Článek

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Podobné články

BONDUELLE: Známe původ a co Vy?

 
BONDUELLE, evropský specialista na zpracování zeleniny, přibližuje tradiční způsob zpracování zeleniny formou sterilace bez konzervačních látek. Proces konzervace teplem byl objeven v roce 1810 Nicolasem Appertem a do dnešního dne je využíván jako jeden z nejosvědčenějších způsobů konzervace zeleniny. Způsob konzervace ale není jedinou podmínkou kvality výstupního výrobku, důležité jsou i vstupní suroviny, které musí být vysoké kvality a to jak chuťové tak jakostní. Toto zaručí nejen včasné zpracování, ale i volba vhodných, tedy nejúrodnějších, oblastí pro pěstování daného druhu zeleniny.
22.08.2013 13:35 |

podobné články

Inspekce rozšiřuje kvůli rizikovým okurkám kontroly zeleniny

 
Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude kontrolovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.
30.05.2011 12:30 |

podobné články

SZPI rozšiřuje kvůli strachu z nákazy kontroly čerstvé zeleniny

 
Česká Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) rozšířila kvůli případu rizikových bio okurek ze Španělska kontroly zeleniny. Bude prověřovat více druhů čerstvé zeleniny dovezené i z dalších států včetně balkánských zemí.
30.05.2011 16:55 |

podobné články

Strach strhal ceny zeleniny! Je nejlevnější v historii

 
Panika kolem průjmové bakterie EHEC srazila ke dnu ceny dovozové zeleniny. I když se neprokázalo, že zdrojem jsou španělské okurky, hysterie udělala své a zákazníci přestali zeleninu nakupovat. Sklady supermarketů praskají ve švech, a proto bylo potřeba reagovat. Včera ceny zeleniny klesly tak, že to nikdo nepamatuje posledních dvacet let!
11.06.2011 08:00 |

podobné články

Třetí "nejhorší" v Evropě: Češi nejedí dost ovoce a zeleniny

 
V České republice se v průměru ani zdaleka nesní tolik ovoce a zeleniny, kolik doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Co do jejich spotřeby jsou Češi třetí od konce v Evropě. Ve své zprávě to uvedla Evropská rada pro informace o potravinách (EUFIC). Nejvíce zeleniny a ovoce podle ní spořádají Poláci.
18.01.2012 18:00 |

podobné články

Vitamínová bomba aneb chutné smoothie

 
Čím dál častěji se především v souvislosti se zdravým stravováním můžete setkat s názvem smoothie. Samotné slovíčko pochází z anglického smooth, což značí jemný, krémový. Právě takové je ať už ovocné či zeleninové smoothie. Jedná se o zdravý mixovaný nápoj, kde základ tvoří ovoce a zelenina bez přídavku umělých sladidel a ideálně i bez cukru. Použít lze buď ovoce, zeleninu nebo kombinaci obojího. Koktejl plný zdraví Do smoothie je však možné přidávat i další zdravé pochoutky, jako jsou mladý ječmen, kakaové boby, oříšky, semínka, ovesné vločky, melasu, karobový prášek a další. Takový hutný, výživný, krémový koktejl poslouží jako rychlá snídaně či zdravá svačinka. Ovoce je lépe konzumovat ráno a dopoledne, ale večer si klidně můžete dopřát zeleninové smoothie aniž byste se báli o svou váhu. Tyto koktejly jsou výborné také před fyzickou aktivitou. Smoothie umožňují smíchat podle fantazie nebo doporučených receptů různé druhy ovoce a zeleniny. Využít můžete banány, pomeranč, švestky, jablíčka, kiwi, ananas, maliny, jahody, borůvky, angrešt, rybíz, rajčata, salátovou okurku, papriku, zelí, špenát a dokonce i bylinky. Krémový nebo chrunky Podle toho jaký přístroj použijete, budete mít konzistenci buď krémovou nebo „chrunky“ více křupavou s kousíčky ovoce. Jedním tímto drinkem dostanete do těla potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Pokud vás nebaví ráno stát u kuchyňské linky a mazat chléb, krájet zeleninu, můžete zkusit naházet do mixéru ovoce, přidat trochu vody a snídaně je na světě. Smoothie rozhodně patří do zdravého životního stylu, kdy si za pár korun vychutnáte dokonalou symfonii chuti. Kombinace ovoce a zeleniny Kiwi + salátová okurka + lístky špenátu = na energii Salátová okurka + lístky máty + kiwi = na osvěžení Meloun + banán + grep + mrkev = vitamínová bomba Lístky špenátu + avokádo + jahody = před fyzickou zátěží Hrst rukoly + ananas + chili koření = na hubnutí Příspěvek Vitamínová bomba aneb chutné smoothie pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
28.08.2015 08:15 |

