Článek

Recenze: Kunderův Život je jinde. Existenciální hrdina v područí šíleného stalinismu

 
Téměř 50 let trvalo, než vyšel druhý román jednoho z nejslavnějších československých a později francouzských autorů Milana Kundery. Život je jinde nemá být podle jeho slov kritikou společnosti, tedy tvrdého komunismu, ale lyrickým obrazem člověka, jehož naděje a sny nemají v konfrontaci s realitou šanci.
08.09.2016 09:40 |

podobné články

Osobnosti: Milan Kundera (60 článků)
Podobné články

Evropské elity touží po muslimech, jsou to ideální poddaní. Hrají o čas, aby jich přišlo co nejvíc, než se lidé vzbouří. Strach a fanatismus jak za stalinismu. Hovoří Petr Hampl

 
ROZHOVOR Sociolog Petr Hampl patří k těm, kteří nejhlasitěji varují před nebezpečím, hrozícím naší společnosti v důsledku událostí posledních měsíců. Podle něj po událostech loňského silvestra desítky milionů muslimů vědí, že v Německu jim projde úplně vše, včetně násilné kriminality. A projde jim to tak, že se dokonce mohou chlubit přes internet, jaký z nich domorodci mají strach. U nás podle Hampla stoupá fanatismus „vítačů“, který už začíná dosahovat úrovně svazáků v časech stalinismu.
17.01.2016 16:46 |

podobné články

Osobnosti: Petr Strach (4 články)

Existenciální krize zarputilých tradicionalistů. Britská politická scéna se otřásá v základech

 
Británie čelí nebývale hluboké politické krizi. Dva největšími stranami zmítá tak velká existenciální krize, jakou si mnozí Britové ani nepamatují.
16.07.2016 14:30 |

podobné články

Tato optická iluze vyvolává existenciální krizi. Nepanikařte, máme pro vás vysvětlení

 
Optické iluze fascinují člověka zřejmě od nepaměti, internet to ale posouvá na úplně jinou úroveň takřka davového šílenství, které nejnověji vyvolala záhada 12 teček na obrázku s šedými čtverci. Otázka, proč většina lidí nevidí všechny tečky naráz, dokonce u leckoho vyvolala existenciální krizi.
14.09.2016 21:50 |

podobné články

Ústecký véčkař práskl bývalého komunistu: Je v područí kmotrů a ústecké Nagyové

 
Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová a její partner Roman Houska jsou podle údajů Senátu stále asistenti poslance Jaroslava Krákory, dětského lékaře a někdejšího komunisty. Podle severočeského véčkaře Josefa Suchého je to důkaz, že je politik v područí těchto dvou sociálních demokratů, z nichž jeden je nazýván „kmotrem“.
31.07.2013 10:45 |

podobné články

Osobnosti: Jaroslav Krákora (11 článků) , Jana Nagyová (1493 článků) , Jan Suchý (6 článků) , Jana Nagyová (1486 článků)

Nový Kunderův román je velkolepým návratem

 
Nový román Milana Kundery La Féte de l'insignifiance (Slavnost bezvýznamnosti) je velkolepým návratem spisovatele českého původu.
03.04.2014 10:55 |

podobné články

Osobnosti: Milan Kundera (60 článků)

Kunderův obdiv vůči románu. Pátý svazek esejů nastoluje otázky týkající se dneška i zítřka

 
Slova, pojmy, situace, tak se jmenuje pátý svazek esejů Milana Kundery, který byl ochoten přeložit do češtiny. Jde vlastně o „domácí“ verzi statí porůznu publikovaných pro edice v nakladatelství Galimard. Svým způsobem tak navazuje na Zneuznané dědictví Cervantesovo, což byl text Kunderova projevu vysloveného v roce 1985 v Jeruzalémě při převzetí významné ceny.
27.07.2014 12:40 |

podobné články

Osobnosti: Milan Kundera (60 článků)

Nový Kunderův román vyšel anglicky, recenzenty zklamal

 
Poslední román českého spisovatele Milana Kundery La Fête de l'insignifiance (Svátek bezvýznamnosti) vydaný před dvěma lety ve francouzštině nyní vyšel v anglickém překladu a od recenzentů si vysloužil vesměs zklamané reakce.
22.06.2015 18:06 |

podobné články

Osobnosti: Milan Kundera (60 článků)

Masakr na poušti a brutality na čtyřech kolech: Recenze herního Šíleného Maxe

 
Svět, jak ho známe, už neexistuje. Pokrývají ho písečné a nehostinné planiny, které drancují gangy nájezdníků vybavených nejrůznějšími buginami, náklaďáky a dalšími vozy. Tohle je svět, v němž se platí benzinem a vodou. Tohle je svět Šíleného Maxe, který se konečně po mnoha odkladech dostává na naše konzole a počítače. Čekání se v tomto případě vyplatilo.
12.09.2015 08:10 |

podobné články

Knižně: Jak se psalo v době tuhého Stalinismu?

