Článek

Senátorský klub ODS: Vláda ve věci GDPR zaspala. Dala prostor obchodu se strachem

 
Senát se na své dnešní schůzi zabýval problematikou tzv. Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Senátorský klub ODS v rámci tohoto jednání podpořil usnesení, které upozorňuje na skutečnost, že přestože toto nařízení bylo schváleno již před dvěma lety, vláda v jeho implementaci zaspala a subjekty z veřejného i soukromého sektoru, které by se jím měly řídit, nemají v současnosti dostatek informací o tom, jak při aplikaci postupovat.
15.02.2018 15:00 |

podobné články

Podobné články

Nová online poradna od společnosti CompuGroup Medical pomůže lékařům s přípravou na GDPR

 
Od 25. května 2018 začne platit Obecné nařízení na ochranu osobních údajů neboli GDPR (General Data Protection Regulation). Jedná se o nové nařízení Evropské unie, které významně posiluje ochranu osobních dat. GDPR se dotkne všech oblastí, kde je možné se setkat se zpracováním osobních údajů. Zásadním způsobem se GDPR projeví také ve zdravotnictví, protože nejen zdravotní pojišťovny a nemocnice, ale i ambulantní lékaři nakládají s citlivými osobními údaji např. o zdravotním stavu pacienta. Tato nová pravidla s sebou přináší celou řadu důležitých otázek. Společnost CompuGroup Medical (CGM) proto otevřela na portálu CGM Svět online poradnu, ve které mají lékaři možnost pokládat dotazy související s GDPR, na něž odpovídají odborní poradci ze společnosti VIAVIS a.s.
22.02.2018 14:55 |

podobné články

Ministerstvo vnitra pomáhá obcím s přípravou na GDPR

 
Ministerstvo vnitra uspořádalo pro zástupce obcí v průběhu měsíce dubna sérii školení k Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). S problematikou GDPR se tak mohlo seznámit více než 2000 pracovníků obecních úřadů. Díky videozáznamům, které ministerstvo ze školení pořídilo, se na obsah školení mohou podívat i další zaměstnanci obcí. Série školení vyvrcholila konferencí „GDPR ve veřejné správě“.
20.05.2018 19:55 |

podobné články

Senátorský klub ODS: Novelu daňového řádu odmítáme. Jde daleko nad rámec příslušné směrnice

 
Senátorský klub ODS nepodporuje novelu daňového řádu, původní podobu evropské směrnice si totiž ministerstvo financí při transpozici účelově upravilo a návrh je v této podobě pro občanskodemokratické senátory nepřijatelný, uvedl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.
25.04.2018 14:00 |

podobné články

Sdružení místních samospráv odmítá likvidační sankce pro obce za neúmyslné porušení GDPR

 
Sdružení místních samospráv ČR nesouhlasí s tím, aby byly obce při neúmyslném porušení evropského Obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) pokutovány až do výše 15 milionů korun. Trvá na tom, aby vláda v zákoně o zpracování osobních údajů ponechala návrh ministra vnitra Metnara, který prošel i legislativní radou vlády a podle nějž by obce za nedbalostní porušení GDPR byly pokutovány pouze do výše maximálně 5 tisíc až 15 tisíc Kč dle typu obce.
21.03.2018 14:15 |

podobné články

POZOR! Dnes začalo platit nové nařízení EU: GDPR - 10 věcí, které potřebujete vědět

 
Do života Čechů dnes vstoupilo GDPR a nic nebude jako dřív. O úspěchu svého dítěte se už na školní nástěnce nedočtete. Zapomenout můžete na vtipné fotky z dovolené. A znovu nejspíš budete muset podepsat desítky souhlasů se zpracováním svých údajů. Aha! přináší přehled nejdůležitějších informací o GDPR.
25.05.2018 05:05 |

podobné články

Okamura, Wagnerová a Michálek vytvoří spolu s lidovci nový senátorský klub

 
Nově zvolení senátoři Tomio Okamura, Jan Veleba (oba nezávislí), Libor Michálek (zvolen za Piráty) a Eliška Wagnerová (zvolena za Stranu zelených) vytvoří nový senátorský klub spolu se stávajícími senátory za KDU-ČSL. Ponese název Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí.
26.10.2012 14:45 |

podobné články

Osobnosti: Tomio Okamura (2054 článků)

Michálek opouští senátorský klub. Neplní své prohlášení, říká

 
Senátor Libor Michálek (za Piráty) se rozhodl na konci července opustit senátorský Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí, v němž je místopředsedou. Uvedl to dnes v prohlášení s tím, že sedmičlenný klub prý neplní své prohlášení.
23.07.2014 16:55 |

podobné články

Senátorský klub Starostů mění název a požaduje odpovědnost státních úředníků

 
Dosavadní senátorský klub Starostové a Ostravak s příchodem dvou nových senátorů ze severu Čech mění kromě obsazení i svůj název. Nově se bude nazývat Starostové a nezávislí, tedy totožně, jako celostátní politické hnutí, za které ve volbách kandidovala většina členů klubu. Klub zároveň deklaruje, že jednou z jeho následujících akcí bude snaha prosadit v Senátu novelu zákona o odpovědnosti státních úředníků.
03.11.2014 14:21 |

podobné články

Senátorský klub ODS má nového předsedu

 
Senátorský klub Občanské demokratické strany zvolil v úterý 8. listopadu pro následující dvouleté funkční období svým předsedou senátora a místopředsedu ODS Miloše Vystrčila. V čele senátorského klubu tak vystřídá Jaroslava Kuberu, který tento post zastával od roku 2012.
11.11.2016 18:05 |

podobné články

Osobnosti: Jaroslav Kubera (593 článků)

