Článek

RECENZE: Něžná a poetická Ravelova féerie v Budějovicích

 
Doslova kouzelnou podívanou vytvořil tým režisérského dua SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) z Ravelovy jednoaktové opery Dítě a kouzla se souborem Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.
09.05.2016 13:15 |

podobné články

Podobné články

Vyšla nová kniha Féerie pro jindy od Louise Ferdinanda Célina

 
Publikoval pod jménem Céline, jinak to byl lékař Louis Ferdinand Destouches (1894–1961) a expresivní román Féerie pro jindy I psal v roce 1946 jako vězeň kodaňské věznice. Tam skončil na přání Francie.
07.02.2012 09:10 |

podobné články

RECENZE: Špinarova čapkovská féerie baví, ale i nudí

 
Inscenovat dnes hmyzí alegorii bratří Čapků je dost ošidné. Svět se za necelé století drasticky změnil a výzkum lidské krutosti prošel tvrdými praktickými experimenty. Čapkovská laskavě soucitná rétorika zní dnes proto hodně čítankově a není snadné vtisknout jí uvěřitelnou jevištní podobu.
06.06.2014 14:55 |

podobné články

RECENZE: Slovenská nová vlna je hravá, poetická i erotická

 
Generaci slovenských fotografů, kteří v osmdesátých letech minulého století studovali na pražské FAMU, pojmenovali teoretici umění jako Slovenskou novou vlnu.
18.12.2013 13:06 |

podobné články

Poetická i vizuální nádhera plná emocí: Recenze Ori and The Blind Forest

 
Les v Nibelu, místo tisíce duchů i výjimečných živočichů a kreatur. Magický hvozd však stihla pohroma a je jen na kouzelném stvoření Ori, aby ho zachránilo. Na své cestě pozná radost, smutek, napětí, zoufalství, ale i boj o život. Ori and The Blind Forest je graficky i hudebně výjimečné dílo, pod jehož pestrobarevnou paletou se skrývá příběh se skutečnou duší.
17.04.2015 12:40 |

podobné články

V ČR padaly teplotní rekordy, v Budějovicích bylo přes 20 stupňů

 
Na řadě míst v Česku v úterý padly teplotní rekordy, nejtepleji bylo v Českých Budějovicích, kde teplota krátce po poledni dosáhla 20,4 stupně Celsia. Na dalších místech v jižních Čechách se rtuť teploměrů dostala přes 18 stupňů. V Českých Budějovicích je to podle meteorologa Gustava Sysla nejteplejší 17. listopad od začátku měření v roce 1886.
17.11.2009 14:55 |

podobné články

V Českých Budějovicích se objevila úplavice

 
Hygienici v Českých Budějovicích zjistili u několika lidí infekční průjmové onemocnění úplavici. Postižení se nejspíš nakazili z bramborového salátu v jedné jídelně, oznámil pracovník Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích František Kotrba
30.07.2010 10:40 |

podobné články

Soud v Budějovicích rozplétá divné zakázky na obraně. Obžalováno je 52 lidí

 
AKTUALIZOVÁNO. U Krajského soudu v Českých Budějovicích dnes začalo projednávání případu 52 lidí, kteří podle obžaloby manipulovali se zakázkami na ministerstvu obrany. Podle protikorupční policie ovlivnili nejméně 30 zadávacích zařízení na rekonstrukce objektů za 300 milionů korun v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích a Praze.
10.09.2012 08:00 |

podobné články

Auto ESA otevírá v Českých Budějovicích moderní autocentrum

 
Společnost Auto ESA pokračuje ve své expanzi a otevírá již osmé autocentrum, tentokrát v Českých Budějovicích. Na ploše 3500 m2 bude nabízeno cca 150 vozidel nejžádanějších modelů a kategorií. Otevřením jihočeské pobočky firma vytvořila přibližně dvacet pracovních míst a zároveň posílila zákaznické centrum v Praze, aby veškeré požadavky klientů byly i nadále vyřizovány ve vysokém standardu. Firma plánuje, že v Českých Budějovicích letos zobchoduje přibližně 1.000 vozidel, přičemž celkové plány skupiny pro rok 2016 je 17.000 prodaných vozidel.
30.06.2016 11:20 |

podobné články

Balbínova poetická strana půjde před soud

 
Návrh na pozastavení činnosti strany podala ještě Topolánkova vláda kvůli neprůhlednému financování.
24.10.2009 18:20 |

podobné články

Kurátorka Baccagliniová: Propadnout Modiglianiho kouzlu je snadné

 
Italská umělecká kurátorka Serena Baccagliniová vypadá jako herečka Květa Fialová a je stejně vášnivá i stejně poetická. Ve spolupráci se soukromou Galerií Vernon pro Prahu s obrovským entuziasmem a italskou grácií vydupala z prakticky ničeho zajímavou a velmi osobní výstavu o životě a díle velkého italského malíře Amedea Modiglianiho (1884–1920) v Obecním domě. Patřil mezi nejslavnější malíře tzv. Pařížské školy.
16.12.2010 11:15 |

podobné články

Osobnosti: Květa Fialová (195 článků)

