Článek

Recenze: Matku vyměnil za komunismus a Mao Ce-tunga

 
Na podzim roku 1989 se neotřásá v základech jen komunistický režim východní Evropy, ale i život Nora Arvida Janssona. Jeho matce právě diagnostikovali rakovinu, žena se ho po mnoha letech rozhodla opustit a on se zoufale potácí osamělým životem. Obrací se tak do minulosti a po vzoru veršů svého někdejšího idolu Mao Ce-tunga „proklíná řeku času“. Úryvek básně jakožto ústřední motto příběhu promítl norský autor Per Petterson i do názvu knihy.
27.03.2016 11:50 |

podobné články

Osobnosti: Mao Mao (21 článků)
Podobné články

Kult Mao Ce-tunga by měl být přehodnocen, říká jeho vnuk

 
Uctívání čínského revolučního vůdce Mao Ce-tunga zašlo příliš daleko a mělo by být přehodnoceno. Podle listu Daily Telegraph to prohlásil Maův vnuk, který se domnívá, že jeho dědeček by nyní měl být vnímán jako "normální člověk". Mao vládl komunistické Číně až do své smrti v roce 1976.
07.03.2013 17:30 |

podobné články

POTVRZENO: Jediný vnuk Mao Ce-tunga je generálmajorem

 
Rod proslulého vůdce lidové Číny se opět dostal na výsluní – čínská média nyní potvrdila, že jediný vnuk komunistického vůdce Mao Ce-tunga byl jmenován generálmajorem, píše MF Dnes.
03.08.2010 07:15 |

podobné články

Pohoršená Čína: Vnučka vůdce Mao Ce-tunga je miliardářka! A miluje kapitalistu

 
Je vnučkou velkého revolučního vůdce a otce čínského komunismu Mao Ce-tunga. Spolu s manželem, údajně kapitalistou, se však nyní objevila v žebříčku nejbohatších lidí z Číny. Sice až ve třetí stovce, ale přesto. Vyvolalo to vlnu reakcí - včetně narážek na pokrytectví čínského režimu.
09.05.2013 22:55 |

podobné články

V Číně se na Pottera nedostalo, čeká se na Mao Ce-tunga

 
Pokud si čeští nadšenci filmové ságy Harry Potter myslí, že na poslední část čekali příliš dlouho, měli by jet do Číny. Zdejší obyvatelé totiž musí na svého oblíbence čekat do té doby, než film s Mao Ce-tungem shlédne dostatek diváků.
21.07.2011 14:55 |

podobné články

Osobnosti: Harry Potter (1177 článků)

V Číně začala výstava Andyho Warhola, Mao Ce-tung na ní chybí

 
Muzeum současného umění v Šanghaji zahájilo v neděli výstavu děl amerického mistra pop-artu Andyho Warhola. Chybí na ní ale jeho slavné portréty bývalého čínského vůdce Mao Ce-tunga, napsala agentura AFP.
29.04.2013 08:35 |

podobné články

Osobnosti: Andy Warhol (86 článků)

Andyho Warhola přivezli do Prahy: I s Marilyn Monroe, Jaggerem a Mao Ce-tungem!

 
Portréty Marilyn Monroe, Mao Ce-tunga či Micka Jaggera, legendární Kráva vytištěná na tapetovém papíře... I takové poklady z dílny fenomenálního umělce Andyho Warhola teď můžete vidět v Praze! A to na výstavě I´m OK.
16.06.2014 10:20 |

podobné články

Osobnosti: Mick Jagger (228 článků) , Marilyn Monroe (389 článků) , Andy Warhol (86 článků)

Prezident Zeman na návštěvě v Číně: Jezdil ve voze diktátora Mao Ce-tunga!

 
Ač Zeman oplývá láskou k české automobilce a v Praze má k dispozici prezidentský superb, zahraničí je zahraničí. A při návštěvě v Číně dostal k dispozici limuzínu s trochu jinou historií – vůz značky Red Flag (v překladu červená vlajka) je kopií auta ZIL, kterým jezdívali sovětští hlavouni. Jde o zmodernizovanou verzi modelu, ve kterém se nechával vozit i sám čínský komunistický pohlavár Mao Ce-tung. Tomu jsou přisuzovány miliony lidských obětí..
27.10.2014 05:15 |

podobné články

V Číně vyrostla 37 metrů vysoká socha diktátora: Obr Mao Ce-tung vypadá jako Shrek ze zlata!

 
Zlatí komunisté, posteskne si nejeden staromilec. Je to silně kacířské, jenže takhle pořád smýšlí ještě hodně lidí. V Číně tenhle blábol ovšem dokonale zhmotnili. Vztyčili uprostřed polí gigantického Mao Ce-tunga, zakladatele komunistické Číny, diktátora a vraha.
10.01.2016 05:20 |

podobné články

Osobnosti: Mao Mao (21 článků)

