Článek

Recenze: Šťávy pro zdraví jsou skvělá kniha, která léčí

 
Jaro je tady a s ním i čas na vnitřní očistu! Pokud se cítíte unavení, trpíte nějakým neduhem nebo prostě chcete nastartovat své tělo, jsou zeleninové a ovocné šťávy tou nejsnazší cestou. Kniha Kary Rosenové vám v tom bude tím nejlepším průvodcem.
22.04.2016 13:45 |

podobné články

Podobné články

5 TOP potravin s pozitivním přínosem pro zdraví

 
Věděli jste, že existují potraviny známé svým přínosem pro zdraví? Pokud ne, pak uděláte dobře, když si přečtete dnešní článek. Mnohdy se totiž jedná o potraviny, které máte doma nebo je běžně konzumujete, akorát netušíte o jejich dopadech na naše zdraví. Potraviny, které se mohou pyšnit přínosem pro zdraví, je kolem nás hned několik. Jsou tu takové, kterém říkáme superpotraviny, což jsou potraviny, jež jsou svým obsahem natolik výjimečné, že zvysoka převyšují ty ostatní. O těch se ale dnes bavit nebudeme, my se podíváme na potraviny s přínosem pro zdraví, které možná máte právě teď ve své lednici nebo spíži. Potraviny s přínosem pro zdraví – které to jsou? Kapusta Hned na začátek si dáme potravinu, nad kterou většina lidí znechuceně ohrnuje nos. Možná si i vy vybavíte školní jídelnu, kde byla kapusta častým obědem a nevzpomínáte na tyhle časy s úsměvem na tváři. Což je škoda. Kapusta totiž obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Dále obsahuje velké množství bílkovin, které jsou pro naše zdraví nezbytné. Ořechy Kdo by si s chutí nepochutnal na oříšcích, které se dají zobat večer u televize, viďte? Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad jejich přínosem pro zdraví? Ne? Škoda! Ořechy obsahují vitamíny skupiny B, jež mají pozitivní vliv na naše srdce, paměť i mozkovou činnost. Brusinky Brusinky určitě znáte, možná jen nevíte, jak mohou ovlivnit vaše zdraví. Často jsou doporučovány v případě onemocnění močových cest. Nutno zmínit, že mají výborné antioxidační vlastnosti a jejich specifický obsah působí jako účinná prevence proti vzniku rakovinných onemocnění. A rakovina je strašák, kterého se bojí většina lidí. Výborné jsou nejen čerstvé brusinky, ale i sušené, které jsou k dostání nejčastěji. Borůvky Když už jsme se zmínili o brusinkách, přidáme další drobné ovoce – tentokrát bude řeč o borůvkách, které... Čtěte více Příspěvek 5 TOP potravin s pozitivním přínosem pro zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
04.10.2017 20:50 |

podobné články

Co v zimě škodí zdraví

 
Chladné dny s teplotami klesajícími hluboko pod nulu nám ještě nechtějí dát sbohem, sněhová pokrývka neroztává a stále se poměrně brzy stmívá. Už jen kvůli nízkým teplotám a častému mrazu se musíme zamyslet nad tím, co v zimě škodí zdraví a pokud možno se tomu vyvarovat. Nachlazení, podcenění počasí, mléčné výrobky nebo přebytek vitamínů – to všechno a jiné aspekty našemu zdraví příliš nesvědčí. Jste si jistí, že víte, co v zimě škodí zdraví a na co byste si měli dát pozor? Pokud v této otázce nemáte jasno, přečtěte si náš dnešní článek! Víte, co v zimě škodí zdraví? Zima je dlouhé a náročné období, které se nám zvláště letos ukazuje v celé své kráse. Už několik let nebyla zima taková, jaká je právě letošní rok. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste zažili takové množství sněhu nebo teploty klesající až k hodnotám -25°C?! Proto určitě není na škodu vědět, co vám v zimě nesvědčí. Můžete se na to podívat společně s námi! Nedostatek spánku Spánek k přežití nutně potřebujeme, ne nadarmo právě touto aktivitou strávíme třetinu našeho života. Po celý rok byste měli klást důraz na to, abyste se dobře a vydatně vyspali. Chápeme, že ne vždy je to možné, ale základem je spokojený, klidný a plnohodnotný spánek. Pokud ho budete mít málo, vaše tělo bude unavené, imunita oslabená a vy náchylnější k nemocem. Nevhodné oblečení Pokud se ptáte, co v zimě škodí zdraví, pak se podívejte do zrcadla. Ano přesně tak – my sami totiž mnohdy svému zdraví příliš nepomáháme. V zimě je nejčastějším problémem podceněné oblečení, kdy si na sebe vezmeme méně vrstev, nežli kolik je potřeba. Mnoho z nás nenosí doplňky, například v podobě čepice, a vůbec si neuvědomuje, že právě prochladnutí je příčinou vzniku nachlazení a nemocí. Mléčné výrobky Ačkoli si možná říkáte, že jsou mléčné... Čtěte více Příspěvek Co v zimě škodí zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
08.02.2017 09:25 |

