Článek

RECENZE: Detektivka amerického středoškolského učitele historie ze středověké Anglie

 
Americký historik Sam Thomas, působící nyní jako učitel střední školy v Ohiu, se dokázal tak vžít do Anglie 17. století, že jeho detektivky berou dech. Takový je i Zločin v Yorku, který vydalo nakladatelství Moba.
14.07.2015 07:06 |

podobné články

Podobné články

Snímek Pilíře země nabídne vášeň a intriky středověké Anglie

 
Jestli máte pocit, že film ze středověké Anglie bude nudným přepisem učebnice dějepisu, čtyřdílný velkofilm Pilíře země vás vyvede z omylu. Příběh plný vášně a intrik vás zanese doprostřed Anglie ve 12. století, která je ochromena válkou o trůn, bojem o církevní moc, šlechtickými nesváry a majetkovými rozbroji.
15.07.2011 09:35 |

podobné články

MŠMT: Konference "Učitelé na cestách v 18. až 20. století"

 
Ve dnech 25. – 27. dubna 2017 se bude konat 5. mezioborové sympozium s mezinárodní účastí „Učitelé na cestách v 18. až 20. století. Ku poctě Josefa Wünsche středoškolského profesora a objevitele pramenů Tigridu“. Pořádají jej Památník národního písemnictví, Katedra dějin a didaktiky dějepisu, Katedra hudební výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského, Západočeské muzeum v Plzni, Katedra pedagogiky a psychologie Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci a Národní muzeum za podpory MŠMT.
07.03.2017 08:10 |

podobné články

400 tisíc pohřbených: Středověké pohřebiště u Lahovic poznáte podle sedmitunového pomníku

 
Středověké pohřebiště u Lahovic se dočkalo svého pomníku. Ten váží více než sedm tun, je vyroben ze sliveneckého červeného mramoru a zdobí jej bronzová deska s fotografiemi a popisem historie celého místa. Poutní místo vzniklo na křižovatce tří cest – Radotína, Velké Chuchle a Lahovic, u soutoku dvou pražských řek Berounky a Vltavy. Lidé zde pohřbívali své příbuzné stovky let.
29.09.2016 10:10 |

podobné články

RECENZE: Temná pavučina je detektivka, která nikam nespěchá

 
Označení „Irská detektivka“ na obalu nové knihy Benjamina Blacka Temná pavučina je sice konkrétní, leč o kvalitě a atmosféře díla mnoho nevypovídá. Kromě několika málo popisů reálií Dublinu nic tak typicky irského nepřináší.
26.09.2013 16:30 |

podobné články

RECENZE: Pořádná detektivka ještě neumřela

 
Jake Gyllenhaal a Hugh Jackman v hlavních rolích detektiva a muže, jenž vzal spravedlnost do vlastních rukou, jsou hlavními, ale nikoli jedinými tahouny dramatu Zmizení, které dokazuje, že pořádná detektivka má pořád na velkém plátně místo.
10.10.2013 14:50 |

podobné články

Osobnosti: Hugh Jackman (169 článků) , Jake Gyllenhaal (75 článků)

Recenze: Pes Baskervillský – dětinská, ale krásná detektivka

 
Detektivka Pes Baskervillský od legendárního sira Arthura Conana Doylea je vlajkovou lodí příběhů o ještě legendárnějším detektivovi Sherlocku Holmesovi. Je to nádherná kniha s tajuplnou atmosférou a skvělým řemeslným zpracováním, takže jí čtenář odpustí i to, že je jednoduchá, někdy naivní a že často sám předběhne v pátrání světoznámého detektiva a jeho pomocníka Watsona.
20.10.2016 09:15 |

podobné články

Osobnosti: Sherlock Holmes (136 článků)

Učitelé chtěli přidat, aby měli více než pokladní. Místo toho jim sepsali řád a poslali lektory. A navíc mohou peníze skončit úplně jinde

