Článek

Recenze: Kniha Domácí nápoje poradí, jak uvařit sirup i pivo či šampus

 
Naše babičky by se asi divily, jak moc je teď moderní si doma vyrábět všemožné potraviny a pochutiny, které můžeme pohodlně koupit v obchodech. Jenže domácí je prostě lepší! A to platí v případě nápojů - i těch alkoholických.
03.01.2016 14:55 |

podobné články

Podobné články

Co uvařit k obědu, když vás honí čas

 
Co uvařit k obědu, když vás honí čas a vy si nemůžete dovolit stát několik hodin u sporáku s vařečkou v ruce? Tak nad touhle otázkou se čas od času zamyslí snad úplně každý. Vaření sice může být vaším největším koníčkem, ovšem i přesto tu a tam potřebujete recept na nějakou chutnou rychlovku, jejíž příprava vám nezabere hodiny, ale jen několik málo minut. Nezáleží na tom, zda před sebou máte důležitou pracovní schůzku, spěcháte na taneční vystoupení vaší dcery nebo se zkrátka jen chystáte ven s přáteli na skleničku něčeho dobrého – vědět, co uvařit k obědu, když vás honí čas, se vždycky hodí! Máte jen několik málo minut, než budete muset vyrazit z domu a stále ještě nemáte nápad na rychlý oběd, který by každému zachutnal a vás zbytečně nepřipravil o cenné minuty. Přečtěte si náš dnešní článek, ve kterém získáte inspiraci co uvařit k obědu, když vás honí čas. Připravili jsme pro vás chutné recepty, které vás nalákají již svým názvem a svou chutí vám doslova učarují! Vepřová panenka zalitá pikantní pepřovou omáčkou Máte rádi maso a nejraději připravujete chutné pokrmy právě z této ingredience? Pak neváhejte a inspirujte se hned prvním receptem! Lehce pikantní pepřová omáčka zachutná každému, kdo má rád pálivé a panenka je klasika, na které si smlsne úplně každý. Potřebujete: 1,5 kg vepřové panenky 50 g másla 1 cibuli 2 lžíce olivového oleje 2 dcl smetany na vaření 50 g nakládaného pepře v nálevu vaničku „šťáva na světlá masa“ sůl, pepř Postup: Vepřovou panenku omyjte, osolte a opepřete z obou stran a zprudka opečte na pánvi. Poté vložte do trouby a pečte při 190°C cca 8 minut podle velikosti masa. Po uplynutí času nechte vepřové maso odpočinout. Mezitím si z výpeku připravte pepřovou omáčku. Nakrájenou cibulku nechte zesklovatět a poté na ní orestujte nakládaný... Čtěte více Příspěvek Co uvařit k obědu, když vás honí čas pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.05.2016 15:40 |

podobné články

Na co všechno se dá použít zázvor?

 
Zázvor je oblíbenou surovinou, které ale musíte přijít na chuť. Pro svou typicky ostrou vůni i chuť ho nemusí každý, ale kdo jej jednou ochutná, okamžitě si jej oblíbí. Proč? Především pro jeho pestré využití! Věděli jste kupříkladu, že pro Araby zázvor představuje silné afrodiziakum? Z tohoto důvodu je v této zemi přidávané do léků pro zvířata, aby došlo ke zvýšení jejich plodnosti. Kromě tohoto faktu si ale se zázvorem můžete opravdu pohrát – použít se totiž dá úplně všude! Jak a kde se dá použít zázvor? O zázvoru je známo, že se pyšní celou řadou zdraví prospěšných účinků. Není se proto čemu divit, že je stále oblíbenější – a to nejen při zdravotních potížích. Zajímá vás, s čím vším vám zázvor může pomoci? Pak si přečtěte dnešní článek! Účinky zázvoru na naše zdraví: dokáže tlumit bolest napomáhá proti pocitu plnosti tlumí bolesti svalů a kloubů pomáhá při nevolnosti a zvracení utlumuje nechutenství pomáhá při žaludečních potížích a problémech s trávením dokáže snížit hladinu krevního cukru je dobrým pomocníkem při nachlazení či infekčních nemocech V jakých podobách se dá konzumovat? Překvapil vás náš předchozí seznam a rozhodli jste se zázvoru přeci jen přijít na chuť a zvyknout si na jeho specifické aroma? Pak vás určitě zajímá, v jakých podobách jej můžete konzumovat. I tady je rozhodně z čeho vybírat! Ze zázvoru si můžete připravit odvar: oloupete jeden kořen, nakrájíte ho na menší kousky a povaříte po dobu cca 25 minut s 1,2 litrem vody. Po vychladnutí scedíte a dochutíte medem. Vyrobit si můžete zázvorový sirup: velice oblíbený je sirup vyrobený ze zázvoru, který si připravíte tak, že nasekáte kořen a dvě plné lžičky přidáte do 200 ml vody. Necháte cca 30 minut vařit a přidáte 100g cukru. Necháte zhoustnout a sirup budete užívat po lžičkách. Příspěvek Na co všechno se dá použít zázvor? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
16.12.2016 08:10 |

