Článek

Sezona jahod je tady! 10 důvodů, proč je jíst

 
Sladké jahody má rád snad každý. Jahody ovšem nejen výborně chutnají, ale také mnoha způsoby prospívají zdraví, takže je můžete mlsat bez výčitek svědomí. Jejich čas právě přichází!
02.06.2015 13:50 |

podobné články

Podobné články

Sázení a pěstování jahod

 
Sázení a pěstování jahod láká stále více nadšených zahrádkářů, kteří si na tomto červeném ovoci rádi pochutnají a netouží po chemicky pěstovaných plodech, které jsou hojně k dostání v každém supermarketu. Křiklavě červené jahody chutnají nejen dětem, ale i dospělým, navíc se z nich dá připravit celá řada chutných pokrmů, nemluvě o džemech či šťávách, po kterých se budete olizovat až za ušima. Sázení a pěstování jahod rozhodně není jen tak a jestliže toužíte po plodech té nejlepší kvality, pak byste měli vědět, jak správně na to – důležité jsou kvalitní sazenice a správné místo a čas výsadby.  Toužíte se do sázení a pěstování jahod pustit i vy, ale stále v sobě nemůžete najít odvahu pustit se o neznámého? Pak si přečtěte dnešní článek, ve kterém vám s tímto úkolem poradíme. Společně se podíváme nejen na správnou dobu pro výsadbu, ale zároveň i nejlepší místo pro umístění či správný postup sázení. Uvidíte, že s námi to bude hračka! Sázení a pěstování jahod – jak na to? Toužíte si svépomocí vypěstovat červené jahůdky, ze kterých byste poté mohli připravit chutný džem, upéct lahodný koláč nebo si připravit jahodové smoothie? Následující řádky vám poradí, jak na to! Doba sázení Jahody je možné sázet v průběhu celého vegetačního období, tedy od dubna až do poloviny října. Místo výsadby Pro sázení a pěstování jahod je ideální humózní provzdušněná půda, která je neutrální a až mírně kyselá. Při výběru vhodného místa pamatujte, že by záhonek měl mít dostatečný přísun světla, neboť ve stínu se jahodníku příliš nedaří. Záhonek je dobré připravit již rok dopředu, přičemž jako vhodné předplodiny lze označit například rajčata, okurky nebo brambory. Týden před výsadbou záhon zryjte, aby půda slehla. Výběr sazenic I výběr sazenic je velice důležitý. Měli byste si dát záležet, aby vámi vybrané sazenice obsahovaly  srdéčko, kořenový krček, starší... Čtěte více Příspěvek Sázení a pěstování jahod pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
24.03.2016 13:15 |

podobné články

Jak jíst a nepřibrat?

 
Snad každá z nás by toužila znát ty správné fígle, které by nám prozradily, jak jíst a nepřibrat. Z reklamních článků, časopisů nebo médií se na nás neustále usmívají krásné štíhlé ženy, které se netají tím, že jedí úplně všechno a nijak se neomezují. A vy se ptáte: jak to sakra dělají?! Možná i vy máte ve svém okolí ženu, známou či kamarádku, která se nikterak neomezuje a s chutí si dopřává sladkou čokoládu, smažené hranolky nebo sladkosti. I přes jejich jídelníček si ale stále drží svou váhu. Věřte nebo ne, ale není to taková věda. I vy můžete jíst všechno beze strachu, že budete vypadat jako chodící váleček. Chce to jen znát správná pravidla! Jak jíst a nepřibrat? Máte to s váhou jako na houpačce? Nejste spokojené se svou postavou a snažíte se shodit přebytečná kila? Zkoušeli jste již tolik diet, že byste je nedokázali spočítat, ale ani jednu z nich jste nedodrželi? A stále vám hlavou běhá a jedna a ta samá otázka: jak jíst a nepřibrat a k tomu všemu se nijak neomezovat? Pak jste tady správně, protože dnešní článek je určený přímo vám! Nesmíte se přejídat Jednou z nejčastějších chyb, co se stravování týče, je nekontrolovatelné přejídání se. Určitě jste někdy zažila situaci, kdy jste si po výtečném nedělním obědě musela pod stolem tajně rozepnout knoflík u kalhot a ještě půl hodiny potom jsme funěla jako parní lokomotiva. Přejídat se ale vůbec není zdravé. Snažte se jíst v klidu, nikam nespěchejte a uvědomujte si každé sousto. Nejezte u televize, notebooku nebo s mobilem v ruce, protože tak váš mozek nezaznamená všechno jídlo, které sníte a bude mít pocit, že se šidíte. Dejte si všechno, ale s mírou Máte- li chuť na čokoládu, dejte si jí. Nesmíte ale sníst na posezení celou tabulku, ale dát si třeba dvě... Čtěte více Příspěvek Jak jíst a nepřibrat? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
30.01.2017 21:10 |

podobné články

Aha! vyzkoušelo samosběr jahod: O půlku levnější!

