Článek

RECENZE: Avantgarda jako historický experiment

 
Vídeňská Albertina hostí do 26. června rozsáhlou výstavu Od Chagalla k Malevičovi, která představuje malířství ruské avantgardy v letech 1910–1920. Bilance se sto třiceti obrazy vznikla ve spolupráci s Ruským muzeem v Petrohradě.
12.03.2016 09:35 |

podobné články

Podobné články

(Ne)chutný experiment: Žena jedla šest dní jen psí žrádlo a zhubla!

 
Nechutný experiment? Ale kdeže! Šest dní se Američanka Anne Kadet neživila ničím jiným, než psími granulemi a konzervami. Zjistila totiž, že strava jejího psího miláčka je stejně kvalitní jako ta její, ale o dost levnější. Experiment pak přinesl zajímavé výsledky...
04.11.2014 21:00 |

podobné články

RECENZE Podivný experiment klopýtá mezi blázny k šílení

 
Podivný experiment rozhodně není špatný film, jen každý jeho odvážný krok jako by byl provázený zakopnutím. Nejvíc dá těm divákům, kteří od něj mnoho nečekají.
26.01.2015 13:27 |

podobné články

RECENZE: Avantgarda je progresivní ve všech dobách

 
Díla čtyř československých meziválečných fotografů je možné vidět v opavském Domě umění. Práce mistrů avantgardy, jmenovitě Františka Drtikola (1883–1961), Jaroslava Rösslera (1902–1990), Jaromíra Funkeho (1896–1945) a Eugena Wiškovského (1888–1964), stále patří mezi nejzásadnější podněty vývoje naší fotografické scény.
02.02.2015 07:16 |

podobné články

Osobnosti: František Drtikol (28 článků)

Palmy na Vltavě jsou k vidění v Plzni

 
Pod názvem Palmy na Vltavě připravila Západočeská galerie v plzeňských Masných krámech zajímavou výstavu, která naznačuje, jak česká výtvarná avantgarda první poloviny 20. století využívala jako inspiračního zdroje primitivní umění Afriky, Ameriky a Polynésie. Úkolu se ujal historik umění Tomáš Winter, který téma obsáhle pojednal i v katalogu vydaném nakladatelstvím Arbor vitae.
19.02.2013 09:05 |

podobné články

Milan Knížák: Obyčejnost jako avantgarda

 
Nedávno mně napadlo, že by se výstava mohla jmenovat Obyčejné obrazy a vystavovaly by se na ní jen obyčejné obrazy a působilo by to až provokativně. Vzápětí jsem si však uvědomil, jaký je to paradox. Na druhou stranu je normální, že mezi pokusy o něco výjimečného, kterými se naše výstavní síně, divadla, koncertní sály a knihy nudně hemží, je něco obyčejného výjimkou.
24.06.2017 17:40 |

podobné články

Karlovarský festival uvede globální experiment, snímek Život v jednom dni

 
Díky sociálním sítím už vzniklo množství projektů mapujících jeden den, týden či rok v životě jedince nebo i mezinárodní skupiny. Mnohem směleji se do podobného počinu pustil skotský režisér Kevin Macdonald a jako producent slavný Ridley Scott. Vznikl velkolepý experiment Život v jenom dni, který bude uveden na karlovarském filmovém festivalu.
10.06.2011 09:05 |

podobné články

Osobnosti: Ridley Scott (79 článků) , Kevin Macdonald (5 článků)

Experiment: Chováme se ve frontě jako tupé stádo?

 
Před vchodem do budovy vidíte frontu. Jak se zachováte? Přesně o tento experiment se pokusili ve videu. Výsledky jsou docela vtipné. Nejde však o vědecký výzkum, ale dobře promyšlenou reklamní kampaň na nové pivo.
14.03.2012 13:45 |

podobné články

Rocková avantgarda vystoupí spolu s Afričany

 
V úterý se v pražském Paláci Akropolis objeví neobvyklá kombinace kapel. Na pódiu se vystřídají z punku vzešlí holandští avantgardisté The Ex a etiopská skupina Ililta Band.
12.07.2010 12:10 |

podobné články

Divoká avantgarda Blurt mezi punkem a jazzem

 
Trio Blurt pohybující se od svého vzniku v roce 1980 mezi punkem, jazzem a alternativou, vystoupí tento čtvrtek v pražském Paláci Akropolis. Blurt po třináctileté pauze vydali nové album Cut It.
05.04.2011 13:25 |

podobné články

Bartošová zase nezazpívala. Má ještě hlas?

