Droždí, 1 lžíci cukru, 4 lžíce vlažného mléka a trochu mouky zpracujeme na kvásek. Dáme do tepla a necháme vykynout na dvojnásobek.
Nahřejeme mísu. Do ní prosijeme mouku se solí a do středu vyhloubíme důlek.
Kvásek, zbylý cukr, zbylé mléko, rozkvedlané vejce, citrónovou kůru, koření a hořkomandlovou silici přidáme do důlku. Máslo rozpustíme a rovněž přidáme. Všechny přísady smícháme a zpracováváme tak dlouho, aby se těsto dobře oddělovalo od mísy.
Z těsta uválíme kouli, posypeme moukou a necháme přikryté odpočívat cca 30 minut.
Rozinky a sultánky omyjeme, okapeme a smícháme s rumem. Pak zapracujeme do těsta i kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru, mandle a pistácie.
Těsto ještě jednou prohněteme, poprášíme moukou a necháme dalších 30 minut kynout.
Troubu zahřejeme na 190C. Těsto na pomoučeném válu lehce válečkem zploštíme na jedné straně. Silnější polovinu štoly přehneme přes slabší polovinu. Plech vyložíme papírem na pečení a štolu na něj položíme.
Štolu na plechu postavíme asi na 10 minut do chladu, pak pečeme asi 50-60 minut.
Po pečení potíráme horkou štolu rozpuštěným máslem tak dlouho, dokud se nespotřebuje.
Štolu okamžitě silně pocukrujeme moučkovým cukrem.
Doba a teplota pečení se mění podle velikosti štoly. Štola smí být jen světle žlutá, jinak se vysuší. Raději ji vyzkoušíme špejlí.