, že postoje respondentů neurčovalo ani tak pohlaví, politická orientace či ekonomická situace, ale právě příslušnost k jiné věkové skupině. Největší disproporce v hodnocení mezi generacemi výzkum odhalil u osoby prvního přímo zvoleného prezidenta, Miloše Zemana.
05.10.2015 12:16 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (15960 článků)

Cikrt účtuje s lékařem Stránským za jeho výrok o "demenci" Zemana

 
Zatímco lékař Martin Stránský na dálku diagnostikoval Miloše Zemana, který podle něj projevuje znaky demence, bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví a publicista Tomáš Cikrt s něčím takovým nesouhlasí.
20.03.2016 17:05 |

podobné články

Osobnosti: Martin Stránský (88 článků) , Miloš Zeman (15960 článků)

Herec Martin Stránský z Počátků: Trpí silnými záchvaty!

 
Na lékařské fakultě nestudoval, odborné názvy si příliš nepamatuje, přesto ordinuje a předepisuje recepty. Přitom je sám potřebuje, kvůli alergii na 28 věci ho trápí časté záchvaty. Martin Stránský (43) je sice herec, ale díky seriálům Ordinace v růžové zahradě, Doktoři z Počátků a dabování doktora House se stal lékařem, kterého zná celý národ. V ordinaci je jako doma, ale jeho snem je pitevna.
01.02.2014 12:10 |

podobné články

Osobnosti: Martin Stránský (88 článků)

TOPkař Knot se pustil do Zemana: Jeho kritika Obamy má asi stejný význam, jako když zahradní skřítek brání zahradu před buldozerem

 
ROZHOVOR Místostarosta Písku Josef Knot z TOP 09 považuje přístup Obamovy administrativy k Blízkému východu za naivní, přesto kritiku končíčí hlavy USA z úst prezidenta Miloše Zemana nebere. Vyjádřil se i k tomu, co pronesl český prezident ohledně toho, že se má údajně po republice pohybovat člověk, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými organizacemi, a řekl svůj názor i na takzvané Chovancovo centrum. Zvážil také šanci Miloše Zemana na znovuzvolení prezidentem. "Neříkám to rád, ale Miloš Zeman má velkou šanci na znovuzvolení, " míní Josef Knot.
15.01.2017 18:25 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (15960 článků)

Hvězda Doktorů z Počátků Martin Stránský: Přítelkyně mu doma dělá dusno. Víme proč!

 
Týden co týden přikurtuje k obrazovkám miliony divaček. Ženy ho milují, muži mu závidí uhrančivý hlas a dabingová studia se o něho přetahují. Herec Martin Stránský (43) je na roztrhání, zato doma má dusno. Ta, která je jeho srdci nejbližší, má ale smůlu, divačky jsou přednější.
30.08.2013 12:05 |

podobné články

Osobnosti: Martin Stránský (88 článků)