podobné články

Tipy na skvělá skupinová indoor cvičení

 
Pravidelná fyzická aktivita by měla být nedílnou součástí života každého z nás, neboť je velmi důležitá pro naše zdraví. Pohyb venku v ulicích nebo přírodě ale není pro každého. Naštěstí se u nás rozmáhá trend indoor cvičení, díky kterým se můžete pohybu věnovat v příjemném prostředí tělocvičen. A proč cvičit o samotě, když se můžete do pohybu zapojit společně s dalšími lidmi? Skupinová indoor cvičení jsou skvělá právě v tom, že můžete poznat nové lidi a navíc se můžete motivovat jejich pílí a úsilím. A která skupinová indoor cvičení vám můžeme doporučit? Skupinová indoor cvičení, která stojí za to! Indoor Walking Indoor walking představuje skupinové cvičení, které si můžeme volně přeložit jako chůzi uvnitř. Cvičení probíhá na speciálních trenažerech připomínajících běžící pásy. Od klasických pásů se ale liší v tom, že se dají různě polohovat, díky čemuž se na nich dá nejen chodit, ale rovněž i provádět různorodé cviky. Celé cvičení je tak založené na přirozené chůzi doplněné o cvičební prvky, kdy jedna lekce trvá 45-60 minut a je složena z vícero částí. Nejdříve se zahřejete v mírném tempu, poté přejdete do hlavní části s finální nejtěžší zátěží a celou lekci zakončíte opět volným tempem pro vydýchání. Indoor cycling Dalším skupinovým cvičením je indoor cycling, které se cvičí na stacoinárních kolech za doprovodu emotivní hudby. Během cvičení si vytvarujete oblast hýždí, můžete se zbavit celulitidy a i vaše kondice se výrazně zlepší. Kromě intenzivní jízdy se do lekcí zahrnují i posilovací cviky pro horní část těla. Jedna lekce indoor cyclingu trvá zpravidla jednu hodinu, během které vás povede zkušený instruktor, který vás bude motivovat a povzbuzovat. Indoor rowing Mezi intenzivní skupinová indoor cvičení patří i cvičení na veslařských trenažerech, neboli indoor rowing. Věnovat se mu můžete jak solo, tak i ve skupině, což je mnohem zábavnější. Cvičení je určené pro... Čtěte více Příspěvek Tipy na skvělá skupinová indoor cvičení pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.09.2016 17:50 |

podobné články

Arónie a její pěstování

 
Arónie – neboli jeřáb černoplodý – je na pohled přitažlivý a na pěstování nenáročný keř, jehož plody jsou proslulé obsahem cenných látek prospěšných pro lidské zdraví. Hodí se pro pěstování jak v chudých půdách, tak i drsnějších polohách, lze jím osadit plochy okolo chalup či chat, ale i remízků nebo živých plotů. Arónii můžete pěstovat jako keř i strom, přičemž keře dosahují šířky dvou metrů a výšky od dvou a půl až do tří metrů. Plody arónie mají podobu černých bobulek a pyšní se pozitivními účinky na lidské zdraví: snižují hladinu cholesterolu v krvi obsahují přírodní sorbit, což je sladidlo vhodné pro diabetiky podporují imunitní systém posilují organismus Pěstování arónie Arónie má ráda sluníčko, proto byste jí měli vybrat pěkné, slunné místečko, kde se jí bude dobře dařit a kde vám bude dělat největší radost. Doporučujeme arónii zbytečně nezastřihávat, neboť sama udržuje poměrně pěkný tvar a optimální velikost. Dobrou zprávou je, že netrpí na žádné choroby nebo škůdce, díky čemuž vám rázem odpadá další starost a ještě více si tak budete bezproblémové pěstování arónie užívat. Jeřáb černoplodý kvete v květnu bílými květy. Poznáte jej podle oválných listů, které se na podzim zbarví do několika barev a potěší tak vaše oko svou různorodostí. Pravidelně a poměrně brzy plodí, kdy je třeba co nejdříve sklidit úrodu. Vhodný termín pro výsadbu tohoto keře je v průběhu října až do poloviny listopadu. Využití plodů Plody jeřábu černoplodého obsahují až 60% šťávy a lze je využít různorodými způsoby. Nejenže jimi můžete přibarvovat vína nebo vyrábět nejrůznější šťávy či nápoje, lze plody tohoto keře využít i pro výrobu marmelád, džemů, kompotů a zavařenin, mnoho lidí si plody suší a následně je v tomto stavu konzumují. Šťáva z plodů se doporučuje jako léčebný prostředek při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách. Příspěvek Arónie a její pěstování pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články