 
Voňavější, sladší, české a hlavně levnější. V plném proudu jsou samosběry jahod. Vyrazila jsem na plantáž do Piletic na Hradecku, za hodinu jsem natrhala 5,5 kila jahod a zaplatila za ně jen 220 korun, což je zhruba polovina oproti obchodu.
07.06.2014 12:05 |

podobné články

Vyražte za sladkým pochutnáním: Farmáři nabízí levně samosběr jahod

 
U Čechů je čím dál oblíbenější samosběr jahod. Zatímco dříve na něj jezdili spíše starší lidé, kteří ovoce pak zavařovali, dnes je vyhledávají rodiny s dětmi, které to berou jako výlet. Navíc cena za kilogram jahod v sadu a v obchodech se může lišit až o polovinu. Své výhody má samosběr i pro farmáře, pro které znamená přísun hotovosti a také ušetření financí za brigádníky.
29.06.2016 17:45 |

podobné články

Sezona levných jahod končí: Máte poslední šanci, tady je SEZNAM plantáží v Česku

 
Sezona jahodových samosběrů končí! Na mnohých plantážích je už zavřeno a vysbíráno. Lidé totiž letos sbírali jako o závod. Oproti drahým jahodám v obchodech se totiž při samosběru dalo ušetřit až 50 Kč na kilu.
21.06.2013 11:15 |

podobné články

Proč jíst jahody: Zvyšují sexuální výkonnost

 
Právě vrcholí sezona jahod, skoro na každé zahrádce se to pod zelenými listy jahodníku červená. A ti, kdo nemají zahrádku, si mohou koupit červené plody v obchodech nebo vyrazit na samosběr, sami si vychutnat radost z letošní úrody a pochutnat si na čerstvém ovoci.
26.06.2010 05:15 |

podobné články

Česko čeká nedostatek jahod

 
Pěstitelé jahod v České republice letos očekávají výrazně slabší úrodu než v loňském roce. Porosty totiž poškodily mrazy, jahody jsou jedním z nejvíce postižených druhů ovoce.
04.06.2012 15:20 |

podobné články

Čas výsadby jahod je tu!

 
Prázdniny se pomalu chýlí ke svému konci a pro zahrádkáře to mimo jiné znamená, že nastává podzimní termín výsadby jahod. Poradíme vám, jak si na příští rok zajistit vydařenou úrodu.
24.08.2012 01:25 |

podobné články

Superjahody z Kruhu!

 
Pro jarní výsadbu je nejvhodnější chlazená FRIGO sadba jahod. Tuto certifikovanou velmi kvalitní sadbu jahod již několik let prodává a rozesílá i poštou Subtropické zahradnictví Kruh.
06.03.2013 00:05 |

podobné články

Nepečený jahodový dort

 
Sladké do našich životů neodmyslitelně patří a skutečnost je taková, že jen málokdo by odolal nejrůznějším dobrotám a pochutinám, na které se nám již při pouhém pohledu nekontrolovatelně sbíhají sliny. Již naše babičky držely tradici a každou neděli svým nejbližším připravovaly různé dezerty, koláče a buchty. Jestliže ale toužíte po změně a chcete vyzkoušet nějaký dezert, jehož příprava je snadná a chuť tak lahodná, že mu zaručeně neodoláte, pak vyzkoušejte náš nepečený jahodový dort. V dnešním článku naleznete zajímavý recept, na jehož přípravu nepotřebujete mnoho surovin a ať už jej naservírujete komukoli, zaručujeme vám, že sklidíte obrovský úspěch! Nepečený jahodový dort zvládne i kuchařský amatér Nepečený jahodový dort nejenže skvěle chutná, ale zároveň je pro svou přípravu tak nenáročný, že jej zvládne připravit i ten, kdo mnoho zkušeností s vařením či pečením ještě neposbíral. I když tedy s kuchyní příliš nekamarádíte, náš snadný recept dokážete hravě připravit i vy – a jestli nám nevěříte, pak zkuste a uvidíte! Co budete potřebovat na přípravu: balíček piškotů (doporučujeme větší balení) 1 kg jahod (nejlépe čerstvých, pokud nemáte, postačí kompotované) 3-4 kelímky zakysané smetany 2 vanilkové cukry Nepečený jahodový dort – postup: Připravte si jakoukoli formu (nejlépe se pracuje s klasikou kulatou). Dno a boky formy vyložte potravinovou folií (není to nutné, slouží k lepší manipulaci s dortem). Na dno formy vyskládejte piškoty, můžete dát i dvě vrstvy na sebe. Umyté a na polovinu pokrájené jahody naskládejte na vrstvu piškotů tak, abyste celou plochu zarovnali. Zakysanou smetanu smíchejte s vanilkovým cukrem (podle chuti) a částí takto vzniklé směsi zalijte první řadu jahod a piškotů. Pomocí stěrky rovnoměrně rozprostřete po celé formě. Opakujte postup s piškoty (tentokrát již jen jednu vrstvu), jahodami a smetanou a to až do té doby, než se dostanete k okraji formy. Pamatujte, že poslední vrstvou musí být smetana. Poté... Čtěte více Příspěvek Nepečený jahodový dort pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
17.02.2016 09:40 |

