Článek

Úřad pro ochranu osobních údajů: GDPR Akademie letos naposledy

 
Poslední letošní přednáškový blok měla ve středu na programu GDPR Akademie, na které se podílí i Úřad pro ochranu osobních údajů. Tématem byla národní legislativa a její změny i dopady po zavedení Obecného nařízení.
06.12.2017 21:30 |

podobné články

Podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle GDPR

 
Sdělení Úřadu pro ochranu osobních údajů o postupu při vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle Obecného nařízení (GDPR)
15.06.2017 20:00 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu společnosti T-Mobile, která nezabránila úniku informací

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl v prvoinstančním řízení se společností T-Mobile Czech Republic a.s. dne 10. srpna 2016 o uložení pokuty ve výši 3,6 mil. Kč. Úřad považuje za prokázané, že společnost jako správce osobních údajů svých klientů nepřijala dostatečná opatření k zabezpečení osobních údajů obsažených v elektronické interní databázi, která obsahovala osobní údaje zhruba 1,2 milionů zákazníků – fyzických osob, čímž došlo k ohrožení těchto osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, datum narození, adresa, telefonní číslo, kód zákazníka, tarif, název, kategorie a značka zařízení, údaj o průměrné útratě, platební metodě, popř. číslu účtu a kódu banky (v případě zákazníků majících zřízenu inkasní platbu). V důsledku nepřijetí dostatečných opatření došlo k odcizení uvedených dat jejím zaměstnancem.
16.08.2016 20:40 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Nové překlady dokumentů WP29 k GDPR

 
Úřad pro ochranu osobních údajů průběžně zveřejňuje aktuální dokumenty Pracovní skupiny WP29 k GDPR. Skupina nyní vydala i některé jejich oficiální české překlady. Úřad sám pak přeložil vodítka k profilování.
08.11.2017 13:05 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Rozšíření obsahu rubriky GDPR

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozšířil a doplnil obsah rubriky GDPR. Všichni návštěvníci webu Úřadu najdou veškeré informace vztahující se k Obecnému nařízení v příslušné rubrice v levém menu.
28.10.2017 13:50 |

podobné články

Odstartovala GDPR akademie, na které se podílí ÚOOÚ

 
Prvním přednáškovým blokem v souvislosti s přípravou na Obecné nařízení o ochraně osobních údajů odstartovala v pátek 16. června Akademie GDPR, kterou organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR s odbornou garancí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a dalších expertů.
19.06.2017 17:10 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Neoficiální překlad dalšího dokumentu WP29

 
Úřad pro ochranu osobních údajů zveřejnil na svých webových stránkách neoficiální překlad dalšího dokumentu Pracovní skupiny WP29. Ten se tentokrát týká ohlašování případů porušení zabezpečení osobních údajů podle GDPR.
17.11.2017 19:20 |

podobné články

GDPR a role Úřadu pro ochranu osobních údajů

 
Shrnutí informací k problematice GDPR, obecného nařízení o ochraně osobních údajů, které začne platit od května 2018.
24.02.2017 15:50 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů chrání občany před institucemi

 
„Práce Úřadu pro ochranu osobních údajů nespočívá pouze ve vyřizování jednotlivých stížností občanů. Úřad se soustřeďuje také na problémy, které souvisejí například s velkými databázemi, jejichž chod nemůže jednotlivý občan ovlivnit, přesto se takové databáze dotýkají jeho svobody,“ vysvětluje význam Úřadu pro ochranu osobních údajů jeho předseda RNDr. Igor Němec.
18.03.2014 16:45 |

podobné články

SMO: Ochrana osobních údajů zcela mění podobu. Dotkne se to nejen všech obcí

 
Devět měsíců a 251 dnů zbývá do účinnosti obecného nařízení o ochraně osobních údajů - GDPR. Stát se tak má 25. května 2018. Jde o nový evropský právní předpis, který se dotkne celé veřejné správy. Vznikl proto, že podle názoru 80 procent lidí v Evropě jsou nedostatečně chráněny osobní údaje, což souvisí s rozvojem moderních technologií. GDPR, které se týká všech orgánů veřejné moci, mimo jiné zavede pozici tzv. pověřence a změní všechny vnitřní předpisy. I to zaznělo na semináři, který v Praze na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) uspořádal pobočný spolek Svazu měst a obcí ČR ve spolupráci s DigiKoalicí.
18.09.2017 08:05 |

podobné články

Slavný exprimátor, dnes strážce osobních údajů: Vedení úřadu pojímám jako šachista

