Článek

Rajčata nasladko i jako koktejl: Festival rajčat!

 
Rajčata čerstvá, sušená, grilovaná, plněná, loupaná, nebo třeba ve sladké buchtě. Čtvrtý ročník Slavností rajčat nabídl typické, ale i zcela netradiční pokrmy.
13.08.2017 12:05 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Výtečný recept na domácí kečup

 
Dáte přednost kupovanému kečupu plnému nejrůznějších éček, sladidel, umělých barviv a jiných nezdravých látek, nebo si raději svépomocí připravíte chutný domácí kečup, u kterého si budete jisti jeho složením? Opomeňme na chvíli skutečnost, že nás výroba domácího kečupu pravděpodobně vyjde o něco levněji – domácí kečup jednoduše má něco do sebe, i když vás jeho výroba bude stát o něco více času, nežli jedna návštěva supermarketu a cesta do příslušné uličky… Máte-li letos slušnou úrodu rajčat a nevíte si rady s jejich šikovným využitím, pak je příprava domácího kečupu více než ideální volbou. Nejenže tak svou úrodu zužitkujete, ale navíc získáte zásobu vynikajícího kečupu, se kterým můžete v kuchyni doslova kouzlit – použijte jej na přípravu omáček, domácí pizzy, potřete si s ním langoše, dejte si ho k párku! Je domácí kečup opravdu tak zdravý? Většina lidí si myslí, že co je vyrobené podomácku, to je automaticky zdravé. Bohužel tomu tak v mnoha případech není a i u kečupu si musíte dát pozor, aby váš domácí výrobek skutečně zdravý byl. Nepohlídáte-li si správný obsah soli, cukru a rajčat, pak ani vaše dílo připravované s láskou a pečlivostí nebude mít co do kvality nějak navrch oproti kupovaným výrobkům. Recept na domácí kečup Nyní se již společně dostáváme k jádru věci – tedy receptu na domácí kečup, který si okamžitě zamilujete a po kupovaném sáhnete jen v případě, kdy vám dojde poslední domácí zásoba! Potřebujete: 1,5 kg rajčat 5 jablek 3 větší cibule 1 lžíci soli 4 hřebíčky 1/4 lžičky skořice 1 bobkový list 250 g cukru 1/8 l octu Postup: Všechny suroviny pečlivě omyjte, rajčata zbavte stopky a nakrájejte je na čtvrtiny. Jablka oloupejte, zbavte je jadřinců a nakrájejte na drobnější kousky, cibuli rovněž oloupejte a nakrájejte na větší půlměsíce. Všechny nakrájené suroviny nyní dejte do většího hrnce, přidejte zbylé ingredience... Čtěte více Příspěvek Výtečný recept na domácí kečup pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.07.2016 16:45 |

podobné články

Pánové, bojíte se o své »kulky«?! Dejte si rajčata!

 
Sezóna rajčat je v plném proudu a na trzích je možné pořídit rajské plody za pár korun. Zvláště muži by si měli dopřávat těchto plodů minimálně deset každý týden. Krom mnoha jiných opatření jsou totiž rajčata prevencí rakoviny prostaty. U mužů pak pravidelná konzumace rajčat sníží riziko o pětinu.
01.09.2014 11:00 |

podobné články

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

 
Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.
15.01.2014 09:10 |

podobné články

Rusko prý zničilo 20 tun rajčat s českým certifikátem

 
Ruské potravinové embargo, vyhlášené jako odveta za sankce Západu, má podle agentury Interfax první českou ztrátu. V Kaliningradské oblasti na západě Ruska zničili 20 tun rajčat označených jako český reexport původem z Makedonie. České ministerstvo zemědělství informaci, že zelenina šla přes ČR, potvrdilo. Firma, které rajčata reexportovala, sice podle něj sídlí v ČR, její jednatel má ale ruské občanství.
18.08.2015 18:36 |

podobné články

Velký test kečupů: Kolik je v nich rajčat a škrobu?