podobné články

Českých jahod bude letos málo. Úrodu poškodily mrazy, kroupy a déšť

 
Letošní úroda českých jahod klesne o 15 až 20 procent. Na středeční tiskové konferenci to uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Může za to problematické počasí, plody poškodily mrazy, kroupy a velké deště. Jahody jsou na tom ale ještě relativně dobře, tvrdí Ludvík. Ztráty jsou u jiných druhů daleko větší.
01.06.2016 12:05 |

podobné články

Ministr Jurečka: Zavedli jsme nové podpory pro pěstitele jahod

 
Ministerstvo zemědělství letos nabídlo pěstitelům nové typy podpory na jahody pěstované v ekologickém zemědělství a v systému šetrnému k přírodě. Už loni zařadilo jahodník mezi citlivé komodity a ovocnářům na jeho pěstování přispělo částkou téměř 10 tisíc korun na hektar. Cílem je podpořit pěstování tuzemských jahod.
05.06.2016 17:25 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

PŘEHLED PO KRAJÍCH: Tady si už teď můžete nasbírat čerstvé jahody

 
Sezona jahod je tady. Kde seženete tu pravou českou lahodnou jahodu? Jeďte raději rovnou k pěstitelům, kde si je můžete dokonce sami natrhat. Nejen, že ušetříte, ale může to být i dobrá zábava pro celou rodinu. Nezapomeňte si s sebou vzít nádoby, do kterých budete sbírat. V supermarketech jsou v drtivé většině jahody ze Španělska, na trzích vám zase nejspíš prodají jahody z Polska.
31.05.2014 17:55 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Sedm důvodů, proč nám nezvyšují platy. Ekonomice se přitom daří!

 
Ekonomika je na vzestupu, ale platy zůstávají stejné. A nezvýšila je ani klesající nezaměstnanost. Podle odborníků je důvodů, proč na výplatních páskách nevidíme vyšší částky, hned několik. Česká ekonomika roste nejrychleji za posledních osm let, nezaměstnanost padá, ale firmy se stále o pracovníky nemusí přetahovat a přeplácet je. Na průměrnou mzdu ve výši 25 306 korun tak nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců. Jan Bureš, hlavní analytik Ery, shrnuje několik hlavních důvodů, proč výplaty nerostou tak rychle, jak bychom chtěli. Dobrou zprávou ale je, že už příští rok vidí odborníci optimističtěji. „Do budoucna se můžeme těšit na rychlejší růst mezd,“ slibuje analytik. Prolistujte si 7 důvodů, proč naše platy nerostou!
06.06.2015 07:35 |

podobné články

Osobnosti: Jan Bureš (177 článků)

Nedělní speciál: Zahrada! Rady, recepty....

 
některých regionech právě startuje, jinde si budeme muset pár dní nebo týdnů počkat. Jedno je ale jisté – sezona jahod je konečně tady. Dnes vám poradíme, jak je správně sklízet, jak se o rostliny po sklizni postarat, abychom příští rok měli bohatou úrodu, a doporučíme vám několik super receptů na jahodové dobroty...
05.06.2011 12:15 |

podobné články

10 skutečných důvodů, proč jste letos opět nezhubla do plavek, ale vůbec vám to nevadí!

 
Prakticky hned po Vánocích se začne mluvit a psát o tom, že se blíží plavková sezona a "všichni najednou vyrukují s nesmyslnými dietami":http://www.extra.cz/6-duvodu-proc-drzet-nektarinkovou-dietu-jeden-plod-vam-pokryje-denni-potrebu-vitaminu a důvody, proč byste měla hubnout, jak se detoxikovat a které cvičení je pro vás to nejlepší... Takže už půl roku neposloucháte skoro nic jiného než to, že vaše kámoška propadla bikram józe, "druhá pije 5 litrů vody denně a třetí jí jen rajčata":http://www.extra.cz/kornova-zhubla-aspon-tri-velikosti-xl-a-je-z-ni-zase-sexbomba-jak-se-ji-to-povedlo, zatímco vy v koutku duše doufáte, že vás žádná z nich neviděla s tou velkou porcí točené zmrzliny, kterou jste si koupila dnes cestou z oběda. Pravděpodobně jste tudíž "nezhubla do plavek", "ale je vám to srdečně jedno":http://www.extra.cz/nase-rada-pro-farnou-vyhod-stylistku-a-zhubni-nejsi-adele-aby-sis-mohla-dovolit-byt-tlusta. A my vám povíme proč!
26.06.2014 21:40 |

podobné články

Pět důvodů, proč jíst chřest!

 
 Pokud jste ještě letos neměli k obědu či večeři chřest, nastal čas to napravit. Chřestová sezona je konečně tady! Asparagus, jak zní latinský název této zeleniny, nejen skvěle chutná, ale je i zdraví prospěšný! Obsahuje totiž celou řadu vitamínů, spoustu vlákniny, vápník, železo nebo selen.
04.05.2013 05:15 |

podobné články