Článek

Proč jsou rajčata ze skleníku bez chuti?

 
Rostliny pěstované ve skleníku dostávají jen minimum UV záření, neboť sklo téměř veškerou část tohoto spektra světa odrazí a nepustí dovnitř. Jenže to je pro zelené kamarády člověka poněkud stresující a produkují ve svých orgánech určité látky, které nejsou chuťově příznivé. To vysvětluje fakt, proč rajčata ze skleníku nikdy nebudou chutnat tak dobře jako ta pěstovaná na přímém slunci.
26.09.2016 11:10 |

podobné články

Podobné články

Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!

 
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli! Rajčata plněná špenátem Potřebujete: 1 hrníček uvařené quinoi 6 ks velkých rajčat 1 ks cibule 50 g nivy 2-3 stroužky česneku podle chuti 2 hrstičky baby špenátu 2 lžíce olivového oleje špetku soli a pepře podle chuti Postup přípravy: Quinoi propláchněte vodou a uvařte. Troubu si předem předehřejte na 250 °C. Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět. Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit. Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě. Rajčata zapečená v troubě Potřebujete: 6 ks velkých rajčat 2 lžíce balsamico octu 6 lžic panenského olivového oleje sůl a pepř dle chuti 3 lžíce kozího sýra 6 větviček rozmarýnu Postup přípravy: Troubu si předehřejete na 200 °C. Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky. Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem. Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut. Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem. Příspěvek Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete! pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
19.06.2015 09:06 |

podobné články

Proč jsou rajčata z lednice či z obchodu vždy bez chuti,

 
Producenti rajčat radí, aby lidé tuto chutnou zeleninu v žádném případě nedávali do lednice. Kdo tak učiní, většinou je zklamaný z výsledné chuti. Vědci z Floridy ale odhalili, proč tomu tak je. A potvrdili, že bez chuti budou vždy i rajčata z obchodu, neboť jsou skladovány při příliš nízkých teplotách. Ty jsou viníkem toho, že červené bobule lilku rajčete přicházejí o chuť.
20.10.2016 16:00 |

podobné články

Bramborový salát na 3 různé způsoby

 
Bramborový salát na váš stůl rozhodně nepatří jen o Vánocích. Ačkoli se jedná o neodmyslitelnou součást Štědrovečerní večeře, mnoho z vás si na něm s oblibou pochutná i během roku. Jistě i vy máte svůj osvědčený recept, na který můžete bez rozmyslu vsadit horkou kartu, neboť nejen vám, ale i vaší rodině, blízkým či přátelům pokaždé zachutná. Proč to ale jednou nezkusit jinak? Bramborový salát může mít mnoho podob, my vám prostřednictvím dnešního článku přinášíme 3 zajímavé recepty, jak si bramborový salát připravit, aby pokaždé nebyl na jedno brdo. Záleží jen na vás, zda se pro jednou vzdáte osvědčené klasiky a troufnete si na něco nového! 1. Pikantní bramborový salát s cibulí a chilli Připravte si tyto ingredience: 850 g brambor 2 větší cibule nasekanou zelenou petrželku 3 lžíce slunečnicového oleje Na zálivku potřebujete: 100 ml octu 2 lžičky soli (dle chuti) 3 lžíce krupicového cukru (dle chuti) 1 chilli papričku nasekanou na drobno mletý pepř (dle chuti) Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte do mísy. Na oleji osmahněte na kolečka nakrájenou cibulku. Smíchejte ingredience na zálivku s 1 l vody a tu přidejte k cibulce – přiveďte k varu. Vzniklým nálevem zalijte brambory v míse a nechte cca 2 hodinky uležet. Před podáváním sceďte a posypte nasekanou petrželkou. 2. Bramborový salát s majonézou Připravte si tyto ingredience: 650 g brambor 1 menší cibuli 1 větší mrkev 200 g šunkového salámu půl jablka 2-3 sterilizované okurky 4-6 lžic majonézy (dle chuti) sůl a pepř (dle chuti) citronovou šťávu (na dochucení) 2-3 vejce Jak postupovat s přípravou: Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte do měkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a na tvrdo uvařená vajíčka nakrájejte na drobné kostičky. Smíchejte s majonézou. Osolte a opepřete dle chuti, případně okyselte citronovou... Čtěte více Příspěvek Bramborový salát na 3 různé způsoby pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Vědci zjistili, proč jsou krásně červená rajčata často bez chuti

 
Rajčata bývají sice krásně červená, ale jejich chuť je často velmi mdlá. Jejich barva je totiž výsledkem dlouhodobého šlechtění, které se však zaměřovalo právě jen na vzhled. V rámci nového výzkumu to uvedli američtí vědci, na které ve čtvrtek odkázala agentura DPA. Badatelé chtějí nyní rajčata geneticky pozměnit, aby dobře vypadala a zároveň byla i chutná.
28.06.2012 20:55 |

podobné články

Proč to bez zeleniny nejde?

