Článek

RECENZE: Rozjímání nad plátnem malíře Lutobora Hlavsy

 
Retrospektiva malíře Lutobora Hlavsy, kterou připravila pražská galerie European Arts, ukazuje jeho tvorbu ze všech zorných úhlů. Chce zachytit a akcentovat zásadní umělcova tvůrčí východiska, ale také načrtnout pohnutky, které k nim vedly.
23.04.2015 08:35 |

podobné články

Podobné články

DRZOST! Krádež pamětní desky Mejly Hlavsy

 
Zloděj ukradl v noci na čtvrtek na pražském Novém Městě bronzovou pamětní desku spoluzakladatele skupiny The Plastic People of The Universe Mejly Hlavsy.
08.04.2011 16:40 |

podobné články

Plastici připomenou nedožité 63. narozeniny „Mejly” Hlavsy

 
Nedožité 63. narozeniny výrazného zástupce českého hudebního undergroundu Milana „Mejly” Hlavsy připomenou v pátek jeho někdejší spoluhráči z kapely The Plastic People of The Universe (PPU) v pražském Paláci Akropolis. Koncert doplní projekce fotografií i dosud nepublikované videomateriály z 80. let, informoval Romek Hanzlík.
17.01.2014 08:45 |

podobné články

Kuchařová líbala miminko, Brzobohatý se culil. Táňo, mimčo ti sluší!

 
Málokterý chlap dokáže to, že mu nejkrásnější žena světa roku 2006 líbá ruce. Taťána Kuchařová (27) se na vernisáži malíře Lutovara Hlavsy nemohla odtrhnout od miminka, které je vnukem slavného umělce. Dokonce mu několikrát políbila ručičku.
14.04.2015 14:20 |

podobné články

Osobnosti: Taťána Kuchařová (910 článků)

RECENZE: Fantazie v modré malíře Františka Kupky

 
V dobovém interiéru zrekonstruovaných lázní císaře Františka Josefa I. připravila Oblastní galerie Liberec výstavu českého malíře Františka Kupky (1871– 1957). Malíře, jehož tvorba je převážně svázána s Francií, přesto má u nás status významného tvůrce a jeho obrazy trhají rekordy na světových i domácích aukcích.
01.07.2014 09:00 |

podobné články

Osobnosti: Josef František (160 článků)

K rozjímání s Bohem jen do kostela? Věřící mají modlitební automaty

 
Za slovem božím už nemusejí věřící v Německu jen do kostelů. K rozjímání mohou využít i modlitebních automatů, které dnes stojí v Berlíně, Frankfurtu nad Mohanem a donedávna v Drážďanech.
04.09.2011 18:20 |

podobné články

Je Bílá sobota, pro křesťany den rozjímání a nočního bdění

 
Dnes je Bílá sobota, pro křesťany den rozjímání a modliteb. Některé křesťanské církve slaví večer a v noci ze soboty na neděli vigilii vzkříšení - liturgickou připomínku a zpřítomnění zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Katolické obřady začínají na tuto "noc nocí" zapalováním ohňů a zažehnutím velikonočních svící vnášených do chrámů. Svíce představují symbol světla, které s Kristem přišlo do světa. Noc na Bílou sobotu je také příležitostí k pokřtění dospělých.
23.04.2011 10:05 |

podobné články

Duškovo rozjímání o životě

 
S několikavýznamovým názvem Tvarytmy (Eminent, 208 stran, 249 Kč) nabídli herec a dramaturg Jaroslav Dušek a etnoložka a cestovatelka Pavlína Brzáková druhou knihu svého rozjímání o životě. Volně navazuje na jejich vyprávění o životě, smrti i cestování pojmenované Ze mě.
25.03.2015 10:01 |

podobné články

Osobnosti: Jaroslav Dušek (70 článků)

Příběh malíře: Život Jaroslava Fanty by vydal na několik knih

 
Život malíře Jaroslava Fanty (92) by vydal na několik knih a dramatický film. On však dokázal všechny jeho zákruty vměstnat do dvou set třiceti stran. Vznikla poutavá kniha Příběh malíře (nakl. Barrister & Principal), u které se někdy až tají dech. Jak mohl jeden člověk prožít či spíše přežít tohle všechno?
23.02.2012 17:15 |

podobné články

Zeměměřický úřad potvrdil, že Sněžka měří 1603,296 metru

 
Nejvyšší tuzemská hora Sněžka měří na svém nejvyšším bodu, který se nachází v Polsku, 1603,296 metru nad mořem. Měření geodeta Vladimíra Hlavsy potvrdil Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK). Informoval o tom dnes mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Dosavadní nadmořská výška 1602 metrů nad mořem byla odvozená od výšky trigonometrického bodu. 
25.02.2014 16:55 |

