Článek

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Podobné články

Jak vaří Evropa: Rakouské telecí na smetaně

 
Cestujete prstem po mapě a ráda byste ochutnala cizokrajné speciality? V prázdninovém seriálu vám přiblížíme atmosféru kuchyní zemí Evropské unie. Z Z Rakouska můžete jako hlavní chod vyzkoušet telecí na smetaně.
30.08.2010 13:00 |

podobné články

Cenu Josefa Škvoreckého získal Vladimír Poštulka za román Hřbitovní kvítí na smetaně

 
Cenu Josefa Škvoreckého pro nejlepší českou literární prózu za rok 2015 získal Vladimír Poštulka za román Hřbitovní kvítí na smetaně. Poštulka, devátý držitel skleněné trofeje pro nejlepší české prozaiky, je známý také jako textař populární hudby. Mimo jiné je autorem textu Sladké mámení pro Helenu Vondráčkovou nebo pro hit Pavla Bobka Veď mě dál cesto má, "Jsem rád, že Cenu Josefa Škvoreckého získal román, román o životě, soukromí a vzájemných vztazích. Je radost ho číst," uvedl tajemník poroty a zároveň předseda Společnosti Josefa Škvoreckého Václav Krištof. Do finálového výběru se letos dostalo šest titulů.
05.11.2015 09:55 |

podobné články

Osobnosti: Helena Vondráčková (824 článků) , Pavel Bobek (113 článků) , Josef Škvorecký (63 článků)

Vsaďte na českou klasiku: Svíčková na smetaně

 
Zapomeňte na pizzy nebo čínské nudle a připravte si doma podle našeho receptu ryze českou svíčkovou. S knedlíkem a brusinkami to bude dokonalý kulinářský zážitek.
28.03.2014 08:05 |

podobné články

Vrchol gastronomie? Svíčková Wellington! Máme recept

 
ORIGINÁLNÍ ČESKÉ FOTORECEPTY: Beef Wellington je možná nejslavnější svíčková, která zaujímá přední pozice mezi nejvybranějšími specialitami nabízenými v nejvyhlášenějších restauracích na celém světě. Opravdu je na místě tolik superlativů? Zkuste ji připravit podle našeho receptu a uvidíte sami!
19.11.2013 14:01 |

podobné články

Recept Ládi Hrušky: Výborná svíčková, kterou zvládne každý! A je hotová za chvíli

 
Je vaším oblíbeným jídlem svíčková a nechcete čekat na víkend až vám ji připraví maminka nebo babička? Vyzkoušejte rychlou svíčkovou pro začátečníky od Ládi Hrušky!
28.03.2014 19:35 |

podobné články

Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka

 
Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články

Vtipné VIDEO z Prostřeno!: Co bude k jídlu? Krémblejre, krém brejle nebo crème brûlée?

 
Zlatá svíčková a výpečky. Všichni víme, co to je, jak to chutná a hlavně, jak se tomuto jídlu říká. Jenže v kulinářské show Prostřeno! jde o velké peníze a každý se snaží soupeře oslnit.
20.01.2015 10:36 |

podobné články

Vtipné VIDEO z Prostřeno!: Co bude k jídlu? Krémblejre, krém brejle nebo crème brûlée?

 
Zlatá svíčková a výpečky. Všichni víme, co to je, jak to chutná a hlavně, jak se tomuto jídlu říká. Jenže v kulinářské show Prostřeno! jde o velké peníze a každý se snaží soupeře oslnit.
21.01.2015 10:26 |

podobné články

CzechTourism představuje české tradice interaktivně

 
Představit Českou republiku jako zemi živoucích tradic, kde zahraniční i domácí turista tradice nejen objeví, ale rovněž pochopí jejich souvislosti a příběh. To je cílem projektu Tradiční Česko všemi smysly, který zastřešuje Česká centrála cestovního ruchu. Jeho marketingová kampaň obsahuje nejen sérii videí či originálních tištěných map, ale i novou mobilní aplikaci České tradice, která je ke stažení zdarma.
22.07.2015 12:26 |

podobné články

Zeman boří tradice, pozvánku na Hrad nedostali ani expremiéři

 
Na tradice se má navazovat, a ne je bořit. V tomto duchu se včera nechal slyšet prezident Miloš Zeman v rámci své návštěvy Ústeckého kraje. Přesto se sám rozhodl některé tradice hodit za hlavu. Alespoň pokud jde o výběr pozvaných na slavnostní ceremoniál při předávání státních vyznamenání 28. října.
26.10.2013 04:15 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (16400 článků)

Velikonoce jsou tady! Zvyky a tradice křesťanského svátku!

