Článek

Rok 1989 všechno změnil: Když maso bylo podpultovým zbožím aneb měli jste protekci u svého řezníka?

 
Ano, dříve bylo masa méně. Zato bylo chuťově lepší. Nepoužívalo se totiž tolik chemie jako dnes. Nejvíce jsme kupovali špekáčky, salámy, vnitřnosti a masové konzervy. Vzpomínáme na socialistické maso.
13.03.2016 17:01 |

podobné články

Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Další zářez pro kontroverzního rappera Řezníka: Ze Slavíků se odhlásil Michal David

 
Nepamatujeme, kdy by českým hudebním průmyslem hýbal tak neskutečný skandál, jakým je vyřazení "kontroverzního rappera Řezníka":http://www.extra.cz/tema/reznik-1 z ankety Hvězda internetu. Martin Pohl měl vyhrát hlasování, ale na poslední chvíli se jej pořadatelé rozhodli diskvalifikovat, odůvodnili to tím, "že jeho tvorba je nevhodná a násilná":http://www.extra.cz/skandal-kolem-rappera-reznika-k-jeho-tvorbe-se-vyjadruji-nejen-umelci-ale-i-advokati-a-psychologove. Pohl tak přišel nejen o symbolickou cenu, ale i o tu opravdovou, sto tisíc korun totiž není málo.
01.12.2013 21:55 |

podobné články

Osobnosti: Michal David (1191 článků) , Martin Pohl (42 článků)

Fico: Za komunismu nebylo vše špatné. A sklizeň není socialistický přežitek

 
Slovenský premiér Robert Fico odmítl, že by před pádem komunismu v roce 1989 bylo na Slovensku všechno špatné. Využil k tomu dnešní návštěvu zemědělců na okraji Bratislavy v souvislosti s probíhající sklizní. „Odmítám tvrzení, že do roku 1989 zde byla nějaká černá díra. Naopak, když se podíváme na kvalitu zemědělství do roku 1989, co všechno to zemědělství mělo k dispozici, tak možná by mnozí dnes záviděli, kdyby měli to, co bylo do roku 1989,“ citoval šéfa vlády list Denník N.
27.07.2016 15:50 |

podobné články

Osobnosti: Robert Fico (645 článků)

Není vejce jako vejce: Bílých je méně!

 
Velikonoce jsou za dveřmi a vy se konečně chystáte na nákup vajíček, která budete spolu se svými dětmi zdobit pro koledníky nebo jen tak pro radost. Nejlépe se maluje na bílá vajíčka. Jenže! Ta jsou skoro podpultovým zbožím. Prozradíme vám, proč tomu tak je...
23.04.2011 12:15 |

podobné články

Konkurence pomáhá hlavně zákazníkovi

 
Pro lidi s krátkou pamětí připomněl Velký knižní čtvrtek tzv. uváděcí čtvrtek, kdy před listopadem byly v jeden den nabízeny v knihkupectvích novinky zároveň s informací, co nového vychází. Legendární je fotka mnohasetmetrové fronty čekající u pražského Arbesova knihkupectví Vráti Ebra na nový titul, který i ve stotisícovém nákladu byl podpultovým zbožím, důsledek to zákazů (a občasného povolování) autorů i titulů.
17.10.2011 13:15 |

podobné články

Nejoblíbenějším alkoholem Čechů se stala vodka. Jaká? My to víme!

 
Nejstarší registrovanou českou značkou vodky na českém a slovenském trhu je bezesporu Hanácká vodka, která se začala vyrábět v padesátých letech minulého století v prostějovské palírně Starorežná. Již od prvního momentu zaznamenávala obrovský ohlas. Její unikátní mírně zásaditý charakter, který stojí za její vynikající jemnou chutí, strhnul takovou vlnu zájmu, že se v šedesátých letech dokonce stala takzvaně ,,podpultovým zbožím“.
11.03.2013 00:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Jste to, co jíte: Zbaví Cajthamlová řezníka Jiřího lásky k masu?

 
Kateřina Cajthamlová a Petr Havlíček opět vyhlásí válku nezdravému jídlu a nadbytečným kilům. Tentokrát se zaměří na řezníka Jiřího Kuchaře (32), pro něhož je maso přímo životní vášní.
16.06.2011 05:05 |

podobné články

Osobnosti: Jirka Kuchař (33 článků) , Kateřina Cajthamlová (142 článků)

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

POZOR na levné maso od řezníka! Může vám zničit zdraví!

 
V podzimním období honů se do řeznictví často dostává zvěřinové maso od pytláků, které ne vždy projde veterinární kontrolou. Dávejte si pozor, co kupujete. Nekontrolované maso může obsahovat řadu nebezpečných parazitů nebo i vzteklinu.
25.11.2013 13:52 |

podobné články

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Má Chodúr protekci nebo mu závidí? Soutěžící ho nemají rádi

 
Soutěžící Česko Slovenské SuperStar mají čím dál větší podezření na protekci Martina Chodúra.
12.11.2009 11:35 |

podobné články

Osobnosti: Martin Chodúr (431 článků)

Miro Šmajda o Chodúrovi: Má protekci!

 
Soutěžící Česko Slovenské SuperStar Martin Chodúr (19) má podle finalistů v soutěži takovou protekci, že ostatním zpěvákům začíná lézt na nervy.
13.11.2009 05:20 |

podobné články

Osobnosti: Martin Chodúr (431 článků)

Doubravová: Protekci v Robinovi Hoodovi nemám!

 
Mladá a talentovaná herečka Michaela Doubravová (19) postoupila do finále castingové soutěže na muzikál Robin Hood. Za svým úspěchem rozhodně nevidí žádnou protekci nebo snad výhodu toho, že je známá tvář z televizní obrazovky.
21.03.2010 22:05 |

podobné články

Osobnosti: Michaela Tomešová (107 článků) , Robin Hood (209 článků)

Janeček drží svoji nádhernou ženu doma: Nechce jí dovolit zpívat v Bídnících

 
Hudební boss František Janeček  (69) drží svoji partnerku Terezu Mátlovou  (35) už tři roky doma. "Jen ať vychovává naši dceru. Mámy se mají přece starat o děti," řekl Super.cz. Tereza je ovšem zpěvačka a svoji profesi by chtěla dělat. Janeček produkuje novou verzi muzikálu Bídníci, kde by si Tereza ráda zazpívala. František ovšem žádnou protekci partnerce nedopřeje. "Jen ať jde na konkurz jako každý jiný. U mě nikdo žádnou protekci nemá," míní.
01.06.2011 14:15 |

podobné články

Osobnosti: František Janeček (262 článků)

Janeček drží svoji krásnou ženu doma: Nechce jí dovolit zpívat v Bídnících

 
Hudební boss František Janeček  (69) drží svoji partnerku Terezu Mátlovou  (35) už tři roky doma. "Jen ať vychovává naši dceru. Mámy se mají přece starat o děti," řekl Super.cz. Tereza je ovšem zpěvačka a svoji profesi by chtěla dělat. Janeček produkuje novou verzi muzikálu Bídníci, kde by si Tereza ráda zazpívala. František ovšem žádnou protekci partnerce nedopřeje. "Jen ať jde na konkurz jako každý jiný. U mě nikdo žádnou protekci nemá," míní.
01.06.2011 16:00 |

podobné články

Osobnosti: František Janeček (262 článků)