Článek

Snižuje čokoláda riziko mrtvice?

 
Mlsání čokolády může přispět ke snížení rizika mrtvice.
15.02.2010 01:10 |

podobné články

Podobné články

Fakta a mýty o čokoládě

 
Jaká jsou fakta a mýty o čokoládě, nejoblíbenější sladké pochoutce, jejíž historie sahá až daleko do naší paměti a které skutečně jen málokdo dokáže odolat? Budete se možná divit, ale ne všechna tvrzení, která o čokoládě kolují z generace na generaci, jsou pravdivá. Stejně tak vás asi překvapí, že některé povídačky, o nichž jste si mysleli, že jsou jen vymyšlené, naopak zastávají pravdu. Jestliže i vy patříte k milovníkům čokolády, pak si náš dnešní článek rozhodně nenechte ujít. Možná pro vás bude nepříjemným probuzením do reality, možná vás naopak mile překvapí! Fakta a mýty o čokoládě – co je pravda a co ne? Asi jako o všem v dnešní době, kolují i o čokoládě pravdivá a nepravdivá tvrzení, o kterých jsme každý z nás určitě slyšel. My jsme se rozhodli přijít pravdě na kloub a s výsledkem se s vámi podělit. I pro nás byla některá zjištění (ne)milým překvapením! Čokoláda zlepšuje náladu! Pravda: Konzumace čokolády skutečně zlepšuje náladu, ale tento stimulační účinek nemá za vinu cukr, jak si většina lidí myslí, nýbrž viníkem pocitu štěstí je kakao. To obsahuje flavonoidy a ty ve vašem těle zvýší pocit spokojenosti. Po čokoládě přiberete! Lež: Hodně lidí si myslí, že konzumace čokolády způsobuje přibírání na váze, což ale není pravda. Čokoláda s obsahem čistého kakaa naopak podporuje hubnutí, což potvrdily i mnohé studie. Čokoláda funguje jako afrodiziakum! Pravda: Věřte tomu nebo ne, ale čokoláda opravdu může mít afrodiziakální účinky a může se tedy hrdě řadit mezi známá afrodiziaka. Ačkoli studie a vědci tvrdí pravý opak, čokoláda vykazuje afrodiziakální účinky psychického rázu. Čokoláda je droga! Lež: Možná se i vy řadíte k lidem, kteří s oblibou říkají, že jsou na této sladkosti doslova závislí. Říkat to sice můžete, ale o závislosti jako takové rozhodně nemůže být řeč. Čokoláda není droga, která by ve vás... Čtěte více Příspěvek Fakta a mýty o čokoládě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2016 05:40 |

podobné články

Zázračná dobrota. Co všechno umí čokoláda?

 
Čokoláda pomáhá předcházet srdečním chorobám a snižuje riziko mrtvice.
03.04.2010 11:25 |

podobné články

Potvrzeno: čokoláda i pizza jsou návykové

 
Jeden čtvereček čokolády nikdy nestačí. Vaše tělo si žádá další a další. Je pro vás čokoláda jen sladkým potěšením, nebo už jste na ní závislí? Podle vědců z Michiganu totiž čokoláda může skutečně působit jako droga. A nejen čokoláda, ale třeba i pizza či hranolky…
10.03.2015 19:11 |

podobné články

Jediná cigareta denně zvýší riziko infarktu u mužů až o 50 procent

 
Kouření tabákových výrobků zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, tedy krom vysokého rizika onemocnění rakovinou plic či slinivky. A třebaže dvacet cigaret vykouřených denně zvýší riziko infarktu a mrtvice o sto procent, u mužů stačí jediná cigareta vykouřená denně na to, aby se riziko těchto srdečně-cévních příhod zvýšilo o padesát procent.
01.02.2018 10:40 |

podobné články

Čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce

 
Lidskému srdci neprospívají jen nepříjemné diety a úmorné cvičení. Britští vědci zjistili, že konzumace čokolády snižuje riziko srdečních...
02.09.2011 11:05 |