 
Sněz tu zeleninu! Také jste jako malé děti často slýchávaly tuto větu, kterou teď s oblibou opakujete svým ratolestem u oběda? Snažíte se jim vysvětlit, proč to bez zeleniny nejde a trpělivě vyčkáváte, dokud z jejich talíře nezmizí poslední kousek? Možná ale i vám uniká pravá podstata toho, proč je zelenina pro naše zdraví tak důležitá a proč by rozhodně neměla v našem jídelníčku chybět. Pojďme společně najít odpověď na tuto otázku. Prostřednictvím dnešního článku se dozvíte, proč to bez zeleniny nejde a proč byste měli dbát důraz na to, aby se v dostatečné míře vyskytovala nejen ve vašem jídelníčku,  ale i jídelníčku vašich dětí. Proč to bez zeleniny nejde aneb nepostradatelná součást jídelníčku Určitě víte, že je zelenina nedílnou součástí naší stravy. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, proč tomu tak je? Proč zeleninu ke svému životu potřebujeme? A proč to bez zeleniny nejde? Odpovědi skrývají následující řádky! Vitamíny V první řadě nutno zmínit, že zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů. Je bohatá především na karotenoidy neboli provitamín A, který můžeme najít například v mrkvi, rajčatech, brokolici, kapustě nebo špenátu. Mimo jiné obsahuje vitamíny B, vitamín C nebo  vitamín K. Aby nedocházelo ke ztrátě důležitých vitamínů, musíme si dávat pozor, jakým způsobem zeleninu upravujeme. Minerální látky Dalším důvodem, proč to bez zeleniny nejde a proč bychom jí měli konzumovat v dostatečné míře, jsou minerální látky. Ty se samozřejmě liší zelenina od zeleniny, a proto je důležité, aby se na vašem talíři pokud možno objevovaly všechny druhy. Nedostatek hořčíku může vyřešit konzumace petržele, špenátu nebo kedlubny. Pokud potřebujete doplnit vápník, dopřejte si petržel, mrkev nebo zelí. Železo vám dodá pórek, špenát, petržel nebo kedlubna. Měď hledejte v zeleném hrášku nebo paprice. Příspěvek Proč to bez zeleniny nejde? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.10.2016 18:20 |

podobné články

Krásná červená rajčata bez chuti? Vědci konečně zjistili proč

 
Krásně červená barva rajčat, která vznikla dlouholetým šlechtěním, je prý důvodem jejich často mdlé chuti. Podle dnešní zprávy to vyplývá z nového výzkumu amerických vědců. Badatelé nyní chtějí rajčata geneticky pozměnit, aby byla zároveň pěkná i chutná.
28.06.2012 20:30 |

podobné články

Vařená rajčata chrání před infarktem a chorobami srdce

 
Rajčata jsou jedním z těch druhů zeleniny, které mají skutečně mocný vliv na lidské zdraví. A hovoříme přitom o vlivu pozitivním. Ovšem stále více odborníků zdůrazňuje to, že rajčata obsahující obrovské množství antioxidantů jsou prospěšnější ve vařené formě. Tedy vařením se antioxidanty aktivují a z vařených rajčat se jich víc vstřebá do těla. Pak jsou výbornou prevencí infarktu a onemocnění srdce.
15.01.2014 09:10 |

podobné články

Pěstujete rajčata? Před plísní je ochrání obyčejný aspirin!