podobné články

Starý recept prozradil, jak uvařit domácí pivo za čtyři koruny

 
Recept z roku 1825 radí, jak uvařit domácí tmavé pivo, které vyjde zhruba na tři až pět korun za půllitr. Záleží na kvalitě použitých surovin. Jedinou nevýhodou je to, že se bude v dnešních bytových podmínkách připravovat jen komplikovaně. Ideálně totiž potřebujete obří nádobu a velký hořák, na kterém budete hořký mok připravovat. Když ale seženete obří hrnec a zapnete všechny hořáky, tak to snad půjde.
03.02.2012 12:30 |

podobné články

Tipy na zdravé alternativy bílého cukru

 
Čím si můžeme osladit kafe, čaj nebo třeba ovesnou kaši kromě bílého cukru? Existují jiné a zdravější alternativy, které by jej dokázaly plnohodnotně nahradit? Jestliže se zajímáte o zdravější životní styl, pak je dnešní článek určený právě vám! Většina lidí neví, že kromě bílého cukru, který je asi nejrozšířenějším sladidlem, si mohou nápoje i jídla osladit něčím jiným. My si dnes společně představíme přírodní sladidla, která jsou mnohem zdravější. Čím můžete sladit kromě bílého cukru? Jestliže chcete vědět, čím můžete sladit čaj, ovesnou kaši, jaké sladidlo použít do moučníků, pak jste tu správně. My totiž víme hned o několika možnostech, které jsou daleko lepší, nežli bílý cukr. Ten je známý tím, že není pro naše zdraví zrovna dvakrát prospěšný. Teď už si pojďme říci, čím kromě bílého cukru můžete sladit. Med Když se řekne zdravé přírodní sladidlo, každému se okamžitě vybaví med. Ten můžete používat pro oslazení kávy, čaje, použít se dá při vaření i pečení. Nejenže má všestranné využití, ale navíc je daleko zdravější, nežli cukr. Určitě musíme upozornit, že med je několikanásobně sladší nežli cukr, tak to s jeho množstvím nepřehánějte. Stevie Další velice známé přírodní sladidlo, které je dokonce 300x sladší nežli cukr. Její největší výhodou však není jen její vysoká sladivost, ale především skutečnost, že nemá skoro žádné kalorie! Pořídit jej můžete v podobě drobných krystalků, v současné době je k dostání prakticky na každém rohu. Kokosový cukr Místo bílého cukru můžete s klidným srdcem použít i cukr kokosový, který se vyrábí ze zkaramelizovaného nektaru kokosových květů. Je považován za nejlepší přírodní sladidlo s velice nízkým glykemickým indexem, známý je pro svou lehce karamelovou chuť, díky které není vhodný do všech pokrmů. Tak si na to dejte pozor. Javorový sirup Když se řekne javorový sirup, co si představíte? Spousta lidí si vybaví americké lívance polité právě... Čtěte více Příspěvek Tipy na zdravé alternativy bílého cukru pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
12.09.2017 08:35 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Uvařit nejlepší pivo na světě, tím se nemůže pochlubit každý sládek

 
Že má české pivo ve světě dobré renomé a je zárukou kvality, se už nějaký ten pátek ví. To světově oceněné uvařili v pivovaru v Litovli – Premium Dark získal v loňském roce zlato na mezinárodní soutěži World Beer Awards. „Uvařit pivo s mezinárodně uznávanou kvalitou se nepovede každému sládkovi,“ říká s hrdostí Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.
27.04.2016 12:30 |

podobné články

Vyzkoušeli jsme na vlastní kůži, jak se vaří oblíbený zlatý mok: Dřina, pot a... PIVO!

 
Pít pivo, to umí kdekdo! Ale jaké to je tento takřka národní nápoj uvařit? Vyzkoušeli jsme to! A nevařili jsme pivo jen tak ledajaké, ale to pravé, postřižinské! V nymburském pivovaru jsme odsloužili jednu směnu a prošli celým výrobním procesem přípravy zlatavého moku. Jak se tedy pivo připravuje?
12.08.2012 12:05 |

podobné články

Medik radí - 8. díl - Pivo a zdraví - co je na tom pravdy?