podobné články

Marihuana může snižovat riziko mrtvice

 
Ačkoli má THC z marihuany řadu negativních vedlejších účinků, zvláště pokud je nadužíváno, je skutečně léčivé ve více směrech. Podle texaských vědců totiž THC krom tišících účinků také uvolňuje cévy a zlepšuje průtok krve mozkem. Jedinci kouřící denně po dobu dvou měsíců mají mnohem průchodnější cévy v mozku. THC tedy u nich snižuje riziko mrtvice.
23.08.2017 10:50 |

podobné články

Nemocnice Na Homolce: Mrtvice je léčitelná

 
Světový den mrtvice (World Stroke Day), vyhlášený Světovou organizací pro mrtvici (World Stroke Organization) na 29. říjen, nám má svým letošním heslem „Mrtvice je léčitelná“ zprostředkovat zejména tu zásadní informaci, že přestože je mozková mrtvice závažný zdravotní problém, účinné metody, jak významně zmírnit či zcela eliminovat její následky, dnes už existují. Jaké prostředky to jsou a jak je o pacienty s mrtvicí postaráno v naší republice – k tomu se vyjádřil přednosta specializovaného cerebrovaskulárního centra a primář neurologie Nemocnice Na Homolce MUDr. Miroslav Kalina.
26.10.2016 12:30 |

podobné články

Dvě pivka denně snižují riziko mrtvice

 
Alkohol škodí myšlení a paměti a zvyšuje také riziko rakoviny. Když to s ním ale člověk nepřehání, jsou tato rizika velmi malá a naopak se sníží jiná, která se týkají onemocnění srdce a cév. Podle vědců ze Švédska a Anglie totiž dvě slabá piva denně neškodí organismu, ale výrazně sníží riziko ucpání krevních cév v mozku alias mrtvice.
01.12.2016 15:00 |

podobné články

Červené víno, borůvky a hořká čokoláda: Superpotraviny chránící před cukrovkou!

 
Flavonoidy obsažené v rostlinách fungují v lidském těle jako silné antioxidanty. Chrání buňky a tkáně před negativním vlivem volných radikálů. Bohatým zdrojem flavonoidů jsou třeba červené víno, kakao a hořká čokoláda, borůvky, jahody či černý rybíz, zelený čaj a také jablka. Podle britských vědců pravidelný hojný přísun flavonoidů ale také reguluje obsah glukózy v krvi a snižuje riziko rozvoje diabetu typu 2.
21.01.2014 05:35 |

podobné články

Jak nám prospívá jedno pivod denně?

 
I střídmá míra alkoholu zvyšuje riziko rakoviny, varují na jedné straně onkologové. Jenže kardiologové tvrdí, že toto riziko je stále menší ve srovnání s tím, jak může alkohol prospívat oběhové soustavě člověka. Podle amerických expertů na zdraví srdce a cév je ideální dopřát si denně jedno slabé pivo. Pomáhá snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko mrtvice a infarktu.
22.11.2016 16:00 |

podobné články

Pijte černý čaj. Snižuje riziko cukrovky, vysokého tlaku a mrtvice

 
Bylo by pochopitelné, že blahodárné účinky na zdraví budou propagovat především jedni z největších konzumentů černého čaje, Britové. Ale jsou to také Nizozemci. Ti teď přišli s doporučením všem spoluobčanům, aby denně pili tři až pět šálků černého či zeleného čaje. Tohle množství funguje jako prevence diabetu typu 2, vysokého krevního tlaku a mrtvice.
11.11.2015 17:05 |

podobné články

Odhalí vaši osobnost: Co o vás prozradí oblíbená čokoláda?

 
Někteří slupnou tabulku na posezení. Druzí se zase bojí, že ztloustnou, tak se jí raději obloukem vyhýbají, jenže stejně občas neodolají. Čokoláda. Vybírejte z palety hořkosladkých chutí i náplní. Protože podle toho, jaká čokoláda vám chutná, se pozná vaše osobnost…
06.10.2013 05:15 |

podobné články

Velké Losiny provoněla čokoláda, koná se zde čokoládový festival

 
Velké Losiny na Šumpersku provoněla ode dneška čokoláda. Lázeňské město poskytlo kulisy pro první ročník čokoládového festivalu s názvem Čokoládové lázně aneb čokoláda v pohybu. Akce, která potrvá až do neděle, nabídne návštěvníkům nejen gastronomické zážitky, ale i řadu pohybových aktivit. Na festival přijeli se svými dobrotami cukráři, přední šéfkuchaři, ale například i modelky v čokoládových doplňcích. Pořadatelé kvůli festivalu připravili zhruba 700 až 800 kilogramů čokolády.
26.09.2015 10:45 |

podobné články

Bolesti břicha, zácpa, obezita, premenstruační syndrom? Recept je tu již několik tisíc let!

