Článek

Stromovka se mění v zahradu, lidé vysazují rajčata i dýně. „Je to riziko,“ bojí se

 
Pražská Stromovka už není jen klasickým parkem plným trávy, stromů a rybníků. Nově tu vznikají i záhony se zeleninou a bylinkami, o které se starají Pražané. Bojí se ale, že jakmile jim plody dozrají, někdo cizí je otrhá.
30.06.2016 07:10 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Dýně? To je přírodní zázrak! Pokud ji odmítáte, děláte obrovskou chybu!

 
Dýně jsou z nutričního hlediska velmi zajímavou potravinou. Mají nízkou kalorickou hodnotu (cca 36 kcal) a široké spektrum pozitivních účinků na náš organismus. U dýně jsou velmi ceněné jak látky zastoupené, tak i látky nezastoupené. Dýně se řadí do potravin, které mají nejnižší zastoupení tuků a sodíku, tudíž látek, které ohrožují náš cévní systém a srdce. Text vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Gabrielou Tomanovou.
19.11.2015 08:11 |

podobné články

Nejděsivější halloweenské příšery z dýní jsou jako "živé"

 
Tradiční dýně, které lidé během Halloweenu vystavují před svými domy, jsou slabým odvarem v porovnání s prací řezbáře Raye Villafanea. Ten se vyřezáváním dýní zabývá už několik let. Neomezuje se ale pouze na malé dýně, už druhý rok po sobě vyřezal z obrovské dýně zombie v životní velikosti.
31.10.2012 08:55 |

podobné články

Palác Stromovka mění název na Letná OC. Přijďte v úterý na prezentaci projektu

 
Jak bude vypadat upravený vzhled plánovaného Paláce Stromovka, který navíc mění jméno na Letná OC? Investor ho v úterý představí veřejnosti na radnici Prahy 7. Právě místní úřad měl k předchozím plánům na vzhled multifunkční budovy připomínky, kvůli kterým projektanti návrh přepracovali.
24.04.2017 12:15 |

podobné články

Čas dýní je tu! Podívejte se na VÝBORNÉ RECEPTY a nebo si vyrobte bubáka!

 
Dýně a podzim prostě patří dohromady. Podívejte se, co se všechno z nich dá vykouzlit a vyzkoušejte naše recepty! A pozor, není dýně jako dýně!
21.10.2013 06:10 |

podobné články

Báječné recepty: Dýně v hlavní roli!

 
Máte z vydlabané dýně pěknou lucernu? Tak dužinu rozhodně nevyhazujte! Dýně je výborná a v kuchyni se z ní dají dělat velké dobroty. Pár receptů vám přinášíme. Dobrou chuť!
30.10.2013 14:45 |

podobné články

Dýně: Strašák, léčivka i velká dobrota!

 
Dýně je u nás opomíjenou zeleninou, to už více se zabydlela jako haloweenská dekorace. Můžete to ale napravit. Zdravá a chutná dýně patří k podzimu a na talíři uspokojí i labužníka. Nyní je navíc najdete v každém obchodě!
30.09.2014 10:55 |

podobné články

Seriál podzimní zelenina: Báječné recepty z dýně!

 
Dýně jsou poslední dobou velmi populární, u nás se z nich dříve dělaly kompoty à la nedostatkový ananas. To už nyní neplatí, vychutnejte si oranžové nadělení originálně. Dýně totiž k experimentování na stovky způsobů přímo vybízejí.
14.09.2016 05:10 |

podobné články

Pražská Stromovka mění tvář: Rostou v ní dokonce nové rybníky

 
Stromovka prochází už rok rozsáhlou rekonstrukcí. Ta se nyní chýlí ke konci. Jeden z nejnavštěvovanějších pražských parků se výrazně promění, přibudou dokonce nové rybníky.
20.10.2015 19:50 |

podobné články

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

 
Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.
28.06.2012 20:55 |

podobné články

Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem

 
Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.
10.09.2012 15:20 |

podobné články

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

 
Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.
15.01.2014 09:10 |

podobné články

Pěstujete rajčata? Před plísní je ochrání obyčejný aspirin!

 
Chcete rajčata pěstovat ekologicky bez chemie a přitom je chránit před plísní a dalšími chorobami? Snadná pomoc. Američtí vědci zjistili, že stačí zalévat tyto lilkovité rostliny aspirinem. Tedy účinnou látkou v tomto léku obsaženou. Není třeba rozpouštět drahé léčivo (Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin), stačí si nasbírat či zakoupit vrbovou kůru. Ta obsahuje kyselinu acetylsalicylovou také. Zálivka vývarem z kůry a větviček ochrání rajčata před plísněmi a posílí růst.
14.05.2014 07:50 |

podobné články

Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce

 
Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.
19.05.2014 11:50 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články

Jak usušit nebo zamrazit rajčata i papriky, abyste si na nich pochutnali i v zimě

 
Saláty, plněné papriky, zapečená plněná rajčata, pikantní pomazánky, polévky, omáčky – všechno už jste zkusili? Pak nezbývá než zpracovat rajčata a papriky pro pozdější použití. Věděli jste například, že i papriky se dají sušit? A poradíme vám také, jak zeleninu správně zamrazit.
05.09.2017 06:20 |

podobné články

Rajčata zkrášlí zahradu a zvelebí vzhled letních dobrot

 
Zajímavou kulinářskou inspirací pro milovníky pokrmů z čerstvých sezonních surovin jsou rajčata, která právě dozrávají do své plné chutě.
17.08.2010 12:55 |

podobné články

Nemáte zahradu? Rajčata, mrkev a salát můžete pěstovat i na balkoně!

 
Nemusíte  jíst zavadlou dovozovou zeleninu ze supermarketu, ačkoli nemáte ani metr zahrady. Sklízet bohatou úrodu můžete i na balkoně. Celkem snadno vám tu vyrostou voňavá rajčata, chutná paprika, šťavnatá okurka, křupavá mrkev a svěží salát. Poradíme vám, jak na to.
10.06.2015 06:20 |

podobné články

Pražská Stromovka má opravenou studánku

 
Pražská Stromovka má od čtvrtka opravenou studánku. Její rekonstrukce stála 451.000 korun. Návštěvníci pozor! Voda ve studánce není pitná, sloužit bude jen volně žijícím zvířatům.
02.07.2009 17:35 |

podobné články