podobné články

Tipy na novoroční detox

 
Nový rok je tu a společně s ním i další předsevzetí, snaha vstoupit do dalšího období s čistým štítem a zakopávání válečných seker. Podle nás je začátek dalšího roku ideálním obdobím pro novoroční detox, s jehož pomocí vyčistíte tělo i mysl od škodlivin, které vás sužují. Na detoxikaci organismu nikdy není pozdě, ovšem novoroční detox je o něčem úplně jiném. Mnoho lidí mu přisuzuje daleko větší váhu především proto, že do nového roku vstupujeme s celou řadou očekávání, snů a přání – tak proč ten krok nezačít tím, že našemu tělu dopřejeme pořádný detox? Tipy na novoroční detox Detox je pojem, který vám určitě nemusíme nějak zdlouhavě nebo složitě vysvětlovat, protože jen zná asi každý. Je jedno, jestli jste o něm jen slyšeli, něco málo o něm víte nebo je to něco, co představuje nedílnou součást vašeho života. Teď nechme stranou vědomosti, pojďme raději konat. V dnešním článku pro vás máme několik tipů na novoroční detox, který vám neublíží, ba naopak jedině prospěje. Jdete do toho s námi? Tip první: jezte zdravě! Zní to jako klišé? Vždyť právě s novým rokem se klišé spojují, tak proč ne?! Nechte stranou předsudky, pokud chcete detoxikovat organismus, budete se muset chtě nechtě zamyslet nad svým jídelníčkem a postarat se o to, aby byl pestrý a obsahově vyvážený. Dbejte na dostatek ovoce a zeleniny, dopřejte si obiloviny a pochutnat si můžete i na různorodých semínkách. Tip druhý: okořeňte si život! Mnoho lidí má detox spojený jen se samými negativními věcmi, což je škoda. Ve skutečnosti je to pro vaše tělo velice prospěšné, tak proč si tohle rozhodnutí zbytečně hanit? U detoxu nejde jen o dietu nebo cvičení, při kterém budete únavou padat k zemi. Důležitá je strava, kterou si ale můžete okořenit tak, aby vám chutnala, rozhodně nemusíte jíst nemastné a neslané pokrmy. Když... Čtěte více Příspěvek Tipy na novoroční detox pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
08.01.2017 08:45 |

podobné články

Češi pozor, bez zeleniny a ovoce z ciziny vymřeme!

 
Česko je výrazně závislé na dovozech ovoce a zeleniny, a to i u druhů, které se v tuzemsku tradičně pěstují.
08.02.2013 10:00 |

podobné články

4 důvody, proč je snídaně důležitá

 
Ze všech stran na nás útočí reklamy prezentující sušenky pro dobrý start do nového dne, které si můžete dát k snídani a skvěle se tak připravit na celý den. I každé malé dítě ví, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne a s radostí vám o této povinnosti poreferuje – vždyť i jeho maminka každé ráno poučuje, že se musí pořádně nasnídat, aby mělo dostatek síly poprat se s dobrodružstvím! Proč je snídaně důležitá a proč bychom právě tohle jídlo neměli podceňovat? To si povíme v dnešním článku! Proč vlastně musíme snídat? Nejen reklamy v televizi, ale i v obchody nám dávají jasně najevo, že snídaně je jedno z mála jídel, na kterém bychom si měli dát obzvlášť záležet. Není se proto čemu divit, že si můžete pořídit tolik chutných pokrmů, které nám dodají energii i chuť postavit se čelem každodenním problémům, starostem v práci a povinnostem, které na nás číhají na každém kroku. Teď už se ale pojďme podívat, proč je snídaně důležitá a proč byste měli snídat ve velkém stylu! Proč je snídaně důležitá? Máme hned 4 důvody! Prozradíme vám, proč se je snídaně nejdůležitějším jídlem dne. Věřte, že si tohle označení vysloužila právem! Důvod první: Kdo snídá, je chytřejší! Vědci se jasně shodují na tom, že ten, kdo si ráno dopřál kvalitní a obsahově vydatnou snídani, prokázal daleko vyšší procentuální úspěšnost u paměťových či poznávacích testů nežli ten, který se na snídani jednoduše vykašlal. Důvod druhý: Nasnídejte se a hubněte! Zní to možná protichůdně, ale i tohle je pravda! Pokud si každé ráno najdete čas na pořádnou snídani, pak budete daleko štíhlejší nežli ti, kteří své ráno nastartují například jen hrníčkem silné kávy. Je dokázáno, že kdo ráno snídá, ten se celkově stravuje mnohem zdravěji nežli ten, kdo snídani podceňuje. Důvod třetí: Dopřejte si snídani a přestaňte kouřit!... Čtěte více Příspěvek 4 důvody, proč je snídaně důležitá pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
27.09.2016 18:10 |

podobné články

Úžasné fotografie krajiny - montáž z potravin!

