Článek

RECENZE: Mornštajnová opět zkoumá obyčejného českého člověka

 
Po debutovém románu Slepá mapa, vykreslujícím osudy tří žen jedné rodiny, zmítaných historickými událostmi minulého století, přichází česká spisovatelka a překladatelka Alena Mornštajnová (52) s druhou knihou. V románu Hotýlek jen velmi lehce obměnila motivy, avšak místní kolorit, historický rámec příběhu a tón vyprávění zůstávají téměř stejné.
27.07.2015 07:05 |

podobné články

Podobné články

Jitka Mornštajnová - foto

 
MODERATORKA || MISS ACADEMIA || FOTOMODELKA || ORIENT || SAXOFON || OSTATNÍ • Jitka Mornštajnová (http://silecia.euweb.cz )
06.10.2009 06:45 |

podobné články

Nové knihy: Kadlečková, Mornštajnová, Mikeš, Třeštík, Stenová

 
Nabídka nových titulů uvádí ságu Vilmy Kadlečkové ze Země zdánlivě v daleké minulosti, příběhy mužů a žen 20. století přinášejí Alena Mornštajnová i Vladimír Mikeš. Připomenutí si zasluhuje próza Michaela Třeštíka. O světě domnělé dokonalosti vypráví Američanka Lois Lowryová, historický román nabízí britská prozaička Alison Weirová. Detektivku zase Švédka Viveca Stenová.
28.06.2013 07:30 |

podobné články

Umělecký kousek z obyčejného umyvadla? S Gondíky si ho vyrobíte i vy

 
Mít originální interiér je sen téměř každého. Mozaiky jsou jednou z cest, jak si jednoduše a hravě vyzdobit interiér. Tento způsob není nic nového. Podle archeologů spatřily mozaiky světlo světa už 2 000 až 3 000 let před naším letopočtem. Jak se z obyčejného dřevěného stolku nebo obyčejného umyvadla může stát umělecký kousek, vám poradí v pořadu Gondíci s. r. o. designérka Ivana Bondareva Dubnová.
09.05.2015 06:40 |

podobné články

RECENZE: Slepá mapa je víc poznámkami než románem

 
Debutantka Alena Mornštajnová sleduje v knize Slepá mapa osudy tří generací žen vinoucí se podél československých dějin 20. století.
19.08.2013 07:05 |

podobné články

Winton by byl rád považován za obyčejného Čecha, tvrdí jeho dcera

 
Zachránci stovek československých židovských dětí siru Nicholasi Wintonovi není moc příjemné, že je označován za hrdinu, byl by rád považován za obyčejného Čecha. V Praze to dnes při představení českého překladu knihy o svém otci Není-li to nemožné... řekla jeho dcera Barbara Wintonová. Označení za hrdinu by si podle něj zasloužili jeho kolegové, kteří v Praze židovským dětem před vypuknutím druhé světové války pomáhali s vycestováním, zatímco on už byl v Británii.
27.11.2014 20:58 |

podobné články

Petra Soukupová s lehkostí zkoumá těžkosti rodinného života

 
Recenze nové knihy Petry Soukupové, která ve svém románu Pod sněhem zkoumá rodinné vztahy i životní role ženy.
26.05.2015 11:55 |

podobné články

Osobnosti: Petra Soukupová (8 článků)

Z nových knih: Viewegh, Šabach, Follett i Mornštajnová

 
Bohatá nabídka přináší prózu Petra Šabacha, povídkový soubor Michala Viewegha, román Aleny Mornštajnové i třetí, závěrečný díl série Kena Folletta nazvané Století. A samozřejmě nemůže chybět komiks.
08.05.2015 07:10 |

podobné články

Osobnosti: Michal Viewegh (163 článků) , Ken Follett (1 článek) , Petr Šabach (20 článků)

TV tipy a chyby: Hudbu složil, slova napsal nebo Příběhy obyčejného šílenství

 
Pokud o víkendu zapnete televizi ve správnou chvíli, určitě se zasmějete. Komedie Hudbu složil, slova napsal nebo Příběhy obyčejného šílenství patří k nadprůměru a také film O rodičích a dětech, byť není klasickou komedií, nabízí spoustu trapných situací a třeskutých dialogů.
21.01.2011 12:55 |

podobné články

Špatná zpráva: Česká pošta zdražuje! Za dopisy i balíky si připlatíte

 
Pozor, Česká pošta zdražuje! Poslání obyčejného balíku je nyní dražší o 22 korun, doporučené psaní či balíček o pět korun. Cena za poslání obyčejného dopisu naštěstí jako jediná zůstává stále stejná.
01.02.2015 16:20 |