Dusno v Senátu kvůli registru smluv. Zástupce ČSSD mluvil o paskvilu, ODS protestovala proti nátlaku Rekonstrukce státu

 
Senát neumožnil rychlé přijetí sněmovní verze novely o registru smluv, která počítá s plošnými výjimkami pro státní a obecní firmy. Navrhl to dnes v úvodu projednávání novely senátorský klub ODS s poukazem na postup protikorupčního sdružení Rekonstrukce státu vůči senátorům. Proti se ale postavil senátorský klub Starostů.
19.04.2017 21:35 |

podobné články

Senátorský klub ODS: Stavební zákon a zákon o kybernetické bezpečnosti jsou příklady nekvalitní práce současné vlády

 
Novela stavebního zákona a novela zákona o kybernetické bezpečnosti, kterými se dnes na své schůzi zabývá Senát, jsou typickými příklady nekvalitní práce současné vlády. Senátorský klub ODS považuje obě tyto novely za vadné a v současné fázi legislativního procesu v zásadě za neopravitelné.
07.06.2017 22:40 |

podobné články

Senátorský klub ODS: Nesmíme se nechat vydírat komunisty, zahraniční mise podpoříme

 
Senátorský klub ODS podpoří plán zahraničních misí Armády ČR pro roky 2018–2020 s výhledem na rok 2021.
17.05.2018 13:15 |

podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

Ministr školství jednal s předsedou SMS o GDPR na školách

 
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Stanislav Štech jednal s předsedou Sdružení místních samospráv ČR Stanislavem Polčákem o tom, jak usnadnit školám zavedení evropského nařízení GDPR ( General Data Protection Regulation - GDPR ).
06.12.2017 08:40 |

podobné články

Osobnosti: Stanislav Polčák (250 článků)

Jsem šokován, co bude GDPR znamenat pro školy, firmy, živnostníky, píše senátor

 
Celou Evropskou unii podle senátora Valenty obchází strašák jménem GDPR. Jde o nové nařízení, které má zajistit v celé EU lepší ochranu osobních údajů. „Nic proti tomu, ale jak jsem již opakovaně napsal, jsem opět šokován tím, jakou další byrokratickou zátěž bude toto nařízení představovat pro obce, školy, firmy, ale bohužel i malé živnostníky. Navíc GDPR začne platit již 25. května 2018 a za jeho porušení hrozí doslova likvidační pokuty v řádech desítek milionů korun," míní Valenta.
05.01.2018 10:45 |

podobné články

4Stars: Konec strašení. GDPR lze díky vyřešit za dva a půl dne a za méně než 15 tisíc

 
Pro podnikatele představuje GDPR noční můru. Pro právní kanceláře a poradenské firmy naopak zlatý důl. Firmám tyto instituce často nabízejí, že jim vyřeší GDPR za desítky, nebo dokonce stovky tisíc. Podnikatelé mají obavy z vysokých sankcí, které jim při nedodržení pravidel hrozí, takže na tyto nabídky přistupují. Přitom nemusí.
08.03.2018 15:20 |

podobné články

MŠMT připravilo pro školy praktický návod k GDPR

 
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo pro školy Stručný návod na zabezpečení procesů souvisejících s GDPR ve školách. Manuál usnadní školám přípravu na obecné evropské nařízení o ochraně osobních údajů, které začne platit letos v květnu. Školy v něm najdou praktické příklady, jak bezpečně zpracovávat a uchovávat osobní údaje související s GDPR.
15.03.2018 11:00 |

podobné články

Jak na GDPR? Základní školení je na internetu k dispozici zdarma

 
Podle průzkumu společnosti O2 uveřejněného počátkem března není téměř polovina českých firem připravena na zpřísnění povinnosti ochrany osobních údajů (GDPR) svých zákazníků. Nová pravidla přitom začnou platit již v pátek 25. května, takže čas se začíná povážlivě krátit. Řada firem přitom ani neví, co přesně GDPR řeší a co musí pro splnění povinností v oblasti ochrany osobních údajů udělat. Základní informace přitom mohou získat na internetu zdarma, navíc srozumitelnou a přátelskou formou.
16.03.2018 11:00 |

podobné články

Mikroregion Šternbersko zavedl GDPR za necelých šest tisíc na obec

 
Mikroregion Šternbersko hledal způsob, jak všechny obce a organizace efektivně a za přijatelné náklady připravit na zavedení pravidel GDPR. Nakonec pro všech 33 subjektů, konkrétně 18 obcí a 15 jejich příspěvkových organizací nalezl řešení, které odpovídá pouhému zlomku hodnoty oproti ostatním nabídkám. Zavedení GDPR pro jednu obec, případně její organizaci, vyšlo na 5900 korun. Díky vzájemnému sdílení mají obce i organizace vyřešeny též funkci pověřence.
16.04.2018 11:10 |

podobné články