Článek

Vápník a vitamíny K2 a D3 – důležitá kombinace nejen pro naše kosti. Radí ortoped

 
Vápník je základní stavební složkou kostí, stejně důležitou roli však hraje i pro správnou činnost srdce, svalů, nervů a srážlivost krve. Kosti jsou zásobárnou vápníku, odkud si ho v případě potřeby tělo odebírá. Pokud spotřeba vápníku dlouhodobě převládá nad jeho příjmem, dochází k poklesu hladiny vápníku v krvi a tělo si ho doplňuje z kostí. To způsobuje, že kosti jsou poréznější, křehčí a zvyšuje se tak riziko zlomenin. Důsledkem je osteoporóza. Příjem samotného vápníku ale není dostatečné řešení. Nejnovější výzkumy potvrzují důležitost kombinace vápníku s vitamíny K2 a D3. Tyto dva vitamíny jsou důležité nejen pro kosti, ale i v případě problémů s vysokým krevním tlakem či jako prevence srdečně-cévních onemocnění.
03.07.2016 18:35 |

podobné články

Podobné články

Špenát a jeho vliv na zdraví

 
Špenát? Fuj! Zatímco někdo mu s nechutí přezdívá zelený fujtajbl, pro jiného je to ingredience, se kterou si v kuchyni dokáže vyhrát. Zeleně zbarvená zelenina, která se proslavila především díky Pepku Námořníkovi, nevoní každému. Pochází z Íránu a Afghánistánu, kde původně rostla naplano a do Evropy jej přivezli španělští obyvatelé. Nad špenátem ohrnují nos nejen malé děti, ale ani spoustě dospělým tato zeleninka příliš nechutná. Přitom jen málokdo ví, jaké pozitivní účinky má špenát na naše zdraví a s čím vším nám může v otázce zdraví pomoci! Jaké účinky má špenát na naše zdraví? Již zmíněný Pepek námořník – kreslená postavička, která je typická pro plechovku špenátu v ruce –  moc dobře věděl, proč si na tomto druhu zeleniny pochutnává a především proč si jej dopřává pravidelně. Možná nevíte, kolik vitamínů a prospěšných látek špenát obsahuje. Proto se na jeho účinky na naše zdraví prostřednictvím dnešního článku společně podívejme! Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny! Předností špenátu je jeho více než pestrý obsah vitamínů A, především pak betakarotenu, který je proslulým antioxidantem. Kromě toho obsahuje i retinol, což je nepostradatelný pomocník pro náš zdravý zrak. Ve špenátu najdeme i vitamíny skupiny B, kdy bude řeč o biotinu důležitém pro naše vlasy, niacinu pro zdravý spánek a silné srdce nebo kyselině listové, která je doporučována především těhotným ženám. Minerály všude kam se podíváš! Ani minerály nezůstávají oproti vitamínům o moc pozadu. I těch ve špenátu najdeme více než různorodé množství, kdy můžeme zmínit draslík a vápník – nepostradatelné složky pro naše zuby, kosti i nervy. Opomenout nesmíme ani železo důležité pro tvorbu krve a okysličování tkání. V neposlední řadě se zmíníme i o hořčíku, který je důležitý pro metabolismus a správnou funkci svalů, srdce i mozku. Na závěr podtrhneme i přítomnost sodíku, který má důležitý vliv na regulaci tělních tekutin. Příspěvek Špenát a jeho vliv na zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.11.2016 06:00 |

podobné články

Chcete mít zdravé a pevné kosti? Těchto 6 potravin vám k tomu pomůže

 
Každý chce mít pevné a zdravé kosti. K tomu nám samozřejmě nejlépe pomůže vápník a vitamin D. Navíc vápník podporuje kosti a zuby, zatímco vitamin D zlepšuje vstřebávání vápníku a růst kostí. Jenže tyto vitaminy spoustě lidem chybí. Nakonec se nemůžou hýbat, bolí je klouby a končetiny. Pokud budete jíst těchto 7 potravin, budou vaše kosti v úplném pořádku.
13.04.2016 07:05 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Minerály a vitamíny pro zdravé kosti

