Článek

Recept, jak v létě nepřibrat? Ryby, libové maso a nejíst o večerech

 
Češi v létě a na dovolených přibírají. Podle dietoložky za to mohou vedra, kdy během dne jíme málo a pocit hladu zaháníme večer. Na naší váze se podepisují i tolik oblíbené programy All Inclusive na dovolených.
06.08.2015 17:20 |

podobné články

Podobné články

Svíčková na smetaně – tradice, která chutná

 
Svíčková na smetaně je tradiční a zároveň i jedno z nejtěžších českých jídel, do jehož přípravy se bojí pustit nejedna hospodyňka. Omáčka se připravuje z kořenové zeleniny a smetany. Pro většinu z nás je svíčková na smetaně slavnostní pokrm, který si připravujeme při speciálních příležitostech – v České republice je svíčková klasika především na svatebních hostinách. V každé rodině se z generace na generaci traduje jiný recept. Zatímco někdo svíčkovou vaří, jiný ji naopak peče. Tato tradiční omáčka podávaná s houskovými knedlíky, přelitá brusinkami, doplněná plátkem citronu a zasypaná kopečkem šlehačky, tak získává jiné chutě. V tradičním receptu se pracuje s pravou svíčkovou, což je cenné a na pořízení i finančně náročné maso, přesto ale chuťově výrazné a delikátní. Kromě pravé svíčkové se častěji používá levnější alternativa v podobě falešné svíčkové podávané s hovězím zadním. Svíčková na smetaně – recept Na přípravu budete potřebovat: 1 kg hovězí svíčkové 50 g špeku nebo slaniny 300 g kořenové zeleniny 3 dl vývaru 1 cibuli 3 dl smetany 3 lžíce oleje lžíci cukru 3 lžíce hladké mouky citronovou šťávu koření: sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list Postup přípravy: Slaninu nebo špek nakrájejte na klínky, s nimiž poté protkněte hovězí maso. To ještě dostatečně osolte a následně nechte na rozpáleném oleji prudce opéct a zatáhnout. Poté maso sejměte z ohně a na tuku s puštěnou masovou šťávou osmahněte nakrájenou cibulku a nakrájenou a očištěnou zeleninu do světlehnědé barvy. Následně opět vložte maso, přidejte veškeré koření a mírně podlijte. Maso poté nechte společně se zeleninou dusit v troubě. Během pečení maso polévejte jeho šťávou a dle potřeby podlévejte vývarem. Až maso změkne, vyjměte jej z trouby, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou a poté osmahněte. Vzniklou směs nařeďte zbylým množstvím vývaru a smetanou. Ve finále omáčku ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nechte dobře provařit,... Čtěte více Příspěvek Svíčková na smetaně – tradice, která chutná pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
26.06.2016 16:20 |

podobné články

Přemýšlíte, jestli se vydat cestou vegetariána? Tady máte 4 důvody, proč dál jíst maso

 
Lidé jedli maso odjakživa a nikoho by nikdy nenapadlo, že by ho snad jíst neměl. Člověk je totiž všežravec a na náš jídelníček maso prostě patří. Nejíst ho je vlastně proti přírodě. I přes to je mezi námi hodně vegetariánů, kteří maso do pusy prostě nevezmou. Ať už je to kvůli tomu, že je to právě v módě, nebo soucítí se zvířaty a jsou přesvědčení, že maso nepotřebují. Člověk ale maso potřebuje. Podívejte se na 4 důvody, proč ho jíst.
16.06.2016 22:00 |

podobné články

Jezte zdravě – pstruh na másle

 
O rybách se tvrdí, že by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku především pro jejich příznivé účinky na naše zdraví. Je pravda, že ryby patří mezi výborné zdroje kvalitních bílkovin, jsou bohaté na jód, obsahují vitamíny D a B2 a mimo jiné i minerální látky v podobě vápníku, fosforu, železa či zinku. I přes tuto skutečnost se ale u nás ryby netěší takové popularitě, jakou by si zasloužily a většina lidí se jim i přes jejich pozitivní vliv na naše zdraví stále vyhýbá. Škoda. Jestliže i ve vaše jídelníčku ryby chybí, pak je ten nejvyšší čas to napravit. V dnešním článku si představíme chutný recept, který je nejen obsahově vysoce kvalitní, ale zároveň i chuťově výborný. Pstruh na másle zaručeně nadchne i vaše chuťové buňky a donutí vás litovat skutečnosti, že jste si tuhle dobrotu nepřipravili už dávno! Pstruh na másle – recept Chutný recept na pečené pstruhy na másle a bylinkách je vhodný nejen pro ty z vás, kteří se rozhodli stravovat zdravě, ale i pro ty, kteří si rádi smlsnou na dobré rybě! Potřebujete: 2 pstruhy 2 citrony 70 g másla brambory dle uvážení 4 větvičky rozmarýnu sůl 150 ml bílého vína olivový olej dle uvážení Postup: Začněte tím, že si oloupejte a nakrájíte brambory, které necháte v klidu vařit, zatímco svou pozornost budete věnovat přípravě pstruhů. Až se vám budou brambory vařit, vykuchejte si pstruhy, které důkladně omyjte a potom dobře osušte. Do kůže ryb udělejte z obou stran několik drobných zářezů. V misce si smíchejte lístečky rozmarýnu, mletý pepř a olivový olej. Citrony oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Do zářezů poté naneste ochucený olej. Břišní dutinu pstruhů osolte a vyplňte plátky citronů a másla. Poté můžete dát ryby péct do předehřáté trouby na 200°C. Příspěvek Jezte zdravě – pstruh na másle pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2016 04:10 |