 
Řešením je zlatá lněná vláknina! Již Hippokrates předepisoval len při potížích se sliznicemi trávícího ústrojí. Lněné semínko existuje v hnědé nebo zlaté variantě. Většina konzumentů upřednostňuje len zlatý kvůli jeho oříškovo-máslové příchuti. Semeno lnu je zdrojem omega-3. Ta má příznivý vliv na naši nervovou soustavu a zlepšuje stav pokožky. Další zdravotní přínos lněného semene je díky vysokému obsahu lignanů. Lignany jsou fytoestrogeny, které mají estrogenu podobné účinky. Lignany mohou pomáhat v boji proti bakteriím, virům a plísním. Zlatá lněná vláknina může působit na menstruační cyklus tím, že vyvažuje poměr mezi estrogenem a progesteronem, což zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu (PMS) a menopauzy. Vláknina je zastoupená jak v podobě nerozpustné, která podporuje střevní peristaltiku, tak ve formě rozpustné (sliz), která snižuje kyselost v žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování. Len díky rozpustné vláknině může snižovat hladinu cholesterolu v krvi a tím také snižuje riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
12.02.2014 07:05 |

podobné články

Špinavý vzduch zvyšuje riziko mrtvice, ale roli hraje i životní styl

 
Znečištění ovzduší škodí nejen dýchacím cestám, ale nade vší pochybnost ubližuje i srdci a mozku. Zvyšuje totiž riziko, že nás skolí mozková mrtvice či srdeční infarkt. Ukazuje se však, že své udělá i životní styl, který jedinec vede, či třeba to, kolik vydělává.
14.06.2012 06:25 |

podobné články

Spíte déle než osm hodin? Zvyšujete tím riziko mrtvice!

 
Vypnout ráno budík a pokračovat ve spánku se může zdát být neškodné. Podle vědců z Newyorské univerzity tomu tak ale nemusí být, neboť riziko mrtvice se zvyšuje o 146 procent, pokud člověk spí více než osm hodin denně. Spát méně je také nebezpečné, ale jen o 22 procent, citoval z odborné studie britský deník The Daily Mail.
21.02.2016 08:20 |

podobné články

Dietní limonády bez cukru zvyšují riziko mrtvice a demence

 
Zdravotníci dlouhodobě varují před pravidelným každodenním pitím limonád. Slazené perlivé nápoje nemají v jídelníčku člověka být zastoupeny vůbec. Ale pokud člověk přeci jen limonádu typu Coca Cola, Pepsi Cola či Fanta pít musí, pak by měl sáhnout vždy po té s cukrem. I když je nadměrný příjem cukru škodlivý, neškodí tolik jako umělá sladila. Nápoje typu Coca Cola Zero totiž třikrát zvyšují riziko mrtvice a demence, když člověk vypije jedinou sklenici denně. A za vše podle vědců z Bostonu může aspartam.
24.04.2017 18:30 |

podobné články

Osobnosti: Coca Cola (109 článků)

Pravidelné čištění zubů snižuje riziko srdečního infarktu a mrtvice

 
Pravidelná péče o chrup, tzn. jeho čištění dvakrát denně, může podle vědců snižovat riziko srdečného infarktu.
13.11.2013 11:36 |

podobné články

Mrtvice: Zákeřný zabiják. „Nemohl jsem se hýbat, myslel jsem, že už jen umřu,“ řekl Jiří

 
Na neděli 29. října připadá Světový den mrtvice. Za nejčastější příčinu mozkových mrtvic se mimo jiné uvádějí dlouhodobý stres, nadměrná konzumace alkoholu nebo tabákových výrobků. Pan Jiří Mrázek dlouhá léta nekouřil, alkohol pil minimálně. Užíval si tehdy naprosto klidnou etapu života. Jako blesk z čistého nebe ho jednu noc postihla mrtvice. A život se mu obrátil vzhůru nohama.
29.10.2017 06:05 |

podobné články