VIDEO: Čínský kadeřník dělá modely staveb z lidských vlasů

 
Chuang-sin si vybral pro tvorbu replik slavných čínských staveb netradiční materiál. Místní pamětihodnosti tvoří z vlasů svých zákazníků. K 60. výročí založení komunistické Číny vyrábí Bránu nebeského klidu s portrétem Mao Ce-tunga.
07.08.2009 14:30 |

podobné články

DNEŠNÍ TISK: Fotbal sleduje čím dál méně lidí

 
Na stránkách úterních novin se dočtete o tajných kontech rakouského politika Haidera, o Čechovi, který pašoval elektroniku, nebo novinku o vnukovi Mao Ce-tunga.
03.08.2010 07:00 |

podobné články

Budoucí nejvlivnější žena světa? Zpěvačka Pcheng Li-jüan

 
Poprvé od éry Mao Ce-tunga bude mít Čína první dámu, která se proslavila vlastní kariérou. Současný viceprezident Si Ťin-pching se podle předpokladů příští rok ujme moci s populární zpěvačkou Pcheng Li-jüan po boku
12.03.2012 06:10 |

podobné články

Zeman nekompromisně: Nechtěl jsem komentovat sjezd ČSSD, ale... Přílišná jednota škodí. Tu budovali bolševici a k dokonalosti ji přivedl Stalin

 
Prezident Miloš Zeman byl hostem nedělní Partie FTV Prima. K občanům promlouval již tradičně z Masarykovy pracovny na zámku v Lánech. Ačkoli podle vlastních slov nechtěl komentovat skončený 38. sjezd sociální demokracie, staronového předsedu strany Bohuslava Sobotku nijak zvlášť nešetřil, byť k tomu používal jen "obecné poznámky". Připomněl například předvolební sliby, které ČSSD neplní. Citoval také Mao Ce-tunga. Následně se ostře vymezil proti TOP 09.
15.03.2015 12:06 |

podobné články

Osobnosti: Bohuslav Sobotka (7839 článků) , Miloš Zeman (15954 článků) , Mao Mao (21 článků)

Za zničení Maova portrétu půjde Číňan na 14 měsíců do vězení

 
Muž, který loni barvou zničil obří portrét komunistického vůdce Mao Ce-tunga, byl odsouzen ke 14 měsícům vězení.
23.04.2015 13:45 |

podobné články

Osobnosti: Mao Mao (21 článků)

Barbora Bálková: Vytvořila jsem antipomník diktátorů

 
Výtvarnice Barbora Bálková se ve své tvorbě věnuje fotografii, malbě i prostorovým objektům. Její nová výstava, která začala 4. května a potrvá do 10. května v pražské Galerii Fotografic, nese název Odnikud nikam. Základ expozice tvoří mechanicko-akustický objekt s pohyblivými prvky. Na zmenšené maketě atletického oválu jsou umístěny skulptury čtyř diktátorů, Hitlera, Stalina, Mao Ce-tunga a Kim Čong-una, v životní velikosti v podobě houpacích koní. Tak se sami manipulátoři stávají manipulovatelnými figurkami.
04.05.2015 15:20 |

podobné články

Osobnosti: Barbora Bálková (4 články) , Kim Kim (989 článků) , Mao Mao (21 článků)

Zeman a pět diktátorů. Kdo stál v Pekingu na tribuně s českým prezidentem

 
Marně vyhlížel Miloš Zeman (70) na čínské vojenské přehlídce své protějšky ze západní Evropy. Na tribuně s obřím portrétem čínského vůdce Mao-Ce Tunga mu ale dělala společnost celá řada diktátorů. Nechyběli vrazi z Afriky, psychopati z Asie, a dokonce přijel i „poslední evropský diktátor“. Kdo přesně?
03.09.2015 13:40 |

podobné články

Osobnosti: Miloš Zeman (15954 článků) , Mao Mao (21 článků)

Proč nechal Stalin analyzovat Maovy výkaly

 
Sovětské tajné služby měly tvrdý chleba a často si musely špinit ruce, někdy i doslova. Stalin je dokonce nechal "sáhnout do latríny", když nařídil provést analýzu stolice Mao Ce-tunga. Tvrdí  to bývalý sovětský agent.
06.02.2016 21:45 |

podobné články

Josef Provazník: Zásadní odhalení staromácké šarády

 
Kdo by před pár dny řekl, že příjezd marxisty dalajlámy, který kdysi považoval za svého druhého otce masového vraha Mao Ce-tunga, může spustit téměř druhou sametovou revoluci. V našich luzích a hájích je však možné téměř všechno.
01.11.2016 11:20 |

podobné články

Osobnosti: Mao Mao (21 článků)

Hádky o lustrace: Komunismus je jen stará chobotnice, tvrdí Zaorálek

 
Je komunismus z dob estébáků a normalizace stále aktuální hrozbou? Při debatě nad návrhem KSČM na úplné zrušení lustračního zákona dnes vzplanuly ve Sněmovně opět vášně. Komunisty totiž podpořil i místopředseda ČSSD Zaorálek, podle kterého je hrozba komunismus "starou chobotnicí". Zato opoziční lídři Fiala, Schwarzenberg a Kalousek dál varovali: Lustrace jsou třeba dál.
05.02.2014 20:40 |

podobné články

V Číně teď frčí Oba Mao, tričko s ním putuje i do Bílého domu

 
Co mají společného americký prezident Barack Obama a komunistický vůdce Mao Ce-tung? Dobře se prodávají na tričku. Zvlášť když jsou na něm spojeni. Prezident Spojených států už prý také jedno vlastní, ale autorovi se zatím neozval.
30.09.2009 12:15 |

podobné články

Osobnosti: Barack Obama (2297 článků)