 
Titul Angažované dějepisectví se zabývá vývojem stranické historiografie mezi lety 1950 a 1970 v kontextu proměn československého komunismu. Stranické dějepisectví vzniklo na počátku padesátých let jako zvláštní historiografický projekt fungující v rámci aparátu komunistické strany, jehož úkolem bylo zpracovávat minulost KSČ a dělnického hnutí.
10.01.2012 14:15 |

podobné články

KSČM patří do parlamentu, míní Dolejš. Falešné hrdinství kůlu v plotě je na nic

 
Poslanec Jiří Dolejš (KSČM) odpověděl na dotaz jednoho ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Zdůraznil, že KSČM podle jeho názoru patří do parlamentu a vymezil se vůči těm stranickým kolegům, kteří volají po návratu k revolučním ideálům KSČM či stalinismu. Přesně to načnuli komunisté na Praze, když předsedu strany Vojtěcha Filipa označili za revizionistu a obviňovali spolustraníky, že podlehli maloměšťáctví a parlamentarismu.
15.01.2012 08:30 |

podobné články

Osobnosti: Vojtěch Filip (811 článků) , Jiří Dolejš (413 článků)

Ministryně Hanáková: Opozice tvrdí, že postup, uplatněný v době stalinismu, byl legální

 
Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. 7. 2012
11.07.2012 13:40 |

podobné články

Paggio (LIDEM): Komunisté se vyhýbají vládní odpovědnosti již mnoho let

 
Komunistická strana nerozumí kompromisu a vyhýbá se odpovědnosti. A vyhýbá se jí tím způsobem, že se záměrně odmítá rozejít se strašidlem stalinismu veřejně a jasně. Je to také strana, která nerozumí koaličnímu kompromisu, protože je zvyklá na jiný systém. Ona je zvyklá na systém jedné strany!
14.07.2012 08:25 |

podobné články

Marek Benda výhružně promluvil o tom, co prý zapadlo kvůli Ukrajině

 
O časech francouzské revoluce či stalinismu píše poslanec ODS Marek Benda v souvislosti s kauzou Romana Janouška a použitím odposlechů jako důkazu při trestním stíhání jeho dopravní nehody.
07.05.2014 11:15 |

podobné články

Osobnosti: Marek Benda (445 článků)

Účet šíleného střelce v Seattlu: Pět vražd a sebevražda v obklíčení

 
Na pět mrtvých se po dnešní noci vyšplhal počet obětí šíleného střelce v Seattlu. Policií obklíčený muž si nakonec sám vzal život.
31.05.2012 08:35 |

podobné články

RECENZE: Alžířan Daúd se ptá - Kdo je lepší

 
V duchu postmodernismu si vzal alžírský novinář a spisovatel Kámel Daúd (1970) jako námět románu Meursault, přešetření existenciální novelu Alberta Camuse Cizinec a staví jí zrcadlo proměny času.
29.10.2015 14:01 |

podobné články

Osobnosti: Albert Camus (3 články)

Recenze: Betonová zahrada ve Švandově divadle nešokuje incestem, ale oslovuje existenciální úzkostí

 
Pražské Švandovo divadlo jako první scéna mimo Velkou Británii uvedlo v premiéře jevištní adaptaci slavné novely Iana McEwana Betonová zahrada, známou u nás z knižní i filmové verze. Nastudování se ujal umělecký šéf souboru Dodo Gombár, Betonovou zahradu zdramatizovala ve spolupráci s režisérem spisovatelka Petra Hůlová.
02.02.2016 10:15 |

podobné články

Osobnosti: Petra Hůlová (19 článků)

RECENZE: Murakami a vyhořelý hledač ovcí

 
Hrdinou i vypravěčem románu Hon na ovci je pro Harukiho Murakamiho celkem obvyklý vyhořelý chlapík, na nějž padla existenciální tíha.
03.05.2016 12:30 |

podobné články

Recenze: Jak Disney potkal Kafku? Komiksový Sojčák upřeně zírá, existenciální tíseň ale nevyvolá

 
Sojčák je nekonfliktní a hladce plynoucí dílo, které nechce vyvolávat příliš komplikované otázky, píše v recenzi Jarmila Křenková.
03.06.2016 10:00 |

podobné články

Celý vesmír na dosah ruky! Recenze No Man's Sky

 
Lidstvo fascinoval vesmír od doby, kdy si uvědomilo, že nás obklopuje. Originální videohra No Man’s Sky vám umožní ho prozkoumat. Nabízí 18 trilionů planet k objevení a zmapování. To vše na cestě do středu vesmíru, kde se nachází odpověď na všechny existenciální otázky. Máte kuráž a dostatek času i trpělivosti se tam vydat?
22.08.2016 09:25 |

podobné články