Špenát a jeho vliv na zdraví

 
Špenát? Fuj! Zatímco někdo mu s nechutí přezdívá zelený fujtajbl, pro jiného je to ingredience, se kterou si v kuchyni dokáže vyhrát. Zeleně zbarvená zelenina, která se proslavila především díky Pepku Námořníkovi, nevoní každému. Pochází z Íránu a Afghánistánu, kde původně rostla naplano a do Evropy jej přivezli španělští obyvatelé. Nad špenátem ohrnují nos nejen malé děti, ale ani spoustě dospělým tato zeleninka příliš nechutná. Přitom jen málokdo ví, jaké pozitivní účinky má špenát na naše zdraví a s čím vším nám může v otázce zdraví pomoci! Jaké účinky má špenát na naše zdraví? Již zmíněný Pepek námořník – kreslená postavička, která je typická pro plechovku špenátu v ruce –  moc dobře věděl, proč si na tomto druhu zeleniny pochutnává a především proč si jej dopřává pravidelně. Možná nevíte, kolik vitamínů a prospěšných látek špenát obsahuje. Proto se na jeho účinky na naše zdraví prostřednictvím dnešního článku společně podívejme! Vitamíny, vitamíny a zase vitamíny! Předností špenátu je jeho více než pestrý obsah vitamínů A, především pak betakarotenu, který je proslulým antioxidantem. Kromě toho obsahuje i retinol, což je nepostradatelný pomocník pro náš zdravý zrak. Ve špenátu najdeme i vitamíny skupiny B, kdy bude řeč o biotinu důležitém pro naše vlasy, niacinu pro zdravý spánek a silné srdce nebo kyselině listové, která je doporučována především těhotným ženám. Minerály všude kam se podíváš! Ani minerály nezůstávají oproti vitamínům o moc pozadu. I těch ve špenátu najdeme více než různorodé množství, kdy můžeme zmínit draslík a vápník – nepostradatelné složky pro naše zuby, kosti i nervy. Opomenout nesmíme ani železo důležité pro tvorbu krve a okysličování tkání. V neposlední řadě se zmíníme i o hořčíku, který je důležitý pro metabolismus a správnou funkci svalů, srdce i mozku. Na závěr podtrhneme i přítomnost sodíku, který má důležitý vliv na regulaci tělních tekutin. Příspěvek Špenát a jeho vliv na zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
14.11.2016 06:00 |

podobné články

Jak chůze prospívá lidskému zdraví?