 
Čeští učitelé často živoří. Pokladní v Lidlu může brát víc, než je nástupní plat učitele, což v sobotním rozhovoru pro Právo potvrdil i nový nastupující ministr financí za ANO Ivan Pilný. Nízké platy učitelů by mělo pomoci vyřešit zavedení kariérního řádu pro pedagogy coby vlajkové lodi ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Proti jeho schválení nyní u senátorů brojí iniciativa Pedagogická komora, která za tím účelem získala již více než šest tisíc podpisů pedagogů. Zároveň mezi učiteli existuje obava, že by peníze pro učitele mohly skončit na účtech úředníků a firem zabezpečujících zavádění systému. MŠMT již nyní schválilo půl miliardy pro Národní institut pro další vzdělávání (NIDV). A to přitom samotný zákon ještě neprošel senátem, což podle šéfa iniciativy může být problém.
24.05.2017 20:40 |

podobné články

Osobnosti: Ivan Ivan (615 článků)

Česká detektivka v edici již postopadesáté

 
Je to jedenáct let, co se brněnské nakladatelství MOBA rozhodlo vydávat edici Původní česká detektivka, svou zelenou barvou připomínající populární řadu nakladatelství Mladá fronta. Za pozornost rozhodně stojí dva z posledních titulů. První se jmenuje Stařec a mord a je od Pavla Jansy (240 stran, 229 Kč), druhý Krásná netýkavka a jeho autorkou je Inna Rottová (224 stran, 229 Kč).
25.10.2011 10:25 |

podobné články

Ondříčkova detektivka Ve stínu vede tabulku návštěvnosti

 
Detektivka Davida Ondříčka Ve stínu je už potřetí v čele návštěvnosti českých kin. O víkendu jí k tomu stačilo 18.555 diváků. Druhé místo obsadil s bilancí 7640 lidí americký akční snímek Expendables:...
02.10.2012 09:45 |

podobné články

Osobnosti: David Ondříček (126 článků)

Detektivka táhla více než SuperStar

 
Z nedělních televizních programů přilákala diváky nejvíce detektivka Všichni musí zemřít na programu ČT 1 s Janem Kanyzou v hlavní roli. Dívalo se na ni 1,28 mil. diváků. Porazila tak další pokračování SuperStar na Nově.
11.02.2013 09:55 |

podobné články

Osobnosti: Jan Kanyza (69 článků)

Dechberoucí detektivka pokračuje, Džambulka prosí Rychtáře: Vysvoboď mě!

 
Dechberoucí detektivka a zvrácená lovestory pokračuje! Iveta Bartošová je stále v Itálii se svým samozvaným ochráncem Zdeňkem Macurou, který prchá před jejím (ex)přítelem Josefem Rychtářem. Má strach, že ho zbije, a proto hledá veřejné místo, kde by mu Džambulku předal.
10.07.2013 22:00 |

podobné články

Osobnosti: Iveta Bartošová (6627 článků)

Archeologové objevili v centru Prahy středověké židovské náhrobky

 
Archeologové při výzkumu u stanice metra Národní třída v Praze nalezli středověké židovské náhrobky. Ty se sem dostaly z nedalekého židovského pohřebiště jako stavební materiál pro výstavbu domů. Informoval o tom ve čtvrtek Tomasz Cymbalak z Národního památkového ústavu v hlavním městě Praze (NPÚ). Pokud by vědci na místě objevili židovské hroby, zřejmě by se tím stavba plánovaného multifunkčního Copa Centra značně zkomplikovala. Vůči tomu jsou ale vědci skeptičtí.
27.08.2009 15:35 |

podobné články

Bulhaři našli v zemi dva středověké upíry

 
Bulharští archeologové objevili středověké lidské kostry s železnými hřeby v hrudi. Hřeby měly nebožtíky uchránit před proměnou v upíry.
06.06.2012 09:40 |