 
Pro zdravé kosti nestačí dodávat pouze vápník. Dle vědeckých výzkumů se na metabolismu kostí podílí řada minerálů a vitamínů....
17.09.2012 00:15 |

podobné články

Řeřicha bylinka pro zdraví a krásu

 
Řeřichu zahradní si mnoho lidí spojuje pouze s Velikonocemi, protože je pýchou svátečních stolů a mnozí s ní posypávají pečivo či saláty. Poté řeřicha opět upadne v zapomnění, což je velká škoda, protože je to bylinka plná minerálů a vitamínů, které lidské tělo potřebuje stále. Tato zázračná bylinka umí dokonale čistit žlučník, játra, krev, ledviny a trávicí trakt – s klidným svědomím lze říci, že jde takřka o universální lék. Ukrývá v sobě spousty vitamínu C, vitamíny skupiny B, provitamín A, K. Z minerálních látek jsou to především vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor a jód. Afrodisiakum pro pány V Indii je dokonce doporučována jako afrodisiakum pro muže. V západní fototerapii se používá k léčbě zánětu močových cest, rozpouští žlučové, močové i ledvinové kamínky. Sáhnout po ní můžete i k léčení suchého kašle či astmatu – rozšiřuje průdušky. Dobře působí také při dně a revmatismu. Mírní průjmové onemocnění, zlepšuje trávení, nadýmání, zmírňuje křeče a nevolnosti po jídle. Doporučována je po porodu, kdy stahuje dělohu. Zmírňuje i časté bolesti zad, odstraňuje únavu, tonizuje a podporuje produkci mateřského mléka. Čerstvý sirup lze využít pro detoxikační kúry. Dodá tělu důležité vitamíny, minerály, nabije vás energií. Zdraví a krásu vám zajistí řeřicha V jejich lístečcích naleznete pouhé minimum cukrů a bílkovin, zato jsou plné zdraví prospěšných látek – k těm nejvýznamnějším patří vitamín K, jež je důležitý pro správnou funkci srážlivosti krve, důležitou roli zastává také při mineralizací kosti. Lidová medicína si je vědomá těchto úžasných vlastností této bylinky už po staletí. Řeřicha se používala hojně k léčbě střevních parazitů, kožních potíží a dezinfekci ústní dutiny. Zajímat by se o tuto bylinku měli i jedinci, jež trpí osteoporózou, je totiž výtečným zdrojem vápníku. Rovněž snižuje hladinu cukru v krvi a díky jódu pomáhá lidem, kteří mají problémy se štítnou žlázou. V oblasti krásy sehrává velkou roli obsažená síra – nezbytná pro dobrý růst vlasů. Nálevy z řeřichy se doporučují odjakživa při... Čtěte více Příspěvek Řeřicha bylinka pro zdraví a krásu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články

4 důvody, proč je snídaně důležitá

 
Ze všech stran na nás útočí reklamy prezentující sušenky pro dobrý start do nového dne, které si můžete dát k snídani a skvěle se tak připravit na celý den. I každé malé dítě ví, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a s radostí vám o této povinnosti poreferuje – vždyť i jeho maminka každé ráno poučuje, že se musí pořádně nasnídat, aby mělo dostatek síly poprat se s dobrodružstvím! Proč je snídaně důležitá a proč bychom právě tohle jídlo neměli podceňovat? To si povíme v dnešním článku! Proč vlastně musíme snídat? Nejen reklamy v televizi, ale i v obchody nám dávají jasně najevo, že snídaně je jedno z mála jídel, na kterém bychom si měli dát obzvlášť záležet. Není se proto čemu divit, že si můžete pořídit tolik chutných pokrmů, které nám dodají energii i chuť postavit se čelem každodenním problémům, starostem v práci a povinnostem, které na nás číhají na každém kroku. Teď už se ale pojďme podívat, proč je snídaně důležitá a proč byste měli snídat ve velkém stylu! Proč je snídaně důležitá? Máme hned 4 důvody! Prozradíme vám, proč se je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Věřte, že si tohle označení vysloužila právem! Důvod první: Kdo snídá, je chytřejší! Vědci se jasně shodují na tom, že ten, kdo si ráno dopřál kvalitní a obsahově vydatnou snídani, prokázal daleko vyšší procentuální úspěšnost u paměťových či poznávacích testů nežli ten, který se na snídani jednoduše vykašlal. Důvod druhý: Nasnídejte se a hubněte! Zní to možná protichůdně, ale i tohle je pravda! Pokud si každé ráno najdete čas na pořádnou snídani, pak budete daleko štíhlejší nežli ti, kteří své ráno nastartují například jen hrníčkem silné kávy. Je dokázáno, že kdo ráno snídá, ten se celkově stravuje mnohem zdravěji nežli ten, kdo snídani podceňuje. Důvod třetí: Dopřejte si snídani a přestaňte kouřit!... Čtěte více Příspěvek 4 důvody, proč je snídaně důležitá pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.09.2016 18:10 |

podobné články

Prošli jsme Prahu na podpatcích: Je to o vyvrknutí nohy. Co radí ortoped?