 
Pivo, každý muž ho má rád, každý se na něj rád dívá a rád si ho objednává. Tedy aspoň u nás v Českých zemích a na Moravě:) Škodíme si konzumací piva? Roste po pivu tzv. "pivní pupek"? Nebo naopak má pozitivní vliv na lidské zdraví? Asi před šesti lety proběhlo ve Vídni lékařské sympozium na téma pivo a jeho vliv na lidské zdraví. Výsledek byl jednoznačný. Pivo bylo odborníky označeno za zdravé a zdraví prospěšné.Avšak přednost bychom měli dávat pivu nealkoholickému. Již 6 tisíc let před Kristem Sumerové používali pivo jako lék. Nejnovější výzkumy dokázaly, že pití piva snižuje výskyt centrálních mozkových příhod a srdečních infarktů, působí proti osteoporóze a zabraňuje tvorbě ledvinných kamenů. Někteří kardiologové dokonce tvrdí, že pivo může v prevenci infarktu myokardu nahradit nutnou pravidelnou konzumaci acylpyrinu. Vykvašená ječmenná šťáva může vyšovat inteligenci a jedna z jejích součástí zkrášluje pleť. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
17.08.2009 07:50 |

podobné články

Recenze: Pivo – Co si dát k pití příště. Když se nebojíte ochutnat z cizích sklenic

 
Pivo. Pro Česko obrovský fenomén, který i v těchto letech zažívá velký boom, zejména kvůli minipivovarům, které rostou jako houby po dešti. Kniha Pivo – Co si dát k pití příště se nicméně jiným publikacím, které se věnují zejména českým pivům, vzdaluje. Je totiž určená pro ty, kteří se na cestách nebo v pivotékách nebojí sáhnout i po něčem jiném, než je české pivo.
22.12.2015 14:25 |

podobné články

Co sníží pěnivost piva? Magnet!

 
Pivo bez pěny je pro většinu českých štamgastů znesvěcením jejich nejoblíbenějšího nápoje. Jenže ne všichni konzumenti na světě s Čechy sdílejí lásku k pořádné pivní čepici. V Belgii či Británii milují naopak pivo s pěnou minimální. A tak vymýšlejí metody, jak pivo ošetřit, aby nepřišlo o svou kvalitu, ale snížila se jeho pěnivost. Belgičtí vědci přišli na to, že stačí pivo vystavit silnému magnetickému poli. Pěna není tak hustá a mohutná.
20.12.2014 18:40 |

podobné články

Jedovatý sirup zabil v Panamě stovky lidí, 14 viníků před soudem!

 
Panamský soud bude rozhodovat o osudu 14 obžalovaných, kteří zavinili smrt nejméně 282 lidí. V zemi totiž distribuovali jedovatý sirup, informuje ve středu agentura AFP.
18.01.2012 08:50 |

podobné články

Javorový sirup za miliony dolarů! Policie vyšetřuje opravdu velmi sladkou krádež

 
Sladkou loupež šetří policie v kanadském Quebeku. Z místního skladiště zmizel javorový sirup za miliony dolarů, byť zatím není jasné, kolik přesně ho bylo ukradeno.
31.08.2012 15:30 |

podobné články

Právě kvete bez. Připravte si z něj lahodný sirup!

 
Na okrajích polních cest právě teď kvete černý bez. Natrhejte si voňavé květy a připravte z nich výborný sirup do vody nebo čaje.
06.06.2014 06:05 |

podobné články

Výtečný recept na makronky

 
Dnes vám přinášíme recept na výtečnou francouzskou specialitu macarons – makronky. Jsou oblíbené po celé Evropě, ovšem zkuste navštívit Francii a nebudete vědět, kam se dřív podívat. Hrají všemi barvami. Vypadají i chutnají výtečně. Hlavní ingrediencí jsou mandle. A protože máme jaro, nešetřete barvami, jako jsou oranžová, tyrkysová, růžová, žlutá. Rozzáří váš stůl i oči vaší rodinky. Připravit si je můžete klidně o Velikonocích, kde přidáte ještě i zelenou nebo červenou barvu. Příprava není složitá a výsledek je grandiózní. Potřebné ingredience na makronky 300g mletých mandlí 300g cukru moučka 300g krystalového cukru 220g bílků z vajec (pokojová teplota) 70g vody Potravinářská barviva dle vlastního výběru Ingredience na krémovou náplň 250g mascarpone 500g moučkového cukru Jena polévková lžíce másla Potravinářské barvivo na krém opět dle svého výběru Postup práce Mleté mandle prosypeme přes síto, aby se zachytily větší a hrubší kousky. Stejně tak přes sítko prosypeme cukr moučka. Cílem je mít v míse jen jemný pudr. K těmto dvěma surovinám (mandle a cukr) přidáme 110g bílků pokojové teploty a promícháme. Vznikne husté těsto, které si dáme zatím bokem a připravíme si sirup. Příprava sirupu: Do kastrůlku si dáme vodu, vsypeme cukr – promícháme a počkáme, až se začne směs vařit a po 3 minutách vypneme. Zbylých 110g bílků si nyní vyšleháme tuhý sníh a přidáme i špetinku soli. Postupně k němu přiléváme sirup a stále šleháme cca 6 minut. Cílem je vyšlehat hmotu, která nebude stékat, ale bude tužší konzistence. Nyní si bílou hmotu opatrně a po trošinkách zamícháme do ořechové hmoty. Mícháme opravdu lehce a spíš pomalu. Nachystáme si další misky podle toho, kolik budeme dělat barev. Vzniklé těsto si pak rozdělíme do těchto misek, kde pak obarvíme podle vlastního výběru barviček. Připravíme si plech na pečení, pečící papír a můžeme použít pomůcku – šablonu z papíru, kde si nakreslíme kolečka. Na plech položíme tedy... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na makronky pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.05.2016 03:25 |