podobné články

Jak nepřibrat na dovolené?

 
Dovolené – to jsou nekonečně dlouho očekávané chvíle slibující odpočinek, relax, klid a nějaká ta kila navíc. Přesně tak, tyto okamžiky – ať už se za nimi vydáte kamkoli – mohou vaše doposud pečlivě hlídané postavičky pěkně potrápit. Během dovolené nabývá drtivá většina žen mylného dojmu, že pokud půlku dne proplavou, prošmejdí po památkách, stráví šplháním po horách nebo horečnými nákupy nejrůznějších suvenýrů, tak že se jich – byť sebemenší – přibývání na váze absolutně netýká. Omyl. Skutečnost je totiž úplně jiná. Během dovolené odpadá nutnost tolik se hlídat, možná i vy si říkáte, že když jste se celý rok omezovali, proč byste si teď jeden týden nemohli dopřávat a věty typu „když už jsem tu, tak musím ochutnat místní speciality“ jsou jen dobré výmluvy pro zhřešení. Chcete-li vědět, jak na dovolené nepřibrat, držte se těchto pravidel: Udělejte si menší „osobní“ průzkum Dnešní doba je moderní a do puntíku online. Což znamená, že ještě před tím, než si sbalíte kufry a zabouchnete za sebou dveře vašeho bytu, si můžete udělat osobní průzkum oblasti, do které máte namířeno. Nemáme však na mysli přehled všech památek či míst, kam byste měli vyrazit, nýbrž takový menší rozhled o tom, kde je která restaurace, co tam vaří, jaké mají stravovací možnosti, jestli si to můžete dovolit a podobně. Víte jak se říká: Být připraven, neuškodí! Odpusťte si všechno jídlo na letišti, nádraží a benzinkách Podcenit přípravu jídla na cestu je to nejhorší, co pro svá hlídaná kila, která během celého roku držíte pevně na uzdě, můžete udělat. Je totiž známo, že pokud někde delší dobu čekáte – na opožděný spoj, na přílet letadla, na taxik – máte nekontrolovatelné tendence zahánět nudu jídlem. Zpravidla se proto vydáte na průzkum nabídek benzínových pump, nádraží či letištních obchůdků a co si budeme nalhávat – tak moc zdravá jídla v... Čtěte více Příspěvek Jak nepřibrat na dovolené? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.09.2015 19:56 |

podobné články

Rady jak si užít vánočních svátků a nepřibrat

 
Vánoce jsou skoro tady! V obchodech panuje každoroční chaos, doma se line vůně pečeného cukroví, domovy se zahalily do světélkujících ozdob a ženy si začínají pokládat tradiční otázku: jak si užít vánočních svátků a i přes veškeré dobroty, které nás budou o Vánocích obklopovat, nepřibrat?! Vánočních svátků se ženy hlídající si svou postavu upřímně děsí. Zatímco po celý rok se jim daří držet své chutě na uzdě a dopřávat si pouze to, co nezamává s jejich váhou, během svátků je to podstatně složitější. Pečení cukroví je samo o sobě velkým lákadlem nemluvě o bohaté večeři na Štědrý den. I přesto si můžete během vánočních svátků užívat a to i beze strachu, že si po novém roce netroufnete stoupnout na váhu! Chcete si užívat vánočních svátků i beze strachu z nabraných kil? Možná i vy se bojíte, že se během svátků jednoduše neudržíte a dobrotám na stole neodoláte. Nebezpečí nehrozí jen u vás doma, ale i na kterékoli návštěvě – i tam před vás hostitelé s největší pravděpodobností postaví neskutečné laskominy, které jakožto slušní hosté samozřejmě ochutnáte. Alkohol je taky zdrojem kalorií Mnoho lidí se širokým obloukem vyhýbá cukroví, chlebíčkům či jiným dobrotám, ale ve velkém holdují alkoholu, především pak na Silvestr. Jen málokdo si ale uvědomuje, že alkohol je daleko větším zlem – obsahuje totiž dvakrát větší množství kalorií, než které byste našli v bílkovinách nebo sacharidech. Hltání způsobuje hlad a přibírání Zvláště na Štědrý den u večeře, kdy se kvůli dětem a rozbalování dárečků u vánočního stromečku snažíte jídlo sníst co nejrychleji, často hltáte, což vám příliš nesvědčí. Vaše tělo potřebuje potraviny zpracovat a pokud to do sebe budete ládovat horem spodem moc rychle, pak toho sníte daleko více. Nechoďte na návštěvy, pozvěte si návštěvu k sobě Během svátků mnozí z nás chodí na návštěvy k rodinám nebo blízkým.... Čtěte více Příspěvek Rady jak si užít vánočních svátků a nepřibrat pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
15.12.2016 19:55 |