 
Ženy volí v Praze raději tenisky. Důvod je jednoduchý – nechtějí riskovat pád v ulicích metropole. I odborníci radí nosit v centru raději nízkou obuv. „Při chůzi i na menším podpatku hrozí možnost úrazu. Setkávám se s tím často,“ říká ortoped Dalibor Zeman.
23.08.2016 20:35 |

podobné články

Ortoped skončil v klepetech: Falšoval zprávy pro pojišťovny!

 
Pojišťovací podvody za milionové úplatky. Takovým byznysem si k lékařskému platu přilepšoval ortoped Daniel H. (47). Jenže došlo i na něj, včera ho zatkla policie.
13.09.2016 05:10 |

podobné články

Od smrti mě dělily dvě až tři minuty, říká uznávaný ortoped Dungl

 
Profesor Pavel Dungl (61) je přednostou ortopedické kliniky pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Uznávaný ortoped doma i v Evropě je často vyhledáván zahraniční klientelou. Vedl rovněž úspěšnou operaci prezidenta Václava Klause, při níž mu byl vyměněn kyčelní kloub. Loni v září však měl nedaleko Vídně těžkou autohavárii. Mnozí nevěřili, že ji přežije, a když, že ještě někdy stane za operačním stolem. Tři neděle byl v bezvědomí a pak prožil několik těžkých měsíců. Nikdy o havárii a o tom, co následovalo, nemluvil. Až doteď.
13.03.2010 17:25 |

podobné články

Osobnosti: Václav Klaus (8472 článků)

Český ortoped v Jordánsku operoval syrské uprchlíky

 
Ortoped Jiří Chomiak z pražské Nemocnice Na Bulovce se nedávno vrátil z Jordánska, kde operoval zraněné syrské uprchlíky. O svých zážitcích hovořil s Právem.
21.06.2015 05:46 |

podobné články

Bylinky, doplňky stravy, vitaminy – chatujte s odborníkem

 
Jaké bylinky podpoří vaše játra? Které doplňky stravy posílí imunitu a je možné si namíchat vitamíny přímo »na míru« při obezitě, těhotenství nebo nějakém onemocnění? I na to bude odpovídat Radek Šmakal ze společnosti Mixturam.cz – Vitamíny na míru ve středu 5. 8. od 12 do 13 hodin. Své dotazy pokládejte už teď.
03.08.2015 08:15 |

podobné články

Melounová dieta – znáte její účinky?

 
Melounová dieta je v horkém létě populárním fenoménem, díky kterému se řada žen a dívek snaží dosáhnout své vysněné postavy bez přebytečných kil, faldíků na břiše nebo pomerančové kůže na zadečku. Ačkoli většina lidí považuje meloun za ovoce, jedná se ve skutečnosti o zeleninu spadající do čeledi tykvovitých, která je obsahově velmi rozmanitá – kromě vitamínu C obsahuje i vitamíny skupiny B, železo, hořčík, vápník, draslík a antioxidanty, které dokážou odbourat škodliviny z vašeho těla. Principem melounové diety je jídelníček založený na jídlech melounového základu – ať už to bude meloun samotný, melounový salát, melounový koktejl či cokoli jiného, základem vždy musí být meloun. Výborný pomocník pro hubnutí Jak již bylo řečeno – meloun je pro svůj obsah velmi zajímavý. Kromě výše zmíněných látek je oblíbený pro vysoký obsah vody, díky čemuž vás dokonale zasytí, ale neobsahuje takové množství cukru jako jiné druhy ovoce. Dále obsahuje i sacharidy, které vám dodají energii. Kromě klasického vodního melounu si při melounové dietě můžete pochutnat i na ostatních druzích melounů – galia, kantalup či honeydew. Jak funguje melounová dieta Někomu se melounová dieta může zdát drastická a ve skutečnosti na tom možná něco málo pravdy bude. Vzhledem k tomu, že se po celou dobu dodržování diety budete stravovat pouze pokrmy založenými na melounu, může být tato dieta pro někoho vyčerpávající. Pojďme si teď představit výhody a nevýhody melounové diety: Výhody: nebudete mít hlad, meloun vás zasytí detoxikujete si organismus, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou dodáte vašemu tělu dostatek energie díky sacharidům Nevýhody: melounu se můžete velmi brzy přejíst jeho skladování není zrovna nejjednodušší dietu nemůžete držet dlouhodobě Druhy melounů Vodní meloun známý pro svou sytě zelenou slupku a jasně červenou dužinu známe určitě všichni. Pro melounovou dietu je více než vhodný a navíc skvěle chutná. Kromě vodního melounu si můžete dopřávat i... Čtěte více Příspěvek Melounová dieta – znáte její účinky? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Jak posílit dětskou imunitu

