Článek

Stovka lidí pěstuje zeleninu v Praze na ulici. Rostou jim rajčata, papriky i dýně

 
Jdete-li po ulici Komunardů v pražských Holešovicích, uvidíte v jednu chvíli přibližně stovku pytlů plných hlíny a rostlin. Jde o projekt Prazelenina, kdy si lidé za tisíc korun pronajali pytel a teď si pěstují vlastní zeleninu, ale třeba i bylinky.
28.08.2016 05:20 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Bankéři nám zdražili potraviny! Nejvíce maso, rajčata a papriky. VELKÝ PŘEHLED

 
Za poslední týdny nejvíce zdražilo hovězí a vepřové maso. Tedy maso, které ve velkém dovážíme ze zahraničí. A velký vliv na to mohlo mít i oslabení koruny Českou národní bankou. Vůbec ale nejvíce zdražily rajčata a papriky, od poloviny října to je téměř o 20 korun!
17.01.2014 12:40 |

podobné články

Dýně? To je přírodní zázrak! Pokud ji odmítáte, děláte obrovskou chybu!

 
Dýně jsou z nutričního hlediska velmi zajímavou potravinou. Mají nízkou kalorickou hodnotu (cca 36 kcal) a široké spektrum pozitivních účinků na náš organismus. U dýně jsou velmi ceněné jak látky zastoupené, tak i látky nezastoupené. Dýně se řadí do potravin, které mají nejnižší zastoupení tuků a sodíku, tudíž látek, které ohrožují náš cévní systém a srdce. Text vznikl ve spolupráci s nutriční terapeutkou Gabrielou Tomanovou.
19.11.2015 08:11 |

podobné články

České papriky hnijí na polích a přitom... Dovážejí hnusy ze zahraničí!

 
Místo aby papriky snědli lidé, shnijí! Čeští zemědělci totiž vyvážejí zeleninu na pole a tam ji nechají hnít. Důvod: obchodní řetězce dovážejí levné ovoce a zeleninu ze zahraničí a nám je draze prodávají. O českou pak nemají zájem.
16.08.2014 12:15 |

podobné články

Neuvěřitelné farmaření: Zeleninu pěstuje na hrobě prarodičů!

 
Nechutné a jen těžko uvěřitelné! Jan Pospíšil (29) z Brna pěstuje zeleninu na hrobě dědečka. Hřbitovní farmář na tom nevidí nic špatného.
29.04.2013 15:20 |

podobné články

Osobnosti: Jan Pospíšil (11 článků)

Hrajte s Bleskem Křížovkami o Kráječ na ovoce a zeleninu !

 
Jedinečný kráječ, který seká a krájí rychle, lehce a bezpečně, vše během jedné minuty! Je vhodný na sýry, houby, hranolky, okurky, rajčata, jablka a jiné oblíbené ovoce. Díky malým rozměrům můžete mít kráječ na ovoce a zeleninu na pracovní ploše a tedy vždy po ruce! S kráječem na ovoce a zeleninu dosáhnete bez námahy profesionálního výsledku. Čištění nezabere mnoho času, stačí opláchnout pod tekoucí vodou.
01.08.2012 00:15 |

podobné články

CENY POTRAVIN STOUPLY! Nejvíce zdražily papriky a cukr

 
Skoro ve všech krajích nejvíce podražily papriky, cukr nebo čerstvá vejce. Naopak zlevnily banány nebo rajčata.
15.04.2011 15:00 |

podobné články

Zelenina proti rakovině! Zapomeňte na papriky, kupujte obyčejné zelí!

 
Jezte zdravě, hlavně hodně zeleniny, radí lékaři! A tak si v obchodech celou zimu kupujeme papriky za 87 Kč/kg, rajčata za 69 Kč/kg či salátovou okurku po 19,90 za kus. Jenže! Odborníci se shodují, že takové utrácení je zbytečné. Proč?
15.03.2012 12:05 |

podobné články

Ve vesmíru poprvé porostou rajčata, papriky a rýže. Bude to k jídlu?