podobné články

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

 
Kuře na paprice se smetanou patří ke gastronomickým stálicím české kuchyně. Cílem tohoto receptu je měkké kuřecí maso, které se rozplývá na jazýčku, zalité smetanovou omáčkou, která jde lehce cítit po paprice. Výhodou tohoto receptu je, že lze použít buď celé kuře nebo pouze stehna či kuřecí prsa. Záleží na vás, co máte raději či zrovna k dispozici. Příprava tohoto vynikajícího pokrmu není složitá, ale zabere chvíli času, což si ve finále vynahradíte chuťovým prožitkem. Potřebné ingredience Kuřecí stehna, prsa nebo celé kuře Máslo Mletá paprika sladká (může být i pálivá) Cibule Sůl Smetana Hladká mouka Postup přípravy Vydatnější omáčku budeme mít, když použijeme celé kuře, ale vycházíme z toho, co máme k dispozici. V případě celého kuřete jej umyjeme, naporcujeme na menší části a stáhneme kůži. Poté si přichystáme cibuli, kterou na másle osmažíme do zlatova. Vložíme porce kuřete, osolíme a restujeme z každé strany chvíli, aby se hezky zatáhlo. Mezi tím si v kastrůlku rozpustíme opět trochu másla a přidáme vrchovatou lžíci papriky. Kdo má rád ostrá jídla – přidá pálivou, ale většina používá sladkou papriku. Vlijeme do kastrůlku k masu a zamícháme, aby se maso obarvilo z obou stran. Maso dusíme pod pokličkou a hlídáme, aby se nepřipálilo. Cílem je, aby kuře pustilo vlastní šťávu. Kůži z kuřete vložíme do kastrůlku s vodou a solí – povaříme. Tímto vývarem pak podle potřeby podléváme maso a dusíme pod pokličkou. Jakmile je cca po 40 minutách maso měkké tak, že odpadá od kosti, vyjmeme jej ven a z obsahu v hrnci uděláme omáčku. V hrníčku si rozmícháme smetanu a dvě polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do hrnce a promícháme. Pokud je směs řídká, přidáme mouku, v opačném případě zředíme vývarem nebo mlékem. Uvaříme omáčku a dáme stranou. Maso obereme od kosti a vložíme do omáčky nebo jej necháme stranou, ohřejeme na vhodnou teplotu v mikrovlnce a vložíme přímo na talíř. Jako přílohu podáváme houskové... Čtěte více Příspěvek Jak udělat kuře na paprice se smetanou pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
22.02.2016 12:40 |

podobné články

Kupujete si mořské ryby a věříte, že děláte dobře? Tak tenhle článek NEČTĚTE

 
Kupujete si ryby v obchodě? Tak to byste si měli dávat velký pozor! Ze zdravých vod jsou ryby chutné a zdravé, ale ze zakalených může jít i o život! Na trhu se totiž objevily ryby s falšovanou šarží a zákazníci tak jedli náhražku masa. Problém má tentokrát Makro.
20.05.2016 19:25 |

podobné články

Jak přestat kouřit a nepřibrat? Jde to, ale...

