Článek

Sucho nutí Čínu pěstovat brambory místo rýže

 
Čína se potýká se suchem, které jí brání vypěstovat dostatek rýže pro 1,3 miliardy obyvatel. Vláda proto vyhlásila, že brambory v budoucnu nahradí pěstování rýže. 
30.07.2015 09:20 |

podobné články

Podobné články

Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka

 
Zapečené brambory v troubě jsou rychlým a vděčným receptem, na který často vsadí nejedna hospodyňka. Jsou vhodné nejen jako chutná příloha k masu, ale s klidným srdcem je můžete povýšit i na hlavní chod například k večeři. Zapečené brambory v troubě se dají připravit na nespočet lákavých receptů – se šunkou, s česnekem, se sýrem, s masem a spousta dalších variací, mezi kterými si každý dokáže najít tu svoji. Oloupat brambory, nakrájené je poskládat na plech a dát zapéct – mnozí z vás by si možná řekli, že na tom není vůbec nic těžkého. Pravda, není. I tak se ale zapečené brambory v troubě ne vždy vydaří přesně podle našich představ. Na vině může být odrůda, tloušťka slupky nebo způsob pečení. I tak je ale tento recept vhodnou volbou, pokud potřebujete udělat rychlou přílohu nebo bleskovou večeři. Tak se pojďme podívat na dnešní recept, kterému zaručeně přijdete na chuť! Na zapečené brambory v troubě budete potřebovat Další předností tohoto receptu je skutečnost, že na jeho přípravu nepotřebujete zbytečně mnoho ingrediencí a zpravidla si bohatě vystačíte s tím, co máte doma. Na přípravu budete potřebovat: brambory olivový olej sůl, pepř, majoránku, drcený kmín a červenou papriku Postup přípravy: Brambory, které je možné použít i se slupkou, pouze opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte buď na kolečka nebo na měsíčky. Pokud máte brambory, které je potřeba ještě oloupat, tak je oloupejte. Do připravené mísy dejte nakrájené brambory, zakapejte je olivovým olejem a pořádně je promíchejte, aby se olej dostal ke všem kouskům brambor. Následně ještě přidejte koření a opět pořádně promíchejte, aby se chuť do brambor dostatečně vsákla. Takto ochucené a připravené brambory vyskládejte na plech, který je dobrý vyložit pečicím papírem. Přikryjte brambory alobalem nebo poklopem a pečte je 25 minut při 200°C, poté poklop nebo alobal sundejte, trochu snižte teplotu... Čtěte více Příspěvek Zapečené brambory v troubě, aneb chutná rychlovka pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
01.04.2016 02:25 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Jak vybrat brambory na salát? Nejlepší jsou rohlíčky, ale stačí i typ A

 
Základ bramborového salátu je jasný: domácí majonéza, zelenina a brambory. Jak ale vybrat ty nejlepší brambory? Vyznáte se ve varných typech? A víte, co jsou rohlíčky nebo brambory Annabelle?
22.12.2015 06:05 |

podobné články

Zažijte Ryze hořké letní prohlídky pivovaru Radegast

 
U příležitosti uvedení nového ležáku Radegast Ryze Hořká 12 připravil pivovar Radegast na letní měsíce speciální prohlídky. Ryze hořké prohlídky seznámí návštěvníky s vařením nového piva, zavedou je na varnu Jaromíra Franzla nebo k degustaci hořkého piva do vyhlídkové věže. Na závěr si domů odnesou jako dárek lahvovou Ryze Hořkou 12. Prohlídky probíhají v nošovickém pivovaru až do 12. září každé pondělí, středu, pátek a sobotu od 15 hodin.
25.07.2014 09:45 |

podobné články

Bylinková zahrádka je něco jako ráj

 
Chcete-li mít po ruce čerstvé bylinky po celý rok a s jejich pomocí dodávat vašim pokrmům úplně jiný rozměr, pak je bylinková zahrádka výborným nápadem, jak tuhle představu proměnit ve skutečnost. Bylinky hojně využijete nejen při vaření, ale mohou vám pomoci i při léčbě nejrůznějších zdravotních problémů nemluvě o skutečnosti, že nádherně provoní vaše bydlení. Sušené bylinky sice pořídíte v každém obchodě, ovšem co se vůně a chuti týče, ani zdaleka se nemohou rovnat těm čerstvým. Bylinková zahrádka pro vás bude příjemným koníčkem, zvláště když si budete moci vypěstovat takové bylinky, které máte nejraději. I my jsme pro vás našli několik bylinek, které si hravě vypěstujete i doma. Voňavá bylinková zahrádka u vás doma Jestliže si chcete bylinky pěstovat doma, nejdříve vám prozradíme základní podmínky pro její založení, které se vám zaručeně budou hodit. V první řadě je důležité najít bylinkám správné místo, kde bude dostatek světla. Dalším důležitým bodem je teplota, která by se měla pohybovat okolo 20°C. Opomenout nesmíme ani doporučení investovat do kvalitního substrátu, do kterého je možní přimíchat trochu písku. Bylinková zahrádka, aneb co pěstovat? Bylinek vhodných k pěstování v domácích podmínkách je celá řada. Záleží jen na vás, které si rozhodnete zasadit do květináčku – řídit se můžete tím, jaké bylinky používáte při vaření, přípravě čaje nebo jako pomoc při zdravotních neduzích. A co si doma můžete pěstovat? Meduňka Bylinka vonící citronovo-medově je vhodná pro použití do nápojů, domácích zmrzlin nebo pudinků. Kdo ji nevyužije v kuchyni, toho potěší ze zdravotního hlediska, kdy se používá na nejrůznější neduhy: nespavost, bušení srdce, problémy s trávením či pomoc od migrény. Bazalka Uměli byste si představit pizzu bez bazalky? Asi jen stěží! Tato typicky italská bylinka má výraznou chuť i vůni a dá se používat nejen v kuchyni, ale i jako lékařský pomocník. Sklízí se několikrát do roka.... Čtěte více Příspěvek Bylinková zahrádka je něco jako ráj pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Rakušané se bojí krize, pěstují brambory i na balkoně