 
Ruští vědci chtějí na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vyzkoušet i pěstování rajčat, papriky a rýže. Využijí k tomu skleník Lada, s jehož úpravami se počítá v roce 2015. Dříve se s jinými plodinami už v kosmu experimentovalo, pro zmíněné tři to ale bude premiéra.
30.01.2014 10:10 |

podobné články

Pozor na papriky! Brousí si na ně zuby škůdci

 
Zasadili jste si na záhony papriky a už se těšíte, až si na nich pochutnáte? Tak pozor! Vlivem kolísání teplot a srážek můžou zeleninu napadnout choroby a škůdci.
03.07.2014 00:15 |

podobné články

Olomoucká Flora je jako plná spíž!

 
Obří dýně, blyštící se jablka, nádherné květáky, vonící papriky, rajčata a další ovoce a zelenina. To je podzimní část výstavy Flora, která s mottem »Plné sklepy a spíže« zahájila včera v Olomouci.
21.10.2016 05:05 |

podobné články

Nejděsivější halloweenské příšery z dýní jsou jako "živé"

 
Tradiční dýně, které lidé během Halloweenu vystavují před svými domy, jsou slabým odvarem v porovnání s prací řezbáře Raye Villafanea. Ten se vyřezáváním dýní zabývá už několik let. Neomezuje se ale pouze na malé dýně, už druhý rok po sobě vyřezal z obrovské dýně zombie v životní velikosti.
31.10.2012 08:55 |

podobné články

Čas dýní je tu! Podívejte se na VÝBORNÉ RECEPTY a nebo si vyrobte bubáka!

 
Dýně a podzim prostě patří dohromady. Podívejte se, co se všechno z nich dá vykouzlit a vyzkoušejte naše recepty! A pozor, není dýně jako dýně!
21.10.2013 06:10 |

podobné články

Báječné recepty: Dýně v hlavní roli!

 
Máte z vydlabané dýně pěknou lucernu? Tak dužinu rozhodně nevyhazujte! Dýně je výborná a v kuchyni se z ní dají dělat velké dobroty. Pár receptů vám přinášíme. Dobrou chuť!
30.10.2013 14:45 |

podobné články

Dýně: Strašák, léčivka i velká dobrota!

 
Dýně je u nás opomíjenou zeleninou, to už více se zabydlela jako haloweenská dekorace. Můžete to ale napravit. Zdravá a chutná dýně patří k podzimu a na talíři uspokojí i labužníka. Nyní je navíc najdete v každém obchodě!
30.09.2014 10:55 |

podobné články

Seriál podzimní zelenina: Báječné recepty z dýně!

 
Dýně jsou poslední dobou velmi populární, u nás se z nich dříve dělaly kompoty à la nedostatkový ananas. To už nyní neplatí, vychutnejte si oranžové nadělení originálně. Dýně totiž k experimentování na stovky způsobů přímo vybízejí.
14.09.2016 05:10 |

podobné články

Sucho odhalilo tajemství dna Labe. Vedle nepořádku a staré munice rostou rajčata

 
Na místě, kudy v Německu běžně protéká Labe, nyní rostou rajčata a zpoza rozpraskaného dna vykukují takzvané hladové kameny, symboly sucha a s ním spojené malé úrody. Dlouhé sucho ale kromě zajímavostí odkrylo i nepořádek. Co vše běžně zakrývá voda?
15.08.2015 18:30 |

podobné články

Vysaďte si s Gondíky zeleninu na balkoně: Pozor dejte na agresivní rajčata!

 
Chystáte se letos vypěstovat na balkoně v truhlíku šťavnatá rajčátka a křehoučké papriky? Tak to se vám budou hodit rady, jak si správně vybrat nádobu, substrát a která zelenina se s jinou dobře snese.
18.04.2015 06:10 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články