Článek

RECENZE: Johan Theorin v pohádkách

 
Dvaapadesátiletý švédský spisovatel a novinář Johan Theorin se českému čtenáři dosud představoval prostřednictvím výpravných thrillerů, které se většinou odehrávaly v severní části ostrova Öland. Takzvaná ölandská série mu přinesla pověst zručného autora, jenž dokáže vystavět, prožít a vygradovat příběhy s detektivní zápletkou a nečekaným rozuzlením.
05.01.2016 10:25 |

podobné články

Podobné články

Švédský spisovatel Johan Theorin: Příběh je hádanka, kterou je třeba vyřešit

 
Švédský spisovatel Johan Theorin u nás vydal knihu Smršť. V rozhovoru s Právem řekl, co ho přivedlo k psaní a kteří autoři ho v mládí nejvíce ovlivňovali.
21.06.2012 09:55 |

podobné články

Švédský prozaik Johan Theorin: Nemyslím si, že pomsta člověku pomůže

 
V roce 1963 narozený švédský prozaik Johan Theorin vydal v českém překladu už pět knih. Naposledy to byl letos román Mlýny osudu. Do Prahy se o víkendu vydal za svými čtenáři, kteří se s ním velmi rádi setkali.
31.10.2014 16:35 |

podobné články

RECENZE: Johan Theorin a skutečnost jako horor

 
Mlýny osudu je čtvrtý a zatím poslední román spisovatele Johana Theorina (51) odehrávající se na švédském ostrově Ölandu. Jestliže ho v předešlých dílech vylíčil jako záhadný, tvrdý, plný tajemství i zvláštních příběhů, tentokrát z té tendence ubral. Napětí ale ve svém psaní nesnížil.
03.09.2014 13:20 |

podobné články

Zkamenělá krev je lekce vyprávění

 
Švédský spisovatel a držitel cen Glass Key Award (2009) či CWE International Dagger (2010) Johan Theorin napsal třetí příběh z ostrova Öland v roce 2010. Před pár dny jej u nás vydalo nakladatelství Moba pod názvem Zkamenělá krev. Učinilo tak radost jak milovníkům severských detektivek, tak fanouškům Theorinovy osobité poetiky.
20.11.2012 16:05 |

podobné články

Johan (11) žádá povstalce: Pusťte mého uneseného otce domů!

 
Ten chlapec má neobyčejnou kuráž a vytrvalost! Kolumbijec Johan Steven Martinez (11) totiž právě včera dokončil 100kilometrový protestní pochod. Cílem bylo upozornit na případ jeho otce – vojáka, kterého už přes jedenáct let zadržují v horách levicoví povstalci.
31.05.2009 05:45 |

podobné články

Johan Mádr z Ulice: V autobuse mi nabízeli drogy!

 
Mladík Johan Mádr (18) se už druhým rokem objevuje v populárním seriálu Ulice v roli průšviháře Richarda Webera. A přiznává, že šílené situace mu nejsou cizí ani v osobním životě. Při cestě na natáčení mu jednou nabízeli drogy a poslední dobou prý vážně uvažuje o tom, že nafackuje slovenskému raperovi Rytmusovi!
05.10.2012 13:15 |

podobné články

Johan Mádr z Ulice: Volný čas tráví mezi kontejnery

 
Herec a moderátor Johan Mádr (22) je velmi zaneprázdněný a volného času moc nemá. Když už si nějaký najde, tak ho chce náležitě využít. Naposledy se rozhodl, že si půjde zaběhat. Nebyl to však ledajaký běh, ale závod mezi kontejnery.
23.09.2016 15:30 |

podobné články

Osobnosti: Johan Mádr (5 článků)

Konečná (KSČM): O pohádkách, snech a dvojím metru

 
Bylo nebylo, říkáme dětem před spaním. A děti se na pohádky těší. V pohádkách totiž vítězí dobro, láska a pravda.
23.07.2011 10:20 |

podobné články

Zelenkův recept na úspěšnou pohádku: Musíš tam mít kytičku, babičku, písničku... a Bohdalku!

 
Vánoce jsou hlavně o pohádkách, a proto hlavní rozhovor vánočního Nedělního Aha! je také o pohádkách. A s kým povolanějším, než s režisérem a scenáristou Zdeňkem Zelenkou (62)? Jeho Nesmrtelná teta už patří mezi kultovní a byla 23 let nejhranější pohádkou v kinech; Jiřina Bohdalová za hlavní roli získala Českého lva. Ostatně o Zdeňku Zelenkovi se mluví jako o dvorním scenáristovi populární »Bohdalky«, se kterou se zná rovné čtvrtstoletí. Jak se ale vůbec dostal k filmu a proč se vrhl i na muzikál? A jak se točí pohádky?
24.12.2016 05:10 |

podobné články

Osobnosti: Jiřina Bohdalová (718 článků)

Zelenkův recept na úspěšnou pohádku: Musíš tam mít kytičku, babičku, písničku a...!