 
Většina dívek začne s kouřením cigaret proto, že se mylně domnívá, že jim to pomůže při hubnutí. Naopak pro kuřáky je strach z příbytku na váze často důvodem, proč nepřestat. Tyto i jiné mýty řeší pražské centrum pro závislé na tabáku v čele s doktorkou Alexandrou Kmeťovou. Ta tvrdí, že po tom, co lidé "seknou" s kouřením, mohou přibrat, ale nemusí to tak být. Metoda, jak přestat kouřit a nepřibrat, tkví v pravidelném pohybu.
08.08.2014 09:35 |

podobné články

Žlučníková dieta – recepty

 
Žlučníková dieta se týká každého, kdo má jakékoliv problémy spojené se žlučníkem. Jedině prevencí, tedy správným stravováním předejdeme jeho zbytečným podrážděním, které by mohlo skončit hospitalizací. Tato dieta je velmi podobná jaterní, protože žlučník v lidském organismu souvisí úzce s játry. Jelikož u každé diety, která souvisí se zdravím člověka, téměř vždy dojdou nápady, přinášíme vám několik chutných receptů a věříme, že obohatí váš jídelníček. Žlučníková dieta nemusí být nudná Není nic horšího, než když se z diety stane nuda a člověk rezignuje jednak na kvalitní, ale i pestré a chutné jídlo. Žlučníková dieta nemusí být nudná, monotónní a nechutná, jak se na první pohled může zdát. Důležité je, abyste se nepodléhali svodům zakázaných ingrediencí. Dušené kuře na rajčatech Potřebovat budeme: 1 kuře (mohou být prsa, stehna apod.), 20g másla, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1dcl nízkotučného mléka, sůl dle chuti. Kuře si naporcujeme nebo použijeme pouze stehýnka či kuřecí prsa, osolíme maso, podlijeme vodou a rajským protlakem. V hrnci dusíme do měkka, poté maso vyjmeme a šťávu, která v hrnci zůstane, zahustíme jíškou z mléka a mouky, přidáme máslo a případně ještě podle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo bramborem. Hovězí vařené maso s pažitkou Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat 200g libového hovězího, 10g másla, 40g hladké mouky, 2dcl nízkotučného mléka, sůl a pažitku. Hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. V mléce rozmícháme mouku a zahustíme tím vodu, kde se vařilo maso, případně zředíme ještě vodou, pokud by omáčka byla příliš hustá, ochutíme solí dle potřeby a provaříme. Do hotové omáčky vložíme máslo a pažitku – promícháme. Jako příloha se hodí vařené brambory. Zapékané těstoviny se špenátem Připravíme si 300g těstovin, mražený špenát, 2 vaječné bílky, 100g sýru eidam 20%, máslo a sůl. Nejdříve si v osolené vodě povaříme těstoviny, ale ne úplně – dojdou poté v troubě. Zatím si rozpustíme v hrnci špenát a krátce ho povaříme – osolíme a... Čtěte více Příspěvek Žlučníková dieta – recepty pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 03:35 |

podobné články

Křehká jehněčí pečeně na rozmarýnu a šalvěji

 
Jehněčí maso patří mezi proslulé lahůdky. Mnoha lidem ale vadí jeho výrazné aroma, a proto si jej raději odpustí. To je ale velká škoda, protože jde o libové a zdravé maso. Pomalým pečením a volbou těch správných bylinek je navíc možné nežádoucí odér malinko zmírnit.
25.04.2012 11:15 |

podobné články

Plněná vepřová kapsa

 
Maso omyjeme, osušíme a nařízneme do něj kapsu a uvnitř potřeme hořčicí.Okurky nakrájíme na plátky a dáme do kapsy, přidáme petrželku a plátky goudy. Zašijeme a osolíme.Olej rozehřejeme a maso na něm ze všech stran opečeme. Olej slijeme, pod maso dáme máslo a pečeme do měkka. Hotové maso vyjmeme, do výpeku přidáme víno a bobkový list, omáčku povaříme, pak přidáme smetanu a necháme přejít varem. Odstraníme bobkový list. Na talíři maso přeléváme omáčkou.
16.01.2012 16:05 |

podobné články

Hrajte s Blesk Křížovkami o poukázky na nákup do Penny!

 
Což takhle vyrazit na nákup zdarma a pořídit si české maso té nejvyšší kvality nejen pro přípravu uvedených receptů? Pro 5 z vás máme připravenou poukázku na nákup v hodnotě 500 Kč! V PENNY mimo jiné pořídíte kvalitní maso od certifikovaných dodavatelů pod označením Dobré maso! Dobré maso od PENNY bylo již dvakrát oceněno ve Volbě spotřebitelů. Dobré maso má přehlednou etiketu a barevně rozlišené obaly – žlutá patří kuřecímu, vepřová má modrou a hovězí najdete pod červenou barvou.
05.06.2013 16:15 |

