Článek

ÚOOÚ: Ochrana údajů je evropským tématem. Asi není náhoda, že mají Google a Facebook registraci v Irsku...

 
Ochrana osobních údajů rozhodně není českou specialitou, i když se s činností domácího úřadu zabývajícího se touto problematikou setkáváme stále častěji. Obdobné instituce fungují ve všech zemích Evropské unie a zřízení našeho Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) i přijetí příslušného zákona bylo v roce 2000 dokonce podmínkou přijetí naší země do Evropské unie.
14.04.2015 11:12 |

podobné články

Podobné články

Google nesmí pokračovat ve fotografování českých ulic

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nevyhověl žádosti internetové firmy Google o registraci mapové služby Street View v Česku pro další sběr a zpracování fotografií. Informovala o tom mluvčí Google v ČR Jana Zichová. Úřad se chce vyjádřit na tiskové konferenci ve středu 22. září.
13.09.2010 16:10 |

podobné články

Google+ mínus. Šance pro Microsoft?

 
Google začal agresivně „tlačit“ svou vlastní sociální síť Google+ a není pochyb o tom, že jde o frontální útok na hodnotu Facebooku před jeho vstupem na burzu. Kámen úrazu je v tom, že Google na tento boj ve prospěch Google+ “ohnul” svůj index, respektive přirozené výsledky svého vyhledávání.
16.01.2012 10:25 |

podobné články

Google bude opět šmírovat české ulice. Povolil mu to úřad

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) umožnil společnosti Google, aby v České republice pokračovala ve sběru dat pro svoji službu Street View. Po poradě s úřadem Google přistoupil ke snížení výšky kamerových stožárů na svých vozech z 2,7 metru o 30 až 40 centimetrů.
25.05.2011 11:45 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů v roce 2014 - tisíce stížností, statisícové pokuty

 
Zatímco v roce 2006 vyřídil Odbor pro styk s veřejností Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) celkem 1889 dotazů, stížností či podnětů, v loňském roce se tento počet již znásobil na 4350. Svědčí to nejen o zvýšeném povědomí veřejnosti o ochraně osobních údajů a soukromí, ale také o zvyšující se prestiži a důvěře v ÚOOÚ během jeho patnáctileté činnosti.
27.02.2015 14:01 |

podobné články

Google spustil v Česku stahování hudby přes Google Play

 
Internetová firma Google dnes začala v Česku prostřednictvím své služby Hudba Google Play nabízet stahování hudby. Vedle dosavadní nabídky aplikací bude Google Play nově obsahovat miliony skladeb od téměř 50 největších vydavatelství ve formátu MP3 i pro iTunes. Firma to uvedla ve sdělení pro tisk.
01.10.2013 13:05 |

podobné články

Praktický průvodce ochranou osobních údajů pro zaměstnance a nejen pro ně…

 
Ochrana osobních údajů na pracovišti je název publikace, kterou v těchto dnech vydává Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) v tištěné i elektronické formě, jež je k dispozici ke stažení při dodržení základních pravidel, jimiž je především uvedení původního zdroje.
13.10.2014 10:26 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů pořádal odborný seminář k obecnému nařízení o ochraně osobních údajů

 
Z iniciativy předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů JUDr. Ivany Janů se ve středu 15. února 2017 v sídle ÚOOÚ uskutečnil odborný seminář věnovaný problematice obecného nařízení o ochraně údajů, účinného od května 2018, v praxi ministerstev a ústředních správních úřadů.
17.02.2017 13:40 |

podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Úřad zakázal Googlu snímat další české ulice

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) opět nevyhověl žádosti internetové firmy Google o registraci mapové služby Street View v Česku pro další sběr a zpracování fotografií.
13.09.2010 18:20 |

podobné články

Google chystá svůj Facebook: Konec "přátel"!