podobné články

Plastici a Půlnoc budou na turné vzpomínat na Milana "Mejlu" Hlavsu

 
K nedožitým 61. narozeninám Milana "Mejly" Hlavsy připravili jeho spoluhráči sérii koncertů. Turné s názvem Vzpomínka na Mejlu skupin The Plastic People of the Universe a Půlnoc zahájí 1. března vystoupení na zámku v Holešově. Za pořadatele o tom informoval Romek Hanzlík.
03.02.2012 14:40 |

podobné články

RECENZE: Rebel překračující estetické kategorie. Bilance skláře a malíře Vladimíra Kopeckého

 
Muzeum Kampa v Praze představuje bilanci tvorby dvaaosmdesátiletého Vladimíra Kopeckého, malíře a klasika českého ateliérového skla.
01.05.2014 11:55 |

podobné články

RECENZE: Objevení pozapomenutého malíře Brázdy

 
Galerie Petra Brandla v Praze objevuje pro českou veřejnost pozapomenutého, ale kdysi slavného malíře Oskara Brázdu (1887– 1977), a to výstavou i knihou Iva Koudelky.
20.03.2015 09:25 |

podobné články

Osobnosti: Petr Brandl (3 články)

Evropa před Vánocemi rozjímá o terorismu. A my prý nepomáháme

 
Luděk Navara se na stránkách MF Dnes zamýšlí nad tom, čím se letošní adventní čas rozjímání liší od roků předchozích. Letos se nad blížícími Vánocemi a vánočními stromky vznáší hrozba terorismu. Ani v jejím stínu bychom ale neměli zapomínat, že uprchlíci jsou především lidé jako my.
12.12.2015 12:35 |

podobné články

Evropa před Vánoci rozjímá o terorismu. A my prý nepomáháme

 
Luděk Navara se na stránkách MF Dnes zamýšlí nad tím, čím se letošní adventní čas rozjímání liší od roků předchozích. Letos se nad blížícími se Vánoci a vánočními stromky vznáší hrozba terorismu. Ani v jejím stínu bychom ale neměli zapomínat, že uprchlíci jsou především lidé jako my.
12.12.2015 12:40 |

podobné články

Vích (SPD): Rozjímání Merkelové a Hollanda nad krizí EU opět nic nepřineslo

 
Celý svět staví zdi a ploty a Merkelová a Holland společně přemýšleli na svém jednání nad tím proč. Odpověď je ale poměrně jasná. Příčiny je potřeba vidět v následujících souvislostech.
28.01.2017 07:40 |

podobné články

Zelený sex od malíře Jiřího Načeradského je k vidění v pražském Mánesu

 
Výstavní síň Mánes až do konce ledna uvádí výstavu malíře Jiřího Načeradského, která zaručeně udělá radost nejen příznivcům českého výtvarného umění té nejvyšší kvality, ale každému, kdo se rád podívá na atraktivní, pozoruhodné obrazy.
20.01.2010 16:31 |

podobné články

Průřez tvorbou malíře Zdeňka Sýkory nabízí Městská knihovna v Praze

 
Galerie hlavního města Prahy nabízí v Městské knihovně do 2. května přehlídku celoživotní tvorby lounského malíře Zdeňka Sýkory, jednoho z evropských průkopníků použití počítače ve výtvarném umění.
23.02.2010 09:55 |

podobné články

Kurátorka Baccagliniová: Propadnout Modiglianiho kouzlu je snadné

 
Italská umělecká kurátorka Serena Baccagliniová vypadá jako herečka Květa Fialová a je stejně vášnivá i stejně poetická. Ve spolupráci se soukromou Galerií Vernon pro Prahu s obrovským entuziasmem a italskou grácií vydupala z prakticky ničeho zajímavou a velmi osobní výstavu o životě a díle velkého italského malíře Amedea Modiglianiho (1884–1920) v Obecním domě. Patřil mezi nejslavnější malíře tzv. Pařížské školy.
16.12.2010 11:15 |

podobné články

Osobnosti: Květa Fialová (203 článků)

V Museu Kampa vzpomínali na malíře Zdeňka Sýkoru

 
Lidé ve středu v pražském Museu Kampa vzpomínali na malíře Zdeňka Sýkoru, jednoho z nejvýznamnějších českých výtvarných umělců, který zemřel 12. července ve věku 91 let v rodných Lounech. Dlouhý zástup návštěvníků rozloučení, které se neslo v uvolněné atmosféře, kondoloval Sýkorově manželce Lence.
20.07.2011 19:55 |

podobné články