Článek

STEM: Hodnocení naší demokracie a politických stran se nelepší

 
Více než třetina občanů (37 %) je spokojena s fungováním demokracie v naší zemi. Téměř totožný podíl (38 %) souhlasí s tím, že současné politické strany jsou zárukou demokratické politiky.
25.04.2016 12:00 |

podobné články

Podobné články

Lidé nejsou spokojeni s fungováním demokracie v Česku

 
S fungováním demokracie v naší zemi je spokojeno pouhých 37 procent dotázaných. Jen o jedno procento lidí více souhlasí s tím, že současné politické strany jsou zárukou demokratické politiky. To, že hodnocení naší demokracie a politických stran se dlouhodobě příliš nelepší, konstatuje nejnovější průzkum agentury STEM.
25.04.2016 10:25 |

podobné články

Jen čtvrtina Čechů si myslí, že u nás funguje demokracie

 
Společnost STEM dnes zveřejnila zprávu o názorech občanů na fungování demokracie u nás. Spokojená se stavem demokracie je asi čtvrtina lidí. To, že politické strany jsou zárukou demokracie, si myslí třetina obyvatel Česka. Nespokojenost s fungováním politických stran i demokracie tak trvá.
14.05.2013 15:15 |

podobné články

Hana Lipovská: ÚDHPSPH - Nový rok s novým úřadem

 
První den nového roku nabyl účinnosti zákon č. 302/2016 Sb., kterým se mění zákon č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích. Nový zákon zavádí dlouho diskutované limity na financování politických stran a volebních kampaní a zároveň zakládá nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí[1].
02.01.2017 14:45 |

podobné články

Prezident republiky jmenoval členy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí

 
Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval, podle § 19e odst. 1 zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, ve znění zákona č. 302/2016 Sb., na návrh Senátu daný usnesením o volbě kandidátů č. 74 ze 4. schůze konané dne 18. ledna 2017, s účinností od 1. února 2017 Mgr. et Mgr. Tomáše Hudečka, Mgr. et Mgr. Jiřího Navrátila, Ph.D. a Ing. Františka Siveru členy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.
31.01.2017 18:40 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Navrátil (19 článků) , František Sivera (2 články) , Miloš Zeman (17462 článků) , Tomáš Hudeček (650 článků)

Nejlepší hodnocení má ze stran a institucí ombudsman, nejhůře dopadly VV

 
Nejlepší hodnocení z politických stran a institucí má podle šetření CVVM ombudsman, následovaný prezidentem a ČSSD. Nejhůře si stojí ODS, Sněmovna a Věci veřejné (VV). Veřejný ochránce práv skončil s průměrnou známkou 2,41, zatímco VV měly při hodnocení užívaném ve škole průměr 4,18.
08.07.2013 17:10 |

podobné články

Nejvstřícnější bankou za IV. čtvrtletí roku 2014 je dle hodnocení odborníků Air Bank

 
V projektu klientského ratingu Vstřícná banka se v hodnocení odborné poroty, která je nejdůležitějším článkem hodnocení, stala Nejvstřícnější bankou za 4. čtvrtletí roku 2014 Air Bank. Tato banka získala od poroty průměrné hodnocení 76,19 procent. Druhou nejvstřícnější bankou byla porotou určena Fio banka s hodnocením 75,88 procent a třetí se umístila Komerční banka, která od poroty získala hodnocení 74,50 procent.
10.03.2015 14:21 |

podobné články

Prezident republiky jmenoval člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí

 
Prezident republiky Miloš Zeman dnes jmenoval na návrh Senátu PhDr. Jana Outlého, Ph.D. členem Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.
15.03.2017 13:45 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (17462 článků)

Výroční finanční zprávy politických stran budou přístupné od úterý

 
Výroční finanční zprávy politických stran a hnutí za rok 2016, které jsou předkládány Poslanecké sněmovně podle §18 zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, a které kontrolní výbor Poslanecké sněmovny obdrží do termínu 1. 4. 2017, budou přístupné k nahlížení od úterý 4. 4. 2017 od 14.00 hodin v Parlamentní knihovně, Sněmovní 4, Praha 1.
30.03.2017 16:55 |

podobné články

Sobotka: Politika v Česku ztrácí respekt. Chceme křišťálové finance

 
V pražském hotelu Jalta se konala ve čtvrtek konference, při které diskutovali zástupci jednotlivých politických stran o současném stavu jejich financování i financování politických kampaní. Návrhy na financování politických stran přednesla celá ředa hostů, mezi nimiž nechyběli známí politologové, čelní představitelé parlamentních i mimoparlamentních stran, ale také například velvyslanec Spojených států amerických Norman L. Eisen.
06.10.2011 17:35 |

podobné články

Peake (VV): Financování politických stran zprůhlední nové zákony

 
„Nad financováním všech politických stran se v určité fázi vznášely otazníky. Lidé nevěří, že máme vůli ho zprůhlednit. Není čas na dlouhé diskuse, čekají se od nás činy. Ty by měly mít podobu příslušné legislativy," uvedla na dnešní konferenci k tématu financování politických stran a kampaní vicepremiérka a šéfka Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Karolína Peake (VV).
07.10.2011 14:25 |

podobné články

Osobnosti: Karolína Peake (1603 článků)