podobné články

Sirup na kašel vraťte do lékárny, může v něm být plíseň, vyzvali kontroloři

 
Sirup na kašel Ambrobene, který se používá i pro malé děti, může být závadný. V případě, že na obalu najdete číslo šarže S21858, neprodleně jej přestaňte užívat a vraťte jej do lékárny, vyzývají kontroloři. Identifikována v něm totiž byla samotným výrobcem zvýšená přítomnost plísně. Do lékáren je možné jej vracet do 1. října.
03.08.2017 15:00 |

podobné články

Domácí hamburger z mletého masa

 
Domácí hamburger z mletého masa bude pod vaší kulinářskou taktovkou daleko chutnější a po potravinové stránce i kvalitnější, nežli jeho kupované variace, které jsou dnes k dostání prakticky na každém kroku. Jen málokdo by odolal chutné kombinaci grilovaného pečeného masa, křupavé bulky, zeleniny a dresinku, který si můžete připravit dle vlastních chutí tak, jak je vám libo. Jestliže si i vy rádi pochutnáte na hamburgeru, ale chcete si být skutečně jistí tím, co doopravdy jíte, pak si připravte domácí hamburger z mletého masa podle našeho receptu, který pro vás ukrýváme v dnešním článku. Nejenže tak budete vědět, z čeho si svůj hamburger vlastně připravujete, ale navíc vám i díky času strávenému jeho přípravou bude daleko více chutnat! Jak si připravit domácí hamburger z mletého masa Níže jsme pro vás připravili několik užitečných tipů, díky kterým se vám podaří vykouzlit ten nejlepší domácí hamburger z mletého masa. Tuto dobrotu si můžete připravit jak doma na pánvi, tak i při pěkném počasí venku na grilu – a snad se toho pěkného počasí dočkáme co nejdříve. Uvidíte, že s naším receptem sklidíte úspěch! Abyste si byli jistí, z jakého masa si svůj domácí hamburger vlastně připravujete, doporučujeme vám koupit si kousek nějakého pěkného masíčka v celku u řezníka. Maso si pak doma můžete namlet, díky čemuž budete mít příležitost určit si jeho hrubost. Jakmile si maso namelete, můžete si do něho přimíchat jakékoli koření. Každý z nás má jiné chutě, proto záleží zcela na vás, jaká dochucovadla použijete. Samozřejmě že úplně nejlepší jsou čerstvé bylinky, které masu dodají úplně nový rozměr. Někdo rovněž dává přednost čisté chuti masa a přidává tak jen sůl a pepř. Maso přes přípravou placiček doporučujeme nechat odpočinout alespoň 20 minut v lednici. Z vytvořené masové směsi si můžete vytvořit placičky takové hmotnosti, jak se vám bude hodit. Můžete... Čtěte více Příspěvek Domácí hamburger z mletého masa pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
09.04.2016 02:35 |

podobné články

Bouček miluje šampus: Nevěděl, ke které sklenici dřív

 
Bouček ochutnával kvalitní šampus
20.06.2009 09:25 |

podobné články

Hokejisté Los Angeles slaví Stanley Cup i s Beckhamem: Šampus a kakao!

 
Stanley Cup už toho zažil hodně. Nejcennější zámořská hokejová trofej během oslav skončila v bazénu, sauně či pohozená u silnice. Hokejisté z něj pijí šampus, ale to je normální.
16.06.2012 12:05 |

podobné články

Ničivé stravovací návyky Čechů: polévky, velké porce, slazené nápoje a pivo

 
Češi si s oblibou dopřávají vydatné polévky, velké porce jídla, slazené nápoje a pivo. Lidé v členských zemích EU jedí zdravěji. Vyplynulo to z průzkumu stravovacích návyků uspořádaného loni na podzim v šesti zemích Evropské unie v rámci mezinárodního projektu FOOD.
15.09.2010 04:50 |

podobné články