Článek

Statistiky varují. V ovoci a zelenině je rok od roku méně vitamínů

 
Přestože je ovoce a zelenina čím dál dostupnější, jejich výživová hodnota podle odborných studií neustále klesá. V některých případech je ztráta vybraných vitamínů nebo minerálů i přes padesát procent. „Nejzdravějším“ potravinám škodí například rychlý sběr a dozrávání ve skladech.
13.06.2015 07:45 |

podobné články

Podobné články

Podle vědců pesticidy v ovoci podporují hyperaktivitu dětí

 
Děti vystavené zvýšenému množství pesticidů v ovoci a zelenině pěstované v USA jsou náchylnější k hyperaktivitě s poruchou pozornosti (ADHD). Vyplývá to ze studie amerických a kanadských vědců.
08.08.2010 04:20 |

podobné články

Pěstování zeleniny od A do Z: Plíseň už vaše rajčata, okurky a cukety nedostane

 
Objevuje se vám na zelenině a ovoci rychle plíseň? Může za to především počasí posledních dní, které je jako na houpačce. Průtrže mračen se střídají s horkými dny, kdy slunce pálí jak o život. Právě kombinace vlhka a tepla může být pro vaši úrodu pohromou. Přispívá totiž ke vzniku a rozvoji plísní a houbových chorob na zelenině. Nic ale není ztracené, poradíme vám totiž, jak proti postrachu zahrádkářů bojovat.
03.08.2016 06:05 |

podobné články

Vybavujeme kuchyň: Jak na přírodní vitamíny? Se špičkovým odšťavňovačem!

 
Po dlouhé zimě je náš organizmus oslabený a abychom předešli jarní únavě i virózám, snažíme se do těla dostat co nejvíce vitamínů. Někdo to řeší tabletkami, imunologové ale považují za daleko účinnější vitamíny, obsažené v čerstvém ovoci a zelenině. Jak je získat v koncentrované podobě? Pomocí odšťavovňače. Našli jsme pro vás skvělý tip: E-shop Hobbyman.cz nabízí jeden z nejlepších na trhu a k němu v těchto dnech ještě přidává zdarma i luxusní digitální kuchyňskou váhu!
16.03.2012 17:00 |

podobné články

Češi pijí více alkoholu. Zelenině, ovoci a chlebu příliš nefandí. SROVNÁNÍ OD ROKU 1989

 
Spotřeba některých potravin v Česku klesá. Snědli jsme především méně chleba, hovězího, ovoce, zeleniny, brambor, cukru a vypili méně nealkoholických nápojů. Naopak těch alkoholických pijeme více. Krom toho jíme také více ryb či čokolády.
05.12.2013 17:35 |

podobné články

Díky ovoci a zelenině můžete snížit riziko infarktu až o 30 procent, říká odbornice

 
Ovoce a zelenina by v našem jídelníčku rozhodně nemělo chybět. Statistiky ovšem dokazují, že tomu příliš nedáváme a v Evropě okupuje z tohoto pohledu až zadní pozice. Kolik bychom toho měli sníst, jsou vhodné ovocné šťávy pro děti? To jsou jen některé otázky pro výživovou poradkyni Nikolu Hanyšovou.
31.03.2014 12:50 |

podobné články

Více jak polovina populace má nedostatek vitamínu D

 
Nedostatek vitamínu D v lidském organismu výrazně zvyšuje riziko vzniku onemocnění, jako jsou bolestivá osteoporóza či svalová slabost. Zvyšuje také rezistenci tkání vůči inzulínu, má vliv na srdeční selhání a na vznik karcinomu ? zejména tlustého střeva a prostaty. Alarmující je, že dle odborných studií nedostatkem vitamínu D trpí polovina populace. ...
08.08.2012 00:10 |

podobné články

Novinka v léčbě rakoviny v Česku: Infuze vitamínu C

 
Vysoké dávky vitamínu C aplikované přímo do žíly jsou novým způsobem léčby rakoviny a dalších onemocnění v České republice. Léčbu už poskytují některá onkologická centra, část onkologů ale vyčkává, až klinické studie potvrdí její přínos definitivně. Použití infuzí vitamínu C schválil lékový ústav.
11.09.2013 14:20 |

podobné články

Hubnete? Hlídejte si cukry! Jsou i v zelenině!

