Článek

SČS: Ochrana osobních údajů klientů bank před úniky. Jaké jsou šance pro spotřebitele?

 
„Finanční služby jsou z hlediska ochrany spotřebitele prioritou Sdružení českých spotřebitelů,“ uvádí téma Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů (SČS), člen Skupiny uživatelů finančních služeb při Evropské komisi - DG pro vnitřní trh a služby.
05.08.2013 15:25 |

podobné články

Podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu společnosti T-Mobile, která nezabránila úniku informací

 
Úřad pro ochranu osobních údajů rozhodl v prvoinstančním řízení se společností T-Mobile Czech Republic a.s. dne 10. srpna 2016 o uložení pokuty ve výši 3,6 mil. Kč. Úřad považuje za prokázané, že společnost jako správce osobních údajů svých klientů nepřijala dostatečná opatření k zabezpečení osobních údajů obsažených v elektronické interní databázi, která obsahovala osobní údaje zhruba 1,2 milionů zákazníků – fyzických osob, čímž došlo k ohrožení těchto osobních údajů v rozsahu jméno, příjmení, datum narození, adresa, telefonní číslo, kód zákazníka, tarif, název, kategorie a značka zařízení, údaj o průměrné útratě, platební metodě, popř. číslu účtu a kódu banky (v případě zákazníků majících zřízenu inkasní platbu). V důsledku nepřijetí dostatečných opatření došlo k odcizení uvedených dat jejím zaměstnancem.
16.08.2016 20:40 |

podobné články

Slavný exprimátor, dnes strážce osobních údajů: Vedení úřadu pojímám jako šachista

 
Úřad pro kontrolu osobních údajů zaregistrujeme většinou ve chvíli, když se v médiích objeví informace, jak vysokou udělil pokutu. Je to důkaz, že o činnosti tohoto úřadu nevíme tolik, jak by si zasluhoval, přestože je v první řadě zřízen kvůli ochraně osobní svobody každého jednotlivce, a vzhledem k naší neznalosti ani není divu, že si mnohé necháme líbit. Ochrana osobních údajů byla dosud upozaďována a byl bych rád, kdyby přišla změna, říká RNDr. Igor Němec, který stojí již devátým rokem v čele Úřadu pro ochranu osobních údajů.
22.12.2013 18:02 |

podobné články

SČS: Energie ke spotřebiteli – jaká práva, jaká rizika?

 
Sdružení českých spotřebitelů (SČS) vydává další ze svých publikací, kterými se snaží přispívat ke správné a účinné funkci vnitřního trhu EU. Publikace se týká práv spotřebitelů ve styku s dodavateli energií, kdy jsou spotřebitelé častokrát obětí mnohých nekalých praktik ze strany dodavatelů energií. SČS nadále eviduje vzrůstající počet takových stížností od spotřebitelů.
18.09.2016 12:45 |

podobné články

SČS: Nová evropská regulace bankovních účtů - šance pro spotřebitele

 
„Finanční služby jsou z hlediska ochrany spotřebitele prioritou Sdružení českých spotřebitelů,“ uvádí téma Libor Dupal, předseda Sdružení českých spotřebitelů (SČS), člen Skupiny uživatelů finančních služeb při Evropské komisi - DG pro vnitřní trh a služby a pokračuje: „Evropská komise zveřejnila návrh na novou regulaci bankovních účtů, která je „v zájmu levnějších, transparentnějších a dostupnějších účtů“. Který občan EU by to nechtěl a nevítal?“
17.05.2013 10:20 |

podobné články

Prvních 35.000 klientů bank podalo žaloby kvůli poplatkům za úvěr

 
Prvních 35.000 klientů bank se prostřednictvím služby Poplatkyzpět.cz obrátilo na soudy s žalobami o vrácení údajně neoprávněně účtovaných úvěrových poplatků. Další desítky tisíc klientů čekají na zkompletování jejich žalob před podáním na soudy. Službě Poplatkyzpět.cz za čtyři měsíce od jejího vzniku projevilo důvěru 340.000 nespokojených klientů bank, informovala dnes iniciativa. 
19.06.2013 14:30 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle GDPR