 
Iveta Bartošová (45) měla dnes (pátek) zazpívat na finále studentské soutěže Avantgarda v Lysé nad Labem, ale kvůli nachlazení to zrušila. "Chtěla bych být fit na nedělní SuperStar, kde vystupuji, takže se jedu domů do Uhříněvsi léčit," prohlásila zpěvačka na kadeřnické show.
15.04.2011 15:20 |

podobné články

Osobnosti: Iveta Bartošová (6640 článků)

V Brněnském divadle zářily petrohradské Děti slunce

 
I stárnoucí brněnská avantgarda přichází na to, že udržovat kontakty s polskými nebo ruskými divadelními soubory může být přínosné. Ostatně projekt Karavan Mira fungoval ještě za normalizace. Strážci normalizace vyklidili pozice, když se cesty divadelníků Evropou zúčastnily i sovětské soubory.
12.03.2012 06:10 |

podobné články

Řízná hořčice stoupne do uší s Peaches i Jonem Hopkinsem

 
Avantgardní Donaufestival v dolnorakouské Kremži slaví deset let. Potkává se tu hudební, výtvarná i divadelní avantgarda z celé Evropy.
23.04.2014 17:10 |

podobné články

Řízná hořčice stoupne do uší s Peaches i Jonem Hopkinsem

 
Avantgardní Donaufestival v dolnorakouské Kremži slaví deset let. Potkává se tu hudební, výtvarná i divadelní avantgarda z celé Evropy.
23.04.2014 17:10 |

podobné články

Kateřina Hrachovcová-Herčíková: Další experiment s obličejem!

 
PRAHA – Po odbarvení vlasů na blond si prý herečka a moderátorka Kateřina HrachovcováHerčíková (34) dopřála další kosmetický experiment.
27.05.2009 02:15 |

podobné články

Osobnosti: Kateřina Hrachovcová (182 článků)

NEUVĚŘITELNÝ EXPERIMENT: Dobrodruh strávil 50 dní ve tmě a tichu

 
V Čeladné na Frýdecko-místecku dnes skončil experiment, který u nás nemá obdoby. Dlouhých 50 dnů tam v absolutní tmě a tichu strávil dobrodruh Andrew Urbiš.
24.02.2011 14:55 |

podobné články

Experiment po rusku. Děti vyhodily muzeum do povětří

 
Pět dětí a průvodkyni dnes zranil výbuch v moskevském muzeu Sfera. Policie zakrátko ujistila, že explozi nezpůsobily ani zločinecké živly, ani teroristé, ale nepovedený experiment se "studeným ohněm".
08.06.2011 14:25 |

podobné články

Experiment eura je odsouzen k záhubě, píše Tomský

 
Metoda pokus a omyl se zřejmě dá aplikovat i na filozofii společné evropské měny. Podle politologa Alexandera Tomského právě čelíme té fázi omylu. Experiment eura je totiž podle něj nutně odsouzen k záhubě.
19.11.2011 13:55 |

podobné články

Ženy nevidí svou krásu, prokázal sociální experiment značky Dove.

 
To, jak ženy samy sebe vnímají, je zcela odlišné od toho, jak je vidí ostatní. Více než polovina žen na celém světě se shoduje v tom, že když dojde na hodnocení jejich vlastní krásy, jsou samy sobě největším kritikem. Kosmetická značka Dove proto provedla sociální experiment, který ilustruje, jak se tento problém projevuje. V krátkém snímku Portréty skutečné krásy Dove zkoumá, jaký je rozdíl mezi vnímání krasy ženou a okolím.
06.05.2013 17:35 |

podobné články

Janeček (ODS): Experiment skončil. Co dál?

 
Definitivním pádem pražského primátora Bohuslava Svobody dnes skončil velký experiment, v jehož rámci byly do čel některých kandidátek ODS dosazovány nové – a tedy logicky nezkušené - tváře.
23.05.2013 15:00 |

podobné články