 
Facebook vládne internetu a druhý největší hráč online světa Google s ním chce svést boj na poli sociálních sítí. Chystá svůj Google+1, bude zřejmě součástí prohlížeče Chrome a nebude operovat s „přáteli“, ale vazbami.
10.03.2011 07:15 |

podobné články

Google je největším vlastníkem médií, Facebook roste nejrychleji

 
Google posílil svou pozici v žebříčku největších vlastníků médií. Nejrychleji rostoucím vlastníkem je Facebook. Na druhém místě 30 největších vlastníků médií skončila firma Walt Disney. Google ji předhonila o 136 procent. Vyplývá to ze srovnání firmy ZenithOptimedia, které bylo zveřejněno ve čtvrtek. 
14.05.2015 17:51 |

podobné články

Osobnosti: Walt Disney (78 článků)

Slavný exprimátor, dnes strážce osobních údajů: Vedení úřadu pojímám jako šachista

 
Úřad pro kontrolu osobních údajů zaregistrujeme většinou ve chvíli, když se v médiích objeví informace, jak vysokou udělil pokutu. Je to důkaz, že o činnosti tohoto úřadu nevíme tolik, jak by si zasluhoval, přestože je v první řadě zřízen kvůli ochraně osobní svobody každého jednotlivce, a vzhledem k naší neznalosti ani není divu, že si mnohé necháme líbit. Ochrana osobních údajů byla dosud upozaďována a byl bych rád, kdyby přišla změna, říká RNDr. Igor Němec, který stojí již devátým rokem v čele Úřadu pro ochranu osobních údajů.
22.12.2013 18:02 |

podobné články

ÚOOÚ: ČSSD může fotografie svých odpůrců na webu vyvěšovat

 
Sociální demokraté samotným zveřejněním fotografií svých odpůrců na internetu zákon o ochraně osobních údajů neporušili, nesmí je ale použít k další identifikaci vyfotografovaných lidí. Informoval o tom ve čtvrtek Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).
12.03.2010 08:40 |

podobné články

ÚOOÚ: ČSSD pouhým zveřejněním fotografií odpůrců zákon neporušila

 
Sociální demokraté samotným zveřejněním fotografií svých odpůrců na internetu zákon o ochraně osobních údajů neporušili, nesmí je ale použít k další identifikaci vyfotografovaných lidí, informoval Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).
12.03.2010 09:05 |

podobné články

ÚOOÚ: Anonymní tramvajenka nesmí být dražší než opencard

 
Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) chce, aby Praha do konce června začala nabízet osobní elektronickou tramvajenku bez zpracování osobních údajů. Ta by neměla být dražší než klasická opencard.
26.01.2011 13:00 |

podobné články

Za zveřejnění osobních údajů z kauzy Promopro dostal Kalouskův úřad pokutu

 
Za informování v kauze Promopro dostalo ministerstvo financí od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu ve výši 80 000 korun. Novinkám to potvrdila mluvčí ÚOOÚ Hana Štěpánková.
01.08.2011 14:10 |

podobné články

Pokuta ÚOOÚ ministerstvu financí za kauzu Promopro platí

 
Pokuta ve výši 80.000 korun, kterou Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil ministerstvu financí za zveřejnění osobních údajů společníků a jednatelů firmy Promopro, nabyla právní moci.
07.09.2011 11:05 |

podobné články

ÚOOÚ: Platy úředníků zveřejňujte. Pokuta pro Kalouska platí

 
Pokuta ve výši 80 tisíc korun, kterou Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) udělil ministerstvu financí za zveřejnění osobních údajů společníků a jednatelů firmy Promopro, nabyla právní moci. Uvedl to dnes předseda úřadu Igor Němec. Řekl také, že platy vysokých funkcionářů s klíčovou zodpovědností mohou být bez problémů zveřejňovány.
07.09.2011 11:40 |

podobné články

I úředník má právo na soukromí, říká šéf ÚOOÚ o platech

 
Hostem Impulsů Václava Moravce byl dnes Igor Němec, šéf Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Kritizoval hlavně situaci osobních údajů ve zdravotnictví a taky v kauze pražské Opencard, zároveň také řekl, že jeho úřad nesouhlasí se zveřejňováním platů úředníků.
11.10.2011 18:50 |

podobné články