 
Češi pro náboženské tradice zrovna neplanou, volný pátek však ocení i zarytí ateisté.  Často se však snoubí pohanské vítání jara a zvyky s křesťanskými svátky. Světíte svátky, nebo vás čeká relaxace a lenošení? A víte, jsou vlastně velikonoční zvyky a tradice? Nezapomínáte na něco?
26.03.2016 05:15 |

podobné články

Je prý těžké debatovat, když proti vám stojí Konvička a nahé dívky

 
Martin Konvička uspořádal v Brně Ramadán po česku. Dovolával se přitom českých kulturních tradic, které jsou jiné než tradice muslimské. S tím lze jistě souhlasit. Má to ovšem i háček. České tradice podle Konvičky zahrnují pálení knih a promenáda dívek ve spodním prádle. Lucie Sulovská si v textu pro Svobodné fórum Pavla Šafra klade otázku, zda zmíněné projevy opravdu považujeme za české tradice.
08.07.2016 15:25 |

podobné články

Víno chutná lépe v modrém či červeném světle, potvrdil pokus

 
Víno člověku chutná lépe, pokud ho pije v místnosti, která má jemně modré či červené podsvícení. Pokud si v takovém prostředí dáte sklenku bílého vína, budete mít pocit, že pijete lepší a dražší víno, než když si ho dáte v místnosti se zeleným či tradičním bílým osvětlením. Odborníci na chutě tak varují před majiteli barů, kteří za podobného osvětlení servírují doslova levné břečky.
15.12.2009 19:00 |

podobné články

Pažitka: Výborná pochoutka na chleba i prospěšná pro naše zdraví

 
Pažitka je velmi chutná rostlinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Nejen že skvěle chutná a můžete ji pěstovat klidně na stole v kuchyni, ale také výrazně ovlivňuje naše zdraví. Kousek této zelené bylinky vám vykouzlí úsměv na rtech.
22.06.2016 09:25 |

podobné články

Vědci tvrdí: Střed Mléčné dráhy chutná po malinách!

 
I galaxie může mít svou chuť, aniž se přitom jedná o čokoládovou tyčinku. Třeba naše domovská Mléčná dráha podle německých astronomů chutná zřejmě jako maliny.
21.04.2009 15:12 |

podobné články

Velký seriál Blesku: Největší podvody s potravinami!

 
Víte, jak chutná peří? To není vtip, ale vážně míněná otázka. Peří totiž chutná třeba jako váš oblíbený levný páreček z dovozu. Právě tam spolu s kůžemi, kostmi a sádlem peří nahrazuje část masa.
27.02.2010 05:10 |

podobné články

Zrdcadlo Evy Pilarové: Ještě bych chtěla chvíli zpívat

 
SERIÁL: Národem oblíbená Eva Pilarová (70) poznala jak chutná jak chutná masová sláva i boj o základní existenci. Prožila krach lásek, rozvody, boj o holý, rakovinou napadený život. Nevzdala to. Šestadvacet let je vdaná za bývalého tanečníka Jana Kolomazníka. A nedávno ukončila jarní turné Eva Pilarová a hosté – 50 let na scéně 1960 až 2010.  Stále pracuje, koncertuje a dosud umí snít.
03.07.2010 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Eva Pilarová (254 článků)

Proč chutná poslední kus čokolády nejlépe? Vědci to zjistili

 
Už jste někdy přemýšleli nad tím, proč vám poslední dílek čokolády chutná ještě o drobet více než ty předchozí? Tak přesně s touto otázkou si lámali své hlavy psychologové z univerzity v Michiganu. A dopátrali se.
13.02.2012 10:30 |

podobné články

Costa Coffee: Dort roku 2012 chutná jako kokos, vypadá jako kokos

 
Víte jak chutná dort s titulem Dort roku 2012? Připravuje ho cukrářská firma německého původu Erlenbacher a k nám přichází z Londýna z kaváren Costa Coffee.
13.08.2012 11:15 |

podobné články