 
Až 40 kilo cukru sní každý z nás za jediný rok! Cukry totiž zdaleka nejsou jen ve sladkostech, ale třeba i v zelenině! Jestli si hlídáte štíhlou linii, poradíme vám, na co si dát pozor!
11.08.2016 09:40 |

podobné články

Překvapení vědci: Popcorn má stejné množství antioxidantů jako ovoce

 
O ovoci a zelenině, ale i o potravinách, jako je čokoláda, víno, káva nebo čaj, je známo, že hrají svoji roli ve snižování rizika onemocnění srdce a rakoviny, protože obsahují pro zdraví příznivé látky označované jako polyfenoly.
20.08.2009 14:30 |

podobné články

Jane Fonda: Jím denně spoustu barev

 
Herečka Jane Fonda je propagátorkou zdravého životního stylu. Už od osmdesátých let prosazuje cvičení pro dámy jejího věku a tvrdí, že za její skvělou kondici a vzhled nemůže jen plastická chirurgie, ale také přístup k životu a strava. Těm, kteří se jí inspirují, doporučuje, aby denně konzumovali výrazná barviva. Nikoli však ta na malování, ale ta obsažená v ovoci a zelenině.
25.04.2010 09:00 |

podobné články

Osobnosti: Jane Fonda (94 článků)

Proměňte si balkon v minizahrádku!

 
Bydlíte v paneláku a závidíte známým, kteří si pochutnávají na čerstvé zelenině a ovoci z vlastní zahrady? Nemusíte! Vždyť pokud máte balkon nebo terasu, můžete si svou zahrádku přece udělat i vy!
14.05.2010 17:05 |

podobné články

Šetříme s Blesk.cz: Jak uskladnit potraviny

 
Správným uskladněním potravin ušetříte stovky korun měsíčně Zkroťte chaos v lednici! Také se vám stává, že tu a tam musíte vyhodit sálám nebo sýr protože už zrovna nevoní? Vykvetla vám na ovoci nebo zelenině přes noc plíseň? Špatným uskladněním potravin přicházíte měsíčně o spoustu peněz úplně zbytečně. Blesk vám poradí, kam v lednici jednotlivé potraviny umístit a jak na nich celkově ušetřit.
14.02.2011 06:40 |

podobné články

VTÍPEK: Skřítci mezi námi

 
Americký umělec Christopher Boffoli instaluje minilidi do obrazů z každodenního běžného života. Jeho minilidé ale žijí na ovoci, zelenině nebo jiných potravinách.
23.05.2011 18:05 |

podobné články

Nakupujete na farmářských trzích? Máme rady, jak se nenechat napálit

 
Také jste zatoužili po čerstvém a původem českém ovoci a zelenině, ale nejste jisti, kdy se sklízí jahody a kdy květák? Zkontrolujte si to podle našeho kalendáře.
21.05.2012 13:50 |

podobné články

Léto přeje ovoci i zelenině, ale pojďme si je užít i v zimě... A tak šup s nimi do sklenic! 18 zavařovacích tipů!

 
Jistě, marmeládu, čalamádu, remuládu a jinou parádu, to všechno si můžeme koupit v obchodě. Jenže ty domácí jsou přece vždycky lepší. A hlavně, v létě se na nás odevšad hrnou lahodné produkty zahrádek babiček nebo tetiček a byla by škoda si je neuchovat na zimu.
05.08.2012 12:10 |

podobné články

Jaká je naše strava? Hodně tuku, soli a alkoholu!

 
Podle odborníků jíme opravdu špatně. Studie Společnosti pro výživu ukazuje, že si dopřáváme živočišné tuky a hodně kuchyňské soli. A moc nedáme ovoci a zelenině. Zato maso – to je pro hodně Čechů lahůdka, která nesmí na stole chybět. Sníme ho o 20 % více než je vhodné.
26.10.2013 10:25 |

podobné články

Pravda o ovoci a zelenině! Co FUNGUJE na EREKCI a co na ledviny?

 
Léčivým účinkům ovoce a zeleniny se přikládá stále větší význam nejen v alternativní, ale i v klasické medicíně. Všichni dnes víme, že pravidelnou konzumací můžeme přispět svému zdraví. Jakou zeleninu a ovoce vybrat, abychom tělu opravdu pomohli?
27.05.2014 05:55 |

podobné články

Jak si vybíráme barvy ovoce a zeleniny

 
Mnohdy těžko dokážeme odolat pestrobarevné zelenině a lákavému ovoci. A to je dobře. Barva ovoce a zeleniny má totiž tu schopnost, že ovlivňuje...
30.10.2014 16:15 |

podobné články

Příroda žízní, pivaři pláčou: Kvůli suchu nebude dost chmele

 
Už je skoro jasné, že nás zdražení potravin nemine. Rekordně málo deště nesvědčí zelenině, ovoci ani obilí. Chmel bude podle ministerstva zemědělství stačit možná pro tuzemské pivovarníky, zahraničí má ale smůlu. Až o třetinu menší úroda se čeká také u brambor a cukrové řepy.
10.08.2015 17:45 |

podobné články