 
Anglický fotograf Carl Warner vytvořil sérii fotografií, k jejichž realizaci použil pouze potraviny. Tzv. "foodscapes" představuje podmořské jeskyně, lesy, pláže, slunce i vodopády za využití ovoce, zeleniny a sýrů. K zachycení hloubky byly fotografie pořízeny na stolech o rozměrech 1,2 x 2,4 metrů. Kromě toho byly potraviny rozprostřeny "ve vrstvách", aby během fotografování nespadly. Fotograf Carl Warner tvrdí, že nedokázal přesvědčit své děti, aby jedly zeleninu. Dokázal však ze zeleniny udělat předmět pro ty nejrozmanitější hry svých dětí. Pro zvětšení náhledu klikněte na fotografii. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
22.06.2009 11:40 |

podobné články

Může být zelenina ještě zdravější?

 
Na trhu je nyní k dostání zdravější typ zeleniny! Konzumace zeleniny je podle všech doporučení zdravá. Díky používání nejrůznějších hnojiv a chemikálií, však zelenina málokdy obsahuje všechny požadované látky potřebné pro náš organizmus.
08.07.2009 12:25 |

podobné články

Šťáva z ovoce a zeleniny hydratuje lépe než čistá voda

 
V horkých letních měsících je velmi důležité hydratovat dostatečně organismus. A přestože hlavním zdrojem tekutin je pro člověka čistá voda, podle expertů ze Skotska může v letních vedrech ještě lépe hydratovat voda z ovoce a hlavně zeleniny.
23.07.2009 09:20 |

podobné články

Britská studentka má hrůzu ze zeleniny - trpí lachanofóbií

 
Mezi prokázané fóbie z pavouků, létání letadlem i z lidí se zařadila další, dosud málo známá fóbie. Lachanofóbií, která se projevuje strachem ze zeleniny, trpí 22letá studentka z britského Portsmouthu. Uvedl to deník The Daily Telegraph.
09.11.2009 18:00 |

podobné články

Bizarní fóbie: strach ze zeleniny

 
Lidé mají strach z celé řady věcí: pavouků, tmy či sebe navzájem. Ale aby se někdo panicky bál zeleniny? To se zrovna často nevidí!
12.11.2009 14:40 |

podobné články

Mel Gibson: Pěstování zeleniny mi změnilo život

 
Ani kostel neměl na katolíka Mela Gibsona tak dobrý vliv jako vlastní zahrádka. Pěstování zeleniny a dalších plodin mu prý změnilo život a udělalo z něj lepšího člověka. Hvězda Smrtonosné zbraně věří , že práce na zahradě je výtečnou terapií, která navíc přináší plody dvakrát.
18.11.2009 20:05 |

podobné články

Osobnosti: Mel Gibson (330 článků)

RUSKO SE BRÁNÍ EPIDEMII! Zakázalo dovoz zeleniny z EU

 
Rusko ve čtvrtek zakázalo dovoz čerstvé zeleniny ze všech zemí Evropské unie kvůli obavám z bakterie EHEC, která má v Evropě na svědomí už 17 životů. Informovala o tom agentura AFP.
02.06.2011 07:30 |

podobné články

Rusko zákazem importu zeleniny porušuje pravidla WTO

 
Čtvrteční rozhodnutí Ruska zavést úplný zákaz na dovoz čerstvé zeleniny z celé Evropské unie je v rozporu s pravidly volného obchodu Světové obchodní organizace (WTO). Řekl to v pátek vyslanec Evropské unie v Moskvě Fernando Valenzuela.
03.06.2011 13:00 |

podobné články

Evropská unie odškodní výrobce zeleniny kvůli šíření bakterie

 
Ministři zemědělství Evropské unie se na dnešním mimořádném zasedání shodli, že unie odškodní producenty zeleniny postižené dopady šíření nebezpečné bakterie způsobující vážné střevní potíže. Přesné podmínky kompenzací, například komu, za co a v jaké výši se peníze vyplatí, se doladí v příštích dnech.
07.06.2011 17:55 |

podobné články

Nákaza Čechy nestraší. Spotřebu zeleniny příliš neomezili, zjistil průzkum

 
Hrozba epidemie krvácivého průjmu pocházející z Německa není podle zjištění výzkumu společnosti MÉDEA RESEARCH pro Čechy nijak alarmující. Dvě třetiny z nich se onemocnění vůbec neobávají. Pětina respondentů omezila spotřebu zeleniny ze zahraničí, a tu domácí pouhých sedm procent.
10.06.2011 10:45 |

podobné články