 
Chůze je pro člověka nejpřirozenějším způsobem pohybu, a proto se není čemu divit, že má na naše zdraví pozitivní vliv. Odborníci se shodují na tom, že dospělému člověku stačí 30 minut svižné chůze denně. Navíc tato fyzická aktivita vůbec nic nestojí a nenutí vás investovat peníze do výbavy či speciálního oblečení. Nepatříte-li mezi sportovní nadšence, ale i přesto byste rádi pro své zdraví něco udělali, pak si přečtěte náš dnešní článek zaměřený na to, jak chůze prospívá našemu zdraví. Společně se podíváme, jaký vliv má tento jednoduchý, leč efektivní pohyb na vaší fyzickou i psychickou stránku. 3 důkazy, že chůze prospívá vašemu zdraví I chozením se dá zhubnout Jen málokdo je upřímně spokojen se svou postavou. Toho trápí faldíky na břiše, toho zase silnější stehna a ten se pro změnu stydí za celulitidu na zadečku. Možná ani vy neberete svou postavu takovou, jaká je a chtěli byste přebytečná kila uložená na vašem těle navíc shodit. Nejste-li zrovna nadšenci pro několikahodinové cvičení v posilovně a sahání si až na dno svých sil, pak sami sobě naordinujte půl hodinky rychlejší chůze denně. Svižným tempem se projděte uličkami města, vydejte se na procházku parkem nebo vyrazte do lesa. Pravidelným pohybem dojde ke zlepšení vašeho metabolismu a zároveň i lepší reakci vašeho těla na inzulin, díky kterému se zlepší spalování tuků. Chůze jako zdravotní prevence Ačkoli si možná říkáte, že chození je tak obyčejný pohyb, kterým svému zdraví rozhodně přilepšit nemůžete, není to pravda. I v tomto případě mají odborníci jasno a shodují se na tom, že procházka ve svižnějším tempu výrazně napomáhá ke snižování cholesterolu a krevního tlaku, což má za následek snížení rizika vzniku mozkové příhody. Mimo jiné při tomto pohybu dochází k přirozenému posílení kosti, což je účinná prevence proti rozvinutí osteoporózy. Jako třešničku na dortu zmíníme posílení kloubů. Lepší myšlení i pocit ze... Čtěte více Příspěvek Jak chůze prospívá lidskému zdraví? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
13.10.2016 06:30 |

podobné články

Chilli papričky a zdraví

 
Chilli papričky a zdraví – jedno z ožehavých témat, které mnohým z vás nedá spát. Chilli papričky jsou proslulé řadou pozitivních účinků pro lidské tělo a skutečnost se má tak, že jejich vlastností využívali i staří Řekové a to před více jak 6000. lety. Historie těchto pálivých papriček tedy sahá hodně daleko a rozhodně se nelze divit faktu, že i v dnešní době na jejich pozitiva spousta lidí sází. Konzumovat chilli papričky rozhodně není jen tak. Jejich typická pálivost, pro kterou jsou tyto ostře červení potvůrky proslulé, je daná látkou známou jako kapsaicin. Tato látka se rovněž pyšní řadou zdravotních benefitů, i když je pravda, že onu pálivost dokáže překonat jen málokdo – dráždivé účinky vyvolávající slzení z očí a nekontrolovatelné pálení jazyka i celých úst ale lze neutralizovat sklenicí mléka. Chilli papričky a zdraví Možná si říkáte, proč se trápit pálivostí chilli papriček a zda to vůbec stojí za to. A odpověď? Rozhodně stojí! Pravda je totiž taková, že chilli papričky mají na naše zdraví pozitivní vliv a to hned v několika ohledech, které vám prostřednictvím dnešního článku představíme. Obrana proti nádorovým onemocněním Již zmíněná látka způsobující pálivost kapsaicin funguje jako prevence proti rakovině. Molekuly této látky se naváží na rakovinové buňky a zahájí sebedestruktivní proces. Odborníci se opírají o studie prokazující účinnost chilli papriček v boji proti rakovině prostaty. Osvědčily se rovněž i jako prevence rakoviny plic, žaludku a slinivky. Podpora imunitního systému Věděli jste, že jsou chilli papričky bohaté na vitamin C? Tento vitamín je pro naše zdraví hodně důležitý, neboť bojuje proti nejrůznějším infekcím a snižuje projevy různorodých vlivů a navíc je dokázáno, že jedna chilli paprička denně vám dodá jeho potřebné denní množství. Navození pocitu sytosti a nechuť na sladké Další výbornou vlastností chilli papriček je schopnost navodit pocity sytosti, podpořit trávení, rovněž jsou přírodním... Čtěte více Příspěvek Chilli papričky a zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Sklenice šťávy z červené řepy denně může snížit váš krevní tlak