podobné články

ČNB zkoumá úvěr na volby pro sociální demokracii

 
Česká národní banka se začala zabývat okolnostmi, za kterých družstevní záložna Fio poskytla ČSSD úvěr na volební kampaň ve výši 180 milionů korun. Podle informací HN zkoumá, zda tím kampelička neporušila pravidla o obezřetném podnikání.
23.03.2010 08:40 |

podobné články

Vědec dostal 25 milionů Kč. Zkoumá "moře" v lidech

 
Vědec Pavel Jungwirth, letos oceněný Akademickou prémií ve výši 25 milionů korun, se zabývá působením solí v lidském těle. Uvádí, že zkoumá moře v člověku.
09.09.2010 13:15 |

podobné články

Slovenský web zkoumá, zda Zeman a Fico neporušili zákaz kouření

 
Zda český prezident Miloš Zeman a slovenský premiér Robert Fico neporušili slovenský zákon proti kouření, zkoumá slovenský web cas.sk. Na fotografiích pořízených před dnešním obědem na úřadu vlády v Bratislavě jsou totiž před oběma politiky vidět popelníky.
04.04.2013 18:30 |

podobné články

Osobnosti: Robert Fico (645 článků) , Miloš Zeman (15950 článků)

Ministerstvo zkoumá, jak ČD vykazují ztrátovost rychlíků

 
Ministerstvo dopravy zkoumá, jak pravdivě České dráhy (ČD) vykazují ztrátovost rychlíků, které si od nich dosud stát ročně za více než čtyři miliardy korun ročně objednává. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes.
17.04.2013 06:45 |

podobné články

Byli si rovni, teď se liší ve všem: Unikátní fotosérie zkoumá sociální rozdíly společnosti

 
Mark Laita je fotograf narozený v divokém Detroitu a zřejmě jeho domovské město zločinnosti a hlubokých sociálních a rasových rozdílů jej přimělo se osm let věnovat této unikátní sérii fotografií, kde zkoumá vliv prostředí, rodiny a společnosti, který spojuje a zároveň rozděluje dva lidi se stejnými předpoklady.
10.05.2013 23:10 |

podobné články

Victoria Silvstedt (39) si v moři zkoumá obsah plavek: Fuj, snad tam nemám chobotnici?

 
Vynořuje se z vln na pláži v Miami a v bikinách něco soustředěně zkoumá. Co to asi bude?
18.03.2014 16:25 |

podobné články

Osobnosti: Victoria Silvstedt (26 článků)

Policie zkoumá výroky Semelové. V případě obvinění jí hrozí vězení

 
Komunistická poslankyně Marta Semelová se pro své výroky ocitla v hledáčku policie. Ta nyní zkoumá, zda nespáchala hned tři trestné činy. Zprávu přinesl deník Právo.
29.03.2014 16:45 |

podobné články

Osobnosti: Marta Semelová (239 článků)

Policie zkoumá diář miliardáře Kovarčíka: Záhada 600 milionů! Šlo o praní peněz?

 
Zesnulý miliardář Peter Kovarčík (†61) se dostal do hledáčku protikorupční policie. Ta zkoumá diář někdejšího přítele Kateřiny Brožové (47). Detektivové se chtějí dopátrat původu 600 milionů na švýcarském kontě, kam měl zámožný podnikatel přístup, informovalo Právo.
06.05.2015 08:25 |

podobné články

Osobnosti: Kateřina Brožová (401 článků) , Peter Kovarčík (62 článků)

České svědectví: Kvůli palmovému oleji rozsekali opice mačetami

 
O problém palmového oleje se již začali zajímat i Češi. Zkoumají na obalech, v čem všem je, hledají alternativy. Zkoumá i přírodovědec Stanislav Lhota, ovšem přímo v Indonésii, která je mašinerií výroby palmového oleje těžce zasažena. A to i kvůli záměrně zakládaným požárům a zabíjeným zvířatům. Český primatolog, který zkoumá orangutany a další opice, poskytl Blesk.cz rozhovor během letu z Bruselu do Prahy. Vracel se domů i přes belgickou metropoli, kde se živě debatovalo právě o palmovém oleji.
17.09.2016 05:40 |

podobné články

Objevil se první potvrzený případ přenosu ptačí chřipky z člověka na člověka

 
První potvrzený případ přenosu nového viru ptačí chřipky H7N9 z člověka na člověka byl zaznamenán v Číně. Dvaatřicetiletá žena se infikovala, když se starala o svého nemocného otce. Oba zemřeli. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News. 
07.08.2013 11:05 |

podobné články