Článek

Recenze: Damien Rice v Praze nemluvil a nevtipkoval. Za srdce držel posluchače pouze zpěvem

 
Po čtyřech letech se do Prahy vrátil irský písničkář Damien Rice, v Praze promoval své dva roky staré album My Favorite Faded Fantasy.
04.08.2016 09:45 |

podobné články

Osobnosti: Damien Rice (8 článků)
Podobné články

Damien Rice se po třech letech vrací do Česka, v srpnu zahraje v Praze

 
V pražském Divadle Archa vystoupí 3. srpna irský písničkář Damien Rice, který v české metropoli představí svoji poslední desku My Favourite Faded Fantasy z roku 2014. Do České republiky se vrací tři roky po koncertu na festivalu Colours of Ostrava. Letos třiačtyřicetiletý Damien Rice nikdy nezískal žádnou Grammy ani Mercury Prize, zato jeho balady zazněly v mnoha filmech i na televizní obrazovce (filmy Na dotek, Vysvobození, Shrek, Reservation Road nebo V dobré společnosti). V posledních letech se také věnuje projektům na podporu ekologie a lidských práv: například v roce 2012 podpořil na dublinském koncertě Electric Burma celoživotní úsilí nositelky Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij.
17.03.2016 10:50 |

podobné články

Osobnosti: Damien Rice (8 článků)

Provokatér a nejbohatší žijící umělec Damien Hirst vystavuje v Praze

 
Pro některé vzývaná celebrita, pro jiné zatracovaný kýčař. Damien Hirst vystavuje poprvé v České republice. Jedenáct děl světoznámého britského umělce, který se proslavil zvířaty vznášejícími se ve formaldehydu nebo platinovou lebkou posázenou tisíci diamanty, je vystaveno v Malé galerii Rudolfina v Praze. Expozice s názvem Damien Hirst: Život, smrt a láska je otevřená do 30. srpna.
20.05.2009 14:50 |

podobné články

Osobnosti: Damien Hirst (6 článků)

Medik radí - 9. díl - Základy anatomie - Srdce

 
Srdíčko? Jak vypadá z čeho se skládá a jak vlastně funguje? Vydrží hodně? Nebo je křehoučké? Dozvíte se dál. Jen chci uvést, že zde uvádím opravdu základy, srovnatelné se střední školou. Pokud někdo má zájem o medicínu, jen pojmů k srdci je v anatomii asi 500 a embryonální vývoj a fyzikální proudění krve zde úplně vynechávám. Srdce(cor) je orgán vážící pouhých 300 gramů. Dokáže mimo jiné za klidových podmínek přečerpávát každou minutu pět litrů krve. Jistě bychom si svého srdce více vážili a snažili se předejít jeho onemocnění, kdybychom věděli, co tento nevelký orgán (váží pouhé 0,3 kg ) dokáže. Stavba Srdce se skládá ze dvou síňí a dvou komor. Levá síň(atrium dextrum) do které vstupuje dolní a horní dutá žíla(vena cava inferior a superior).Krev dále putuje přes trojcípou chlopeň(valva atrioventricularis dextra) do pravé komory(ventriculus dexter). Zde je vypuzována nahoru přes poloměsíčitou chlopeň(valva trunci pulmonalis) do plicních tepen a dále do plic. Z plic krev (už okysličená) putuje 4 plicními žílami(venae pulmonales sinistrae et dextrae) do levé síňě(atrium sinistrum) a déle přes dvojcípou chlopeň(valva atrioventricularis sinistra) do levé, mnohem mohutnější a silnější, levé komory(ventriculus sinister) a z té pře chlopeň aortální je rozváděna do celého těla tepnami a žílami se zas vrací do srdce. Srdce jako orgán vyživují tzv. koronární tepny. Jsou dvě arteria coronaria dextra et sinistra, které mají plno dalších větvení. Pokud se jediná ucpe a nedojde k opravě(bypass-přemostění šťepem z nohy nebo coronární angioplastika), člověk umírá. Srdce je mezi plícemi uloženo v osrdečníku(perikard),který pomocí epikardů naléhá na myokard(srdeční svalovinu) FCE Srdce za klidových podmínek přečerpává každou minutu 5 litrů krve ze žil do tepen, přičemž vypuzované krvi uděluje tlak potřebný k překonání odporu, který tepny kladou proudící krvi. Při tělesné práci se však srdeční výkon výrazně zvyšuje. Srdce musí za těchto podmínek přečerpat, a to pod ještě větším tlakem, 20, 30 i více litrů krve za minutu, aby se tkáním dostalo potřebné množství kyslíku a živin. To ovšem dovede jen zdravé srdce. Je-li srdce nemocné, odpoví na zvyšující se tělesnou zátěž varovnou bolestí. Ale i zdravé srdce je třeba na opakovanou zátěž přivykat, například pravidelným cvičením. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
26.08.2009 08:50 |