 
Dojde-li řeč na dětskou imunitu, jedná se o věc velice choulostivou, kterou je třeba neustále posilovat. Pro každou maminku je zdraví jejího dítěte vždy na prvním místě, a proto se není čemu divit, že se pro něho snaží udělat maximum. Nejen v chladných měsících, ale i v létě či kdykoli jindy je potřeba dětskou imunitu chránit – přichází do styku s mnoha bacily a viry, které mají za následek nemoci, virózy a nachlazení. Posilovat dětskou imunitu není žádná věda. Pokud i vám záleží na zdraví, obranyschopnosti a bezpečí vašeho dítka, nenechte si ujít následující řádky. Poradíme vám, jak hravě dětskou imunitu posílit. Znáte pořekadlo: Čistota – půl zdraví? Jistě i vám bylo do hlavy vtloukáno „co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš“. Není proto od věci dětskou imunitu posilovat každý den – například tím, že dítko již v útlém věku naučíte základním hygienickým znalostem, jako je mytí si rukou po použití WC či před jídlem a to nejen doma, ale i ve školce či škole. Vitamíny – šikovní pomocníci pro dětskou imunitu Vitamíny jsou nepostradatelnou součástí životů dětí i dospělých. Samozřejmě se to s nimi nesmí přehánět, ovšem budete-li dítěti podávat citrusy, kysané zelí,brokolici nebo kapustu, díky čemuž jim dopřejete přísun vitamínu C – ten je důležitý pro dětskou imunitu – neuškodíte jim ani tehdy, pokud jim dopřejete i jistou dávku vitamínu D, který je často spojován se zdravými kostmi. Čerstvý vzduch – maličkost, která dokáže hotové divy Hodně maminek si myslí, že když je venku ošklivé počasí, musí dítě sedět zavřené doma. Ve skutečnosti tomu tak není, protože právě pobyt na čerstvém vzduchu je pro dítě a jeho imunitu velice důležitý. Nejenže se tak podpoří prokrvení sliznic a dýchacích cest, ale zároveň se zvýší i jejich odolnost – a to je jedině dobře, nemyslíte? Spánek – jen 8... Čtěte více Příspěvek Jak posílit dětskou imunitu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.10.2015 07:40 |

