Článek

Půl hrsti ořechů denně snižuje riziko rakoviny, tvrdí vědci

 
Stačí 15 gramů ořechů denně a snížíte riziko úmrtí, vyplývá ze studie nizozemských vědců.
11.06.2015 11:20 |

podobné články

Podobné články

Jak uchovat vlašské ořechy

 
Vlašské ořechy jsou v českých domácnostech velmi oblíbenou a často používanou surovinou. Ať do cukroví či nedělení buchtu ke kávě nebo jen zobání na chuť. Navíc jsou velmi zdravé a bohaté na vitamíny skupiny B, dále pak C a E včetně minerálních látek: hořčík, železo, mangan, vápník, draslík a zinek. Vzpomenout musíme také omega-3 mastné kyseliny. Mimo jmenovaných vitamínů, minerálů mají výborný vliv na lidskou psychiku, udržují zdravé nehty, vlasy a pleť. Snižují krevní tlak a slouží také jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Vlašské ořechy mají navíc antioxidační a protizánětlivé účinky. Blýsknout se mohou i pozitivním vlivem na trávení. Jejich pravidelným zařazováním do jídelníčku zlepšíme činnost mozku, paměť a soustředěnost, včetně prevence Alzheimerovy choroby. Důvodů, proč mít po ruce vlašské ořechy je bezesporu nespočet, ale jak je správně uchovávat? Způsoby uchovávání vlašských ořechů Způsobů jak uchovávat tedy uskladňovat vlašské ořechy existuje více. Mohou se skladovat podobně, jako jablíčka, sušit, zamrazit, zavařit, naložit do medu. My si dnes popíšeme nejběžnější způsob jejich uchovávání – sušení vlašských ořechů. Uchovávání vlašských ořechů Pro uchovávání vlašských ořechů vybíráme jen proschlé, nepoškozené ořechy bez zápachu či náznaku plísně. K dlouhodobému uskladňování je ideální ponechat ořechy ve skořápce, jež působí jako ochranná bariéra, které pomáhá regulovat vlhkost a teplotu. Také nevpustí dovnitř takové množství kyslíku, aby ořech začal žluknout. Ani skořápka nemusí být ještě dostatečnou zárukou. Projděte všechny ořechy, zda jsou opravdu neporušené, protože uvnitř plesnivějících ořechů vznikají toxické látky a nejsou vhodné ke konzumaci. Nasbírané ořechy vložíme do síta či přepravné bedýnky tak, aby tvořily jednolitou vrstvu. Pro sušení je vhodné suché a teplé prostředí, klíčové je, aby byly ořechy na čerstvém ovzduší – ideálně průvan či vítr. Mohou se sušit však také u kamen, topení či trouby – vysýchají přibližně 6 týdnů. Potom ořechy zkontrolujeme a uložíme do rašlových pytlů, a ty zavěsíme na tmavé, suché a... Čtěte více Příspěvek Jak uchovat vlašské ořechy pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
25.04.2016 02:55 |

podobné články

10 deka oříšků denně sníží riziko úmrtí, zjistli vědci

 
Jedení půl hrsti ořechů každý den může podstatně snížit riziko předčasného úmrtí, naznačila studie nizozemských vědců. Odborníci z univerzity v Maastrichtu během desetileté studie zjistili, že u lidí, kteří jedí nejméně deset gramů oříšků denně, je riziko úmrtí o 23 procent nižší, uvedla britská BBC.
13.07.2015 05:15 |

podobné články

Mohou ořechy odvrátit rakovinu slinivky břišní? Hrst dvakrát týdně snižuje riziko o třetinu

 
Vědci z Harvard School of Public Health na vzorku více než 75.000 žen zjistili, že konzumace ořechů - minimálně dvakrát týdně, snižuje riziko rakoviny slinivky břišní o 35 procent.
22.02.2014 06:50 |

podobné články

Aspirin snižuje riziko rakoviny! Vědci přinesli první důkaz!

 
Pravidelné užívání aspirinu snižuje riziko rakoviny až o 60%. Britští vědci objevili důkazy preventivního účinku.
31.10.2011 14:30 |

podobné články

Vědci z Oxfordu: Riziko rakoviny roste s výškou!

 
Existuje mnoho žen, které chtějí být vyšší. Podle nejnovějších poznatků v oblasti výzkumu rakoviny bylo zjištěno, že čím je člověk vyšší, tím se výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Vědci z elitní britské Oxfordské univerzity analyzovali zdravotní záznamy u přibližně 1,3 milionu žen a přišli s tím, že existuje vztah mezi výškou a rizikem rakoviny hlavně u ženského pohlaví.
25.07.2011 05:05 |

podobné články

Jak nám prospívá jedno pivod denně?

 
I střídmá míra alkoholu zvyšuje riziko rakoviny, varují na jedné straně onkologové. Jenže kardiologové tvrdí, že toto riziko je stále menší ve srovnání s tím, jak může alkohol prospívat oběhové soustavě člověka. Podle amerických expertů na zdraví srdce a cév je ideální dopřát si denně jedno slabé pivo. Pomáhá snižovat hladinu nezdravého cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko mrtvice a infarktu.
22.11.2016 16:00 |

podobné články

Bílé víno může zvýšit riziko rakoviny kůže

 
Vinařům neudělá radost zpráva vědců z prestižní Brownovy univerzity týkající se rakoviny kůže. Podle nich totiž konzumace alkoholu zvyšuje riziko tohoto onemocnění a vůbec nejhorším nápojem je právě bílé víno. Riziko rakoviny kůže zvyšuje o třináct procent jediná sklenička denně.
10.12.2016 15:30 |