podobné články

Avidan okouzlil Ostravu, Rice zpíval s Irglovou

 
K pátečním vrcholům festivalu Colours of Ostrava patřili zpěváci Asaf Avidan a Damien Rice. Druhý jmenovaný si na chvíli přizval i českou posilu v podobě Markéty Irglové.
20.07.2013 09:30 |

podobné články

Osobnosti: Markéta Irglová (93 článků) , Damien Rice (8 článků) , Asaf Avidan (9 článků)

Z Britských listů: V Německu žádné velké protesty proti Merkelové nejsou. Jen pár extremistů, které natáčí ruská televize

 
Korespondent BBC v Německu Damien McGuinness přináší britským posluchačům informace o dnešních náladách v německé společnosti. Pro mnohé zahraniční posluchače, kteří Německo v poslední době nenavštívili, to mohou být informace překvapivé. Snad nejvíc prý zarazí ty posluchače, kteří přebírají informace z ruských médií.
07.08.2016 08:30 |

podobné články

Lví král, sir Tim Rice, v Praze

 
Slavný textař a držitel Oscara za texty k animovanému filmu Alladin, sir Tim Rice (66), se objevil v Praze. Blesk ho přistihl na večeři s Michaelem Prostějovským (62), který přebásňuje jeho texty do češtiny. Že by se rýsovala nová spolupráce?
07.04.2011 09:10 |

podobné články

Osobnosti: Tim Rice (12 článků)

Fenomén Damien Hirst šokuje a rozpoutává uměleckou diskusi

 
Je bohatší než Mick Jagger nebo Elton John a na dražbách překonává taková esa, jako jsou Pablo Picasso, Jackson Pollock nebo Gustav Klimt. Jeho výtvory kupují movití byznysmeni, ropní šejkové, ruští oligarchové, hudební i sportovní celebrity. Damien Hirst.
28.05.2009 15:50 |

podobné články

Osobnosti: Elton John (436 článků) , Mick Jagger (228 článků) , Pablo Picasso (14 článků) , Damien Hirst (6 článků) , Jackson Pollock (4 články) , Gustav Klimt (16 článků)

Víme první: Překrásná Miss Salačová porodila druhého syna

 
Bývalá Miss a dýdžejka Michaela Salačová je dvojnásobnou maminkou. Dnes v ranních hodinách se jí narodil syn Damien. "Před chvílí se nám narodil druhý chlapeček. Damien měří 51 centimetrů a váží 3660 gramů. Já i prcek jsme ready," napsala svým přátelům na sociální síť Salačová.
16.10.2012 12:10 |

podobné články

Osobnosti: Michaela Salačová (55 článků)

Výherci lístků na Colours of Ostrava

 
Sigur Rós, Jamie Cullum, The xx, The Knife, Tomahawk, Damien Rice, Bonobo, Woodkid, Devendra Banhart, Asaf Avidan, Dub FX, Inspiral Carpets nebo Tiken Jah Fakoly - tato a mnohá další velká jména světové hudební scény budete letos moci ochutnat naživo od 18. do 21. července v unikátním industriálním prostředí na festivalu Colours of Ostrava.
16.07.2013 10:20 |

podobné články

Osobnosti: Jamie Cullum (15 článků) , Damien Rice (8 článků) , Asaf Avidan (9 článků)

Travis Rice v traileru z SSX popisuje rizika extrémních sportů

 
V nejnovějším traileru z akčních závodů SSX uvidíte profesionálního snowboardera Travise Rice, jak vysvětluje záludnosti a rizika extrémních sportů. Autoři sice varují, že ne všechny záběry pochází přímo z hry, nicméně ty z herního enginu od filmečků natočených skutečnou kamerou poznáte opravdu bezpečně - zase tak úchvatně nové SSX, alespoň ve videu, holt nevypadá:
30.11.2010 18:25 |

podobné články

Světová muzikálová hvězda, držitel Oscara Tim Rice přiletěl do Prahy

 
Držitel Oscara za texty k animovanému filmu Alladin, autor textů k muzikálům Jesus Christ SuperStar nebo Evita Tim Rice (66) přiletěl do Prahy. Navštívil "Ježíše", českou verzi svého veledíla, v Hudebním divadle v Karlíně.
08.04.2011 11:20 |

podobné články

Osobnosti: Tim Rice (12 článků)