Kampaně politických stran v cizině hlídají protikorupční i volební úřad

 
Jak by mělo být financování politických stran kontrolováno? Měl by stranám někdo ukládat pokuty za překročení kampaně a kdo? O potřebě alespoň nějaké kontroly hovořili účastníci mezinárodního semináře o financování politických stran. O semináři, který pořádala Česká republika v Americkém centru v Praze, informoval Český rozhlas.
01.12.2011 13:45 |

podobné články

Osmnáct milionů, patnáct zaměstnanců. Recept VV na dohled politických stran

 
V průběhu prosince měli véčkaři možnost vyjádřit se k tématu transparentnosti financování politických stran a kontroly jejich hospodaření. V referendu hlasovali o možnosti vzniku nové nezávislé instituce, která by dohlížela na hospodaření politických stran.
02.01.2012 21:55 |

podobné články

Strany se neshodly na vzniku úřadu pro kontrolu jejich financí

 
Zástupci parlamentních politických stran se na dnešním jednání neshodli, zda by na finance politických stran měl dohlížet nově zřízený úřad, či nikoliv. ČTK o výsledku jednání informovala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Dodala, že vláda by měla zákon o financování politických stran znovu projednat do dvou týdnů a že ona bude na tomto jednání vznik nového "úsporného, ale nezávislého" kontrolního úřadu prosazovat.
25.10.2012 17:00 |

podobné články

Osobnosti: Karolína Peake (1603 článků)

Soumrak politických stran? Nemyslím si, tvrdí Petr Lachnit (ANO)

 
„Někdy skokově, někdy pozvolna, ale v posledním období stále výrazněji klesá podpora politických stran občany. Občas se sekáváme s názorem, že to je trend současného století. Nemyslím si to. Obávám se, že to je důsledek vnitřního života většiny současných politických stran,“ začíná svou dnešní úvahu JUDr. Petr Lachnit, 1. zástupce starosty MČ Praha 5. A pokračuje…
29.10.2014 12:17 |

podobné články

Osobnosti: Petr Lachnit (64 článků) , Petr Lachnit (63 článků)

Petr Lachnit: Soumrak politických stran?

 
„Někdy skokově, někdy pozvolna, ale v posledním období stále výrazněji klesá podpora politických stran občany. Občas se sekáváme s názorem, že to je trend současného století. Nemyslím si to. Obávám se, že to je důsledek vnitřního života většiny současných politických stran,“ začíná svou dnešní úvahu JUDr. Petr Lachnit, 1. zástupce starosty MČ Praha 5. A pokračuje…
31.10.2014 10:46 |

podobné články

Osobnosti: Petr Lachnit (64 článků) , Petr Lachnit (63 článků)

Petr Lachnit: Soumrak politických stran?

 
„Někdy skokově, někdy pozvolna, ale v posledním období stále výrazněji klesá podpora politických stran občany. Občas se sekáváme s názorem, že to je trend současného století. Nemyslím si to. Obávám se, že to je důsledek vnitřního života většiny současných politických stran,“ začíná svou úvahu JUDr. Petr Lachnit, 1. zástupce starosty MČ Praha 5. A pokračuje…
12.11.2014 13:06 |

podobné články

Osobnosti: Petr Lachnit (64 článků) , Petr Lachnit (63 článků)

Vysvědčení společnosti za uplynulý rok: Práce prezidenta, premiéra a vlády je hodnocena hůře než před rokem

 
Obecné hodnocení vnitropolitické situace se sice od výzkumu na počátku roku 2016 významně nezměnilo, ovšem hodnocení jednotlivých aktérů politické scény se poněkud zhoršilo. Horší průměrnou „známku“ než před rokem si vysloužil prezident republiky (hodnocení jeho práce však stále patří mezi nejlépe hodnocené oblasti), dále premiér, vláda a parlament. Naopak lépe lidé hodnotí možnost uplatnit své schopnosti, péči o bezpečnost občanů, vyhlídky do budoucna, sociální jistoty, podmínky života mladých rodin a poctivost v podnikání. Dlouhodobě stabilně je celkově nejlépe hodnocena práce městských a obecních úřadů. Naopak tradičně špatně jsou hodnoceny především výsledky privatizace, dále také činnost politických stran, podmínky života starých občanů a poctivost v podnikání.
06.02.2017 11:55 |

podobné články

Lidé ve varnsdorfském kině nadávali, že situace se nelepší

 
Kino v severočeském městě Varnsdorf se v sobotu dopoledne zaplnilo místními lidmi, kteří vyjadřovali svou nespokojenost se situací ve městě. Podle nich se nelepší a nepomáhají ani policejní posily. Někteří volali po odstoupení starosty.
17.09.2011 12:10 |

podobné články

Hůlkův stav se nelepší! Zpěvák je velmi slabý

 
Zdravotní stav Daniela Hůlky (43), který už téměř dva týdny leží na JIP pražské Nemocnice Na Bulovce s vážným zánětem slinivky, se stále nelepší. „Chtěl jsem Dana o víkendu navštívit, ale bohužel mi bylo řečeno, že jeho zdravotní stav to nedovoluje,“ řekl včera Blesku František Janeček, producent muzikálu Bídníci, kde Hůlka hraje.
02.04.2012 09:40 |

podobné články

Osobnosti: František Janeček (278 článků) , Daniel Hůlka (570 článků)