 
Jedna sklenice šťávy z červené řepy denně může pomoct lidem trpícím problémy s vysokým tlakem. Podle studie publikované v časopise Hypertension byl účinek po vypití 250ml šťávy patrný již druhý den. Vědci však upozorňují, že dlouhodobé účinky je třeba ještě zkoumat. Informovala o tom BBC.
19.04.2013 16:15 |

podobné články

Recenze: Projezte se ke zdraví – kniha, která boří mýty o potravinách

 
Správné jídlo je ta nejlepší medicína! To je myšlenka, kterou razí kniha Floriana a Andrey Überallových. Pokud se už začínáte ztrácet v záplavě stravovacích trendů, pomůže vám kniha utřídit informace.
11.10.2017 14:30 |

podobné články

Bartošová se léčí u psychiatra, byla to podmínka manažera

 
Zpěvačka Iveta Bartošová se už měsíc léčí u uznávaného psychiatra Pavla Doubka. Ten se staral i o Karla Svobodu, Petra Muka, nebo Miloše Kopeckého. Zpěvačka však netrpí maniodepresivní psychózou, ale přehnaně úzkostnými stavy, které se snažila zahnat alkoholem. Manažer Bartošové Richard Dušák iDNES.cz řekl, že podmínkou jejich spolupráce bylo, že Iveta se dá dohromady.
11.05.2011 12:55 |

podobné články

Osobnosti: Petr Muk (385 článků) , Miloš Kopecký (94 článků) , Iveta Bartošová (6638 článků) , Karel Svoboda (474 článků) , Richard Svoboda (30 článků) , Pavel Svoboda (328 článků) , Pavel Svoboda (327 článků) , Pavel Svoboda (328 článků) , Pavel Svoboda (328 článků)

Jak saunování může prospět vašemu zdraví?

 
Blíží se podzim a s ním neodmyslitelně spojené období saunování, kterému se věnuje stále více lidí. Možná jste o něm slyšeli od svých známých a přemýšlíte, co na tom saunování vlastně je. Jestliže chcete vědět, jaké pozitivní účinky má na vaše zdraví, pak jste tu správně! Když je venku zima a vy toužíte po teple, není nic lepšího, nežli shodit oblečení, kolem těla omotat ručník a zavřít se do vyhřáté komůrky. Co si budeme nalhávat – pobyt v sauně je velice příjemný a není se tak čemu divit, že mu podléhá stále více lidí. Pozitivní účinky saunování na naše zdraví Saunování se lidé věnují již slušnou řádku let. Už od vzniku této aktivity se věří, že má pozitivní vliv na naše zdraví. Jestliže uvažujete, že byste začali chodit do  sauny a zajímá vás, co je na tom pravdy, jste tu správně. Pojďme si tedy říci, jak může pobyt v sauně zlepšit vaše zdraví. Z těla se vyloučí škodlivé látky Každý den jsme vystavováni mnoha vlivům, které zanáší naše tělo škodlivými látkami. Ty v našem těle mohou napáchat pěknou paseku. V sauně se hodně zapotíte, čímž výrazně napomůžete odplavování těchto škodlivých látek pryč z těla. Podpoří se činnost srdce Srdce je nejdůležitější orgán v našem těle, o který bychom měli pečovat s maximální láskou. I pobyt v sauně má na činnost srdce pozitivní vliv, což je důvod k tomu, proč to vyzkoušet. Zvýší se obranyschopnost Blíží se podzim, což je náročné období, ve kterém musíme čelit studenému počasí a bakteriím, které na nás číhají doslova na každém kroku. Právě v tomto období dostává náš imunitní systém pořádně zabrat, čemuž může napomoci pravidelné saunování. Zlepší se dýchání Máte problémy s dýcháním? Trpíte často na problémy s dýchacími cestami? V tom případě honem do sauny! Vlhký teplý vzduch má pozitivní vliv na dýchací... Čtěte více Příspěvek Jak saunování může prospět vašemu zdraví? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.09.2017 20:40 |

podobné články

Plavání jako prevence?