 
Chcete rajčata pěstovat ekologicky bez chemie a přitom je chránit před plísní a dalšími chorobami? Snadná pomoc. Američtí vědci zjistili, že stačí zalévat tyto lilkovité rostliny aspirinem. Tedy účinnou látkou v tomto léku obsaženou. Není třeba rozpouštět drahé léčivo (Aspirin, Acylpyrin či Anopyrin), stačí si nasbírat či zakoupit vrbovou kůru. Ta obsahuje kyselinu acetylsalicylovou také. Zálivka vývarem z kůry a větviček ochrání rajčata před plísněmi a posílí růst.
14.05.2014 07:50 |

podobné články

Pikantní rajčata plněná kuřecím masem a parmezánem

 
Rajčata jsou touto dobou nejchutnější a nejvoňavější, protože právě nadešel čas jejich dozrávání. Chcete-li z nich vymyslet nějaký neotřelý a přitom jednoduchý recept, zkuste naše pikantní plněná rajčata s rukolou. Hodí se jako báječný předkrm nebo jako lehká a zdravá večeře.
10.09.2012 15:20 |

podobné články

Pozor na RAJČATA Z MAROKA! NEJEZTE ŽÁDNÁ, doporučuje inspekce

 
Na nebezpečná rajčata z Maroka jsme vás už upozorňovali. Způsobují velké zdravotní potíže. Dosud šlo ale jen o několik šarží, teď inspekce doporučuje raději nejíst žádna rajčata, která mají jako zemi původu uvedeno Maroko.
19.05.2014 11:50 |

podobné články

Rajčata už zase budou chutnat jako rajčata. Vědci zjistili, jak na to

 
Mnoho lidí si jistě pamatuje na časy, kdy rajčata nechutnala jen jako voda. Dříve měla tato lilkovitá zelenina (podle některých ovoce) výraznou chuť, která zmizela, když jí při šlechtění byla dána odolnost proti škůdcům a pesticidům. Vědci ale nyní přišli na způsob, jak rajčatům chuť, po které se stýská nejednomu milovníkovi gastronomie, vrátit.
27.01.2017 12:25 |

podobné články

Rajčatový koláč

 
Formu vyložíme papírem na pečení, těsto podle formy vyválíme a dáme do formy. Dno několikrát propícháme vidličkou, položíme na něj další papír na pečení, zatížíme a dáme asi na 30 minut do chladu odležet. Troubu předehřejeme na 180C a těsto dáme asi na 20 minut předpéci. Rajčata nakrájíme na plátky, položíme na ubrousek, osolíme a počkáme, až sůl nasaje vodu. Pak ubrouskem osušíme. Sýr nastrouháme na hrubo. Vejce rozšleháme s tvarohem, smetanou a bylinkami. Promícháme se sýrem a podle chuti osolíme a opepříme. Dno koláče obložíme nakrájenými rajčaty a zalijeme tvarohovou směsí, vložíme zbylá rajčata. Máslo rozpustíme a pokapeme jím povrch koláče. Koláč pečeme ještě asi 30 minut.
12.01.2012 13:25 |

podobné články

Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor?

 
Zabijácké potraviny – dnešní titulek hovoří za vše. Ačkoli vás jídlo udržuje při životě, postupně se jím zabíjíte – a to zvláště tehdy, kdy se stravujete nezdravě. Kromě nezdravého jídla je ale celá řada potravin, kterým by se dalo hravě přezdívat „jed v přímé podobě“. Nenechte se zmást – nejedná se jen o chuťovky v podobě smrtelně nebezpečné ryby známé jako fubu či korejské chobotnice. Mezi zabijácké potraviny se řadí i brambory, na kterých si s chutí smlsnete i několikrát do týdne! A to ještě není zdaleka vše, pokud ale chcete vědět více, pusťte se s chutí do objevování potravin, které se sice tváří nevinně, ale rozhodně tak nevinné nejsou. Kdo by to byl hádal například do rajčat, mandlí nebo kešu oříšků? Korejská chuťovka – sannakji Hned na začátku si představme skutečnou lahůdku: korejskou chobotnici sannakji. Tahle chobotnice není jedovatá, nebezpečí spočívá v jejích přísavkách, kterými se vám během konzumace může zachytit v krku a prakticky vás tak udusit. Podává se totiž zaživa – chobotnici se pouze useknou chapadla, pokape se sezamovým olejem – a dobrou chuť! Červeňoučká rajčátka – tichý zabiják Rajčata jsou výborná na jakýkoli způsob. Ať už plněná, v salátu nebo jen tak. Jenže pozor – pokud jsou nedozrálá, obsahují tzv. glykoalkoloidy – nebezpečné látky – jež se postarají o bolest hlavy, žaludku, stejně jako o dýchací potíže či ztrátu citu. Takže zelené nebrat! Muškátový oříšek – je libo halucinace? Koření se má dávkovat po špetkách. Věřte nebo ne, ale ono to má svůj dobrý důvod a muškátový oříšek se právem řadí mezi zabijácké potraviny, se kterými by se to nemělo přehánět. Obsahuje aromatické látky, které ve větším množství způsobují halucinace či dokonce psychózu. A ta může skončit tragicky. Ryba fubu – právem patří mezi zabijácké potraviny Slyšeli jste již o legendární japonské lahůdce známé jako raby fubu? Pokud... Čtěte více Příspěvek Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor? pochází z Extrakrasa.cz - magazín o módě, kráse a bydlení
05.11.2015 07:25 |

