Článek

RECENZE: Čerň a stříbro je dobrý mainstream

 
Italský autor Paolo Giordano je českému čtenáři znám především díky románu Osamělost prvočísel o tom, jaké důsledky mohou mít pro hlavní hrdiny dvě docela obyčejná rozhodnutí. V češtině nedávno vydaná novela Čerň a stříbro vypráví o mladém páru, jehož život zase výrazně ovlivní praktická hospodyně Anna.
12.02.2016 08:45 |

podobné články

Podobné články

CERN zatím nepotvrdil existenci Higgsova bosonu

 
Vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) zatím neobjevili takzvaný Higgsův boson. Dva výzkumné týmy ale zúžily energetické pásmo, ve kterém je podle nich třeba hledat tuto hypotetickou subatomární částici, která by měla dávat jiným částicím hmotnost. Podle agentury AP to dnes uvedli zástupci obou týmů na semináři v CERN.
13.12.2011 17:55 |

podobné články

CERN chystá na konec září dny otevřených dveří

 
Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) chystá na 28. a 29. září dny otevřených dveří ve svých zařízeních u Ženevy, včetně podzemního hadronového urychlovače (LHC). Pod heslem "Náš vesmír je váš" chce CERN o posledním zářijovém víkendu veřejnost seznámit se svými objevy, experimenty i vědeckými zařízeními, která je umožňují.
20.08.2013 09:45 |

podobné články

MPO: Ministr Jan Mládek otevřel unikátní putovní výstavu CERN v Českých Budějovicích

 
Za účasti ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka dnes byla na českobudějovickém výstavišti zahájena interaktivní výstava CERN „Accelerating Science“. Výstavu pořádá Evropská organizace pro jaderný výzkum CERN ve spolupráci s Jihočeským krajem a Ministerstvem průmyslu a obchodu, které její realizaci významně podpořilo.
20.09.2016 14:55 |

podobné články

Osobnosti: Jan Mládek (612 článků)

Poprvé jsme změřili atom antihmoty, hlásí CERN

 
Vědci Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN) vůbec poprvé v historii změřili atom antihmoty. Informuje o tom ve středu deník Daily Mail.
07.03.2012 22:40 |

podobné články

Vědci z CERN našli další stopu toho, kam zmizela antihmota

 
Vědci v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě odhalili další část skládačky, která má vysvětlit, proč antihmota ve vesmíru očividně chybí. Objevili prozatím čtvrtou známou subatomární částici, která při rozpadu upřednostňuje hmotu před antihmotou. Dosavadní teorie předpokládá, že po velkém třesku vzniklo stejné množství hmoty a antihmoty, dnes ale vesmíru dominuje hmota. 
24.04.2013 20:15 |

podobné články

CERN chce podzemní prstencový tunel o délce 100 kilometrů

 
E vropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) hodlá na pomezí Francie a Švýcarska postavit podzemní prstencový tunel o obvodové délce 80 až 100 kilometrů pro další urychlovač částic. Příští týden se má začít pracovat na studii proveditelnosti, informovala dnes agentura AFP.
06.02.2014 19:30 |

podobné články

Seznamte se, tohle je pentakvark. Skutečně existuje, hlásí CERN

 
Pokud se nový objev, který hlásí vědci z Evropské organizace pro jaderný výzkum (CERN), potvrdí, půjde o další zásadní milník fyziky. Díky obřímu urychlovači, vůbec nejvýkonnějšímu na světě, objevili novou subatomární částici, pentakvark, jejíž existenci dosud jen předpokládali. 
15.07.2015 11:11 |

podobné články

ČVUT v Praze umožní středoškolákům vyzkoušet si práci vědců na urychlovači ve švýcarském CERN

 
V pátek 18. března pořádá Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci s laboratořemi v CERN jedinečnou akci pro studenty středních škol nazvanou 12th International Masterclasses 2016 – Hands on Particle Physics. Akce se bude konat v budově Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT (Břehová 7, Praha 1).
18.03.2016 08:20 |

podobné články

Studenti ČVUT v Praze dodali do CERN unikátní mlžnou komoru

 
Studenti Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze Ondřej Zbytek a Ondřej Svoboda spolu s Valerym Mezentsevem z Vysoké školy ekonomické v Praze vyvinuli pro Evropskou organizaci pro jaderný výzkum (CERN) celosvětově nejvyspělejší mlžnou komoru. Zařízení vzniklo v rámci start-up Nebulo a od června letošního roku si jej mohou prohlédnout návštěvníci výstavy Mikrokosmos v Ženevě.
29.06.2016 21:45 |

podobné články

Osobnosti: Ondřej Svoboda (45 článků)

Hejtman Zimola: Unikátní výstavu ze švýcarského CERN Accelerating Science chceme nabídnout nejen Jihočechům