 
Plavání je sport, kterému se můžete věnovat v jakémkoli věku. Společně s několika dalšími aktivitami, mezi kterými můžeme narazit na jízdu na kole, běh nebo klasickou chůzi, patří mezi tzv. aerobní aktivity s opakovacím charakterem. Dobrou zprávou je, že se mu může věnovat kdokoli bez rozdílu na již zmíněný věk, pohlaví nebo tělesné proporce – plavat mohou ženy i muži, lidé s dokonalými mírami i ti, kteří mají nadváhu, lidé v pětatřiceti letech nebo klidně i v sedmdesáti. Plavání je skvělé v tom, že probíhá ve vodě, která sama o sobě nadnáší. Díky tomu jsou naše pohyby daleko jednodušší a lehčí. Odpadá tedy zátěž vlastní váhy, díky čemuž nedochází k zatěžování kloubů ani k otřesům. Může plavání fungovat jako prevence? Aktivní pohyb do života každého z nás neodmyslitelně patří. Dospělý člověk by se  měl hýbat alespoň hodinku denně a nezáleží na tom, zda si půjde zaběhat, zajde si do posilovny nebo si zaplave. I plavání může fungovat jako skvělá prevence, která do našeho života vnese pravidelnou fyzickou aktivitu a ještě udělá něco pozitivního pro naše zdraví. Účinky plavání na naše zdraví: rovnoměrně aktivuje všechny svalové skupiny nezatěžuje klouby má příznivý vliv na páteř slouží i jako rehabilitace posiluje funkci srdce zlepšuje fyzickou kondici Jaký zvolit styl plavání? Říkáte si, že si vyhradíte dvě hodinky dvakrát do týdne a začnete chodit plavat, ale nevíte, jakou techniku zvolit? Věřte, že v tomto případě nehraje důležitou roli ani tak styl plavání, ale jeho technika. Jen správně provedené cviky mají ten nejlepší účinek, jinak to děláte zbytečně. Hodně záleží na tom, proč začnete plavat. Kdo s ním začne s vidinou redukce hmotnosti, ten se bude muset více snažit a bude muset plavat poctivě. Kdo naopak bere plavání jen jako rekreaci, ten může pro své zdraví strávit půl hodinky v sauně a zaplavat si jen... Čtěte více Příspěvek Plavání jako prevence? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.09.2016 06:10 |

podobné články

Rakytník a jeho léčivé účinky

 
Bylinky si zaslouží své pevné místo, coby doplněk jakékoliv léčby či výtečná prevence. Jinak tomu není ani v případě rakytníku, kterého existuje 7 druhů. Nejčastěji se u nás lze setkat s Rakytníkem řešetlákovým – Hippophare rhamnojdes. Roste buďto v keřovité nebo stromové podobě a vyskytuje se po celé Evropě a Asii. Původem je však z Ruska. S velkou oblibou se pěstuje také na českých zahrádkách a vysazuje se rovněž kolem bytových jednotek. U některých druhů rakytníků se sbírají pouze listy, které se využívají na čaj. Jiné druhy naopak umožňují i sběr plodů ke konzumaci, prevenci a léčbě. Pravděpodobně vás bude zajímat, co obsahuje takový plod rakytníku. Věřte, že je toho skutečně mnoho. Plod rakytníku a jeho obsah Vitamín C, A, sk. vitamínů B, D, E, F, K Rutin (nezbytný pro zpevnění cév) Flavonoidy Pektin Třísloviny Stopové prvky Mastné nenasycené kyseliny Alkaloid hyppopheinu (působí proti depresím a nádorovým onemocněním) Co vše lze z rakytníku vyrobit? Olej Sirup Marmeláda Čaj Obklady Víno Likér Co vše rakytník léčí? Rakytník pomáhá léčit kožní onemocnění, jako je lupénka, atopický ekzém, akné nebo opruzeniny. Rovněž napomáhá rychlejšímu hojení ran a jizev. Výtečný je také u popálenin, omrzlin a proleženin. Vlasům dodává zdravý vzhled a lesk. Má protizánětlivé účinky a léčí sliznice. Trpíte-li na opary, afty a krvácivé dásně – sáhněte po rakytníku. Výtečným pomocníkem je u onemocnění štítné žlázy. Léčí gynekologické potíže, hemeroidy. Pomáhá i pacientům po chemoterapii a ozařování. V kosmetice se z něj připravují vonné olejíčky a krémy. V kuchyni jej využijete u přípravy marmelád, kompotů, čajů, likérů. Příspěvek Rakytník a jeho léčivé účinky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.03.2016 13:10 |