podobné články

Jak uchovat vlašské ořechy

 
Vlašské ořechy jsou v českých domácnostech velmi oblíbenou a často používanou surovinou. Ať do cukroví či nedělení buchtu ke kávě nebo jen zobání na chuť. Navíc jsou velmi zdravé a bohaté na vitamíny skupiny B, dále pak C a E včetně minerálních látek: hořčík, železo, mangan, vápník, draslík a zinek. Vzpomenout musíme také omega-3 mastné kyseliny. Mimo jmenovaných vitamínů, minerálů mají výborný vliv na lidskou psychiku, udržují zdravé nehty, vlasy a pleť. Snižují krevní tlak a slouží také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vlašské ořechy mají navíc antioxidační a protizánětlivé účinky. Blýsknout se mohou i pozitivním vlivem na trávení. Jejich pravidelným zařazováním do jídelníčku zlepšíme činnost mozku, paměť a soustředěnost, včetně prevence Alzheimerovy choroby. Důvodů, proč mít po ruce vlašské ořechy je bezesporu nespočet, ale jak je správně uchovávat? Způsoby uchovávání vlašských ořechů Způsobů jak uchovávat tedy uskladňovat vlašské ořechy existuje více. Mohou se skladovat podobně, jako jablíčka, sušit, zamrazit, zavařit, naložit do medu. My si dnes popíšeme nejběžnější způsob jejich uchovávání – sušení vlašských ořechů. Uchovávání vlašských ořechů Pro uchovávání vlašských ořechů vybíráme jen proschlé, nepoškozené ořechy bez zápachu či náznaku plísně. K dlouhodobému uskladňování je ideální ponechat ořechy ve skořápce, jež působí jako ochranná bariéra, které pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Také nevpustí dovnitř takové množství kyslíku, aby ořech začal žluknout. Ani skořápka nemusí být ještě dostatečnou zárukou. Projděte všechny ořechy, zda jsou opravdu neporušené, protože uvnitř plesnivějících ořechů vznikají toxické látky a nejsou vhodné ke konzumaci. Nasbírané ořechy vložíme do síta či přepravné bedýnky tak, aby tvořily jednolitou vrstvu. Pro sušení je vhodné suché a teplé prostředí, klíčové je, aby byly ořechy na čerstvém ovzduší – ideálně průvan či vítr. Mohou se sušit však také u kamen, topení či trouby – vysýchají přibližně 6 týdnů. Potom ořechy zkontrolujeme a uložíme do rašlových pytlů, a ty zavěsíme na tmavé, suché a... Čtěte více Příspěvek Jak uchovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
25.04.2016 02:55 |

podobné články

Mléko tak trochu jinak

 
Pokud žijete v představách, že mléko je nápoj pouze pro malé děti, mýlíte se. Vždyť obsahuje bílkoviny, vitamíny skupiny B a vápník. Ještě stále nevíte proč byste ho měli pít? Tak to zkusíme jinak. Chodíte ...
28.05.2009 00:05 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Začínají vás bolet klouby? Zakročte ihned! Odhalte tajemství zdravých kloubů

 
Kloubní onemocnění postihuje 12 % obyvatelstva a polovinu z nás navštíví ještě dříve, než nám bude 65 let. K vitalitě pohybového aparátu přitom „stačí“ celoživotní dostatečný a přiměřený a systematický pohyb a pestrá strava bohatá na vitamíny, kolagen, vápník, esenciální mastné kyseliny a další. Ruku na srdce, kdo by si mohl říct, že tato kritéria bez problému splňuje? Strava i pohyb dostávají bohužel v dnešní počítačové době, kdy jsme zpohodlněli jízdou autem, pořádně na frak. Na osteoartrózu jsou zvláště náchylní ti, kteří aktivně sportují, mají fyzicky namáhavou práci nebo naopak málo pohybu či nějaká ta kila navíc.
19.10.2015 09:05 |

podobné články

Výborné recepty z květáku

 
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá. Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji. Recepty z květáku Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli! 1. Zapečený květák s pestem Potřebujete: hlávku květáku 30 g hladké mouky 400 ml mléka 100 g čedaru 30 g másla 2 lžíce čerstvé petrželky 2 lžíce bazalkového pesta 1 hrstičku parmezánu sůl, pepř Postup: Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C. 2. Květákové šťouchané brambory Potřebujete: 2 větší brambory hlávku květáku 80 ml mléka 2 lžíce másla 1 lžíci řepkového oleje 2 lžíce nasekané pažitky 1 lžíci nasekané petrželky sůl, pepř Postup: Květák omyjte pod tekoucí vodou,... Čtěte více Příspěvek Výborné recepty z květáku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
20.08.2016 05:25 |

podobné články

Tajemství zdraví a štíhlé linie? Odhalte jej s mixérem NutriBullet známým jako výživový zázrak!

 
Snažíte se v létě zhubnout a v zimě vám zase chybí potřebné vitamíny? Nefungují vám rádoby zázračné pilulky z reklam? Dejte na staré a osvědčené rady našich babiček a čerpejte potřebné vitamíny a živiny přímo z nitra potravin a jejich darů! Právě slupky, stopky, semínka, či jadérka obsahují nejcennější výživové hodnoty pro naše tělo, které dostaneme jedině za pomoci speciálního mixéru NutriBullet!
26.06.2015 15:00 |

podobné články