 
Jedinečná expozice Accelerating Science, vytvořena Evropskou organizací pro jaderný výzkum CERN v Ženevě, bude již 21. září 2016 představena také české veřejnosti. Jediným městem v České republice, ve kterém bude výstava k vidění, jsou České Budějovice.
06.09.2016 10:15 |

podobné články

Výstavu CERN Accelerating Science navštívilo téměř 22 tisíc návštěvníků

 
Výstava CERN Accelerating Science na českobudějovickém Výstavišti se setkala s mimořádně pozitivním ohlasem jak u návštěvníků z řad veřejnosti, tak u žáků, studentů či pedagogických pracovníků a odborníků.
10.01.2017 19:35 |

podobné články

Docent Valenčík: Poprvé v historii USA, ale i u nás, dal mediální mainstream tak okatě najevo, za kým stojí. A utrpěl debakl. Lidé prokoukli podstatu hry

 
ROZHOVOR Mediální mainstream v USA i v dalších zemích, včetně naší, se jednoznačně postavil na stranu toho typu moci, kterou v době voleb reprezentovala Clintonová. A prohrál společně s ní, uvádí vysokoškolský pedagog a publicista Radim Valenčík. Rozebírá také poslední výroky nového amerického prezidenta Donalda Trumpa například k Brexitu a údajné odpovědnosti Merkelové za migrační krizi v Evropě. Důrazně se také staví proti kritikům Trumpa, kteří varují před jeho politickým stylem.
22.01.2017 09:10 |

podobné články

Osobnosti: Donald Trump (1882 článků)

Jakub Petruška: Deset největších těžařů stříbra najdete v Mexiku, Číně, Peru

 
Stříbro můžeme v dnešní době označit jako extrémně podhodnocený drahý kov. Jeho cena se stále drží na relativně nízké úrovni a přináší tedy velmi dobrou investici, která je dostupná i drobným investorům. Potenciál růstu je obrovský, stříbra ubývá, průmysl navyšuje spotřebu, neustále roste investiční poptávka. V tomto roce stříbro rostlo o cca 44 %. I poměr ceny ke zlatu se snížil. Dnes na jednu unci zlata připadá cca 68 uncí stříbra, ještě loni to bylo 80. Stříbro má velký potenciál. Kdo ho nejvíce těží? Zde je 10 největších světových producentů tohoto kovu.
28.11.2016 18:05 |

podobné články

Italský prozaik Paolo Giordano: Problém migrace tu existuje už dávno

 
Osamělost prvočísel, tak se jmenuje román italského prozaika Paola Giordana (1982), který česky vyšel loni už podruhé. Edice Světová próza nakladatelství Odeon nabídla i jeho další knihy Tělo a Čerň a stříbro.
11.03.2016 13:20 |

podobné články

Vcelku dobrý country mainstream z jedné farmy v Missouri

 
Z Ameriky přichází každý rok spousta country alb, která můžete označit za dobrá, ale po čase na ně zapomenete. Stronger Sary Evansové bude s vysokou pravděpodobností jedním z nich.
29.03.2011 13:40 |

podobné články

Osobnosti: Sara Evans (1 článek)

The Splatters - recenze

 
Zatímco mainstream logické hry ze svého portfolia až na výjimky (čest Portalům) vytěsnil, na nezávislé scéně se s podobnými hrami doslova roztrhl pytel. Další zástupce této početné skupiny se objevil na Xbox Live pod názvem The Splatters. Jde o prvotinu izraelského vývojářského studia Spiky Snail a nutno dodat, že vcelku podařenou. Při bližším seznámení zjistíte,...
09.12.2010 13:55 |

podobné články

Party v Buckinghamském paláci: Ukradli královské stříbro!

 
Zahradní party v Buckinghamském paláci skončila jako hasičský bál ve filmu Hoří, má panenko. Poté, co začal liják a všichni se utekli schovat, personál zjistil, že zmizelo vzácné královské stříbro a historické čajové servisy!
16.07.2009 10:20 |

podobné články

Knapková, dvojskif a čtyřka bez získaly ME stříbro

 
Tři finálové účasti proměnili Češi ve stříbro.
20.09.2009 13:45 |

podobné články

Biker Kulhavý potvrdil letošní skvělou formu, na MS vybojoval stříbro

 
Jaroslav Kulhavý získal na MS v kanadském Mont-Sainte-Anne stříbro v cross country. Nestačil pouze na Španěla Hermidu, na kterého ztratil 29 vteřin. Pro bronz si dojel Burry Stander z Jihoafrické republiky.
04.09.2010 23:10 |

podobné články

Osobnosti: Jaroslav Kulhavý (92 článků)