podobné články

Pravidelné ponocování a jeho projevy na vašem zdraví

 
Je u vás pravidelné ponocování častým zvykem? Pracujete na směny, kde jsou noční povinnost nebo naopak často protáhnete večerku až do ranních hodin? Pak věřte, že svému zdraví hodně škodíte! Pro tělo a zdraví celkově je pravidelné ponocování obrovskou zátěží. Jak a v čem vám může noční ponocování ublížit, se dozvíte v dnešním článku! Pravidelné ponocování a jeho dopady na naše zdraví Lékaři v tom mají jasno: podle nich má pravidelné ponocování výrazný vliv na zvýšení rizika vzniku onemocnění žaludečními vředy. Mimo jiné může způsobit choroby cév nebo srdce, zapříčinit zhoršení reprodukční schopnosti nebo našemu tělu pomoci aby mnohem rychleji zestárlo. A to rozhodně není žádoucí jev. Nočním ponocováním své tělo matete Časté ponocování můžeme přirovnat k jet lagu,  neboli časovému posunu způsobenému dálkovému transoceanskému letu. V tomto případě totiž dochází k narušení vnitřních hodin. Pokud v noci ponocujete, narušujete tak přirozený biorytmus –  a je úplně jedno, zda jste v noci vzhůru kvůli změnám zaměstnání nebo se díváte na televizi, chodíte se bavit nebo třeba studujete. Jaké jsou následky? Časté ponocování a narušený biorytmus ovlivňuje nejen teplotu ale i spánek má vliv na hormonální změny a dopady na krevní tlak. Dlouhodobé následky Věřili byste tomu, že pravidelné ponocování může způsobit, že zestárnete? Je dokázáno, že lidé, kteří delší dobu pracovali ve střídavém rytmu, zestárli v průměru o šest let, což rozhodně není zanedbatelné číslo. Pokud zastáváte názor, že ke změně a zlepšení zdravotního stavu stačí, pokud přestanete ponocovat, pletete se. Tělo na noční ponocování reaguje ještě několik let poté, během nich sice dochází k regeneraci, ale následky přetrvávají stále. Příspěvek Pravidelné ponocování a jeho projevy na vašem zdraví pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.06.2017 18:30 |

podobné články

Řeřicha bylinka pro zdraví a krásu

 
Řeřichu zahradní si mnoho lidí spojuje pouze s Velikonocemi, protože je pýchou svátečních stolů a mnozí s ní posypávají pečivo či saláty. Poté řeřicha opět upadne v zapomnění, což je velká škoda, protože je to bylinka plná minerálů a vitamínů, které lidské tělo potřebuje stále. Tato zázračná bylinka umí dokonale čistit žlučník, játra, krev, ledviny a trávicí trakt – s klidným svědomím lze říci, že jde takřka o universální lék. Ukrývá v sobě spousty vitamínu C, vitamíny skupiny B, provitamín A, K. Z minerálních látek jsou to především vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor a jód. Afrodisiakum pro pány V Indii je dokonce doporučována jako afrodisiakum pro muže. V západní fototerapii se používá k léčbě zánětu močových cest, rozpouští žlučové, močové i ledvinové kamínky. Sáhnout po ní můžete i k léčení suchého kašle či astmatu – rozšiřuje průdušky. Dobře působí také při dně a revmatismu. Mírní průjmové onemocnění, zlepšuje trávení, nadýmání, zmírňuje křeče a nevolnosti po jídle. Doporučována je po porodu, kdy stahuje dělohu. Zmírňuje i časté bolesti zad, odstraňuje únavu, tonizuje a podporuje produkci mateřského mléka. Čerstvý sirup lze využít pro detoxikační kúry. Dodá tělu důležité vitamíny, minerály, nabije vás energií. Zdraví a krásu vám zajistí řeřicha V jejich lístečcích naleznete pouhé minimum cukrů a bílkovin, zato jsou plné zdraví prospěšných látek – k těm nejvýznamnějším patří vitamín K, jež je důležitý pro správnou funkci srážlivosti krve, důležitou roli zastává také při mineralizací kosti. Lidová medicína si je vědomá těchto úžasných vlastností této bylinky už po staletí. Řeřicha se používala hojně k léčbě střevních parazitů, kožních potíží a dezinfekci ústní dutiny. Zajímat by se o tuto bylinku měli i jedinci, jež trpí osteoporózou, je totiž výtečným zdrojem vápníku. Rovněž snižuje hladinu cukru v krvi a díky jódu pomáhá lidem, kteří mají problémy se štítnou žlázou. V oblasti krásy sehrává velkou roli obsažená síra – nezbytná pro dobrý růst vlasů. Nálevy z řeřichy se doporučují odjakživa při... Čtěte více Příspěvek Řeřicha bylinka pro zdraví a krásu pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
11.06.2016 15:55 |

podobné články

Kniha, která rozbije předsudky pražské kavárny. Víme více o publikaci, která vzbudila rozruch, jen co vyšla