podobné články

Bílou překvapil partner svatbou, ve středověké krčmě si řekli ano

 
Zpěvačka Lucie Bílá prožila po křtu svého alba Modi se svým přítelem Petrem Makovičkou romantický večer, který byl korunován svatbou. Ve středověké krčmě je oddal kněz v historickém kostýmu a pár tak symbolicky stvrdil svou lásku. Další články k tématu: Už nechci křičet, tvrdí o svém šansonovém albu Lucie Bílá Lucie Bílá vydává nové album. Zpívá na něm šansony i Michaela Jacksona Bílá obhajuje pornominulost Slávika: Hoď kamenem, kdo jsi bez viny Pro lásku obětuju všechno, loučila se s Carmen Lucie Bílá O tomhle se mi zdálo, říká Lucie Bílá, která Troškovi hraje cikánku Michal Horáček má mladou manželku, k oltáři ho vedla Lucie Bílá Lucie Bílá se umí zabavit i v autě, tenhle svetr si upletla sama
01.11.2012 11:35 |

podobné články

Osobnosti: Michael Jackson (1607 článků) , Lucie Bílá (2159 článků) , Michal Horáček (557 článků) , Michael Petr (68 článků)

VIDEO: Svatbu už nechci, mění názor Lucie Bílá

 
Ještě loni se Lucie Bílá nechala slyšet, že by se svatbě se svým nynějším partnerem nebránila. Teď se ale dohodli, že papír nepotřebují a že bude lepší zůstat svobodní. Bílé stačila fiktivní svatba, kterou měli s partnerem ve středověké krčmě v Dětenicích. Další články k tématu: Bílou překvapil partner svatbou, ve středověké krčmě si řekli ano Nebála bych se potřetí vdát, říká Lucie Bílá Lucie Bílá rozplakala fanynku. Pozvala ji na svůj muzikál Lucie Bílá se umí zabavit i v autě, tenhle svetr si upletla sama Už nechci křičet, tvrdí o svém šansonovém albu Lucie Bílá Lucie Bílá vydává nové album. Zpívá na něm šansony i Michaela Jacksona
19.11.2012 11:50 |

podobné články

Osobnosti: Michael Jackson (1607 článků) , Lucie Bílá (2159 článků)

Další poprava z rukou teroristů: Usekli muži hlavu za čarodějnictví

 
Poprav v Islámském státě stále neubývá. Středověké myšlení i středověké způsoby, dalo by se říct... a někdy doslova. Tentokát teroristé usekli hlavu muži podezřelému z čarodějnictví.
08.04.2015 23:50 |

podobné články

Jihočeský kraj: Trocnovské slavnosti nabídnou zásah hasičů, středověké souboje i potulného čajovníka

 
Historický zásah hasičů, středověké souboje, komentované prohlídky muzea mapujícího dějiny husitského hnutí i okolí, Divadlo potulného čajovníka a mnoho dalších atrakcí nabídnou Trocnovské slavnosti. Ty se v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova u Borovan na Českobudějovicku konají v sobotu 24. září od 13 do 18 hodin. Vstup je zdarma.
22.09.2016 10:55 |

podobné články

Developer koupil za půl miliardy dům na Staromáku: Najdete v něm i středověké podzemí

 
Developerská firma Coast Capital Partners (CCP) koupila od původních majitelů historickou budovu U Červené lišky na Staroměstském náměstí v Praze. Cena transakce je zhruba 500 milionů korun. Další stovky milionů plánuje investovat do rekonstrukce. Kromě dvou tisíc metrů čtverečních prostor nabídne i středověké podzemí. „Žádný další McDonald´s tu nebude,“ slibuje investor.
24.01.2017 13:00 |

podobné články

Zadrhával, potácel se a hodně pil. Adepta na šéfa Zelených vyhodili od mikrofonu

 
Strana zelených, která má i několik senátorů, musí řešit skandál. Na sobotním sjezdu v Praze se jeden z adeptů na post nového šéfa opil tak, že ho museli vyhodit od mikrofonu – přímo během kandidátského projevu. Středoškolského učitele Jana Šlechtu (56) potom vedení zeleného sjezdu nechalo dokonce vyvést z jednacího sálu. Jeden z delegátů vše natočil na video. Šlechta je protřelý alkoholik – památně se „nalil“ na stejné akci už před osmi lety.
23.01.2016 20:40 |

podobné články