 
Jsou lepší, než bývaly, ale naše chuťové buňky paradoxně tíhnou k těm, co obsahují škrob a rajčat mají jen taktak. Takové je překvapivé hodnocení testovaných kečupů z VŠCHT. Spotřebitelský test Blesku odhalil, kolik je v kečupech rajčat a kolik škrobu.
06.05.2015 19:25 |

podobné články

Radnice povolila výsadbu rajčat na hrobech na hřbitově: Příště si zasadí ředkvičky, rozčilují se místní

 
Radnice bavorského města Neuburg an der Donau povolila ženě vysazení rajčat na hrob jejích prarodičů na místním hřbitově. Žena vnímá rajčata jako upomínku na čas strávený společně s prarodiči na zahradě.
31.05.2017 07:05 |

podobné články

Jak mít bohatou úrodu rajčat? Nezapomeňte vylamovat výhonky!

 
K důležité péči o tyčková rajčata patří v době jejich růstu vylamování takzvaných zálistků. Zkušení pěstitelé dobře vědí, jak na to. Ale pokud se někdo pustí do pěstování rajčat poprvé, často tápe, co, kdy a jak správně udělat. Zákrok to není složitý a je velmi potřebný.
23.06.2015 06:05 |

podobné články

Rusko zničilo 20 tun českých rajčat. Nikdo se k nim nehlásí

 
Po polských jablkách a ovoci z jižní Evropy Rusové vůbec poprvé zlikvidovali zásilku potravin údajně pocházejících z Česka. Šlo o necelých 20 tun rajčat, která se do Ruska dostala pod označením český reexport z Makedonie. České ministerstvo zemědělství informacie, že jde o rajčata z Makedonie, potvrdilo, ta se však k rajčatům nehlásí. 
18.08.2015 14:16 |

podobné články

Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem

 
Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.
10.09.2012 15:20 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články

Krásná červená rajčata bez chuti? Vědci konečně zjistili proč

 
Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je prý důvodem jejich často mdlé chuti. Podle dnešní zprávy to vyplývá z nového výzkumu amerických vědců. Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná.
28.06.2012 20:30 |

podobné články

Jak nakrájet cherry rajčata během pár vteřin? Víme, jak na to!

 
Osvěžující zeleninový salát plný rajčat, paprik, okurek... Ale kdo se s tím vším má krájet, že? V případě větších kusů zeleniny to takový problém není, ale cherry rajčata dají člověku pořádně zabrat, než je všechna po jednom nakrájí. Máme pro vás trik, jak si celou práci ulehčit!
24.05.2015 06:05 |

podobné články

Proč jsou rajčata z lednice či z obchodu vždy bez chuti,

 
Producenti rajčat radí, aby lidé tuto chutnou zeleninu v žádném případě nedávali do lednice. Kdo tak učiní, většinou je zklamaný z výsledné chuti. Vědci z Floridy ale odhalili, proč tomu tak je. A potvrdili, že bez chuti budou vždy i rajčata z obchodu, neboť jsou skladovány při příliš nízkých teplotách. Ty jsou viníkem toho, že červené bobule lilku rajčete přicházejí o chuť.
20.10.2016 16:00 |

podobné články

Břeclav provoněla rajčata, návštěvníci je mohli jíst i pít

 
Rajčata čerstvá, sušená, grilovaná, plněná, loupaná, nebo třeba v buchtě. Čtvrtý ročník Slavností rajčat nabídl typické i neznámé pokrmy. Pochutiny mohli návštěvníci zapít Krvavou Mary.
13.08.2017 11:25 |

podobné články

Osobnosti: Mary Mara (307 článků) , Mary Mary (11 článků)

Test kečupů: Dražší nemusí být lepší

 
Některé kečupy neobsahují ve skutečnosti tolik rajčat, kolik uvádějí na obalu, některé vůbec nesplňují limity a jsou falšované, některé mají v sobě koktejl zbytků pesticidů, i když mají na obale napsáno, že jsou pro děti. Jiné jsou na tom naopak velmi dobře. Je dobré vědět které, protože rajčata a kečupy mohou mít na naše zdraví blahodárné účinky.
25.09.2015 13:06 |

podobné články

Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce

 
Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.
19.05.2014 11:50 |

podobné články

Vitamínová bomba aneb chutné smoothie

 
Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.08.2015 08:15 |

podobné články

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

 
Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.
28.06.2012 20:55 |

podobné články