podobné články

Ve skleníku okurky? Ne, auto!

 
Auto bez řidiče ujelo 70 metrů, prorazilo plot a skončilo ve skleníku. Kuriózní nehodu vyšetřují policisté na Šumavě.
20.06.2016 09:45 |

podobné články

Zář skleníků z Polska prověřili astronomové. Končí na Liberecku světelný smog?

 
Funkčnost zastínění skleníků společnosti Citronex u polské Bogytynie, který byl spuštěn v polovině září, prověřili astronomové. Starostové z české strany si znovu stěžovali, že s podzimem začaly skleníky opět oslnivě svítit. Měření ukázala, že rolety jsou zatahovány, existuje však období mezi rozsvícením a zatažením rolet, které může trvat desítky minut, a v tomto čase skleníky bohužel svítí naplno, sdělil liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Půta kvůli světelnému smogu s Poláky několikrát jednal.
09.12.2016 11:05 |

podobné články

Na slovíčko: Smrdíte potem? Víme, která běžná zelenina to způsobuje

 
Nalijme si čistého vína. Jsou lidé, kteří se potí jak koně, ale není to nijak cítit. "A pak jsou lidé, jejichž kapička potu":http://www.extra.cz/kolace-kam-se-podivas-techto-7-upocenych-celebrit-jste-urcite-videt-nechteli dokáže zamořit celou tramvaj. Čím to je? Faktorů ovlivňujících zápach potu je hned několik. Jsou to geny, pohlaví, rasa, věk, zdravotní stav a taky jídlo a pití. A když už jsme u toho jídla, pokud by smraďoši něco neměli jíst, "pak jsou to rajčata":http://www.extra.cz/blaznivi-japonci-vymysleli-dalsi-trend-odted-budeme-na-hlavach-nosit-rajcata.
24.05.2014 09:05 |

podobné články

VIP Prostřeno: Markéta Březinová a její závin dvou chutí

 
Zpěvačka Marcela Březinová nechá hosty zakusit chuť exotických zemí a svými recepty se dostane až do Afriky. Hostitelka totiž na Černém kontinentu žila tři roky, takže se o své zkušenosti musí podělit s ostatními. Zajímavé menu doplní rajčata plněná kuskusem a dezert dvou chutí.
25.02.2013 05:10 |

podobné články

Osobnosti: Marcela Březinová (130 článků)

VIP Prostřeno: Marcela Březinová a její závin dvou chutí

 
Zpěvačka Marcela Březinová nechá hosty zakusit chuť exotických zemí a svými recepty se dostane až do Afriky. Hostitelka totiž na Černém kontinentu žila tři roky, takže se o své zkušenosti musí podělit s ostatními. Zajímavé menu doplní rajčata plněná kuskusem a dezert dvou chutí.
25.02.2013 17:55 |

podobné články

Osobnosti: Marcela Březinová (130 článků)

VIP Prostřeno: Marcela Březinová a její závin dvou chutí

 
Zpěvačka Marcela Březinová nechá hosty zakusit chuť exotických zemí a svými recepty se dostane až do Afriky. Hostitelka totiž na Černém kontinentu žila tři roky, takže se o své zkušenosti musí podělit s ostatními. Zajímavé menu doplní rajčata plněná kuskusem a dezert dvou chutí.
27.02.2013 13:20 |

podobné články

Osobnosti: Marcela Březinová (130 článků)