podobné články

Hamburgery poškozují krvinky a zvyšují riziko rakoviny

 
Konzumace pokrmů z rychlého občerstvení decimuje nejen postavu, ale škodí také zdraví srdce a cév a zvyšuje riziko rakoviny. Vědci z Walesu ale přišli na to, proč tomu tak je. Potraviny jako hamburgery či smažené kuře totiž obsahují škodlivé látky, jejichž vlivem se v kostní dřeni tvoří poškozené červené krvinky. Nedostatek čerstvé a syrové stravy a chybějící antioxidanty zvyšují riziko rakoviny i u jiných typů buněk.
13.09.2016 17:05 |

podobné články

POZOR: Směs ořechů z Penny Marketu obsahuje i nebezpečný alergen

 
Společnost Penny Market stahuje z oběhu 200 gramové balení směsi ořechů a rozinek s názvem Knabsi-Nuts&Ovoce Classic původem z Německa, ve kterých našla nedeklarovaná jádra para ořechů.
13.06.2011 14:30 |

podobné články

Jídlo z fastfoodu zvýší riziko rakoviny už po dvou týdnech!

 
Konzumace tzv. Západní stravy, jíž se rozumí americký jídelníček plný pokrmů z rychlých občerstvení – hamburgery, hranolky, pizza a pečené uzeniny – je tak škodlivý pro lidské zdraví, že zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva už po dvou týdnech. Prokázali to američtí onkologové. Zkoumali osoby, které se s tímto druhem pokrmů setkaly poprvé v životě. Když se tak dotyční jedinci stravovali pouhé dva týdny, bylo u nich prokázáno zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva.
30.04.2015 19:05 |

podobné články

Čím vyšší člověk, tím větší riziko rakoviny

 
Vyšší lidé berou větší platy, rychleji povyšují v zaměstnání a mají také větší úspěch při shánění partnerů. Jenže. Mají také mnohem vyšší riziko rakoviny. Třeba u rakoviny kůže je riziko s každými deseti centimetry navíc o třicet procent vyšší. U muže vysokého metr devadesát může být téměř o sto procent vyšší než u muže vysokého metr šedesát.
05.10.2015 20:00 |

podobné články

Češi, tenhle výzkum se vám bude líbit: Pivo snižuje riziko Alzheimera!

 
Tomu se říká parádní výmluva, proč si skočit s kamarády na pivo! Čínští vědci tvrdí, že pravidelné pití chmelového moku snižuje riziko Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci!
08.02.2015 08:15 |

podobné články

Vědci: Pánové, jezte vlašské ořechy, vaše spermie budou zdravější

 
Kvůli civilizačním chorobám přibývá mužů s nekvalitními nebo málo pohyblivými spermiemi. Pánové, pokud tedy chcete udělat něco pro jejich zdraví, jezte denně dvě hrsti vlašských ořechů.
17.08.2012 11:30 |

podobné články

Už dva plátky slaniny denně zvyšují riziko rakoviny!

 
Rakovina žaludku je kvůli špatné stravě na Západě velmi běžným nádorovým onemocněním. Může za to především nadměrná konzumace uzenin a červeného masa či pití alkoholu. Podle onkologů už pouhé dva plátky slaniny denně – v mnohých zemích běžná součást snídaně – zvyšují riziko rakoviny žaludku o pětinu. Stejně tak tři silná piva.
22.04.2016 15:05 |

podobné články

Dvě pivka denně snižují riziko mrtvice

 
Alkohol škodí myšlení a paměti a zvyšuje také riziko rakoviny. Když to s ním ale člověk nepřehání, jsou tato rizika velmi malá a naopak se sníží jiná, která se týkají onemocnění srdce a cév. Podle vědců ze Švédska a Anglie totiž dvě slabá piva denně neškodí organismu, ale výrazně sníží riziko ucpání krevních cév v mozku alias mrtvice.
01.12.2016 15:00 |

podobné články

Denní užívání ibuprofenu už po týdnu zvýší riziko infarktu o polovinu

 
Kanadští vědci varují před užíváním nesteroidních protizánětlivých léků, jimiž lidé tlumí bolest. Léky ibuprofen, celecoxib, diclofenac, naproxen a rofecoxib zvyšují riziko infarktu, pokud je lidé užívají v maximální dávce alespoň týden. A riziko je vyšší po týdnu až o osmapadesát procent. Zvlášť nebezpečné je užívat ibuprofen třikrát denně po dobu jednoho týdne. Riziko se zvýší o polovinu.
17.05.2017 11:30 |

podobné články

Cvičení snižuje riziko vzniku rakoviny prsu

 
Riziko vzniku rakoviny prsu lze ovlivnit mnoha způsoby. Jedním z nich je překvapivě i cvičení.
25.08.2009 21:40 |

podobné články

Ženy, jezte ovoce, ryby a olivy! Středomořská kuchyně snižuje riziko rakoviny dělohy

 
Ženy, které hojně holdují středomořské kuchyni, mají až o polovinu nižší riziko, že je postihne rakovina dělohy. Vyplývá to ze studie, kterou – pravda – zaplatila Italská nadace pro výzkum rakoviny (FIRC).  Italští odborníci ale spolupracovali s experty z Lausannské univerzity ve Švýcarsku a své závěry podložily vzorkem pěti tisíc dobrovolnic. 
08.06.2015 10:46 |

podobné články

Čokoláda snižuje riziko onemocnění srdce

 
Lidskému srdci neprospívají jen nepříjemné diety a úmorné cvičení. Britští vědci zjistili, že konzumace čokolády snižuje riziko srdečních...
02.09.2011 11:05 |

podobné články