Světová muzikálová hvězda, držitel Oscara Tim Rice přiletěl do Prahy

 
Držitel Oscara za texty k animovanému filmu Alladin, autor textů k muzikálům Jesus Christ SuperStar nebo Evita Tim Rice (66) přiletěl do Prahy. Navštívil "Ježíše", českou verzi svého veledíla, v Hudebním divadle v Karlíně.
08.04.2011 14:20 |

podobné články

Osobnosti: Tim Rice (12 článků)

Libretistu Tima Rice ostravští herci nadchli

 
Všichni byli úžasní, od těch nejmenších až po ty největší. Tak v sobotu večer zhodnotil jeden z nejlepších světových libretistů Tim Rice výkony herců v muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, který se v ostravském Divadle Jiřího Myrona hraje od loňského října.
18.11.2013 14:41 |

podobné články

Osobnosti: Tim Rice (12 článků)

Jazzový zpěvák Gregory Porter chce zasáhnout srdce posluchače

 
V pražském Paláci Žofín vystoupí ve čtvrtek americký jazzový zpěvák Gregory Porter, jehož sametový baryton si podmanil tuzemské posluchače už loni. Na Jarním Gala pro Struny podzimu ho kromě jeho kapely budou doprovázet i varhaník Ondřej Pivec a smyčcový Epoque Quartet.
13.03.2013 09:40 |

podobné články

Exmanžel Bartošové se rozpálil doruda: O Ivetě jsem s nikým nemluvil, moje zpověď je vycucaná z prstu

 
Bývalý muž Ivety Bartošové  (✝48) Jiří Pomeje  (49) sice rád mluví, a to tak, že jeho řeč připomíná kadencí kalašnikov, je ale až s podivem, že po rozvodu s bývalkou o ní prakticky nikdy nemluvil. Vyhýbal se tomu, aby ji pomlouval, pouze varoval, že když se vážně nepůjde léčit, dopadne špatně. Když se nyní objevila jeho údajná zpověď plná nechutných detailů z Ivetina soukromí, mnozí nevěřícně kroutili hlavou, proč měl zapotřebí takhle se opřít do ženy, která se již nemůže bránit, a měli ho proto za odpornou hyenu.
27.05.2014 19:00 |

podobné články

Osobnosti: Jiří Pomeje (1177 článků) , Iveta Bartošová (6578 článků)

Recenze: Harfistka Joanna Newsom na nové desce medituje nad časem a nutí posluchače přemýšlet

 
Poslech čtvrté desky Divers americké písničkářky Joanny Newsom nabízí vysoce osobní zážitek, při kterém posluchač při každém poslechu objevuje nové motivy a hudební odkazy. „Harfistka s kryptickými texty a avantgardními skladatelskými postupy jedenáct let od debutu piluje svůj styl do větší a větší krásy a nepřestává být maximálně náročná na sebe i na své posluchače,“ píše v recenzi Karel Veselý.
06.11.2015 15:25 |

podobné články

Jsem v hrobu a nemůžu ven, volal mladík záchrance! Nevtipkoval

 
Hodně zvláštní telefonát zburcoval polské záchranáře z rychlé pomoci v Katovicích. "Telefonuji z hrobu! Osvoboďte mne!" volal mobilem na dispečink o pomoc jednadvacetiletý mladík.
18.09.2013 22:30 |

podobné články

Babiš o svatbě nevtipkoval. Monika ho ale nechce, tvrdí Zaorálek

 
Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nežertoval, když v úterý před novináři ve sněmovně mluvil o tom, že si kvůli opozičnímu návrhu o střetu zájmů vezme svoji partnerku Moniku. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle Babiše je to ale nesmysl.
06.03.2016 13:10 |

podobné články

Osobnosti: Andrej Babiš (7810 článků) , Lubomír Zaorálek (1834 článků)

Kouzelný úsměv muže bez srdce: Bere za srdce!

 
Může být člověk bez srdce? Ano, a to nejen v přeneseném významu. Jakub Halík (37) srdce nemá, a přesto by se chtělo říct, že má srdce jako lev. Bez srdečního tepu pobývá v pražském IKEM už skoro pět měsíců.
30.08.2012 06:30 |

podobné články