Článek

Recenze: Šabach objevuje Ameriku. Literární ambice ale nechal doma v Dejvicích

 
Knižní novinka Petra Šabacha si neklade přílišné literární ambice a neskrývaně těží z autorových prověřených kvalit.
24.11.2015 10:25 |

podobné články

Osobnosti: Petr Šabach (20 článků)
Podobné články

Cenu Karla Čapka dostane Petr Šabach za přesvědčivé oslovení mladé generace

 
Cenu Karla Čapka pro rok 2016 dostane od Českého centra Mezinárodního PEN klubu Petr Šabach. Převezme ji ve čtvrtek v rezidenci pražského primátora. Podle poroty Petr Šabach nalezl zvlášť přesvědčivý způsob, jak oslovit mladou generaci. Zejména tím, jak zdůrazňuje styčné rysy mezi vlastním projevem a myšlením svých čtenářů, jejich vnímáním světa kolem sebe, konstatuje porota. V ní letos zasedli Jiří Dědeček, Petr Kotyk, Michal Novotný a Jiří Stránský a předsedal jí Vladimír Karfík. Cenu Karla Čapka založilo České centrum PEN klubu v roce 1994, kdy byla poprvé vyhlášena u příležitosti Světového kongresu PEN klubu v Praze.
05.01.2016 15:40 |

podobné články

Osobnosti: Michal Novotný (49 článků) , Karel Čapek (104 článků) , Jiří Stránský (38 článků) , Petr Šabach (20 článků) , Jiří Dědeček (22 článků) , Michal Novotný (46 článků) , Jiří Novotný (145 článků) , Vladimír Čapka (2 články) , Jiří Čapka (6 článků) , Karel Stránský (3 články) , Jiří Novotný (145 článků) , Vladimír Novotný (4 články)

Našel si cestu k mladé generaci. Cenu Karla Čapka obdrží Petr Šabach

 
Cenu Karla Čapka pro rok 2016 dostane od Českého centra Mezinárodního PEN klubu Petr Šabach. Autor knih, podle kterých vznikly filmy Šakalí léta, Pelíšky či Pupendo, si ocenění převezme ve čtvrtek. Podle poroty Petr Šabach nalezl zvlášť přesvědčivý způsob, jak oslovit mladou generaci.
05.01.2016 20:40 |

podobné články

Osobnosti: Karel Čapek (104 článků) , Petr Šabach (20 článků)

Šabach si dál jede to svoje

 
Jeden z nejoblíbenějších českých autorů Petr Šabach vydává soubor povídek Škoda lásky, v němž dál rozvíjí svá oblíbená témata. Píše vtipně a povědomě znějící historky, ve kterých je zase hořko, bojuje se za důstojnost a svobodu v možnostech totalitního státu a je tu samozřejmě přítomen také skvělý šabachovský humor a hlášky rádobyzkušených frajerů z pražského předměstí.
13.05.2009 12:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Šabach (20 článků)

Vychovaný voyeur Petr Šabach vydal svazek S jedním uchem naveselo

 
Podle povídky S jedním uchem naveselo, kterou přispěl v roce 2002 do souboru Nakladatelství Listen nazvaného Miluj mě víc, pojmenoval Petr Šabach svou novou knihu, v prostředí tržního hospodářství povinnou takřka každoroční připomínku čtenářům, že žije a píše. S jeho kmenovým nakladatelstvím Paseka ji nabízí právě Listen.
29.03.2011 10:05 |

podobné články

Osobnosti: Petr Šabach (20 článků)

Petr Šabach o radostech muže pozdně středního věku

 
Petr Šabach, jemuž část kritiky vyčítá zahleděnost do mládí prožitého v paradoxech minulého režimu i laskavost vůči němu, se v nové próze Máslem dolů vydal do současnosti. Příběh jeho Arnošta, blížícího se k hranici pozdně středního věku, začíná 11. září 2001, v okamžiku útoku letadel na newyorská Dvojčata.
03.05.2012 17:10 |

podobné články

Osobnosti: Petr Šabach (20 článků)

Cenu Karla Čapka dostane Petr Šabach

 
Cenu Karla Čapka pro rok 2016 dostane od Českého centra Mezinárodního PEN klubu Petr Šabach. Převezme ji ve čtvrtek v rezidenci pražského primátora, sdělila Dana Mojžíšová za České centrum PEN klubu.
05.01.2016 15:20 |

podobné články

Osobnosti: Karel Čapek (104 článků) , Petr Šabach (20 článků)

Šabach odmítl odměnu 100 tisíc za Cenu Karla Čapka. Já si z těchhle věcí dělal spíš legraci, tvrdí

 
Šabach uvedl, že si nedokáže vysvětlit, proč padlo rozhodnutí právě na něj, a bylo by mu lépe, kdyby cenu dostal jiný spisovatel.
29.01.2016 14:00 |

podobné články

Osobnosti: Karel Čapek (104 článků) , Petr Šabach (20 článků)