 
Úřad pro kontrolu osobních údajů zaregistrujeme většinou ve chvíli, když se v médiích objeví informace, jak vysokou udělil pokutu. Je to důkaz, že o činnosti tohoto úřadu nevíme tolik, jak by si zasluhoval, přestože je v první řadě zřízen kvůli ochraně osobní svobody každého jednotlivce, a vzhledem k naší neznalosti ani není divu, že si mnohé necháme líbit. Ochrana osobních údajů byla dosud upozaďována a byl bych rád, kdyby přišla změna, říká RNDr. Igor Němec, který stojí již devátým rokem v čele Úřadu pro ochranu osobních údajů.
22.12.2013 18:02 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k návrhu zákona o zpracování osobních údajů

 
Ministerstvo vnitra zveřejnilo v druhé polovině srpna návrhy zákona o zpracování osobních údajů a doprovodného zákona. Ty mají nahradit stávající zákon o ochraně osobních údajů.
02.09.2017 16:15 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů pořádal odborný seminář k obecnému nařízení o ochraně osobních údajů

 
Z iniciativy předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů JUDr. Ivany Janů se ve středu 15. února 2017 v sídle ÚOOÚ uskutečnil odborný seminář věnovaný problematice obecného nařízení o ochraně údajů, účinného od května 2018, v praxi ministerstev a ústředních správních úřadů.
17.02.2017 13:40 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů: Formuláře pro stížnosti na fungování štítu soukromí

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zveřejnil na svém webu jednotné formuláře pro stížnosti na zpracování osobních údajů americkými společnostmi zapojenými do programu štít soukromí („Privacy Shield“).
11.09.2017 12:10 |

podobné články

Co jsou a co nejsou osobní údaje, jak jsou chráněny a jak se my sami můžeme starat o jejich ochranu

 
28. ledna je Den ochrany osobních údajů. Úřad pro ochranu osobních údajů, dále ÚOOÚ, vznikl v roce 2000 na základě zákona o ochraně osobních údajů. Dalo se to vnímat jako posílení základních lidských práv. Osobní údaje jsou klíčem k našemu soukromí a právo na jejich ochranu je základním lidským právem. To je nutné bránit v prostředí, které je charakterizováno mj. rozvojem informačních technologií a nárůstem shromažďovaných i zpracovávaných dat.
22.01.2014 16:15 |

podobné články

Čím se bude Úřad pro ochranu osobních údajů zabývat v roce 2016?

 
U příležitosti mezinárodního Dne ochrany osobních údajů, který připadá na 28. ledna, seznamuje Úřad pro ochranu osobních údajů veřejnost s plánem kontrolních aktivit pro rok 2016.
28.01.2016 18:55 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vyhlásil soutěž Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!

 
Úřad pro ochranu osobních údajů u příležitosti „Dne ochrany osobních údajů“ 28. ledna 2017 vyhlašuje XI. ročník soutěže pro děti a mládež „Moje soukromí! Nekoukat, nešťourat!“
28.01.2017 10:35 |

podobné články

Ministr školství jednal s předsedou SMS o GDPR na školách

 
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech jednal s předsedou Sdružení místních samospráv ČR Stanislavem Polčákem o tom, jak usnadnit školám zavedení evropského nařízení GDPR ( General Data Protection Regulation - GDPR ).
06.12.2017 08:40 |

podobné články

Osobnosti: Stanislav Polčák (242 článků)

Předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů se zpovídá veřejnosti

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) v minulých měsících vstoupil do řešení dvou případů, které vyvolaly zájem veřejnosti i médií a ukázaly problematiku ochrany osobních údajů v (pro někoho možná) překvapivém světle.
02.04.2014 13:20 |

podobné články