 
Rakouský deník Austrian Times tvrdí, že se naši jižní sousedé tak obávají krize, že mnozí z nich začali pěstovat brambory už i na balkoně. Místo tradičních muškátů zasadili do truhlíků a květináčů žluté hlízy. A pěstují se také rajčata a další oblíbené druhy zeleniny.
07.05.2009 12:35 |

podobné články

Chilané smí doma pěstovat trávu. Ale jen pro vlastní potřebu

 
Chile je další ze zemí, kde bude dovoleno pěstovat marihuanu pro vlastní potřebu. Návrh zákona schválil ve středu chilský parlament, zbývá ještě, aby ho schválil Senát. Potom bude možné v zemi pěstovat marihuanu jak pro lékařské a náboženské potřeby, tak pro volné užívání. 
08.07.2015 15:26 |

podobné články

Milovnice zahradničení si mohou pěstovat rýži v podprsence

 
V Japonsku byla představena nová užitečná podprsenka. Dá se v ní pěstovat rýže. Reklamní výrobek prý odráží vzrůstající zálibu obyvatelek japonských měst v zahradničení.
13.05.2010 17:10 |

podobné články

Recepty - brambory ze zahrádky na několik způsobů

 
Brambory jsou vděčnou potravinou, která na našem stole už dávno zdomácněla. Brambory mohou být skvělou přílohou i základem pro různé lahůdky. Ovšem máme několik druhů, které je třeba rozlišovat.
21.10.2011 00:10 |

podobné články

Óda na brambory: Torta di patate

 
Brambory nemusí být jen vařené s kmínem.  Tak třeba gratinované brambory s honosným jménem  Torta di patate se stanou kulinářským svátkem.
05.09.2014 00:10 |

podobné články

VELKÝ RÁDCE: Jak poznat při nákupu jedovaté brambory!

 
Brambory patří k evergreenům českého jídelníčku. Bramboráky, bramborové knedlíky, brambory jako příloha, zkrátka neobejdeme se bez nich. Víte, jak je vybrat a jak je skladovat?
28.02.2015 12:20 |

podobné články

Ušetřete za brambory! Poradíme, jak je vybrat a skladovat, aby dlouho vydržely!

 
Nechce se vám v zimě platit za předražené brambory? Kvůli extrémně teplému létu jich prý navíc bude málo. U dobrého pěstitele seženete brambory minimálně dvakrát levněji než v obchodě. Poradíme vám, jak je vybrat i skladovat.
05.10.2015 09:55 |

podobné články

Jak »omladit« brambory?

 
Staré brambory už moc parády nenadělají, ale v kuchyni ještě mohou posloužit. Na hranolky, kaši či knedlíky se totiž pořád hodí lépe než vodnaté nové brambory.
25.04.2016 05:15 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Státní zemědělský intervenční fond začíná vydávat rozhodnutí na produkci bílkovinných plodin, chmel a konzumní brambory

 
Tento týden začíná Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje zemědělské dotace, vydávat rozhodnutí na VCS – bílkovinné plodiny. V těsném sledu budou následovat rozhodnutí na chmel a konzumní brambory. Na uvedené dotace, o které se žádalo v rámci Jednotné žádosti 2016, jsou vyčleněny tyto částky: Na bílkovinné plodiny téměř 460 milionů korun, na chmel přes 85 milionů korun a na konzumní brambory přes 50 milionů korun.
12.02.2017 07:35 |

podobné články

Česko sužuje největší sucho od roku 2003

 
Meteorologové ve středu varovali před suchem a zvýšeným rizikem vzniku požárů, které hrozí v následujících dnech v Česku. Důvodem je delší dobu trvající sucho a velmi malé množství srážek. Podobné sucho bylo podle Českého hydrometeorologického ústavu v létě 2003.
23.09.2009 10:40 |

podobné články

Česko trápí sucho, meteorologové varují před požáry

 
Českou republiku sužuje sucho. Květen byl na přeháňky skoupý a kromě požárů tak hrozí i zemědělské sucho. Příští týden by ale měl přinést srážky.
26.05.2012 17:10 |

podobné články

Sucho: Začal boj o vodu. Zatím mezi vodáky a malými elektrárnami

 
Sucho kam se podíváš. Některé části toků mají sotva čtvrtinu vody oproti průměru. Sucho jako víceméně setrvalý jev ovšem odborníci z resortu životního prostředí čekávají dlouhodobě. V krajině se voda nezadrží i kvůli tomu, že zastavěno je již deset procent našeho území a zemědělství na vodu nebere příliš ohled. Boj o vodu už začal. Zatím mezi vodáky a provozovateli malých vodních elektráren.
05.07.2015 05:06 |

podobné články

Kováčik (KSČM): Zničující sucho? Jurečka dá bojovný plán až v roce 2017

 
Letošní sucho je nejhorší za posledních pár let. Škodí jak zemědělcům, pěstitelům zeleniny, ovoce a vína, chovatelům skotu, prasat a drůbeže, tak i zahrádkářům. Poslední takto úporné sucho nás postihlo v roce 2003. Jenže ani tehdy nezasáhlo celou republiku, jako je tomu letos.
27.07.2015 15:56 |

podobné články