Paroubek: Analytik Lidového domu objevuje Ameriku

 
Dnes jsem se upřímně pobavil při čtení článku L. Jelínka s názvem Babiš si vyhlédl nevěstu. L. Jelínek, přední analytik Lidového domu, se zde obírá pravděpodobnou strategií A. Babiše v blízkém budoucnu a objevuje Ameriku v podobě možnosti vytvoření předvolební aliance hnutí ANO a hnutí STAN.
13.02.2015 04:35 |

podobné články

Mystifikátor Cempírek: Věděl jsem, že moje kniha nezapadne

 
Jde zřejmě o největší českou literární mystifikaci posledních let. Jan Cempírek napsal jako Lan Pham Thi knihu Bílej kůň, žlutej drak, vyhrál s ní Cenu Knižního klubu, dočkal se jejího vydání a pod falešnou identitou dokonce poskytoval rozhovory. Nakonec byl, především díky literární příloze Práva Salon, odhalen. Jedni teď Cempírka označují za nebezpečného podvodníka, druzí oceňují, jak napálil většinu literární obce.
05.12.2009 13:00 |

podobné články

Osobnosti: Jan Cempírek (6 článků)

Do Zlína míří spisovatelské hvězdy, blíží se třetí ročník festivalu Literární jaro

 
Literární legendy Ludvík a Marie Vaculíkovi i cenami ověnčená mladá autorka Kateřina Tučková. Autoři komiksů Lucie Lomová a Nikkarin i mladí básníci Miloš Kozumplík, Michal Stránský a Jiří Mareček. Všichni zmínění tvoří pestrou směs hostů, kteří se zúčastní letošního ročníku Literární jaro.
03.04.2012 10:50 |

podobné články

Osobnosti: Ludvík Vaculík (36 článků) , Jiří Stránský (38 článků)

Zemřel slavný literární kritik Reich-Ranicki

 
Ve věku 93 let zemřel ve středu zřejmě nejvýznamnější německý literární kritik současnosti Marcel Reich-Ranicki. Informoval o tom list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), v němž zesnulý vedl literární oddělení. Bezprostřední příčinu smrti deník nesdělil, nicméně Reich-Ranicki na jaře sám veřejně oznámil, že trpí rakovinou prostaty.
19.09.2013 10:35 |

podobné články

RECENZE: Šabach odjel před naší realitou do Anglie

 
Rothschildova flaška, tak se jmenuje nová próza Petra Šabacha (1951). Podle začátku se může čtenář těšit, že se něco dozví v autorově často ironickém podání nejen o době minulé, ale i o dnešním životě.
08.05.2015 13:00 |

podobné články

Osobnosti: Petr Šabach (20 článků)

RECENZE Robocop je fašisticky "cool". Vyšší ambice nenaplnil

 
Nový Robocop je dost odlišný od svého předobrazu a pokouší se naplňovat vyšší, ale značně různorodé ambice, což se mu moc nedaří.
12.02.2014 15:10 |

podobné články

RECENZE Robocop je fašisticky "cool". Vyšší ambice nenaplnil

 
Nový Robocop je dost odlišný od svého předobrazu a pokouší se naplňovat vyšší, ale značně různorodé ambice, což se mu moc nedaří.
12.02.2014 15:10 |

podobné články

Pajzl, ze kterého jde strach. „Nádražku“ v Dejvicích si ale místní chválí

 
V Dejvicích zná „nádražku“ snad každý. Podle místních je to největší pajzl v celé Praze, ale má své osobité kouzlo. I proto je zde neustále plno a lidé se sem vracejí dlouhé roky. Přes léto je plná i zahrádka. „Je to skvělá hospoda, sice pajzl, ale to je tady to nejlepší. A ty ceny, to nikde v Praze nenajdete,“ říká Blesku Kristýna (23). Panáka tu dostanete i za osm korun.
21.05.2016 18:05 |

podobné články

Díky, Blani! Řidiči chválí tunely, vadí jim ale provoz na Smíchově a v Dejvicích

 
Už třetí den mohou řidiči jezdit třemi novými tunely, které jsou součástí komplexu Blanka. O víkendu byl provoz plynulý, nejvíce se ale čekalo, jak tunely pomohou Praze ve špičce pracovních dní. A z reakcí na sociálních sítích vyplývá, že Blanka obstála. Lidé se až diví, že teď mají cestu kratší i o 25 minut. Naopak někteří si stěžují na situaci v Dejvicích a na Smíchově. Novinkou pondělního dopoledne je, že maximální povolená rychlost v tunelech se zvedla z 50 km/h na 70 km/h. Prolistujte si reakce lidí na sociálních sítích.
21.09.2015 18:30 |

podobné články

Recenze: Chirovici ve vynikajícím thrilleru nastavuje zrcadlo pravdě a vzpomínkám

 
30 let po vraždě univerzitního profesora se objevuje rukopis jednoho z podezřelých. Vrah nebyl nikdy dopaden a kniha slibuje odhalení pachatele i událostí, které případ provázely. Lákavý policejní pomníček nakonec ale musí vyřešit literární agent a jeho kamarádi.
08.05.2017 11:10 |

podobné články

České literární centrum zahajuje činnost

 
V lednu 2017 začne pracovat České literární centrum. Instituci, která by měla sjednotit a zefektivnit propagaci české literatury v zahraničí i doma, bude spravovat příspěvková organizace ministerstva, Moravská zemská knihovna v Brně.
30.10.2016 16:15 |

podobné články

Nemocné lípy šly i přes protesty k zemi. V pražských Dejvicích se kácelo

 
Technická správa komunikací (TSK) dnes v pražských Dejvicích pokácela 12 vzrostlých stromů v lipové aleji v Thákurově ulici. Kácení počátkem roku povolil vlastník parku - magistrát. Proti tomu se ale postavila občanská sdružení, která požadovala, aby Praha toto rozhodnutí zrušila. "Úřady nedaly lidem šanci lípy zachránit," řekla v sobotu mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková.
25.03.2012 03:43 |

podobné články