 
Sdělení Úřadu pro ochranu osobních údajů o postupu při vydávání osvědčení o ochraně osobních údajů podle Obecného nařízení (GDPR)
15.06.2017 20:00 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů k návrhu zákona o zpracování osobních údajů

 
Ministerstvo vnitra zveřejnilo v druhé polovině srpna návrhy zákona o zpracování osobních údajů a doprovodného zákona. Ty mají nahradit stávající zákon o ochraně osobních údajů.
02.09.2017 16:15 |

podobné články

ÚOOÚ: K informační povinnosti spotřebitelských registrů

 
V prosinci 2015 byla poslaneckou sněmovnou přijata novela zákona o ochraně spotřebitele, která nově zavádí § 20z. Úřad pro ochranu osobních údajů bere tuto novelu na vědomí, ačkoli se ztotožňoval se senátním návrhem, doporučujícím, aby § 20z nebyl přijat. Novela zákona o ochraně spotřebitele mění dosavadní praxi fungování nebankovních registrů dosud založených na souhlasu klientů se zpracováním jejich osobních údajů na stav, kdy se tak bude dít bez jejich souhlasu na základě zákona.
06.05.2016 15:55 |

podobné články

ÚOOÚ: Ochrana údajů je evropským tématem. Asi není náhoda, že mají Google a Facebook registraci v Irsku...

 
Ochrana osobních údajů rozhodně není českou specialitou, i když se s činností domácího úřadu zabývajícího se touto problematikou setkáváme stále častěji. Obdobné instituce fungují ve všech zemích Evropské unie a zřízení našeho Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) i přijetí příslušného zákona bylo v roce 2000 dokonce podmínkou přijetí naší země do Evropské unie.
14.04.2015 11:12 |

podobné články

Praktický průvodce ochranou osobních údajů pro zaměstnance a nejen pro ně…

 
Ochrana osobních údajů na pracovišti je název publikace, kterou v těchto dnech vydává Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) v tištěné i elektronické formě, jež je k dispozici ke stažení při dodržení základních pravidel, jimiž je především uvedení původního zdroje.
13.10.2014 10:26 |

podobné články

SČS: Děti a (ne)bezpečná dětská hřiště

 
Bezpečnost dětí jedna z trvalých priorit Sdružení českých spotřebitelů (SČS), ovšem spolu s ostatními skupinami „zvláště zranitelných spotřebitelů“. A specificky se SČS zaměřuje na bezpečnost hřišť a sportovišť.
31.03.2014 10:40 |

podobné články

Úřad pro ochranu osobních údajů pořádal odborný seminář k obecnému nařízení o ochraně osobních údajů

 
Z iniciativy předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů JUDr. Ivany Janů se ve středu 15. února 2017 v sídle ÚOOÚ uskutečnil odborný seminář věnovaný problematice obecného nařízení o ochraně údajů, účinného od května 2018, v praxi ministerstev a ústředních správních úřadů.
17.02.2017 13:40 |

podobné články

Ochrana pokožky v létě

 
Ochrana pokožky v létě je prostě nutnost. V horkých prázdninových měsících, kdy se vystavujete slunečnímu záření, to snad ani nemůže být jinak. Ovšem pouze v případě, pokud si nechcete díky škodlivému UV záření zadělat na rakovinu kůže nebo jiné nepříjemné zdravotní problémy. A teď ruku na srdce, milé dámy: jak o svou pokožku v těchto horkých dnech pečujete? Věnujete svému tělu tolik pozornosti, kolik by si zasloužilo, nebo musíte samy sobě přiznat, že v tomto ohledu pokulháváte? Tématem dnešního článku je ochrana pokožky v létě, nenechte si proto následující řádky ujít – ať už se chcete ujistit, že vše děláte správně, nebo naopak chcete zjistit, jak správně na to! Ochrana pokožky v létě Svou pokožku v létě chránit musíte. Přes to nejede vlak a není zde místo pro diskuzi. Jenže jak na to? Pokud v tomto ohledu nemáte tak úplně jasno, přečtěte si následující řádky. Hodně vám toho napoví! Pravidelný peeling je nutnost i v létě O peelingu se často mluví v souvislosti se zimními měsíci, kdy pokožku vystavujeme časté změně teplot. Zapomínat byste na něho neměli ani v létě, kdy je odstraňování starých šupinek kůže stejně tak důležité, jako v zimě. A čeho tím dosáhnete? Nejenže bude vaše pleť vypadat zdravější, ale zároveň se vám nebudou tolik ucpávat póry. Používání opalovacích přípravků je samozřejmost Používat v létě přípravky na opalování je samozřejmost, pokud na to kašlete, pak se nemůžete divit, že vaše pokožka trpí. A teď nemáme na mysli pouze riziko, že se na sluníčku spálíte a budete si několik dní léčit citlivou kůži. Hrozí vám totiž i onemocnění rakoviny kůže nebo vznik pigmentových skvrn. A vsadíme se, že ani jedno z toho nechcete. Dodržování pitného režimu je základ Dodržujete pitný režim? Pokud ne, pak to koukejte honem rychle napravit. Určitě víte, že je naše tělo tvořeno z velké... Čtěte více Příspěvek Ochrana pokožky v létě pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.07.2017 07:25 |