podobné články

Recept na lehkou brokolicovou polévku

 
Brokolicovou polévku mnoho lidí nemusí a to je škoda. Co si budeme nalhávat – brokolice rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, ať už pro svou barvu nebo typickou chuť. Možná ani vy polévku z brokolice do svého jídelníčku nezařazujete tak často, jak by si tento výtečný pokrm zasloužil. A to je chyba. Brokolice je přitom pro naše zdraví více než prospěšná. Například je známá pro svůj vysoký obsah hořčíku, který nutně potřebujeme pro činnost svalů i srdce. Opomenout nesmíme ani vitamín C, který je výborným pomocníkem při nachlazení. Zvlášť vhodná je pro ty, kteří se nevěnují kdovíjaké fyzické aktivitě, neboť díky obsahu draslíku ulehčuje srdci tak i krevnímu oběhu. O další důvod navíc, proč si připravit brokolicovou polévku dle našeho receptu. Recept na brokolicovou polévku Brokolicová polévka se dá připravit na vícero chutných způsobů. I my jsme pro vás připravili recept na její lehkou variantu, na které si můžete pochutnat i teď v létě. Potřebujete: 750 g brokolice 10 g másla 1,5 l vývaru 1 stroužek česneku 100 ml smetany muškátový oříšek sůl, pepř Postup přípravy: Brokolici omyjte, pečlivě očistěte a rozdělte na růžičky a košťály. Růžičky můžete nechat vcelku, košťály oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek nakrájejte na drobné kousky a nechte jej chvilku podusit na rozpáleném oleji společně s nakrájenými plátky košťálu. Následně přilijte vývar a nechte na mírném ohni povařit cca 5 minut. Poté přidejte růžičky brokolice a vařte dalších 10 minut. Až bude brokolice měkká, můžete ji rozmixovat společně s vývarem. Za stálého míchání přidejte smetanu a dochuťte podle vlastní chuti strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Brokolicovou polévku můžete podávat s troškou zakysané smetany nebo opečenými chlebovými krutonky. Příspěvek Recept na lehkou brokolicovou polévku pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.07.2016 04:40 |

podobné články

Jak to budou mít RYBY? Tohle je velký sexuální horoskop na rok 2016!

 
V dalším díle našeho kraťounkého seriálu si vezmeme na paškál Ryby. Ryby se rodí od 21. 2. do 20. 3. a jsou symbolem jemnosti, oduševnělosti a romantičnosti. Jak to tedy budou rozpalovat v tom následujícím roce? Koho vpustí do kalhotek a kdo se tam prostě nedostane? To vše jsme pro vás zjistili.
30.11.2015 10:51 |

podobné články

Jak správně a chutně upravit vánoční ryby? Nechte se inspirovat recepty Petra Stupky!

 
I v našich krajinách se dají nalézt vynikající ryby, což dokazuje i to, že je stále častěji můžeme vídat na menu v českých restauracích. Zkuste na vánoční tabuli zařadit například candáta, pstruha, štiku a další oblíbené ryby. Že nevíte, jak je připravit? S tím vám poradí profesionální kuchař Petr Stupka ve své kuchařské show, která proběhne v sobotu 19. prosince od 9:30 do 11:30 hod ve specializovaném centru BAUHAUS v Českých Budějovicích - České Vrbné.
18.12.2015 10:55 |

podobné články

Jak se loví ryby v lese? Na dírky!

 
Ani v zimě rybáři nezahálejí. Protože na rybnících je v těchto dnech pořád ještě silný led, vyrážejí rybáři na dírky. A protože ryby se ukrývají mezi zatopenými stromy a v rákosí, žertují rybáři, že chodí na ryby do lesa.
09.02.2011 06:15 |

podobné články

DIETA 2010: Hladovkou nezhubnete!

 
Dejte vale paštice a bůčku, jezte syrovou zeleninu a libové maso! Správné složení jídelníčku je jedna z nejdůležitějších věcí při hubnutí. Je potřeba příjem potravy zredukovat, ale nehladovět.
06.01.2010 05:20 |

podobné články

Chalupářské recepty: Přírodní řízky! Za 35 minut!

 
Vepřové maso je v české kuchyni nejpoužívanější. Pokud koupíme libové vepřové (například kýtu nebo pečeni), jsou i jídla z něj připravená dobře stravitelná a neobsahují tolik tuku.
07.06.2011 12:10 |

podobné články

Chalupářské recepty: Vepřové s bylinkovou krustou! Za 35 minut!

 
Nejlahodnějším druhem vepřového masa je tzv. panenka. Toto maso je křehké, libové, jemné a obsahuje mnoho bílkovin. Nejen proto patří panenka k nejdražším masům.
17.06.2011 12:05 |

podobné články