 
Tato země je naše. Takový název nese nová kniha rozhovorů s prezidentem Milošem Zemanem, která v těchto dnech vychází v nakladatelství Olympia. Jde o unikátní reprezentativní publikaci opatřenou dosud nepublikovanými snímky hlavy státu a originálními komentáři mluvčího Jiřího Ovčáčka, podle něhož kniha rozbourá předsudky prezidentových odpůrců.
31.08.2016 19:40 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (17922 článků) , Jiří Kniha (36 článků)

Jak na chřipku bez zbytečné chemie

 
Do České republiky dorazila opět chřipková epidemie. Chřipka, virové onemocnění dýchacích cest, je velmi nakažlivá a nevybírá si. Bez milosti postihuje jedince všech věkových skupin. Pokud vás skolila chřipka do postele, máme pro vás alespoň několik tipů, jak s viry bojovat, abyste byli dříve fit. Zahřejte se zevnitř „Pijte hodně tekutin, nejlepší je čistá voda a minerálky. Důležité jsou také horké tekutiny (čaje, zeleninové a masové vývary), které váš organismus hydratují, zahřejí a zároveň vyplaví toxiny,“ doporučuje PharmDr. Arndt z webu Prozdravi.cz. Při chřipce je navíc velmi důležité dodržovat pitný režim, protože vodu ztrácíme pocením. Tekutiny stačí doplňovat po malých dávkách, ale po celý den. Celkem byste měli vypít denně alespoň dva litry tekutin. Vdechujte eukalyptovou silici „Máte-li zablokovaný nos a dutiny a nosní kapky nepomáhají, napusťte do hrnce vodu, zahřejte ji k varu a přidejte pár kapek eukalyptového oleje. Důležité je přidat opravdu jen několik málo kapek. Nakloňte se nad hrnec, přes ramena a hlavu přehoďte ručník, ať pára zbytečně neutíká kolem, a inhalujte několik minut eukalyptovou páru,“ popisuje doktor Arndt. Pořídit si můžete také inhalační mast proti nachlazení a potírat jí spánky a čelo, nebo ji inhalovat rozpuštěnou ve vodě. Obsahuje eukalyptový olej, mentol a kafr, které se při styku s teplou pokožkou uvolňují a usnadňují dýchání. Ulevuje při rýmě i kašli. Pijte vitamíny – zeleninové šťávy Zařaďte do pitného režimu stoprocentní ovocné a zeleninové šťávy. Vitamíny, které obsahují, podpoří imunitní systém v jeho boji s nemocí a uzdravíte se rychleji. Dodržujte také známou poučku o pěti porcích ovoce a zeleniny denně. Citrusové plody dokáží díky obsahu vitaminu C s viry pořádně zamávat. Mlsejte med Med má téměř zázračné schopnosti ničit řadu mikroorganismů, takže se mu někdy přezdívá přírodní antibiotikum. Je důležité začít ho užívat už při prvních příznacích nemocí a pravidelně několikrát denně až do úplného vyléčení. Pamatujte... Čtěte více Příspěvek Jak na chřipku bez zbytečné chemie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
10.02.2015 15:21 |

podobné články

Recenze: Polévkování je kniha plná zdraví, vůně a tekutých dobrot

 
Milujete odšťavňování nebo mixování ovocných smoothies? Zkuste také polévkování! Nová kniha Alison Velázquezové je k tomu tím nejlepším průvodcem.
17.10.2017 17:10 |

podobné články

Osobnosti: Alison Alison (13 článků)

Řápková (ODS): Mediální neobratnost nebo freudovské přeřeknutí pana Mládka?

 
„Střední stavy, malý průmyslník, malý obchodník, řemeslník a rolník, ti všichni bojují proti buržoazii, aby zachránili před zánikem svou existenci jako střední stavy. Nejsou tedy revoluční, nýbrž konzervativní. A nejen to, jsou reakční, snaží se otočit kolo dějin zpět.“ Ne, to nejsou slova ekonomického experta ČSSD a jejího stínového ministra financí Jana Mládka. Je to citát z Manifestu komunistické strany pánů Marxe a Engelse.
20.03.2013 21:30 |

podobné články