 
Vánoce jsou hlavně o pohádkách, a proto hlavní rozhovor vánočního Nedělního Aha! je také o pohádkách. A s kým povolanějším, než s režisérem a scenáristou Zdeňkem Zelenkou (62)? Jeho Nesmrtelná teta už patří mezi kultovní a byla 23 let nejhranější pohádkou v kinech; Jiřina Bohdalová za hlavní roli získala Českého lva. Ostatně o Zdeňku Zelenkovi se mluví jako o dvorním scenáristovi populární »Bohdalky«, se kterou se zná rovné čtvrtstoletí. Jak se ale vůbec dostal k filmu a proč se vrhl i na muzikál? A jak se točí pohádky?
24.12.2016 09:15 |

podobné články

Osobnosti: Jiřina Bohdalová (718 článků)

Zelenkův recept na úspěšnou pohádku: Musíš tam mít kytičku, babičku, písničku a...!

 
Vánoce jsou hlavně o pohádkách, a proto hlavní rozhovor vánočního Nedělního Aha! je také o pohádkách. A s kým povolanějším, než s režisérem a scenáristou Zdeňkem Zelenkou (62)? Jeho Nesmrtelná teta už patří mezi kultovní a byla 23 let nejhranější pohádkou v kinech; Jiřina Bohdalová za hlavní roli získala Českého lva. Ostatně o Zdeňku Zelenkovi se mluví jako o dvorním scenáristovi populární »Bohdalky«, se kterou se zná rovné čtvrtstoletí. Jak se ale vůbec dostal k filmu a proč se vrhl i na muzikál? A jak se točí pohádky?
27.12.2016 14:10 |

podobné články

Osobnosti: Jiřina Bohdalová (718 článků)

Nové knihy: Nabokov, Soukupová, Theorin, Harperová, Škrábek

 
Poveletržní novinky se vracejí ke klasice. Vychází neznámá próza ruského exulanta Vladimira Nabokova i vyznání Francouze Apollinarea. Doplňuje je dobrodružství Francouze Louise Armanda i vzpomínky Jany Soukupové na dobu normalizace. Následuje detektivka Švéda Johana Theorina, příběh Američanky Melisy de la Cruzové i historický příběh její rodačky Karen Harperové.
24.05.2013 08:20 |

podobné články

Z nových knih: Prouza, Vondruška, Theorin, Simms a Hašek

 
Nový román Petra Prouzy, povídky Johana Theorina, třetí díl epopeje Vlastimila Vondrušky i několik knih o minulém a tomto století. Chybět nemůže audiokniha i komiksový speciál.
18.12.2015 07:10 |

podobné články

Osobnosti: Petr Prouza (10 článků) , Vlastimil Hašek (28 článků) , Vlastimil Vondruška (85 článků)

Recenze: Králíček Kája zázračný spánek nepřinese, ale rozhodně pomáhá

 
Knížka O králíčkovi, který chtěl usnout je údajně světovým fenoménem. Její autor Švéd Carl-Johan Forssén Ehrlin působí jako dětský psycholog a vydal ji nejprve vlastním nákladem. Po mimořádném úspěchu ve Švédsku ji prodal do dalších 38 zemí. Děti by díky ní měly snadno usnout.
18.12.2015 12:50 |

podobné články

Šest bodů a druhý nejrychlejší hattrick historie play-off. To je výkon Švéda Franzena

 
Švéd Johan Franzen si v noci na pátek dal v Joe Louis Areně čtyři góly a dvě další asistence a podílel se na vítězství Detroitu nad San Jose 7:1.
07.05.2010 11:50 |

podobné články

Osobnosti: Joe Louis (2 články)

Žhavá Megan Fox v korzetu: Její vosí pas má 46 centimetrů!

 
Hollywoodská kráska Megan Fox (24) při natáčení filmu Johan Hex musela navléknout korzet, který její útlý pas stáhl ještě o několik centimetrů!
16.06.2010 17:05 |

podobné články

Osobnosti: Megan Fox (295 článků) , Megan Fox (294 článků)

VIDEO: Nizozemský kanonýr nasázel soupeři osm gólů!

 
Tak takhle neválel ani Ronaldo! Debut z říše snů zažila posila fotbalistů Sparty Rotterdam Johan Voskamp. V utkání nizozemské druhé ligy neuvěřitelnými osmi přesnými trefami rozhodl o totálním rozdrcení soupeře z Almere City 12:1!
21.08.2010 14:15 |

podobné články

Osobnosti: Ronaldo Luiz Nazário de Lima (399 článků)

FOTO: První chvilky žirafího mláděte. Kochal se i táta Johan

 
Nové mládě žirafy přivítala na svět pražská zoologická zahrada. Samice Eliška porodila krátce po 13. hodině, uvedla ve čtvrtek tisková mluvčí zoo Jana Ptačinská Jirátová.
14.10.2010 14:30 |

podobné články

Arabové jako Cruijjf. Při penaltě přihráli míč

 
VIDEO - Penalta se dá kopnout různě, ale tak, jak to vymysleli tihle dva fotbalisté ve Spojených arabských emirátech, to se jen tak nevidí. Přihrát míč kousek před sebe, aby ho ještě s větší jistotou dorazil za mnou dobíhající spoluhráč, to už chce trochu odvahy. I když na tabuli svítí v posledních minutách skóre 3:1. Podobně to kdysi předvedl i slavný Holanďan Johan Cruijjf.
15.12.2010 09:40 |

podobné články