Čínský mág předvedl synchronizované plavání rybiček

 
Dostat se do čínského galapředstavení, které je nejsledovanější události roku vůbec, je sen každého umělce. Mág Jang-tung Fu měl účast přislíbenou a zemi dostal do kolen. Číňan totiž zdánlivě psychicky kontroloval skupinku rybiček a přinutil je synchronizovaně plavat. Tak poetická však realita zřejmě nebude a Čína jeho další vystoupení v celonárodní televizi zrušila.
17.02.2011 17:00 |

podobné články

Strana z hospody: Kalouska jsme žalovali, odborům se smějeme

 
Balbínova poetická strana nepatří právě k největším uskupením na české politické scéně. Její šéf Jiří Hrdina, který je nazýván geniální guvernér, nezapadá přesně do našich představ o politicích. Na otázky odpovídá naprosto jednoznačně, nemlží jako politici parlamentních stran, každému tyká a s ministrem financí Miroslavem Kalouskem se soudil. Přesto ho považuje za inteligentního člověka. Bohužel však schopného všeho, prostě muže, který propluje vším.
03.07.2011 17:45 |

podobné články

Osobnosti: Miroslav Kalousek (5866 článků) , Jiří Hrdina (15 článků) , Miroslav Hrdina (3 články)

Ludvík Hess znovu vypráví o koních, dívkách i babyboxech

 
Stařec a kuře se jmenuje další díl volné trilogie propagátora babyboxů Ludvíka Hesse, jehož ctitelé literatury znají jako vydavatele časopisu poezie Divoké víno. Poetická duše chovatele koní pokračuje ve stopování osudů stárnoucího Jaroslava, který v péči o koně a v otevírání dalších babyboxů spatřuje smysl života.
28.11.2011 13:00 |

podobné články

Osobnosti: Ludvík Hess (113 článků)

Tajemství filmu Postřižiny: Pepina měl hrát Menšík, jenže se naštval! Proč?

 
„Vlasy paní sládkové a kašna na náměstí jsou ozdobou tohoto města.“ Ano i tato poetická hláška zazněla v české filmové klasice Postřižiny. Režisér Jiří Menzel se ujal díla svého oblíbeného autora Bohumila Hrabala a výsledek stál opravdu za to. Není rok, aby televize příběh krásné paní správcové, jejího úzkostlivého manžela Francina a ukřičeného strýce Pepina nevysílaly. Co se o filmu neví?
17.02.2013 12:15 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Menzel (256 článků) , Bohumil Hrabal (67 článků)

Tankujte volové! Andrej Babiš na plakátech nechtěně zútočil na voliče

 
Recese, nebo útok politických rivalů? Na plakátech radí Andrej Babiš veřejnosti: „Tankujte volové, z každého litru mám dvě kačky.“ Billboardy zase šéfa hnutí ANO ukazují s podnikatelem Zdeňkem Bakalou a sloganem: „Poctivou prací k miliardám". Od autorství antikampaně se už distancovala Balbínova poetická strana nebo Strana svobodných občanů.
09.10.2013 17:20 |

podobné články

Osobnosti: Andrej Babiš (7805 článků)

Tankujte, volové! Andrej Babiš na plakátech nechtěně zaútočil na voliče

 
Recese, nebo útok politických rivalů? Na plakátech radí Andrej Babiš veřejnosti: „Tankujte volové, z každého litru mám dvě kačky.“ Billboardy zase šéfa hnutí ANO ukazují s podnikatelem Zdeňkem Bakalou a sloganem: „Poctivou prací k miliardám". Od autorství antikampaně se už distancovala Balbínova poetická strana nebo Strana svobodných občanů.
09.10.2013 17:40 |

podobné články

Osobnosti: Andrej Babiš (7805 článků)

Přiznání Borhyové: Niko mého expartnera nezná, ale nevadí mu

 
Lucie Borhyová se netají tím, že zůstali s expřítelem Alanem Babickým přáteli. Její současný partner, řecký podnikatel Niko, ho zatím osobně nezná, ale nevadí mu.
04.09.2009 14:30 |

podobné články

Osobnosti: Lucie Borhyová (1291 článků) , Nika Nika (78 článků)

Ewa Farna nezná žádnou českou pohádku

 
Zpěvačka Ewa Farna fotila kalendář o českých pohádkách, ale sama nezná ani jednu. Rodiče jí četli polské pohádky, a tak šestnáctiletá zpěvačka vůbec netuší, kdo byla jezinka, kterou ztvárnila na fotografii pro projekt Celé Česko čte dětem.
30.09.2009 15:00 |

podobné články

Osobnosti: Ewa Farna (923 článků)

Klaus nezná problémy Čechů, myslí si polovina lidí

 
Prezident Václav Klaus důstojně reprezentuje svůj úřad, nezná však problémy obyvatel ČR. Myslí si to alespoň 54 procent respondentů průzkumu CVVM. V šesti kategoriích, které zahrnovaly například plnění funkcí daných Ústavou či reprezentaci země v zahraničí, šlo o jedinou, kde byla hlava státu hodnocena výrazně negativně.
14.02.2011 17:35 |

podobné články

Osobnosti: Václav Klaus (8375 článků)