podobné články

Předsedkyně ÚOOÚ zahájila konferenci k GDPR

 
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) rozšiřuje zásady zpracování osobních údajů. Ať jde o zákonnost, korektnost a transparentnost, ale například i minimalizaci údajů, omezení doby uchovávání či odpovědnost. Těmito slovy zahájila předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů konferenci GDPR 360°, která se uskutečnila 9. března v Praze.
10.03.2017 10:25 |

podobné články

SČS: Senior a neotevíratelný obal

 
Významnou spotřebitelskou skupinou, na jejíž požadavky a potřeby by se měli výrobci a poskytovatelé služeb specificky zaměřovat, jsou osoby se sníženou schopností pohybu a orientace. Jsou to osoby s nějakým druhem zdravotního postižení a senioři. Právě zvlášť zranitelní spotřebitelé, jak je tato skupina někdy pojmenovávána, jsou významnou cílovou skupinou práce Sdružení českých spotřebitelů (SČS) a jeho partnerů.
12.12.2016 09:45 |

podobné články

Equa bank vrátí klientům poplatky zaplacené u ostatních bank

 
Klienti bank, kteří platí nebo platili své bance poplatky za vedení spotřebitelského úvěru, mají nyní šanci své peníze získat zpět, a to bez jakýchkoliv soudních sporů. Pokud se rozhodnou převést svůj stávající spotřebitelský úvěr k Equa bank, banka jim uhradí průměrnou výši poplatků, které zaplatili za vedení úvěrového účtu své bance. Klienti bank tak mohou okamžitě při refinancování získat na poplatcích zpět 1 500 korun a dále rovněž významně ušetřit na úrokové sazbě. Equa bank totiž garantuje při refinancování snížení splátek až o 25 %, přičemž doba splatnosti zůstává stejná.
20.01.2014 15:25 |

podobné články

SČS: Jsou spotřebitelé ohrožení novým občanským zákoníkem?

 
V médiích se v minulém týdnu zvedla vlna komentářů v souvislosti s dopadem nového občanského zákoníku (účinný od 1. ledna 2014) na spotřebitele, nyní například ve vztahu k záruční době. Jsou spotřebitelé „ohroženi“ ve svých právech?
29.04.2013 19:20 |

podobné články

ÚOOÚ: V Bruselu se sešli experti na ochranu osobních údajů a ochranu spotřebitele

 
Na konci března se v Bruselu uskutečnil první workshop, na kterém se společně setkali experti na ochranu osobních údajů a ochranu spotřebitele.
07.04.2017 14:35 |

podobné články

SČS: Spotřebitel vyžaduje informaci o životnosti výrobku – a někteří výrobci ji poskytují!

 
Značka kvality ŽIVOTNOST PLUS je přiznávána výrobkům, pro které výrobce deklaruje životnost, která je přiměřená reálným očekáváním spotřebitele. Vyžadujme - my spotřebitelé - takovou informaci! Vyžadujme - my spotřebitelé - od svého výrobce pro jeho výrobky značku kvality ŽIVOTNOST PLUS!
14.12.2016 19:40 |

podobné články